Šta je novo?

Laptop pitanje

deky

Čuven
Učlanjen(a)
23.10.2003
Poena
619
Ok, jedno pitanje za iskusnije korisnike, posto sam izvrsio tranziciju sa
desktop na laptop racunare. Dali je pametnije bateriju na lapu napuniti i izvaditi iz doticnog (jer cu ga uglavnom koristiti na punjacu)??? Predlozi? Sugestije? .... sve je dobrodoslo...:)

isto pitanje je i mene "mucilo". koristi search, naci ces nekoliko sjajnih teme koje obradjuju ovaj "problem"

Govoreno je već više puta o tome ovde na forumu...

Da, poželjno je, time joj produžavaš vek, ali...

Ja je ipak ne vadim. Ako to uradim, lap je nestabilan (jedna od nožica je na bateriji, baš u uglu), a i stalno ga seljakam po kući i nije mi baš praktično. Smeta mi i ona rupetina...

U maju je prošla godina dana otkako imam ovaj laptop i baterija nije uopšte oslabila (ako i jeste, to je neki mali, podnošljiv procenat). Možda je to zato što svaki put lap posle korišćenja pakujem u torbu (moram, mali stan, nemam poseban sto za njega), pa nije celo vreme na adapteru (samo za vreme rada)...

Dakle, moj savet: ako možeš da izvadiš bateriju i to ti ne smeta u radu - vadi je. Ako ti se ne vadi, nemoj da je vadiš, ali obavezno izvuci kabl adaptera kada završiš rad...

Verovatno mnogi korisnici laptopa drže isti na radnom stolu (zamena za desktop), pa ne ištekavaju taj kabl (nemaju potrebe) i onda baterija lagano propada jer se stalno lagano prazni/dopunjava...

Ovu sitnicu sa iskopčavanjem kabla niko nije pomenuo u prethodnim temama, ali eto - primetio sam da je možda baš to razlog zašto mi je baterija i dalje u dobrom stanju (neki su se žalili da im je crkla za godinu ili manje dana)...

Poslednja izmena:
Hvala ljudi :)

iako se deki zahvalio imam i ja nešto dodati, laptop računare koristim biće već čini mi se 8 godina koliko se sećam prvi je imao samo disketu i do 50MB hard diska čini mi se 98 godine od tada do sada koristio sam 5-6 komada 3 su bila HP a ovaj poslednji T43 IBM baterija će trajati taman toliko dok ga vreme ne pregazi zato nema potrebe da je vadiš i čuvaš za neke potrebnije dane jer nikada se nezna kada će ti zapravo zatrebati a ona u fioci na čuvanju.
eto toliko pozdrav.

Meni u User Msanualu pise da ako sene koristi najbolje bateriju napuniti do 40% i izvaditije i cuvati na sobnoj temperaturi ili na hladnijem mestu (Ne u zamrzivacu)

Inace ja je ne vadim jer stalno nesto selim komp, ali kad stoji duze uvek izvadim jer se sa baterijom i ukljucenim kompom punjac zasgreje do nenormalnih granica!

Ima verovatno određenih razlika i od baterije do baterije, odnosno od proizvođača do proizvođača. Verovatno tu ima i generacijski različitih baterija/punjača...

Pročitao sam ovde da baterije u nekim računarima imaju određen ciklus punjenja/pražnjenja (elektronika to valjda reguliše) i posle toga su neupotrebljive, iako su im ćelije verovatno još uvek O.K...

To nisam primetio kod mog laptopa (Dell), jer da je to tačno, odavno bih je morao baciti...

Drugo, još jedan dokaz da postoje znatne razlike (@jovan_jocic), je što se, recimo, adapter (punjač) kod mog lapa uopšte ne greje toliko. Tačnije, pri radu na računaru uvek ima neku svoju konstantnu temperaturu (a ona nije naročito velika - topao je dodir), a povećanje temperature dešava se samo pri punjenju (potpuno prazne) baterije. Tada je vruć, no posle toga se opet ohladi na onu konstantu...

Što reče Bit, ne morate baš toliko paziti i maziti svoje baterije, pa kupili ste ih da one vama služe, a ne da vi njima robujete... Koliko traje, nek traje - sigurno će trajati toliko da "otplati" svoju vrednost...

Koliko otprilike košta nova baterija za laptop?! Okvirno od-do, ako ima više cena...

Od 70-ak do... verovatno negde oko 130-40-50 eura,sve zavisi koja,kog proizvodjaca odnosno prodavca (posto su i one OEM) jer mozes proci dosta jeftinije u nekoj online prodavnici nego recimo kod proizvodjaca laptopa (tj preprodavca jer je sve to ipak samo OEM proizvod)!
Pozdrav ,)

I ja mislim da to ne bi trebalo da te previse opterecuje.
Ja izvadim bateriju kad znam da cu trebati duze da radim na njemu.
Imas nekih modela (ja sam video HP i Gericom) koji prikljuceni na adapter sa baterijom u sebi s vremena na vreme na trenutak promene osvetljenost a to zna da nervira.

Lomnica_city je napisao(la):
Od 70-ak do... verovatno negde oko 130-40-50 eura,sve zavisi koja,kog proizvodjaca odnosno prodavca (posto su i one OEM) jer mozes proci dosta jeftinije u nekoj online prodavnici nego recimo kod proizvodjaca laptopa (tj preprodavca jer je sve to ipak samo OEM proizvod)!
Pozdrav ,)

Zato pitam, jer koliko vidim radni vek baterije je godinu-dve dana plafon, posle kreće da crkava, jel tako?!

Da li maziti i paziti bateriju da traje koji mesec više ili je arčiti do kraja i svake dve godine davati ~100 evra za novu?! :)

Mozes je paziti naravno!Ja svoju vec skoro 3 godine mucim solidno ali ne punim je precesto,ne ostavljam na toplom mestu (ustvari retko je i vadim iz laptopa) jer ipak li-ion baterije imaju svega oko 500-tinak ciklusa za punjenje,posle toga elektronika skenja bateriju pa treba puniti bateriju kad je bas prazna (ali ne skroz,postaviti da se ugasi kad ostane jos nekoliko,recimo 5%,kapaciteta jer li-ion baterije ne vole praznjenje do kraja) i naravno gledati da ne radite bas svaki dan na njoj ako vam nije neophodno,da vas mrzi da ukljucite laptop u struju ako ste pored uticnice!
Pozdrav ,)

Sve ovo zapitkujem pošto treba uskoro da dobijem lapa-topu iz firme.

Znači zaključak je: ako ne seljakam previše laptop po kući, uvek dok radim sa njim držim ga uključenog u struju; kada završim rad, gasim laptop i vadim ga iz struje.

Naravno, kada sam na putu, koristim ga dok se ne isprazni, pa onda na punjač (ili može kao mob, dopunjavanje)?

Poslednja izmena:
Da, tako otprilike...

Možeš da dopunjavaš bateriju ("kao mobilni"), što da ne... Isto možeš i da radiš na lapu dok se baterija puni u pozadini...

Ma samo se opusti i uživaj...

Moze kao mobilni da se dopunjava,ista je vrsta baterije u pitanju,ali tu postoji jedna (velika) dilema,a to je kako elektronika baterije shvata ciklus punjenja,a ja licno (ali i vecina) smatram da je za elektroniku baterije SVAKO punjenje ciklus (a ima ih svega oko 500-tinak) sto znaci da je mozes dopunjavati po par puta dnevno ako hoces da ti non-stop bude puna baterija ali ce onda biti mrtva vrlo brzo!
Sto se tice drzanja non-stop ukljucenog laptopa,neki kazu da je to vrlo lose,ubice bateriju za godinu,vrelina od procesora ce slepiti celije... bla,bla!Ja mogu da opovrgnem to na licnom primeru,jer bateriju smatram za UPS uredjaj takodje,tako da je uvek u laptopu za slucaj da nestane struje,i zasad mi je baterija izgubila mozda 10-15% kapaciteta za oko 3 godine ALI... tu spada i smanjenje usled upgrade-a memorije i HD-a vecim i brzim (koji verovatno vise trosi) tako da je to zajedno sa tim procentima (bar 5-10%) veoma dobar rezultat iako je nisam uopste vadio ali sam je zato pazio i koristio kad mi stvarno treba,punio tek kad padne na 5%,i eto,posle 3 godine ladno cepa po 2 i po sata DVD-ovanja ili i do 4 sata surfovanja sa 70% osvetljenosti ekrana!
Pozdrav ,)

već sam gore rekao iako se Deki odavno zahvalio bateriju ne treba vaditi iz svog ambijenta ništa posebno sa time ne dobijate nisu to uređaji koji treba da vas služe 20 godina
Jedina napomena za "outlaw" ako od firme dobijaš firma će ti kupiti novu bateriju ako postojeća baci kašiku, nisam to hteo da kažem, nego samo podesi rad na računaru prilikom rada na bateriji, na primer minimalna potrošnja, smanjena osvetljenost ekrana i td, štedljivo korišćnje resursa drugim rečima i možeš da uopšte ne razmišljaš o bateriji i njenim životnim problemima, mislim dosta je i ovih naših.

Ne znam što sam ovo uopšte pisao kada se Deki odavno zahvalio.

Ne vidim kako ce produziti zivotni vek bateriji ako smanji osvetljenje,smanji potrosnju... tako ce imati nesto vecu autonomiju ali to i dalje ubija bateriju postepeno!Mislim da je dovoljno da ne rukuje grubo sa njom,ne puni je kad nije bas (skoro) skroz prazna i da je ne izlaze nekim prevelikim temperaturama (ostavlja laptop na ukljucenoj TA peci i slicno) pa moze ocekivati da mu traje 2-3 godine uz postepeni gubitak 10-20% kapaciteta dok je elektronika ne ubije i pocne da drzi samo delic nekadasnje autonomije!
Pozdrav ,)

Nazad
Vrh Dno