Šta je novo?

Laptop/Notebook za dizajnera i prezentacije

||NeX||

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2002
Poena
649
Znači, u maloj firmi nam sada treba jedan pravo lijep laptop koji bi kada odemo kod potencionalnih kupaca imao "wow efekat", a nama treba jednom dizajneru da ga koristi za DTP i Web dizajn. Cijena bi se trebala vrtiti oko 1000eura, tendencija, što manje to bolje, znači otprilike 800-1100 eura.

Ako uz prijedloge možete okačiti i slike ili dati linkove do slika bilo bi odlično.

Pa sve zavisi koliki "wow" efekt treba da se postigne i o kakvom poslu se radi.
Po meni prva stavka posebno kada su prezentacije u pitanju je veliki ekran od 17". E sada problem je da svaki malo bolji laptop ove klase lako prelazi 1500 eura. Ali ako radis za ozbiljnom klijentelom i adekvatno naplatis svoj rad ova razlika u ceni laptopa trebalo bi da ti se brzo vrati.

A ako idemo na ultimate wow efekat onda ti je MacBook Pro, odlicno resenje jer ljudi sa ovih prostora kopletno su ipresionirani i pre nego ukljucis komp:zgran:

||NeX|| je napisao(la):
...Znači treba da bude lijep i dopadljiv, a svako zna modele napamet koji bi i kod mene imali wow efekat.

Lepota/WOW je extremno subjektivan pojam. Licno vishe peferiram kvalitet. Kompromis toga, za mene, su Toshiba modeli. Ili ACER. Uzgred, WOW efekat se obicno postize sa >2k€ ,)
Preporucio bih ti naravno nesto sa 15.4" ekranom. Imas, npr, Toshiba Satellite A100-232 (Cel.M380 (1.6GHz) 512MB/60GB/DVDRW/15.4"W-TB/XP-H)...cena kod nas oko 920€.
E sad, sto bih pod obavezno uzeo notebook sa P-M procesorom, to je druga prica, njih ces teshko naci ispod 1k€.
Mada, moze:
Acer AS1642ZWLMi (PentiumM-735A (1.73Hz) , 512MB/80GB/DVDRW/15.4W WLAN/XP-H)....oko 900€.

Poslednja izmena:
WOW efekat je malo teže ostvariti za 1000€.
Ako ti laptop treba za prezentacije, nemoj da uzimaš model sa wide ekranom (sem ako nemaš wide projektor :D).

BokiPK je napisao(la):
Lepota/WOW je extremno subjektivan pojam. Licno vishe peferiram kvalitet. Kompromis toga, za mene, su Toshiba modeli. Ili ACER. Uzgred, WOW efekat se obicno postize sa >2k€ ,)
Preporucio bih ti naravno nesto sa 15.4" ekranom. Imas, npr, Toshiba Satellite A100-232 (Cel.M380 (1.6GHz) 512MB/60GB/DVDRW/15.4"W-TB/XP-H)...cena kod nas oko 920€.
E sad, sto bih pod obavezno uzeo notebook sa P-M procesorom, to je druga prica, njih ces teshko naci ispod 1k€.
Mada, moze:
Acer AS1642ZWLMi (PentiumM-735A (1.73Hz) , 512MB/80GB/DVDRW/15.4W WLAN/XP-H)....oko 900€.

Hvala na konkretnim prijedlozima.
Koja je minimalna granica za ljepotana sa 17"?
Još jednom hvala na prijedlozima!

ja mislim da 17" nije neki wow efekat, pre bi bilo bolje da uzmes npr.tablet pc, jer vecina ljudi nije to videla tako da ce im biti nesto novo, i ono mislice pa mora da su ovi ekstra jaki kada mogu sebi nesto tako da priuste.Pozdrav

Ako zaista zelis "WOW" efekat - taj laptop mora da se sija i da blista.

Najbolje bi bilo (sada sledi hint) da uzmes bilo koji i namazes ga slan'n'ncom :)

Definitivno ce svi reci "WOW" :d
---------------------------------------
Ajd sad da se malo vratim na temu.
Za ispod 1k evra tesko da mozes da kupis masinu koja ima 17" odnosno 12.1" monitore koji su obicno malo atraktivniji od standardnih lapova.

Da zanemarimo pricu da neko treba da padne na dupe kad pogleda laptop - ipak mislim da mu je osnovna namena da taj vas dizajner zavrsi posao - sto ce mu biti mnogo lakse ako ima malo jacu masinu a ne neku koja samo "izgleda".
Znaci trazi model koji ima 15,4" ekran, pozeljno 1GB RAMa, 3D mu nije bitan ako radi web dizajn - tako da ce integrisana grafika da mu zavrsi posao (ionako druga varijanta nema za ispod 1k).

Bilo kako bilo laptop se po nekom mom iskustvu ne kupuje tako sto se gledaju slike po netu - nego odes u prodavnicu pa pipnesh, stipnesh i vidish da li ti odgovara ili ne...

Poslednja izmena:
Pre par dana je kolega kupio WOW laptop, neki Acer Aspire 9802WKMi, 20 incha displej, core duo, tv tuner, webcam, ... sve. Kad se sklopi izgleda k'o tabla za crtanje, ima 7kg. Cena 249000 din sa PDVom (2850e).

Što je skoro 3x više od zahtevane cene. Moj predlog je Fujitsu Siemens Amilo 1451G, Bright View...

Poslednja izmena:
ZorMi je napisao(la):
Pre par dana je kolega kupio WOW laptop, neki Acer Aspire 9802WKMi, 20 incha displej, core duo, tv tuner, webcam, ... sve. Kad se sklopi izgleda k'o tabla za crtanje, ima 7kg. Cena 249000 din sa PDVom (2850e).

Ima se, može se... Nije bitno šta će mu, važno je da je skup.

Pokretač threada je naveo okvirni cenovni rang, mislim da bi trebalo da se upavljamo po tome. Mogao sam da mu predložim i Toshibu COSMIO, ali...

Ne znam minimalnu cenu za notebook sa 17" ekranom, npr. Toshiba Satellite M60-182 FIFA koshta oko 1600€. Verovatno ima i jeftinijih modela.
Licno, efekat velicine ovde nije previshe bitan, mislim da oni 12-14" ultralaki modeli lepshe izgledaju i daju bolji utisak, ali ne znam koliko su NeX-u upotrebljivi.

Poslednja izmena:
vectorman je napisao(la):
Što je skoro 3x više od zahtevane cene.
Jeste, ali je WOW. Njemu baš i treba za pokazivanje, bavi se finansijama, berzom... i tim stvarima. Tražio je tako nešto pa smo mu nabavili.

ma samo tablet pc, onako znaci stavis ga da izgleda kao laptop, zatim odvojis ga od tastature, i pikas olovcicom po ekranu, i to ce impresionirati klijente, jer je to jos uvek nesto novo.Moje misljenje je da terba teziti novim stvarima, firma moze napredovati samo modernizacijom.Pozdrav

veske je napisao(la):
ma samo tablet pc, onako znaci stavis ga da izgleda kao laptop, zatim odvojis ga od tastature, i pikas olovcicom po ekranu, i to ce impresionirati klijente, jer je to jos uvek nesto novo.Moje misljenje je da terba teziti novim stvarima, firma moze napredovati samo modernizacijom.Pozdrav

Ljudi ostanite u okviru teme!

Dakle Tablet PC ne ispunjava drugi uslov, a to je da dizajner može da radi na njemu. Zato sam pitao za 17" jer možda 15" mu bude malo, ali uvijek je tu opcija eksternog monitora, tako da ni to nije bitno.

Pogledao sam ove modele detaljno i ne izgledaju loše i naravno slijedeći već nečinu napomenu, otići ćemo da vidimo te modele i isprobamo.

Neki dan sam gledao na jednoj stručnoj emisiji test o proizvođačima laptopa. Radi servisa, kvarljivosti i drugih faktora, Dell i HP su u vrhu.

Poznajete li možda neki model te dvije firme, a da spada u zadane kriterije?

||NeX|| je napisao(la):
...Dakle Tablet PC ne ispunjava drugi uslov, a to je da dizajner može da radi na njemu. Zato sam pitao za 17" jer možda 15" mu bude malo, ali uvijek je tu opcija eksternog monitora, tako da ni to nije bitno....

Neki dan sam gledao na jednoj stručnoj emisiji test o proizvođačima laptopa. Radi servisa, kvarljivosti i drugih faktora, Dell i HP su u vrhu.
...

Hm. Ajd mozda bitnije: koliko dobro vidi taj dizajner i u kojoj rezoluciji radi?
Mislim da je idealan neki 15.4" sa rezolucijom 1440x960. Mislim, to ce dizajner reci sta mu odgovara. dobre 17-ce idu u 1920x1600, malo je presitno za moj ukus, a i slicne reakcije video sam kod drugih.

Strucna emisija? Marketing i novac su cudo. Svuda u svetu.
ACER, Toshiba, IBM...tim redom bih ih svrstao u odnos kvalitet/isplativost za dati novac!

BokiPK je napisao(la):
Hm. Ajd mozda bitnije: koliko dobro vidi taj dizajner i u kojoj rezoluciji radi?
Mislim da je idealan neki 15.4" sa rezolucijom 1440x960. Mislim, to ce dizajner reci sta mu odgovara. dobre 17-ce idu u 1920x1600, malo je presitno za moj ukus, a i slicne reakcije video sam kod drugih.

Strucna emisija? Marketing i novac su cudo. Svuda u svetu.
ACER, Toshiba, IBM...tim redom bih ih svrstao u odnos kvalitet/isplativost za dati novac!

Hm, u pravu si u pogledu i na to. Dakle ostajemo na 15,4 , a externi monitor će ostati pa ako mu zatreba, neka priključi.

A ovaj magazin bi trebao biti neovisan, ali ja ga baš ne kupujem radi toga što je sponzoruša.

Problem kod ovog Acera što si mi predložio je da ga nema više kupiti. Samo 1642 bez Z ima.

Ako laptop još uvek može nekoga da fascinira, toga će onda sigurno fascinirati bilo koji... Prema tome, nemoj mnogo da se smaraš "wow" izgledom, već kupi neki na kome čovek može da radi posao...

Dosad najpametniji predlog je bio onaj o kupovini nekog lapa sa 15,4 TFT-om. Uklopi uz to i ostale komponente koje će da rade posao (vodeći računa o budžetu, naravno) i to je to...

wow efekat nije fascinacija, nego da održiš očekivano. U Njemačkoj kada odlaziš na sastanak očekuju se određene osobine od tebe, tako i kod prezentacije. Ako ne ispunjavaš te, svejedno je koliko dobro radiš posao, propao si. O tome se radi. Upravo radim na identifikaciji modela, pošto vidim da Boki ima iskustva, želim da čujem njegovo mišljenje prije nego kupim model koji je redovno na popravci.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno