Zgranut sam idejom da neko ko nikada nije popravljao lap-top racunare, a uz to ne zna gde je kvar, drzi isukan srafciger:
"""Izgleda da mi ne gine rasklapanje, samo sto nemam iskustva sa lapicima. Ima li neko kakav savet za rasklapanje?"""
Sledece redove je pisao neko ko nikada nije probao to sto savetuje:
""""Pa nema nekog posebnog saveta. Najpametnije je prvo skinuti baterije. I onda okrenes lap naopacke...i obicno je ispod jednog poklopca hard, a ispod drugih procesor, graficka,memorija...i nista odvrnes sraf, skines poklopac i snimis situaciju...""""
"Odvrnes sraf i skines poklopac" i "SNIMIS SITUACIJU"?
Mnogo srafova treba odvrnuti da bi se rasklopio laptop. Obicno su razlicite duzine pa treba o tome voditi racuna prilikom vracanja.
Bez ideje ga ne treba otvarati. Ako se nadate da cete zateci samo "pokidanu zicicu" i eventualno spaljen osigurac, spremite se na razocarenje. Vreme ruskih elektricnih brijaca je proslo, laptop je druga tehnologija.
Bez ozbiljnog poznavanja teorije, kao sto je razlikovati graficku od severnog mosta, razlikovati rtc oscilator od mrezne karte, znati na kom naponu rade procesor i okolni cipovi, prepoznati tantale u pwm-u, razlikovati p-kanalne, n-kanalne i dual fetove u sop-8 kucistu (najcesce korisceno), na putu ste da od jednog napravite nekoliko kvarova. Iskustvo kaze da je "nekoliko" broj izmedju 3 i 10. Kvar se ne vidi. Nema raspuklih elektrolita, iskrivljenih pinova na konektoru, napuklog greca... niceg slicnog.
Laptop koji nece da startuje se razlicito ponasa od laptopa koji zabada zbog prasine na kuleru. Kada ploca tesko startuje moguci uzroci su 32k oscilator i pwm. Sta god bio kvar, za dijagnostiku i otklanjanje su NEOPHODNI: alat, ideja, znanje i strpljenje. Iz prethodnih postova vidim da nedostaje sve nabrojano.
Nije strasno sto ja ne znam da vozim dokle god to ne pokusavam!
Ako je za utehu upoznao sam servisere lap-topova koji ne razlikuju smd tantal od smd diode! Popraviti laptop u koji je nestrucno lice ugradilo 30 grama kalaja i kilogram svoje kreativnosti je borba sa vetrenjacama. Izgubljeno vreme (jedina stvar koju ne mozemo kupiti a prodajemo je budzasto).
Gospodo knjizevnici, pisite knjige; sportisti na trening; pekari po burek; A+inzenjeri drzite tastature....... radite ono u cemu ste najbolji, a servisiranje prepustite servisima. Kada bi svako radio ono u cemu je najbolji nasem uspehu ne bi bilo kraja. Nije napredak kad ljudozder uzme viljusku.
Pera.