Šta je novo?

LapTop nece da startuje

miligor

Čuven
Učlanjen(a)
06.02.2004
Poena
620
Odnosno hoce, ali tek svaki 15-ti put, a i onda radi par minuta pa se smrzne. Jesu li to simptomi otkazivanja HDD-a? Radio je besprekorno do pre neki dan, kad ono u sred NFSU2 - SMRRRRZZZZ!!!

nisi ubacivao dodatnu memoriju ili neki hardver pa se zato buni???

Nista ubacivano. U toku NFSU2 se smrz'o, i od onda problemi. Nosio sam hard na proveru, kazu ispravan

Vidjao sam par notebook-ova kojima se onaj otvor za hladnjenje procesora od prašine zapušio, pa onda se tako freez-uju. Proveri da ti nije takav slučaj neki. A bio je jednom isto jedan koji je vlasnik redovno držao na tepihu, i tu mu bilo najbolje da se igra, ležeći... pa se ona vlakna uvukla unutra pa pravo u ventilator. Svašta može biti, drugim rečima ....

To mi je prvo palo napamet, i odmah sam uzeo usisivac u ruke, ali nisam primetio da je bilo necega stranog u cooleru... Izgleda da mi ne gine rasklapanje, samo sto nemam iskustva sa lapicima. Ima li neko kakav savet za rasklapanje?

Poslednja izmena:
Pa nema nekog posebnog saveta. Najpametnije je prvo skinuti baterije. I onda okrenes lap naopacke...i obicno je ispod jednog poklopca hard, a ispod drugih procesor, graficka,memorija...i nista odvrnes sraf, skines poklopac i snimis situaciju...

miligor je napisao(la):
To mi je prvo palo napamet, i odmah sam uzeo usisivac u ruke, ali nisam primetio da je bilo necega stranog u cooleru... Izgleda da mi ne gine rasklapanje, samo sto nemam iskustva sa lapicima. Ima li neko kakav savet za rasklapanje?

Potraži neko uputstvo - ja sam uz lap u potpisu dobio *.pdf fajl u kome je detaljno (skica po skica) opisano gde i šta treba (i kojim redosledom) da se skida i odšrafljuje... Trebalo bi valjda tako nešto da postoji i za tvoj lap.
Bez toga je dosta rizično rastavljati, pogotovo ako nisi vešt tim stvarima...

Zgranut sam idejom da neko ko nikada nije popravljao lap-top racunare, a uz to ne zna gde je kvar, drzi isukan srafciger:
"""Izgleda da mi ne gine rasklapanje, samo sto nemam iskustva sa lapicima. Ima li neko kakav savet za rasklapanje?"""

Sledece redove je pisao neko ko nikada nije probao to sto savetuje:
""""Pa nema nekog posebnog saveta. Najpametnije je prvo skinuti baterije. I onda okrenes lap naopacke...i obicno je ispod jednog poklopca hard, a ispod drugih procesor, graficka,memorija...i nista odvrnes sraf, skines poklopac i snimis situaciju...""""

"Odvrnes sraf i skines poklopac" i "SNIMIS SITUACIJU"?
Mnogo srafova treba odvrnuti da bi se rasklopio laptop. Obicno su razlicite duzine pa treba o tome voditi racuna prilikom vracanja.
Bez ideje ga ne treba otvarati. Ako se nadate da cete zateci samo "pokidanu zicicu" i eventualno spaljen osigurac, spremite se na razocarenje. Vreme ruskih elektricnih brijaca je proslo, laptop je druga tehnologija.
Bez ozbiljnog poznavanja teorije, kao sto je razlikovati graficku od severnog mosta, razlikovati rtc oscilator od mrezne karte, znati na kom naponu rade procesor i okolni cipovi, prepoznati tantale u pwm-u, razlikovati p-kanalne, n-kanalne i dual fetove u sop-8 kucistu (najcesce korisceno), na putu ste da od jednog napravite nekoliko kvarova. Iskustvo kaze da je "nekoliko" broj izmedju 3 i 10. Kvar se ne vidi. Nema raspuklih elektrolita, iskrivljenih pinova na konektoru, napuklog greca... niceg slicnog.
Laptop koji nece da startuje se razlicito ponasa od laptopa koji zabada zbog prasine na kuleru. Kada ploca tesko startuje moguci uzroci su 32k oscilator i pwm. Sta god bio kvar, za dijagnostiku i otklanjanje su NEOPHODNI: alat, ideja, znanje i strpljenje. Iz prethodnih postova vidim da nedostaje sve nabrojano.
Nije strasno sto ja ne znam da vozim dokle god to ne pokusavam!
Ako je za utehu upoznao sam servisere lap-topova koji ne razlikuju smd tantal od smd diode! Popraviti laptop u koji je nestrucno lice ugradilo 30 grama kalaja i kilogram svoje kreativnosti je borba sa vetrenjacama. Izgubljeno vreme (jedina stvar koju ne mozemo kupiti a prodajemo je budzasto).
Gospodo knjizevnici, pisite knjige; sportisti na trening; pekari po burek; A+inzenjeri drzite tastature....... radite ono u cemu ste najbolji, a servisiranje prepustite servisima. Kada bi svako radio ono u cemu je najbolji nasem uspehu ne bi bilo kraja. Nije napredak kad ljudozder uzme viljusku.
Pera.

OK, Pero, ako si raspolozen da pogledas lap, posalji mi na PM poruku gde mogu da ga donesem. Nisam serviser, ali razlikujem smd tantal od smd diode, i rekao sam da nece uvek da startuje, a ne da nece da startuje, sto mi lici na neki kond. u pwm delu napajanja... Ali priznajem da nikad nisam video lap iznutra, pa prema tome...

Mislim da ti je sve to zbog glupave prasine probaj da dobro ocistis a i setio sam se jos neceg da nije nesto do baterije problem?

otvarao sam ih nekolikcinu do sada. sa hp, compaq, acer, toshiba nije bilo problema, ali kad sam otvarao sony vaio mislim da mi se zivot skratio za najmanje jednu godinu. iako je sve proslo kako treba, toga ne zelim ni da se setim. imao sam utisak da su ga namerno zakomplikovali, da bi svako odustao od toga i odneo ga njima da za ,,good after noon" uzmu 200eura u najavi.;)

u sustini nije privise komplikovano ako covek ima iskustva sa preciznom mehanikom... . ali ako toga nema, mislim da je bolje ne upustati se u to.
pozdrav svima.

Poslednja izmena:
Posto se lokalni serviseri komp. opreme nisu usudjivali da ga cackaju, poslat je naravno u BGD i tamo bese popravljen. Kad je vracen, odem ja da ga preuzmem, vidim decki igraju na njemu NFSUG2, obradujem se, platim, i odnesem ga kuci. Neverovatno, posle pola sata pocinju opet stari simptomi, da bi sutradan potpuno odbijao da startuje, isto kao i pre "popravke". Ajd` sad budi pametan?!!!

Nazad
Vrh Dno