Šta je novo?

Laptop ne koristi diskretni GPU.

str4jo

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2007
Poena
319
Uzeo sam neki dan ASUS K53TK-SX094, koji ima AMDov APU i diskretnu grafičku kartu koju bi trebalo da koristi u dual graphic modu u radu sa zahtevnijim aplikacijama, odnosno igrama :)...
Prvo sam koristio drajvere sa DVDa, i tu sam imao da konfigurišem Dual Graphics i da odredim za koju aplikaciju se koristi Power saving, a za koju Performance mode. Tu se dešavalo da konfigurator "zaboravi" šta sam odredio za koju aplikaciju i po izlasku, iz npr Skyrima, ono me svaki put iznova pita šta želim da odredim za Skyrim.exe. U svakoj igri se koristio IGP i performanse su bile loše.
Probao sam onda da obrišem sve AMD drivere i sa AMDovog sajta skinuo nove. I dalje ne koristi diskretni GPU u igrama, ali sad su se pojavili novi "simptomi". Ne mogu da uđem u Dual Graphics konfigurator, desni klik na desktop pa Configure Dual Graphics daje sledeće:

wtf.jpg

što veze nema sa onim što mi treba. Isto tako ne mogu uopšte da nađem taj konfigurator u Vision kontrol centru. System tray pokazuje ovo:

amddg.jpg

U Device Manager je sve normalno. Probao sam izgasiti Dual Graphics mode ( u nadi da će koristi samo diskretni GPU u igrama, a ne oba ). Probao sam AMDov profil Gaming. Ništa nije urodilo plodom. Nemam uopšte ideju šta dalje da radim. Probaću pozvati Asusov korisnički servis sutra ali nisam baš nešto optimističan da će biti od velike pomoći. Ako ništa ne uspem moraću ga vratiti , ne znam šta da radim. Da sam hteo samo IGP kupio bih laptop bez diskretne a ne ovako.

EDIT:

U BIOSu mi ne daje nikakve opcije za podešavanje grafike ili bilo čega sličnog... probao sam i da update-ujem isti ali izgleda da je najnoviji BIOS već instaliran.

Poslednja izmena:
skini drivere sa ASUS sajta za tvoj model i probaj sa tim driverima
to je mnogima rešilo pomenuti problem - drajveri proizvođača laptopa :)

Hvala, to sam i uradio i uspelo mi je. Probao sam Driver Sweeper i CCleaner i obrisao sve i instalirao AMDove drivere, i to je napravilo zbrku čitavu... da ne dužim, za one sa sličnim problemom; Driver Sweeper, CCleaner u Safe Mode. Posle toga ASUSovi driveri. Bar za sad tako, jer su mi na AMD forumu rekli da 12.6 driveri ne podržavaju HD7xxxM grafike i od AMDa jedino beta 12.7, ali radije ne bih više eksperimentisao. Razlika je i više nego primetna. Čudno mi samo što driveri sa DVDa uopšte nisu funkcionisali, trebali su to bolje odraditi, mada zadovoljan sam sada.

Nazad
Vrh Dno