Šta je novo?

Laptop Laptop - Koje su karakteristike presudne?

Koji laptop kupiti?

Jovana4991

Zapažen
Učlanjen(a)
10.04.2023
Poena
2
Već duže vreme razmatram kupovinu novog lap topa za potrebe grafičkog dizajna i povremene video montaže. Razmatram dva lap topa sličnih karakterisika, sa nekih 300e razlike u ceni. Uporedila sam ih preko nanoreview-a, ali bih cenila pomoć poznavalaca da donesem konačnu odluku jer nisam dovoljno upućena i deluje mi da su neke kategorije za ocenjivanje bitnije od drugih, a boduju ih isto.

Na primer, naginjem ka HP-u, iako je skuplji, jer mi deluje da je izrada kvalitetnija, aluminijum podseća na skuplje laptopove iz biznis klase. Takođe, znatno je lakši. Sa druge strane, Dell vodi u nekim karakteristikama grafičke kartice o kojima ne znam ništa, pa molim za mišljenje :)

U pitanju su HP ZBook Power G10 i Dell G15 5525
Oba lap topa sam našla na KP-u, oba su nova.
Spremna sam da platim višu cenu za kvalitet i pouzdanost, pa mi ta razlika u ceni nije presudna, samo ne bih volela da plaćam više ako nema smisla. Takođe, nisam donela konačnu odluku pa sam raspoložena da čujem ukoliko imate neke konkretne predloge za neke bolje opcije.

Kačim link uporednog prikaza i screenshot karakteristika ako link bude uklonjen (nisam sigurna da li je dozvoljen).

Prilozi

• HP vs Dell.png
    HP vs Dell.png
    94.8 KB · Pregleda: 31
Da li je jedini cilj grafički dizajn i video montaža? Da li mora biti Windows? Koje su cene ova dva modela kako su trenutno konfigurisani?
Nije jedini, ali je najzahtevniji. Eventualno bih nekada izradila po koju špicu u After Effects-u. Koristila bih lap top i privatno, ali nisam sklona gejmingu, pa to nije preterano bitno. Ne mora biti isključivo Windows, samo nemam previše iskustva sa Mac računarima, koristila sam ih samo na fakultetu, pa bih morala da se prešaltam. Cena HP-a je 1600e, Dell je 1300.
Ja bih odabrao AMD. Celog života koristim AMD i nikad me nije izdao... Ne znam koji je skuplji, ali bolje karakteristike ima AMD... po meni.
Hvala što ste podelili iskustvo :)

Samo sam ti rekao da možeš slobodno da prođeš jeftinije... pogotovu ako kupuješ za keš... a ako želiš na odloženo... ne znam... to su dobre cene... HP je skuplji više zbog jačeg brenda i tog ako se ne varam aluminijuma :) izgleda skuplje...

Za navedene potrebe mislim da je možda najpresudniji kvalitet samog panela. Posle toga sirova procesorska snaga, te količina i brzina RAM memorije, veličina SSD-a...

Za 1600e kontam dobar macbook pro 14 da se može naći...verovatno bi i ja moj lenovo legion 5i pro dao za te novce, al to sve ukoliko nisi "gadljiva" na polovno.
Kako te služi lenovo legion 5i pro? Koristila sam ga na prošlom poslu, ali iskreno, niko od zaposlenih nije bio zadovoljan osim snimatelja koji je igrao igrice kad nema posla. Iz nekog razloga montaža nije išla glatko.
Nisam gadljiva na polovno, ali sad mi zbog nekog dogovora sa šefom treba nov računar.

Kako te služi lenovo legion 5i pro? Koristila sam ga na prošlom poslu, ali iskreno, niko od zaposlenih nije bio zadovoljan osim snimatelja koji je igrao igrice kad nema posla. Iz nekog razloga montaža nije išla glatko.
Nisam gadljiva na polovno, ali sad mi zbog nekog dogovora sa šefom treba nov računar.
Ja lično vrlo zadovoljan performansama, ali mi je velik i težak, gledao bi da se vratim opet na nekih 14 inča, tipa Zephyrus G14.
Ovaj ima recenzije za sve modele legiona, a bavi se i montažom između ostalog pa možeš pogledati...

Edit: takođe savet za izbegavanje G15

Nije jedini, ali je najzahtevniji. Eventualno bih nekada izradila po koju špicu u After Effects-u. Koristila bih lap top i privatno, ali nisam sklona gejmingu, pa to nije preterano bitno. Ne mora biti isključivo Windows, samo nemam previše iskustva sa Mac računarima, koristila sam ih samo na fakultetu, pa bih morala da se prešaltam. Cena HP-a je 1600e, Dell je 1300.

Hvala što ste podelili iskustvo :)
Apsolutno samo MacBook sa 16GB memorije i, ukoliko je moguće, 512GB skladištenog prostora. Može se veoma lako preživeti i sa 256GB ali samo ako si voljna da koristiš eksterne SSD-ove ili eventualno neki dock ili hub koji u sebi ima M.2 slot. Besprekorno napravljeni uređaji, ekrani perfektni, svetli, kolor korekcija vrhunska, a sa M1-M2 čipsetima video montaža i grafički dizajn ide kao po loju. Adobe paket je isto generalno više optimizovan za macOS, a imaš i neke dosta jedinstvene aplikacije koje nisu dostupne na Windows strani.

Apsolutno postoji razlog zašto su svi veliki jutjuberi prešli na najnovije Mac uređaje za bilo kakav dizajn i video produkciju. Nelogično su dobri u tome. Baš, ono, nema smisla. Ja režem Blackmagic RAW 12-bita 4K snimke bez proksija kao da je 720p, i to na 16GB M1 MacBook Air modelu koji je sad već "prastar." Tebi uopšte ne treba sirova snaga ovih velikih i teško prenosivih Windows laptopova. To jedino za gaming, neki ozbiljniji rendering, 3D modelovanje, CAD, ili softverske stvari gde treba gomiletina RAM-a i virtuelne mašine i šta već sve ne. Može se dobar deo toga i na Meku, ali nije sav softver dostupan ili manjka GPU snage.

E sad, jedino tu pitanje je koja ti dijagonala treba i koliko si voljna da platiš. Kao što kolega reče, za 1600 evra je bilo i polovnih 14" M1 Pro MacBook Pro-ova na KP, a generalno sad će i black friday pa možda bude okej dilova i kod nas u iStyle. Znam da je jedan od forumaša kupio M2 Pro Mac Mini za tipa -400e manje u iStyle. Deru kožu generalno ali se pojavi dobar dil tu i tamo.

Apsolutno samo Macbook za to što ti treba. Zažalićeš bilo koju drugu odluku. Ali svakako pojasni još malo potrebe i sa kakvim fajlovima radiš, pa u skladu sa tim da damo i konkretnije predloge.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno