Šta je novo?

Laptop Laptop ili desktop za gaming?

Koji laptop kupiti?

Djilkosh_Ns

The King
Super Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X3D & Thermalright Peerless Assassin 120 SE
Matična ploča
Asus TUF B550m - Plus
RAM
Kingston Renegade 4x8 3200mhz
GPU
Sapphire Pulse 9070
Storage
XPG SX8200 Pro 2TB + Kingston A400 480GB + aData SU630 480GB + SP A55 512GB
Zvuk
Integrale
PSU
Corsair RM650 Fully Modular
Kućište
Rajintek Arcadia III TG
Monitor
LG 27GP850-B
Miš & tastatura
Razer Basilisk v3 & Ajazz 820 Pro black / Silent Tactile Tom
Ostale periferije
Turtle Beach 600P
Tablet
Samsung A9+ 11"
Mobilni telefon
iPhone 16 Pro Max Black Titanium 256GB
Pametni uređaji
Apple Watch 10 Midnight 46mm
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet

GIGABYTE G5 KC 15.6" FHD 144Hz i7-10870H 16GB 512GB SSD GeForce RTX 3060P 6GB​

ili

AMD Ryzen 5 5600X 16GB 512GB nvme 1TB HDD RTX2060 6GB​

Sta od ova dva odabrati? Cena je ista za oba tako da samo ako mozete glasati posto cu postaviti oba posta.

Ne znam koje su tacne grafe u pitanju, samo sta je bolje od ova dva.

Poslednja izmena:
Jedno je laptop, drugo je desktop... Dijametralna upotrebljivost. 2060 (desktop) je 10% jača od 3060 (laptop) ako te samo grafike interesuju.

Po samoj jačini je desktop u prednosti. Portabilnost je na strani laptopa. Laptop ima i ekran, desktop nema. Desktop ima dodatni HDD, laptop nema.

Ako ti portabilnost nije must, ne bih ni razmišljao o laptopu.

Znam sve, da nisu desktop i laptop uporedivi, ali sam mislio uz povremenu portabilnost da ce biti bolja 3060 na laptopu nego 2060 na desktopu :)

Inace skuplji je lap, ali kad se uzme jos monitor od 24" i tastatura i mis, dodje se na cenu laptopa.

Koliko vidim po internetu 3060p je isti kao obična 2060, dok je 2060 Super brža za nekih 10%. Dao bih prednost desktop varijanti ako nije bitna mobilnost računara i monitor od 144hz plus ne moraš da razmišljaš o pregrevanju koje se desi čak i kod laptopova sa odličnim hlađenjem posle nekoliko sati zahtevnog rada.

Link ovde sam gledao rezultate benchmarka zanimljivo da je u nekim igrama npr. cyberpunk2077 isti kao 2060S, dok je u drugim sporiji od 2060 za ~ 2%.

Poslednja izmena:
Prenosivost nema cenu, po meni. Pregrevanje laptopa se resi jednim postoljem sa ventilatorima, ako bas tako bude trotlovao. Ti najbolje znam koliko ces puta imati potrebu da ga nosis van kuce. Imam desktop koji nisam upalio mesecima, nikad vise desktop, doduse ni ne igram igre pa nisam merodavan.

Je li stvarno postoje ljudi koji nose laptopove i igraju igre van kuće? Ja još takvog čoveka nisam sreo iako sam i sam flertovao sa idejom dugi niz godina. Ako postoji neka česta potreba onda ima smisla, ali jednom u nikad stvarno ne opravdava uzimanje gaming laptopa.

Pa ko kaze da ce ga nositi van kuce da se igra? Jel gaming laptop samo za igranje igrica? Ako je tako, onda nema smisla, naravno. Ja sam mislio na koriscenje uopste.

pa i ako ga nosi van kuće (o čemu uopšte nije bilo reči), može da ponese i postolje za hlađenje.
pokretač teme je postavio konkretno pitanje

GIGABYTE G5 KC 15.6" FHD 144Hz i7-10870H 16GB 512GB SSD GeForce RTX 3060P 6GB​

ili

AMD Ryzen 5 5600X 16GB 512GB nvme 1TB HDD RTX2060 6GB​

Sta od ova dva odabrati? Cena je ista za oba tako da samo ako mozete glasati posto cu postaviti oba posta.

Ne znam koje su tacne grafe u pitanju, samo sta je bolje od ova dva.
Kao direktan odgovor na ovo ja glas dajem Dekstop varijanti.

Je li stvarno postoje ljudi koji nose laptopove i igraju igre van kuće? Ja još takvog čoveka nisam sreo iako sam i sam flertovao sa idejom dugi niz godina. Ako postoji neka česta potreba onda ima smisla, ali jednom u nikad stvarno ne opravdava uzimanje gaming laptopa.
Ovo je vise na neko polu-resenje, s obzirom da PS5 pitanje kad ce biti, a ode se s vremena na vreme kod drugara na vikendicu da pikamo Fifu ili MK :) Nije primarno, mogu i komp nositi, ponesem samo kuciste i gotovo.

Meni je vise bilo graficka koja ce duze da traje, u smislu sam kontao da 3060 iz laptopa moze da parira 2060 na kompu.

Problem kod laptopa je da je u vecini slucajeva "mrtva ulica". U prevodu, to ti je, sto ti je. Ne mozes zameniti procesor, ne mozes zameniti graficku za neku bolju kasnije, a kod ovih danasnjih laptopova ne mozes vise ni memoriju i ssd da menjas. Laptop, po meni, samo ako je potrebna portabilnost i to prvenstveno kao radna jedinica.

Ništa lepše nego kad sad u ovim vrelim danima uveče izađem na terasu i do ranih jutarnjih sati pikam WoW, uz zvezde i cvrkut ptica, kao da se nalazim u Ashenvale šumi direktno :cool: zavaljen na sofi, 'ladno pivo kraj ruke.... Nema cenu to. Jedino nisam znao da je desk 2060 jednaka laptop 3060,jel to zbog ovog sufiksa "p"?

Ništa lepše nego kad sad u ovim vrelim danima uveče izađem na terasu i do ranih jutarnjih sati pikam WoW, uz zvezde i cvrkut ptica, kao da se nalazim u Ashenvale šumi direktno :cool: zavaljen na sofi, 'ladno pivo kraj ruke.... Nema cenu to. Jedino nisam znao da je desk 2060 jednaka laptop 3060,jel to zbog ovog sufiksa "p"?
Pa dobro, imao sam i ja epizodu sa Sonijem na terasi (uz Lav Twist jer očigledno u sebi imam više estrogena neg testosterona), ali ako je WoW u pitanju onda je i neka MX250/MX350 dovoljna, ne mora neka ogromna zver od trista kila koja kad krene da vrti ventilatore probudi pola komšiluka. :D

Uvek su mobilne varijante grafičkih slabije jer vuku manje (i uglavnom imaju manji radni takt). Sa RTX 3000 serijom je pogotovo nastao džumbus jer neke 3070 na primer rade bolje od 3080 jer imaju bolji sistem hlađenja i fabrički su konfigurisane da povuku više struje (veći TDP) pa zato i rade bolje. Odavno nema veze više šta piše na papiru.

Zato kod desktopa tačno znaš šta dobijaš za koje pare.

U svakom slučaju su ti potrebni miš tastatura, pa i dodatni ekran (nećeš valjda igrati na 15"). Ali laptop je u prednosti po mom mišljenju, ako povremeno putuješ, pa ti treba zabava i na nekom drugom mestu

Pa što bi onda uzimao laptop ako ce da kupuje periferije... Ja igram sve na 15.6",ni malo ne smeta,a pre toga sam imao PC na 24". To je individualno, u početku sam hteo što veći monitor i rezoluciju, a sad sa godinama, više mi prija da sam zavaljen dok pikam... Da budem iskren, voleo bih da imam finansije i za laptop i za PC, jedno za leto drugo za zimu, ali to je teško ostvarivo danas, bez obzira što smo ekonomski tigar....

Nazad
Vrh Dno