Šta je novo?

laptop i ekran od 15" ili 14,1"

Rip Kirbi

Čuven
Učlanjen(a)
11.01.2004
Poena
619
Treba da se odlucim izmedju ova dva modela laptopa: Hp nx6110 ili Hp nc6000.
Prvi ima 15 " ekran i integrisanu grafiku, a drugi 14,1" i 9600 grafiku. Laptop bih koristio za office i surf internetom, a mobilnost je pozeljna (prvi je tezak 2.8, a drugi 2.3 kg). Koliko dobijam sa vecim ekranom, a slabijom grafikom ili obrnuto sta dobijam sa manjim ekranom, a boljom grafikom. Da li je kvalitet 2d slike bolji na radeonu u odnosu na intel integrisanu grafiku kakav je osecaj prilikom rada i surfovanja? Za koji model biste se vi odlucili?
Pozdrav

Poslednja izmena:
ja bi se odlucio za manji ali jaci model a sto se tice intel i ati grafike ,obavezno ati

A ja bih se odlučio baš za suprotno, obzirom da ti treba za Internet i Office, znaćeš vremenom ceniti komfor većeg displeja. Bolja grafička ti ionako ne znači mnogo za navedene svrhe...
Čak bih preporučio neki 15,4 (wide) TFT jer tih dodatnih par santimetara sa strane jako dobro dođu pri surfovanju jer možeš držati stalno uključene neke dodatne opcije u browseru (bookmarks, history) a da ti ne smetaju...

NX i NC su razlicite klase.
Naravno da je NC bolji, ali i skuplji.

NC naravno, prva stvar kod notebook-ova koja treba da se gleda je mobilnost.
Nazalost, sada je moderno kupiti nbook jer su se cene znacajno spustile, ali i dalje vlada stara srpska logika, "samo da je sto vece" pa ljudi kupuju desktop replacemenet modele i loze se kako ce ih nositi "vamo tamo". Zao mi je, ali nece, jer takvima baterije traju malo, loseg su i kvaliteta pa cesto riknu za manje od godinu dana, a o 4-5kg + 1-2kg za torbu da i ne pricamo.

nc6000 je stariji model i imao je par "začkoljica"; prva je ta da se određen broj korisnika zalio da se fan nepotrebno pali i da tom prilikom nije baš tih (moguće da se rešilo bios apgrejdom, ne znam koje je poslednje stanje). A druga je ta da taj ati 9600 nije baš na nivou, jer je u nc6000 ugradjen gpu na ~200MHz (onih 32MB je valjda na još manjoj frekvenciji), što znači da ga drugi laptopovi sa "normalnim" radeonom 9000-9200 mlate u grafičkim performansama. Tako da baš ta stavka na kojoj je trebalo da "zasja" baca pomalo ružnu senku (nc8000 je nešto sasvim drugo). Doduše, moglo bi se ići na omega drajvere i probati overklokovati gpu, ali podizati potrošnju struje u laptopu zvuči malo bez veze.

Uglavnom, ni jedan od ova dva nisu "igrački" lapovi, a za 2D performanse ti onda dođe svejedno. Kvalitet slike će ti više zavisiti od kvaliteta ekrana. Veći ekran vuče više struje.

Ukoliko ti je mobilnost važna, gledaj samo da je pentium-m unutra, a ne celeron.

Za office, internet i multimediju generalno bih uzeo nx6110. U krajnjem slucaju, zašto i bacati više para za office i internet primene?

Poslednja izmena:
vidi, razliku od nekoliko stotina grama u tezini neces ni primjetiti....
e sada, ako ti NE treba za neku grafiku ili video onda je bolje ici na VECI display sa losijem grafickom, lakse ces radit i u officu itd... osim toga, mozda ces na putu pogledati i neki DVD ili Dvix (moje iskustvo) a za to ti puno bolje dodje display od 15''.
sto se tice same graficke karte, normalno da je puno bolje rjesenje ati nego cip na ploci (u svakom slucaju, ako usporedis te 2 stvari). Ali, u wordu i surfu to neces ni primjetiti...sve zavisi za sto ti treba/trebati komp....

Ali ja mislim da ako si u dilemi (da si SIGURAN, SIGURAN da ce ti trebati samo za office i surf ne vjerujem da bi dileme i bilo..., zar ne? :) ) , onda je mozda najbolje da das jos malo kesa i uzmes 15'' sa nekom grafickom, samo da nije na ploci...

Jos nesto: stavi i jedan i drugi u torbu, onda na rame i vidi razliku. dilema ce pasti, ako su dimenzije/tezina/mobilnost jedini parametar....

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Ukoliko ti je mobilnost važna, gledaj samo da je pentium-m unutra, a ne celeron.

Za office, internet i multimediju generalno bih uzeo nx6110. U krajnjem slucaju, zašto i bacati više para za office i internet primene?

Da to sam zaboravio, u svakom slucaju ja mislim da ako ti je mobilnost faktor n1 onda OBAVEZNO uzmi pentiumM... bez dileme...

I silverglider je u pravu - ako ti treba office i internet, onda nx6110.. uz to dobijes i veci ekran koji dobro dodje a ne narusava puno mobilnost (moje iskustvo: imao 14'' a sada 15,1'' notebook i nema neke prevelike razlike u torbi ili rancu...)

Poslednja izmena:
Ja sam upravo prodao NC6000. Nenadmasan komp. Dug vek baterije (do 5h), prelep i kompaktan dizajn (magnezijumsko kuciste), konektivnost (WiFi, BT, GLAN, Irda, modem), lagan (2.3kg)... Imao je dve primetne mane - kvalitet displeja (los ugao vidljivosti, mada to za lap i nije tako strasno) i katastrofalno odradjena ATI 9600 grafika koja je u 3D Marku 2001SE davala manje od 6000 markova. Zbog toga sam ga i zamenio konfekcijskim FS Amilo M1437G, najvise radi igara i gledanja DivX sa drustvom. Ali za ono sto tebi treba NC6000 je prava stvar. Plus sto ih mozes jeftino naci po netu.

U istoj dilemi bio sam i ja pre godinu dana kada sam kupovao lap.
Uzeo sam 15" jer mislio da ce mi manjak dijagonale nedostajati. Medjutim, 14.1" nije mnogo manje (pribl. 2cm) ali rezolucija je veca tako da se vidi cak i veca radna povrsina (uporedjivao sam). Jes' malo sitnije, ali...

Po meni, optimalna dijagonala za dobar komfor u radu i pri tom cesto nosenje je upravo 14.1".

Zavisi do rezolucije,nije isto ako uzme sa 14,1" koji ima rezoluciju 1024x768 i isti takav sa nekom visom rezolucijom ali kao sto sam rece onda ce mu biti sve sitnije pa je naravno najbolje veci ekran bar 15" prosecne rezolucije a ako ga hoce za office i internet onda mu je to ipak vaznije jer sta ce kad radi sa sitnijim fontom na malom ekranu sa visokom rezolucijom?Najbolje bi bilo kad bi nasao nesto kao sto sam ja uzeo (vidi potpis) jer je 15,4" Centrino ispod 3 kg i jos sa grafickom (u odnosu na proslu godinu sad je vec ATI 9600 minimum) najbolje resenje naravno ako nadje po razumnoj ceni.
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Vrh Dno