Šta je novo?

laptop i baterija

bl00dz3r0

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2005
Poena
319
Interesuje me par stvari na relaciji laptop i njegova baterija

1) Da li je bezbedno ukloniti bateriju kada je full napunjena a racunar radi preko strujnog kabla
2) Da li pri radu preko strujnog kabla treba ukloniti bateriju
3) Da li se baterija steti/trosi ukoliko je konstantno u laptopu a ja radim opet dok je na kablu
4) Kakav je uopste vas nacin "ophodjenja" i praksa prilikom koriscenja baterija? Da li ih vadite dok radite sa laptopom prikljucenim na kabl ili?

1) Ne, koliko ja znam.
2) Ne, koliko ja znam.
3) Ona se uvek trosi, koristio ti racunar ili ne.
4) Meni je lap skoro uvek(99%) ukljucen u struju. Bateriju praznim dva do tri puta mesecno.

Postoji neka teorija da ces produziti vek baterije ako je izvadis dok je lap na struji ali mislim da je to neprimetno ukoliko ti lap nije ceo dan ukljucen, ja nikada nisam vadio bateriju napolje iz moga laptopa (2god)

E neverovatno, bile su bar 3 ovakve teme do sada. Zar je teško opaliti po srču???
@bl00dz3r0 i svi ostali koji bi da im sve traje večno, i da ne daju ni dinara ni zašta do kraja života:
Ako ste vozači:
1. Da li zimi vozite auto (ono, bojite se da vam so ne pojede karoseriju)?
2. Ako vozite, da li grejete auto u mestu bar 10-ak minuta (ili dok ne voda ne dostigne bar 80°C), da bi vam motor trajao bar 500 iljada kilometara?
PS
Imam laptop 2 godine i koji dan, nikada bateriju nisam vadio, a 99% vremena je uboden u struju. Baterija traje isto kao i kada sam ga kupio.

1. Da li zimi vozite auto (ono, bojite se da vam so ne pojede karoseriju)?
2. Ako vozite, da li grejete auto u mestu bar 10-ak minuta (ili dok ne voda ne dostigne bar 80°C), da bi vam motor trajao bar 500 iljada kilometara?
PS

Da li su ovo Mali saveti majstora Mite? :d

Da li su ovo Mali saveti majstora Mite? :d

Pa naravno, kao što je savet da se baterija vadi iz kuhinje mastor Žike:p
Pre 2 dana mi je bio drugar i kaže da je čuo da je bolje da se skine baterija sa laptopa dok je na punjaču jer tako duže traje, a eto, treba da kupi laptop pa ga interesuje kako to u praksi izgleda. Inače on greje auto u mestu 10 minuta najmanje na ovu zimu (jao kako reče, ispod 0 za svaki stepen po minut grejanja, tako nešto, naravno, to se dodaje na onih 10 minuta). Čovek je pilot, pa se valjda sa automobilom obhodi kao sa avionom. Inače je picajzla neviđena, njega muka vata kada se vozi sa mnom, kad vidi kako moju škodu feliciu 1.9D "mučim" po njegovim rečima. ***, pa moraš nekad pun gas da zabodeš, inače neće da potegne, a eto ga Sloba sa rečima: Pa to je dizel, jel si lud? Pa valjda ga je fabrika napravila da može da se vrti na 4000o/min, znači mora, naravno ne uvek, al kad treba :whip::whip::whip:

Laptop sluzi meni a ne ja njemu.
Naravno ne znaci to da ga ne treba cuvati ali to da mu stedim bateriju gde god mogu i da oko toga brinem - neka hvala.
Kad znam da laptop necu nositi van kuce dug vremenski period onda izvadim bateriju ne zato sto se tako trosi vec zato sto nema potrebe da stoji unutra
tezina i ostalo.
Kada naizmenicno koristim kuci/van kuce ne pada mi na pamet da skidam bateriju dok sam kuci i koristim ga na punjacu.Makar ga nosio na svakih 15 i vise dana van necu da se cimam oko toga.Niko mi do sada nije dokazao da se baterija trosi dok je u laptopu.

Poslednja izmena:
R_U_S

Kao prvo uopste me ne poznajes da mozes uopste da mi se obracas na takav nacin.

@bl00dz3r0 i svi ostali koji bi da im sve traje večno, i da ne daju ni dinara ni zašta do kraja života:

Niti znas koliko para imam, niti koliko trosim niti da li sam skrtica ili ne.
Tako da svoje misljenje povodom toga mozes zadrzati za sebe.

Interesovalo me je samo da li cu ostetiti bateriju ako je u laptopu dok radim na punjacu i to je to. Sigurno ne mislim da ce mi time baterija trajajati vecno i da cu ustedeti 100eura.

Pitao sam sasvim normalno pitanje koje me je interesovalo. Hvala ljudima koji su odgovorili na isto. Tvoja poredjenja i ironije mozes zadrzati za nekog drugog.

tnx

Bas pre neko vece sedim u laboratoriji u Pupinu radimo nesto.. i nestane struje... a ja normalno nastavim da radim jer mi je baterija bila u laptopu. A ova situacija mi se desila bar jos 2-3 puta u toku prosle godine.

Vaditi bateriju iz laptopa je besmisleno...

bl00dz3r0 - ne nastavljajte sa bespotrebnom svadjom

Bateriju neces ostetiti ako je drzis u laptopu dok je prikljucen na struju.

Interesuje me par stvari na relaciji laptop i njegova baterija

1) Da li je bezbedno ukloniti bateriju kada je full napunjena a racunar radi preko strujnog kabla
2) Da li pri radu preko strujnog kabla treba ukloniti bateriju
3) Da li se baterija steti/trosi ukoliko je konstantno u laptopu a ja radim opet dok je na kablu
4) Kakav je uopste vas nacin "ophodjenja" i praksa prilikom koriscenja baterija? Da li ih vadite dok radite sa laptopom prikljucenim na kabl ili?

e, sad ocekujem da neko postavi pitanje:
dali treba formirati (formatirati) bateriju na mobilnom, laptopu i sl? :d
btw. cisto radi ponavljanja....:mad:

Ajd jos jednom da napisem :)

LiIon baterija ne strada od punjenja i praznjenja, vec od visoke/niske temperature. To je razlog zasto neki preporucuju da se izvadi kad se laptop koristi iskljucivo na punjacu (jer je laptop prilicno zagreva). Posto je neko gore napisao da prazni bateriju par puta mesecno (ako to radi namerno), to nije potrebno. Tj trebalo je kod NiMH i NiCD, ali Liion cak lose reaguje na potpuno praznjenje, tako da je to nepotrebno cimanje.
Potpuno se slazem sa misljenjem da taj racunar treba da sluzi svrsi, tako da radite onako kako je vama lakse. Eto nadam se da sam nekome bar malo pomogao.

ps.
Stepen ostecenja baterije zavisi od modela do modela. Imao sam prilike da vidim (i radim na laptopu) kome posle 1 godine baterija drzi ~10 min (jer se isti prilicno greje, a vlasnik ga koristi prilicno zahtevno i uvek na struji). Po njegovim recima, baterija mu sluzi da premesti racunar sa jednog stola na drugi bez iskljucivanja :)

Dokle više ova pitanja o baterijama uz uvek nanovo navedene poznate mitove o održavanju baterije. Jednostavno baterija se ne vadi iz laptopa bez preke potrebe. Napravljena je tako da stoji u njemu at all times tako da kad dođe do eventualnog prekida u mrežnom napajanju, baterija kicks in and saves the day. Pretty neat. Nikada nisam vadio baterije ni iz jednog laptopa i oba rade savršeno.

Poslusao sam vase savete, i uspeo da zeznem bateriju posle 5 meseci koriscenja. Lap je uglavnom bio na adapteru, baterija nikad nije vadjena i sada prakticno ne moze da radi bez utikaca. Valjda ce mi uvaziti reklamaciju:mad:

Nije se zbog toga zeznula, 99% ljudi koristi laptopove na takav nacin - na nekima i ne moze tako lako da se vadi baterija.
Nevolja je u tome sto nije tako redak slucaj da i u skuplje laptopove upadne (serija) krs baterija, pun je net primera.

Poslusao sam vase savete, i uspeo da zeznem bateriju posle 5 meseci koriscenja. Lap je uglavnom bio na adapteru, baterija nikad nije vadjena i sada prakticno ne moze da radi bez utikaca. Valjda ce mi uvaziti reklamaciju:mad:

Kad je ta baterija uspela da se zezne posle 5 meseci korišćenja (bilo kakvog), onda sa njom nešto od starta nije bilo u redu, ili je jednostavno lošeg kvaliteta. Takav problem sam do sada video samo na jednom Gericomu (te marke više ni nema koliko vidim), znači 6 meseci pa je riknula. Zamenjena baterija, vađena kad je laptop bio na struji (mada je taj lap dosta korišćen i bez adaptera), i posle nekih 8 meseci ponovo ista stvar.
Moj stari Amilo gazi četvrtu godinu, nikad baterija nije vađena i kapacitet joj nije opao ni 10% ;)

Jel ti se taj laptop mnogo greje? Ako je tako, eto razloga zasto je stradala baterija.

Ja se slazem da bateriju ne treba vaditi, tj mislim da je korisnija unutra, ali je laganje reci da joj toplota laptopa nece skratiti zivot. Argumenti "napravljena je da stoji u njemu" ne stoje, jer nisu te baterije ni izmisljene za laptop, oni se trude da ih naprave sto bolje, ali to je standardna liion baterija koju ubija toplota i vreme... Punjenje i praznjenje gotovo da ne uticu.

Moj stari Amilo gazi četvrtu godinu, nikad baterija nije vađena i kapacitet joj nije opao ni 10% ;)

:)
Liion baterije gube ~25% kapaciteta godisnje, tj za 4 godine to mu dodje ~31% (Ili ako ti je lakse izgubila je ~69%) pocetnog kapaciteta. Rekao bih da nisi skoro proveravao kapacitet, jer tvoja izjava ne drzi vodu ni da si je drzao u zamrzivacu :D

ps
Evo i jedan koristan link: http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_ion_battery#Storage_temperature_and_charge
Obratiti paznju posebno na podatak za 100% charge na 60C (situacija sa laptopom koji se dosta greje): 80% loss after 6 months

Poslednja izmena:
Zavisi i kako koristis laptop, neki se i ne greju preterano u nezahtevnim rezimima rada. :)
Npr. moj acer 5530G je hladan u tom delu gde je baterija, a i generalno je hladan - doduse, nikad ga i ne opterecujem.
Jedino zbog cega sam se ja cimao da vadim bateriju jeste da bih je drzao na 40ak% napunjenosti, jer je navodno unutrasnja temp baterije tad manja, ili sta vec.
Samo, to je totalni smor, jer ako ti zatreba baterija, sa tih 40% i nije bas upotrebljiva. :)

Poslednja izmena:
:)
Liion baterije gube ~25% kapaciteta godisnje, tj za 4 godine to mu dodje ~31% (Ili ako ti je lakse izgubila je ~69%) pocetnog kapaciteta. Rekao bih da nisi skoro proveravao kapacitet, jer tvoja izjava ne drzi vodu ni da si je drzao u zamrzivacu :D

Evo pre 3 dana je laptop radio samo na bateriji i izdržao oko 2 sata (internet + winamp + office) što je otprilike isto kao i pre 4 godine. Ako je i opao kapacitet ja to ne primećujem u radu (zato sam i rekao ~10%), a.k.a baš me briga ;)
P.S. Nisam lood da držim bateriju u zamrzivaču, čiji je pa to izum???
Inače, CPU je dosta udaljen od baterije, a i samo kućište se malo greje tako da se verovatno zato baterija dobro održala.
BTW, ako sam dobro razumeo (jer nije precizno objašnjeno) ovih 25% se odnose na storage, to jest čuvanje baterije na 60 stepeni godinu dana, pa da li ijedan laptop može to da izvede (npr. godinu dana Crysis 24/7, neprekidno 60 stepeni mereno na bateriji :-devil-:)?

Mislim da ce i akumulator u kolima duze trajati ako ga vadimo, kada recimo ne planiramo da se vozimo 2-3 dana (obavezno izvaditi akumulator,narocito zimi).Isto baterije u daljinskom je pozeljno vaditi kad ga ne koristimo,recimo nocu a da ne pricam da ce baterija u mobilnom trajati daleko duze ako je vadimo kada ne ocekujemo poziv ili ne planiramo da nekog zovemo.Za to vreme pozeljno ih je drzati u frizideru na sto nizoj temperaturi.Narocito treba obratiti paznju na baterije u rucnim satovima kada ih ne nosimo na ruci,recimo vikendom,kada sedimo kuci uz TV.Licno sam se uverio da baterije u decijim igrackama duze traju ako ih vadite kada dete spava,tada im visestruko produzavate vek trajanja. :D :D :D

Poslednja izmena:
Evo i mog primera pa neka svako izvuce zakljucak po izboru: Kupih od drugara Dell (iz potpisa) star malo vise od godinu dana, kupljen u Americi, sa 9-cell baterijom. On nije vadio bateriju, ali nikada nije bio ni na struji kada je kuci. Kada se istrosi baterija on je dopuni (meni je to bio nonsense) ali je zato ostavio da mu se komp stalno stavlja u stand by rezim posle 5 minuta neaktivnosti.
Sa druge strane, ja sam ga stalno stavljao na struju a bateriju nisam nikada vadio. Prve slabosti, baterija je pocela da pokazuje pre par meseci. Primetio sam da ne moze vise da "izvuce" 3 sata nego samo 2 i kusur. Sada jedva prebaci sat vremena. naravno, treba da napomenem da je lap top kod mene vec godinu i po (sto u totalu znaci da je baterija stara oko 3 godine).
Ja mislim da je to sasvim zadovoljavajuci zivotni vek jedne baterije i nemam nameru da budem ne zadovoljan. Mogu samo da kupim novu i da se nadam da ce i ona da me dobro sluzi kao i predhodna. Toliko.

Meni je baterija prilično brzo počela da gubi kapacitet, nisam je nikad vadio, uvek sam držao laptop na punjaču. Ali imam razloga da verujem da je imala fabričku grešku.

Mislim da ce i akumulator u kolima duze trajati ako ga vadimo, kada recimo ne planiramo da se vozimo 2-3 dana (obavezno izvaditi akumulator,narocito zimi).Isto baterije u daljinskom je pozeljno vaditi kad ga ne koristimo,recimo nocu a da ne pricam da ce baterija u mobilnom trajati daleko duze ako je vadimo kada ne ocekujemo poziv ili ne planiramo da nekog zovemo.Za to vreme pozeljno ih je drzati u frizideru na sto nizoj temperaturi.Narocito treba obratiti paznju na baterije u rucnim satovima kada ih ne nosimo na ruci,recimo vikendom,kada sedimo kuci uz TV.Licno sam se uverio da baterije u decijim igrackama duze traju ako ih vadite kada dete spava,tada im visestruko produzavate vek trajanja. :D :D :D

Automobilski akumulatori vole da se non-stop pune i prazne, tj crkavaju od nekoriscenja :p
Ja rekoh da se po meni ne isplati vadjenje baterije (mozda kod desktop replejsmenta, tj kod racunara kojima baterija sluzi samo kao ups, ali njima i nije bitno ako strada). Ali baterija hoce izgubiti kapacitet od pregrevanja (ako je laptop relativno hladan, onda gotovo da nema razlike). I da urbane legende o cestom praznjenju skode (liion ne voli da se prazni potpuno).
Po meni treba znati sta ocekivati od baterije i sam proceniti sta ti odgovara... Mada su ljudi koji vade baterije generalno pogresili pri kupovini, njima ne treba laptop. Vecinom su zrtvovali komfor pri radu da bi bili in ;)

@dok

Nije ti dobar primer za sarkasticnu zezanciju, s obzirom da su baterije za laptop u Srbiji duplo skuplje od akumulatora za auto, pa je nekako realno da ih mazis i pazis. :d

Poslednja izmena:
@dok

Nije ti dobar primer za sarkasticnu zezanciju, s obzirom da su baterije za laptop u Srbiji duplo skuplje od akumulatora za auto, pa je nekako realno da ih mazis i pazis. :d

Zamisli izvadis bateriju i recimo nadju je dete ili zena i bace je misleci da je nesto nevazno,ili moze da ti se desi da zaboravis gde si je ostavio a treba ti nesto hitno..:d Tako da...

Ma ajde sto ce da je bace.. ali kad nestane struja, a ti radis nesto vazno... svi ostanu u mraku, a tebe osvetljeve titrava svetlost monitora... priceless

Ma ajde sto ce da je bace.. ali kad nestane struja, a ti radis nesto vazno... svi ostanu u mraku, a tebe osvetljeve titrava svetlost monitora... priceless

Upravo tako, meni se prosle nedelje desilo dok sam bio na Jahorini da je crk'o glavni osigurac u kuci. Sve je umrlo u momentu, sem njega je li :) tako da smo samo "izboli" bananicu iz uticnice u lap top-u i imali smo muzike, dok nismo zamenili osigurac. Priceless, ali stvarno.

Secam se da sam ranije u nekom (zaboravio kom) casopisu citao da neki proizvodjaci softwerski ogranicavaju radni vek baterija tj prave ih da se zakljucaju posle odredjenog broja ciklusa punjenja/praznjenja. Nesto nikad nisam bio nacisto da li je to sto sam procitao bilo istina ili newspapers' duck.

Vrh Dno