Šta je novo?

Laptop i baterija

Gandolf_NS

Slavan
Učlanjen(a)
08.05.2005
Poena
319
Da li neko zna da mi kaže sledeće:

koristim laptop za kućne potrebe pa me zanima, obzirom da ga napajam preko punjača (a što je i preporuka proizvođača) da li bateriju da ostavljam priključenu ili da jednostavno uklonim istu?

Ovo me prvenstveno interesuje da ne dođe do onog: punio se i kad je jedva prazan pa je crko...

:wave:

Imas gomilu ovakvih tema, pretrazi malo forum.

E, ne mogu da nađem!

Ajde,
ako može u dve rečenice...

Može ili ne može?

Prva bitna stvar: Baterija cim se napravi ona pocinje da se "trosi"

Ako ces da je uklonis stavi je u frizider.
Baterijama odgovara niza temperatura. Stavljanjem u frizider ili neko drugo hladno mesto ces ocuvati broj preostalih cuklusa puni-prazni.

Takodje Li-Ion baterijama najvise odgovara 40% popunjenosti.
Litijumskim baterijama ne odgovara cesto full praznjenje, pa tek onda punjenje.
Samo dok ne formiras bateriju... posle ne.

Eto to ti je ukratko sa nekog stranog sajta po secanju.
Ako bas zelis mogu da se potrudim da iskopam linak. :D

Ukratko za i protvi obe varijante
Baterija nakcacena:
ZA: imas mobilnost, sigurnost u radu (u slucaju restrikcija)
PROTIV: Baterija je uvek full napunjena, a to joj bas i ne odgovara, jer se greje bezpotrebno i to joj smanjuje broj preostalih cuklisa puni-prazni.

Baterija iskacen:
ZA: Cuvas bateriju
Protiv:Zavistan si od distribucije, ako radnis nesto vazno, a ne sacuvas... ode maS u propaS.

Nadam se da je ovo pomoglo! :wave:

Samo dok ne formiras bateriju... posle ne.

Dejane, Dejane, sad si me stvarno zacudio :zgran:
Po milioniti put, litijum-jonske baterije se NE formiraju, nema potrebe za tim. To nema povoljna dejstva za dalji životni vek baterije (naprotiv), to je urbana legenda, legacy ostao od starih NiMh.

Ako imas opciju namesti da se baterija pocne puniti, recimo, tek kad je 50% prazna i da se ne puni preko 85% kapaciteta i uradi reconditioning baterije u par meseci.

Poslednja izmena:
OK,

hvala vam...

Kad saberem sve odgovore, sve mi jasno i puno ste mi pomogli!

Još jednom,
HVALA!

:wave:

Drzi je u laptopu.. polomices nesto ako je svaki cas vadis i vracas. Jednostavno nije predvidjeno da se koristi u tom rezimu upotrebe. Mozda joj budes produzio zivotni vek 2-3 meseca.

Kod mene za MSi pise, da ako se laptop ne koristi izvesno vreme, obavezno izvaditi bateriju iz masine.

Mozde li se podesiti da laptop puni bateriju tek kad se ona isprazni ispod 20% ??

Vrh Dno