Šta je novo?

Laptop HP Notebook - 15-db1089nm

Bobajakuda

Slavan
Učlanjen(a)
15.09.2013
Poena
240
Ja i brat smo kupili HP model iz naslova i on hoce da doda jos 8GB RAM memorije. Da li mozemo/smemo da to uradimo sami bez nosenja u servis? Pitam zbog garancije.

Da li moze kroz BIOS da se dodeli jos memorije grafickoj (Vega 8) ili je to sto je? Hoce neke igre da igra.
eded9d7c43fbdc504f12ccabbaee8a60.jpg

Poslednja izmena:
Možeš i sam (sve do warranty void sticker-era ako ih ima). Ali ako se posle budu videli tragovi otvaranja (izlizani šrafovi, žabice izlomljene...) postoji šansa da ne prime na reklamaciju.

A dodeljivanje memorije Vegi u 95% slučajeva nije moguće na laptopovima jer sami proizvođači tu opciju zaključaju ili je uopšte ne stave, već Vega sama (po default-u kojem je naštelovana) dodeli sebi memoriju.

Poslednja izmena:
Možeš i sam (sve do warranty void sticker-era ako ih ima). Ali ako se posle budu videli tragovi otvaranja (izlizani šrafovi, žabice izlomljene...) postoji šansa da ne prime na reklamaciju.
Aha, ok. A kako da znam da nema tih nalepnica? Nikako? [emoji16]

A dodeljivanje memorije Vegi u 95% slučajeva nije moguće na laptopovima jer sami proizvođači tu opciju zaključaju ili je uopšte ne stave, već Vega sama (po default-u kojem je naštelovana) dodeli sebi memoriju.

Jel bih dobio nesto ako bih trenutnih 8GB 2400Mhz zamenio sa 2x8GB recimo 2666Mhz ili 3000Mhz?

Taj laptop ima Ryzen 5 3500U koji podržava max DDR4-2400 i ulaganje u bržu (2666/3000) memoriju je besmisleno, opet će raditi kao DDR4-2400 uparena sa tim procesorom.

Poslednja izmena:
Taj laptop ima Ryzen 5 3500U koji podržava max DDR4-2400 i ulaganje u bržu memoriju je besmisleno, opet će raditi kao DDR4-2400 uparena sa tim procesorom.
A da uzmem jos jedju 8GB 2400Mhz.. hocu li tad dobiti nesto bolje performanse i hoce li znaciti nesto Vegi?

Obavezno jos 8gb rama...imaces dual channel, radice ti bolje i u igrama i u raznim programima... :)

Nalepnicu preko šrafa ako nema odmah, možda ima kod cpu dela. Ako nema ni tu, onda verovatno ni nema dalje.

Što se dodatnih 8gb tiče, značiće Vegi zbog dual channel-a. Otprilike oko 15-20% će Vega brže da radi.

Kuckaj u gugl/yt "vega single vs dual" i baco pogled na rezultate.

Hvala drustvo. Moze ova: KINGSTON SO-DIMM 8GB DDR4 ValueRAM 2400MHz CL17 - KVR24S17S8/8 8GB, SO-DIMM DDR4, 2400Mhz, CL17

5.500din je trenutno ili bolje da jurim neku na kp?

Sad citam na reddit-u i neki tvrde da R5 moze da podrzi i 2666 pa cak i 3000. Sad dal to neko troluje ne znam.

Podržava R5 brže od DDR4-2400 ako je CPU za desktop, Ryzen 5 3600X za desktop podržava DDR4-3200.

Taj Ryzen 5 3500U za laptop podržava DDR4-2400. I nema podešavanja u UEFI za menjanje toga. Može se staviti brža memorija i opet će raditi na 2400.

Po pitanju izbora pri kupovini, od tih 5500 RSD mnogo je jeftinije uzeti to polovno sa oglasa. I po mogućstvu ako je dostupno i ne skuplje, uzeti potpuno identičan model.

Po pitanju izbora pri kupovini, od tih 5500 RSD mnogo je jeftinije uzeti to polovno sa oglasa. I po mogućstvu ako je dostupno i ne skuplje, uzeti potpuno identičan model.

Kad smo vec uzeli nov laptop onda je bih da ubacujem polovnu memoriju.
Znam da je unutra 8GB 2400Mhz DDR4, ali nigde na sajtu nisam video koji je proizvodjac. Jedino ako moze da se vidi uz neki program ili neki drugi nacin.

@ 4500din iliti 38€ je Kingston 8gb 2400mhz na kp.

Poslednja izmena:
I to je validno ako se želi nov modul sa garancijom. Obe opcije imaju svoje prednosti.

Najbolje proslediti ovde screenshot iz programa CPU-Z na SPD tabu sa slotom u kom ima memorije Slot#1 ili Slot#2. Pa da se vidi na brzinu da li ima da se uzme potpuno isti modul.

Originalno uz laptop računare ne dolaze Kingston memorije. Kingston je end-user brand, nisu oni OEM. Nije unutra Kingston modul. No nije to sad bitno. Proslediti screenshot.

Poslednja izmena:
Cim dodjem kuci okacicu slike.
Sad gledam u monitoru ima HyperX za 4600din. Vidim na YT da najvise preporucuju tog proizvodjaca, ali sacekacu da vidim sta je vec u njemu.

HyperX nije proizvođač već Kingstonov brand. Ulažu mnogo u reklamu i HyperX linija ima dobar kvalitet, no važi sve što je rečeno u prethodnoj poruci. Oni nisu DRAM OEM, već svoj biznis zasnivaju na odabiru komponenti od stvarnih proizvođača u skadu sa onim što smatraju da mogu izreklamirati i prodati krajnjim korisnicima.

Najbolje krenuti od onog što sam preporučio, screenshot kad bude dostupan laptop.

@OA5599
Hvala. Videcu kako ide, tj ako nema nalepnicu.

Evo slika memorije:
0d692b2aa8094afb67672b6936f0b1a2.jpg

Instalirao sam win10 i mladji brat navalio da igra igricu (Crisis 3) koju sam nekako nasao i nakon instalacije nece da startuje. Dvoklik i nista se ne desava.
Nadjem u pretrazi da ta igra ne radi na win10. Ja skinem win7.1 da instaliram jer tu radi i kad ono nece. Izbaci mi plavi ekran sa porukom "The BIOS in this system is not fully ACPI compliant......"
Sta mu je ciniti? Kad sam snimao sistem na usb izabrao sam MBR unesto GPT. Jel mozda do toga ili ne moze win7 preko win10? Ili je nesto do BIOS-a?

unutra je:

Samsung M471A1K43CB1-CTD
8GB 1Rx8 PC4-2666V-SA1-11
SODIMM DDR4-2666 CL19-19-19 1.20V

1-5.jpg

Može po screenshot za CPU + za Memory tab, da se vidi da li je onaj procesor unutra i na koliko, mimo specifikacija, zapravo stvarno radi memorija. Ukoliko je R5 3500u unutra očekivano je da radi na 2400.

Poslednja izmena:
@zzzz
Nadam se da sam dobro slikao.
577b7a9e163b7d065107248f9cf06b79.jpg

A jel ima neko resenje za ovaj gore problem sa instalacijom windowsa?

Poslednja izmena:
Najbolje uzeti identičan modul

Samsung M471A1K43CB1-CTD (8GB 1Rx8 PC4-2666V-SA1-11)

što zbog izbegavanja eventualnih problema oko uparivanja, što zbog toga što se u tom slučaju mogućnost pravljenja problema pri eventualnoj potrebi reklamacije dok je u garanciji svodi na minimum. Svi delovi su tad u skladu sa prvom ugradnjom.

Takav identičan modul se trenutno može uzeti za 4200 RSD. Poslato na PM gde ih ima. Memorija je otišla od skoro ponovo gore i nastavlja da joj raste cena. Biće još skuplje.

U slučaju da se baš insistira na nekoj drugoj memoriji pri izboru tražiti da je u skladu sa sledećim:

8GB 1Rx8 PC4-2666V
SODIMM DDR4-2666 CL19-19-19 1.20V

Super. Zahvaljujem. Uzecu sa onog drugog linka istu memoriju.
Samo da vidim kako da instaliram win7. Probao sam i win8.1, ali nemam serijski broj.

Mislim da na APU procesore ne moze da se instalira win7 (moze na desktop ali je potrebno imati pci-e grafiku i odraditi neku "gimastiku" sa instalacinim usb-om).

Nije to možda baš za žaljenje. Ipak ne bi trebalo instalirati Win7 na moderan laptop zbog samo jedne igrice. Nema smisla.

Taj Crysis 3 sigurno može da se natera da radi na Win10. činjenica je da ljudima radi na Win10, znači da može. Gde je na tom sistemu i sa tom instalacijom zapelo je pitanje.

Uraditi update Origin -a, Crysis 3 Repair Install, probati sa direktnim pokretanjem, menjanjem putanja ...

https://www.youtube.com/watch?v=VOJ16z-vKLk
https://www.youtube.com/watch?v=KmsB_peS7OQ
https://www.youtube.com/watch?v=P05JeKQ_-SI
https://www.youtube.com/watch?v=qxXUIfdFeEo

https://steamcommunity.com/app/17300/discussions/0/1290690926864387648/
https://windows10skill.com/origin-wont-open-windows-10/

Ma zapeo bas za tu igru i Pes 19. Ovo drugo sam uspeo dok ova prva nece. Nemam pojma ni sta je Origin. Nasao sam neku Reload verziju i nakon instalacije nece da pokrene na dvoklik. Nista se ne desava.
Aj da ne davim pogledacu ove video klipove koje si okacio da vidim moze li da se resi.

7-ica na nove laptopove je takva igranka bez stajanja... i za te kombinacije vam treba čovek koji će redovno da ispravlja krive drine. To mogu da preporučim samo ljudima koje ne volim, jer se nonstop neki random problemi javljaju.

Poslednja izmena:
Ma naravno da cu vas poslusati. Igra ako hoce-hoce, ako ne nije moranje. ..tj odgledacu klipove koje je okacio zzzz pa cu probati sta predlazu. Neka nadje drugu slicnu Crisis.
Laptop sam uzeo za neke privatne stvari koje hocu da probam i mogu reci da sam jako zadovoljan performansama. Jedino mi se ne dopada ekran koji je onako bzv, ali za 49k dinara nema bolje. Sad cak mislim da bi i slabiji racunar radio posao, ali nema veze.
Za moj ukus plastika koja je koriscena je jako dobra i tastatura je udobna.

Poslednja izmena:
Da li si probao da pokrenes igru kao admin? Moze i Compatibilty mod pa stavi win7.

Crysis 1 radi na W10 bez puno muke, nemoguce da Crysis 3 ne radi :D
Inace, otvarao sam doticni model iz naslova, nisam naisao na 'Warranty Void if Removed' sticker, bar ne na srafovima od poklopca :) Lako se osteti plastika doduse, neki plasticni alat za otvaranje is a must. Moj primerak ima Crucial RAM i SK Hynix M.2 NVMe SSD
85202333_594180761429870_5761913629351870464_n.jpg

@djalf Jesam probao sam run as admin i nista se ne desava.

@domcale Kako da je namestim da radi na win10? Imam neku Reloaded verziju i folder za kopiranje je Bin32, a ja imam 64-bitnu verziju windowsa.
Ram memorija ce morati da saceka zbog trenutne situacije.

Nazad
Vrh Dno