Šta je novo?

Laptop Laptop do 500€ za fakultet

Koji laptop kupiti?

ratatouille

Poštovan
Učlanjen(a)
20.09.2020
Poena
50
Potrebna mi je preporuka za laptop do 500€ za fakultet. Nije neophodan da bude gaming, ali da je brz. Može i polovan.

Gledaj Lenovo modele sa AMD Ryzen procesorima (isključivo četvrta ili peta generacija), sa 16GB RAM memorije. Bilo je odličnih 14" modela pre dve godine za te pare, tako da ih sigurno ima i sada. Ako nađeš nešto zanimljivo prosledi ovde pa da pregledamo.

Evo nekih @pecavuk

Evo nekih @pecavuk
Prvi je katastrofa. Ekran sa osvetljenjem 250 nita i 45% NTSC, ne samo što je nedovoljno svetao već ima i užasno isprane boje. Zaobići.

Drugi je Ryzen 3000 serija, isto zaobići, AMD je tek počeo praviti vrhunske mobilne procesore sa 4000 serijom.

Treći je okej.

Četvrti isto, 250 nita, TN panel, najgora moguća kombinacija. Baterija isto komično mala za laptop tih dimenzija.

Da li mora da bude 15.6" dijagonala? Ili može i 14"?

Prvi je katastrofa. Ekran sa osvetljenjem 250 nita i 45% NTSC, ne samo što je nedovoljno svetao već ima i užasno isprane boje. Zaobići.

Drugi je Ryzen 3000 serija, isto zaobići, AMD je tek počeo praviti vrhunske mobilne procesore sa 4000 serijom.

Treći je okej.

Četvrti isto, 250 nita, TN panel, najgora moguća kombinacija. Baterija isto komično mala za laptop tih dimenzija.

Da li mora da bude 15.6" dijagonala? Ili može i 14"?
Može i 14", nego samo mi recite konkretno neke modele jer me već malo iritira da ima zilion različitih modela a kad ono pretražim taj model izađu mi neki random indonezijski sajtovi i ni jedan jutjub review

Samo thinkpad modeli. Od 14" X1 Carbon, od 13" X390/L390/X13/L13 obicne ili Yoga modele
Zavisi šta čovek smatra brzim, pošto mu je to jedan od većih ciljeva. Svi navedeni modeli, polovni, su uglavnom sa Intel procesorima osme generacije. Nisu spori, ali nisu ni blizu poslednjih par generacija Rajzena.

Može i 14", nego samo mi recite konkretno neke modele jer me već malo iritira da ima zilion različitih modela a kad ono pretražim taj model izađu mi neki random indonezijski sajtovi i ni jedan jutjub review

Da li kupuješ samo lokalno u radnjama (ako je već nov) ili može i KP (što dovlače iz Mađarske po boljim cenama)?

Zavisi šta čovek smatra brzim, pošto mu je to jedan od većih ciljeva. Svi navedeni modeli, polovni, su uglavnom sa Intel procesorima osme generacije. Nisu spori, ali nisu ni blizu poslednjih par generacija Rajzena.
X390/L390 su sa Intelom 8 generacije, L13/X13 krecu od Intela 10 generacije, pa nadalje. Takodje, postoje j AMD verzije.
X1 carbon gen 6 i 7 su sa intelom gen8, dok od carbona gen 8, krecu sa Intelom gen 10.

U firmama u Nemackoj i Austriji
se uglavnom koriste thinkpad sa intelom i laptopovi se menjanju na 3 godine. Tokom korone, zbog velike potraznje i nedostatka thinkpadova se kupovao i hp probook i elitebook. Ali sa stabilizacijom trzista, opet uglavnom thinkpad. Ako je bitna stabilnost, onda samo intel.

@sds21, lepo si napisao da menjaju na 3 god. Nadam se da ce momak biti glup kao i nemci i nece kupiti laptop stariji od dve godine.
Budzet od 500€ je korektan i moze se sa tim novcem lepo pazariti. Na KP ima vise ponuda za i5-12gen. do 500€ kao i AMD RYZEN 5 5xxx
Nikako ne ispod 11gen. intel i 4xxx Ryzen 5

Odakle ti 8GB?! Oba imaju 16GB i iste konfiguracije, HP malo vecu bateriju (41 vs 38Wh). Biraj spram cene, dizajna, brenda i koliko ti je bitno osvetljenje displeja, meni je svejedno, ja svaki smanjujem, od telefona do TVa.

Birao bih Lenovo.Mislim da on uradi posao malo temeljnije.Uostalom pored Asusa i HP sledeci merkam da bude Lenovo.
HP ima 250 niti koje je dovoljno u sobi.Lenovo 300 isto je dovoljno za u sobi.

Поздрав, потребан ми је лаптоп за факултет, битно је да флуидно ради, програми које користим су AutoCad, Axis и слично. Буџет је 450е, ево неких које сам ја нашао:
1.
LENOVO IDEAPAD 1 15 - Ryzen 3 5300U, 15.6FULL HD, 256 GB, 16GB, Radeon Graphics 440е

2. Lenovo Ideapad 1 15
CPU: AMD Ryzen 3 7320U
-GPU: AMD Radeon 610M Graphics
-RAM: 8GB DDR5 5500MHz
-SSD: 512GB m.2 PCIe NVMe
-Display: 15.6" FULL HD (1920x1080) LED matte 220nits
440e

Сваки приједлог је добродошао.

Поздрав, потребан ми је лаптоп за факултет, битно је да флуидно ради, програми које користим су AutoCad, Axis и слично. Буџет је 450е, ево неких које сам ја нашао:
1.
LENOVO IDEAPAD 1 15 - Ryzen 3 5300U, 15.6FULL HD, 256 GB, 16GB, Radeon Graphics 440е

2. Lenovo Ideapad 1 15
440e

Једино да повећаш буџет, екрани у твом буџету су доста лоши, квалитет израде је такође упитан.
Ово што си навео су најјефтинији модели, па мислим да би то свакако требао да избегнеш.

1.

2. Lenovo Ideapad 1 15
440e

8GB je malo za tu svrhu, a ovaj laptop nema opciju proširenja RAM-a. Od ta dva, prvi je bolji izbor

Био сам загријан за овај лаптоп који је предложен горе, међутим утисци људи за епланету су катастрофални, па се не бих играо с тим. (https://eplaneta.rs/hp-laptop-255-g...deon-graphics-silver-7j034aa-16gb-076261.html)
Каква је опција узети полован или ако имате неки други конкретан приједлог до 50К, осим већ предложених у теми?

Био сам загријан за овај лаптоп који је предложен горе, међутим утисци људи за епланету су катастрофални, па се не бих играо с тим. (https://eplaneta.rs/hp-laptop-255-g...deon-graphics-silver-7j034aa-16gb-076261.html)
Каква је опција узети полован или ако имате неки други конкретан приједлог до 50К, осим већ предложених у теми?
Neki Thinkpad. Ima ih par zanimljivih ovde na oglasima.

Trebalo bi da može dodati još memorije, mislim da ovaj model ima 2 slota. Ali proveri sa prodavcem pre kupovine. Sa 16GB i ovom (tj. malo većom cenom) izgleda kao dobra ponuda. Naravno da ekran nije sjajan ali to ne treba očekivati za ovaj novac. I izbor portova je čudan, nema USB-C i SD slot, ali ako ti to ne smeta, onda je ok

За овај сам написао да је топ и да сам заинтересован, међутим веома лоше искуство корисника са сајтом.

Sa Planetom?Jednu noc narucim laptop preko njih.Pre podne kad su poceli da rade ,salju mi meil da nemaju na stanju.
Na drugom mestu kupim gore navedeni HP g8,samo sa 8gb ram.Realno veoma sam zadovoljan sa njim.Jedina mana plastike nisu za grubosti.

Vrh Dno