Šta je novo?

Laptop Laptop do 50.000

Koji laptop kupiti?

Beletroz

Poznat
Učlanjen(a)
15.03.2022
Poena
30
Treba mi pomoć... Celi život koristim desktop i sem telefona samo se u njih razumem. Laptopovi su mi što se tiče brendova, procesora, odnosa cena-kvalitet totalno nepoznanica...

Sad pošto se selim, mojima ostavljam svoj office PC a meni treba zamena u vidu laptopa za najviše do 50k. Odmah da napomenem to mi je krajnji limit i odnosi se na cene u ovlašćenim maloprodajama.

Svrha laptopa - bazična, browsing, multimedija, društvene mreže, office...

Pa ako neko može konkretne da mi preporuči, ili da me uputi koji je brend value for money (Lenovo, Acer, HP...) ili koji procesor da gledam u tom rangu...

Hvala unapred.

Znam da si rekao limit, ali ovo se trenutno čini kao najbolji odnos cene i performansi (uzmi Ćaomi brate gang).

Guglaj "HP 15s-eq2076nm (Jet black) FHD, Ryzen 3 5300U, 8GB, 256GB SSD (434D1EA/8)" i prvi link. Ne sme direktan link da se ostavi zbog pravila.

Za 50k ima samo duplo slabiji laptopovi (procesorski), pa mislim da ta doplata vredi.

Minimum je Intel i3-10xxx ili AMD Ryzen 3 3250U

Asus X515FA-EJ312C i3 10110U-8GB-256GB SSD-15.6 FHD = 51.000

Ako imas mesta u novom smestaju i nemas potrebu da premestas komp ,
dobar polovnjak ( komp+monitor ) mozes da uzmes za 150-200€

Rado bih ja desktop, ali idem u drugi grad, em u podstanare, pa bih da ostanem što mobilniji ako se budem seljakao tamo, tako da baš gledam minimum da nosim sa sobom.

A i biću jako malo kući pa neću toliko imati potrebu za komforom desktopa. Čisto mi treba nešto da pustim muziku, pregledam dm, neku seriju, a da je veće od telefona. Imam tablet ali nije mi to to.

A recimo ovo, trenutno na akciji u jednom lancu, taman 50k

Lenovo Laptop IdeaPad 3 82H80104YA, 15,6"/Intel Pentium Gold 7505/8 GB/256 GB SSD
?

Mislim, znam da to nisu brzi procesori, ali jel rade bazične zadatke, ne tražim brzinu, samo da šljakaju.

Inače moj desktop je AMD Athlon 3000G sa 4GB RAM-a, tako da vam je jasno da nisam neki zavisnik od brzine 🙂 ali za moje potrebe nikada se požalio nisam.

Znam da si rekao limit, ali ovo se trenutno čini kao najbolji odnos cene i performansi (uzmi Ćaomi brate gang).

Guglaj "HP 15s-eq2076nm (Jet black) FHD, Ryzen 3 5300U, 8GB, 256GB SSD (434D1EA/8)" i prvi link. Ne sme direktan link da se ostavi zbog pravila.

Za 50k ima samo duplo slabiji laptopovi (procesorski), pa mislim da ta doplata vredi.
Da ovaj u Uspon-u, za 53K zvuci dobro.
4GB RAM-a je jedino sto mu zameram ali ne mnogo. Za office masinu je OK.

256 GB SSD, full hd ekran od 15.6" i pristojan procesor su prednost.
A recimo ovo, trenutno na akciji u jednom lancu, taman 50k

Lenovo Laptop IdeaPad 3 82H80104YA, 15,6"/Intel Pentium Gold 7505/8 GB/256 GB SSD
?
U Tehnomaniji je 44K ? Jel to isti laptop?

edit/
Uporedjujuci ovaj Intel Pentium Gold i AMD Ryzen 3, Intel se lepo nosi sa njim jer radi brze sa RAM-om i ima vecu kesh memoriju.
Tako da su uporedivi za office.

Poslednja izmena:
Ja sam letos gledao 8GB rama i 250ssd za 40k tako da nemoj ici ispod toga.
tip procesora je manje bitan.

Verovatno ekran nije nesto ali to je tako za tu klasu cene.

^Dobra cena, ok konfiguracija ali se za procesor ne bih se slozio.
Ovaj procesor je ranga Celeron , verovatno. A to moze biti usko grlo i da uspori sve pa da stvara frustraciju.
Dzaba 8GB RAM i SSD kada procesor diktira tempo.

Pentium Gold koji je on predlozio, uz Lenovo, je sasvim ok.

Dakle može taj Pentium Gold... I meni je delovao kao ok za te pare.
A što se tiče RAM memorije, je l' stvarno toliko bitno da bude 8 a ne 4GB?

Mislim da li se laptop ponaša kao desktop, jer rekoh, moj AMD 3000G sa 4GB DDR4 na 2666Mhz meni radi posao sa Windows 10...

Hoću reći, meni je upaljen Google sa 6-7 tabova, Office, i to je otprilke 99% rada mog računara. I baš nikad nisam pomislio da dokupim još jedan stick od 4GB.

Nego da ja hvatam ovaj što sam predložio dok je na akciji?

I još jedno noob pitanje...

Kolika je dugotrajanost laptopa? 😂 Mislim, desktop na par meseci otvorim, izduvam prašinu. Tastaturu i miša lako kupim novu ako zatreba... Ovde je sve integrisano u jednom uređaju.

A koliko su dugotrajni elementi na jednom tako "jeftinom" lapu? Tastatura, touchpad...

Jedino kontam da ću dokupiti nekog jeftinijeg miša samo...

I šta me još interesuje. Laptop može bez problema da se drži uključenim u struju non-stop? Mislim ako je baterija 100% a on uključen, napaja se iz mreže onda?
Nije kao telefon ono da ga nije pametno zbog baterije koristiti dok se puni?

Zbog Windowsa i njegovih nadogradnji nije loše da imaš 8GB RAM-a. Kasnije će te mrzeti da juriš memoriju.
No, nema nikakve greške ni sa 4GB ram-a. Ako je onako kako opisuješ.

Trajnost laptopa je manje-više kao i sa desktopom.
Ne otvaraj i ne čisti prašinu često, ali ga drži na suvom i čistom. Izbegavaj da ga postavljaš na jastuke, na pod ili na ćebad - to mu guši hlađenje i dobri su izvori prašine.
Možeš ga držati stalno na kablu, radiće baš kako si opisao.
Ako želiš da ti baterija što duže poživi, povremeno ga isključi sa punjača i radi sa baterije. Čisto da je osvežiš.

Znam sad će krenuti saveti sa uključi-isključi, pa meri na 80% pa ovo-ono.
Ne opterećuj se previše i ne troši vreme i živce, život je mnogo više od baterije laptopa.
Ja moju praznim kad se setim. Ne gledam u kalendar. :)

Nazad
Vrh Dno