Šta je novo?

Laptop do 200.000 RSD

Dario1990

Poštovan
Učlanjen(a)
22.12.2021
Poena
75
Zdravo svima,

Potrebna mi je pomoć oko kupovine novog laptopa, pa bih zamolio da mi neko ko se razume pomogne, pošto nisam previše stručan. Suma koju bih izdvojio je do 200.000rsd, pa računam na to da mi je izbor širok.

Ono što bi mi značilo da laptop poseduje je:
  • 15,6 inčni ekran(bitno mi je da rezolucija laptopa bude što bolja i da je ekran lepo osvetljen). Ekrani od 13 inča su mi premali, dok su mi laptopovi od 17 inča ne previše praktični. Uz to ne bi bili na odmet i dobri zvučnici, kako bih povremeno mogao da pogledam i neki film na laptopu.
  • Dosta ram memorije, dobar procesor i grafička kartica. Nisam gejmer niti sam ikada igrao igrice, ali bih voleo da mogu da pokrenem više programa i da to sve teče bez lagovanja i da mogu povežem laptop na eksterni monitor.
  • Osvetljena tastatura sa izdvojenim numeričkim delom. Dosta kucam, posao mi je takav da se bavim brojevima, tako da mi je ovo jako bitno i navikao sam da radim sa numeričkim delom. Takođe mi je jako bitno da tastatura bude QWERTZ sa srpskim karakterima(š,đ,č,ć,ž).
  • Dovoljan broj portova. Vidim da se danas pojavljuje taj trend da uz svaki laptop mora da se vuče i dongle sa dodatnim priključcima, a to mi se i ne dopada previše. Kada sam kod kuće laptop koristim sa monitorom pa mi je neophodan HDMI port, zatim minimum jedan USB A(poželjno 2), i USB C.
  • SSD od 500GB ili više. 256GB mi nije dovoljno, jer volim da držim dosta datoteka kod sebe u laptopu u slučaju kada se desi da radim nešto offline.
Otprilike sam napisao šta mi je važno kod laptopa. Izdvajam veću sumu novca, jer bih želeo da kupim kvalitetniji laptop koji će moći da me služi duži niz godina. Do sada sam koristio laptopove HP proizvođača, sa i ne tako zavidnim specifikacijama. Takođe čitam po nekim forumima da se dešava u pojedinim radnjama da prodavci prepakuju uređaje koji su korišćeni i da ih prodaju kao nove, pa bi mi značila i preporuka radnje u kojoj bih mogao da kupim.

Unapred vam se zahvaljujem na pomoći. Ako imate neka dodatna pitanja za mene, pitajte me slobodno.

Dobićeš vrlo brzo dobre preporuke od ljudi koji se razumeju u te stvari, ne brini.
Još uvek spavaju verovatno. :)

Da da, samo Lenovo Legion...

Mislim da ti je ovo najbolji izbor... :)

Dobijes 16" ekran u kucistu 15.6" laptopa, 2k ekran sa 165hz, 5800h, jedan od jacih procesora, 16gb rama, mada mozes i vise da stavis ako ti bude trebalo, 1tb ssd i rtx4050ti je skroz dovoljna za to sto tebi treba...e sada, nisam siguran da li ga ima na stanju, to moras da proveris. :)
Ne mogu da kažem da mi nije pao na pamet i gaming laptop(specifikacije su zaista fascinatne), ali radije bi kupio neki malo tanji i lakši laptop. Voleo bih da mogu lagano da ga spakujem u ranac i nastavim da radim na sledećem mestu gde se nalazim.

Za ove pare mislim da kod nas nema ništa bolje od Legion-a
Ako hoćeš tanje i lakše onda ćeš morati da povećaš budžet.

Šta bi moglo to da bude, a da nije MacBook?
Pa mogao bi da bude MacBook PRO :)

Salu na stranu mogao bi neki DELL ali je stvarno pitanje da li ugradjenim komponentama moze da konkurise Lenovu u tom cenovnom rangu...
Jedino sto treba obratiti paznju da Ryzen cpu trazi da memorija bude "Dual Rank" kako bi mogao da se valjano razmase...

Ryzen i dual rank memorija kombo koliko vidim ima osetnog benefita uglavnom u gamingu koji nije prioritet ovde.

Sto se ovog Legiona tice ne znam zasto su isli na 2k ekran za 16", 1080p je vise nego dovoljan sa 140 PPI. Ne znam u cemu oni to misle da ce 3050Ti da izvuce 165 fps u 2k rezoluciji al ajde, 120hz/1080p je dosta srazmernije. Sem toga laptop deluje odlicno.

Ryzen i dual rank memorija kombo koliko vidim ima osetnog benefita uglavnom u gamingu koji nije prioritet ovde.

Sto se ovog Legiona tice ne znam zasto su isli na 2k ekran za 16", 1080p je vise nego dovoljan sa 140 PPI. Ne znam u cemu oni to misle da ce 3050Ti da izvuce 165 fps u 2k rezoluciji al ajde, 120hz/1080p je dosta srazmernije. Sem toga laptop deluje odlicno.
Trenutno radim na 27" minitoru koji je 1080p i ta rezolucija mi je ok, tako da verujem da bi to još mnogo bolje izgledalo na 15" laptopu.
Što se tiče igrica, apsolutno ne igram ništa, a baš i nemam vremena za tako nešto.
Moja je ideja da imam laptop nekih malo tanjih dimenzija i malo manje mase, a da opet može da pokrene 2-3 zahtevna programa i ga da multitasking ne šlogira načisto.

Onda mozda mozes da pojuris lenovo ideapad 5 pro...dobijes isto 2k 16" ekran, ali je 60hz, laksi je 500-600 grama, tanji je, itd...ali ga isto ima slabije u ponudi...isto ima sa ryzen 5 i 7 procesorima... :)

Možeš slobodno da kupis 2 komada Asus vivobook oled model. Totalni je overkill ta cifra za to što ti treba ako nećeš manje od 15 inča.
Negde sam pisao tačno o modelu koji sam cackao, za 92k u glavu gadja sve što hoćeš. Pogledaš na Asus sajtu.

Šta bi moglo to da bude, a da nije MacBook?
Polovan Asus Zephyrus G14 2021 model, par meseci star (u garanciji), bez ogrebotine ali i bez SR layouta kao i ekranom od 14 inča (doduše za nekih 10% manje od projektovane cifre)...mada možda i novi da uklopiš u cenu ukoliko uzimaš na KP 😉👋

Najsavršeniji po svemu što si napisao bi ti bio zephyrus G15 (bio u USA na akciji do pre dva dana za 1550$; hoću da se roknem što brat nije stigao da ode i kupi), ali su kod nas nemogući za kupiti + prevazilaze cifru koju si zamislio poprilično.

Trenutno radim na 27" minitoru koji je 1080p i ta rezolucija mi je ok, tako da verujem da bi to još mnogo bolje izgledalo na 15" laptopu.
Što se tiče igrica, apsolutno ne igram ništa, a baš i nemam vremena za tako nešto.
Moja je ideja da imam laptop nekih malo tanjih dimenzija i malo manje mase, a da opet može da pokrene 2-3 zahtevna programa i ga da multitasking ne šlogira načisto.
1080p do 24" je taman, za 27" moze na 2k ali ispod 27" stvarno nema neke poente. Zahtevnije je gurati visu rezoluciju, trosi vise baterije a benefita u sustini nigde, stavise 2k na 16" ce biti previse sitno i skaliraces windows bar na 125% i onda se postavlja pitanje cemu sve to.

Ovako nesto je prilicno dobar izbor, velika je to kolicina novca da se kupi laptop sa grafikom slabojom od rtx 3060.
Kreiranjem VIP naloga cena je 178k, sa "cenkanjem" na sajtu vrv moze i neku hiljadu nize.

• Like
Reagovanja: PPC
Možeš slobodno da kupis 2 komada Asus vivobook oled model. Totalni je overkill ta cifra za to što ti treba ako nećeš manje od 15 inča.
Negde sam pisao tačno o modelu koji sam cackao, za 92k u glavu gadja sve što hoćeš. Pogledaš na Asus sajtu.
Ta cifra je ona koja mogu da izdvojim - ne znači da mora laptop koji kosta toliko u dinar 😂
Jel imao neko iskustvo sa Vivobook i Zenbook-om? Ja sam gledao nesto na Asus sajtu, ali mi je sajt jako konfuzan - kada idem na ono kupi i na link prodavca odvede me do sajtova na kojima su laptopovi sa razlicitim specifikacijama. Ne razumem zasto bolje ne organizuju sajt i linkove...

Uživo sam ga malo gledao i fenomenalan mi je.

Ima I malo jeftiniji bez windows.
Takodje imaš skuplje vivobook pro.
Zenbook je već fancija opcija, gde gubiš na snazi da bi dobio na portabilnosti. Inače su odlični, alternativa MacBook airu.

Za tastaturu - ako nađeš da ti odgovara sve osim lokalizacije, imaš da kupiš stikere koji se lepe preko. Ja ih koristim godinama. Jedina mana je što onda osvetljenje slabije (ako ga ima opšte).

Za tastaturu - ako nađeš da ti odgovara sve osim lokalizacije, imaš da kupiš stikere koji se lepe preko. Ja ih koristim godinama. Jedina mana je što onda osvetljenje slabije (ako ga ima opšte).
Može neki link do takvih stikera gde mogu da kupim? Znam da postoje, tražio sam par puta, ali ne mogu da nađem...

Od domaćih jedino stik sirmium koliko znam, tu i ja kupujem. Na ebay-u bi trebalo da ima dosta njih koji prodaju to, i za više jezika
Hvala ti za ovaj info, nisam znao za njih.
Dosetio sam se i da postoji opcija remap-ovanja tastature, tako da možda i to probam i sebi prilagodim tastaturu kako mi odgovara.

Mi uzeli ovaj, doduše pre popusta, laptop je zmaj :)

Suprug čeka sada ovakav samo 14" i7 verziju on ima i bolju rezoluciju, samo ga ima za sada jedino na KP, ako ti igra to evo dole link, daju 3 godine garanciju u HU.

Vrh Dno