Pozdrav forumaši,
Potreban mi je savet za kupovinu laptopa. Budžet je oko 1000e, mogu još da se ispružim ako je moranje, ali gledam da prođem što jeftinije.
Laptop otprilike menjam na oko 5 godina, tako da bi trebalo da bude koliko toliko future proof za namenjenu upotrebu.
Namena: generalna kućna upotreba + potencijalno analiza podataka. U sklopu posla sve više radim na analizi podataka, za sada samo excel, potencijalno power BI i slični programi. Pa bi mi kućni laptop služio za učenje i analizu setova podataka.
Faktori:
Cilj mi je da suzim izbor, pa da pratim cene nekoliko meseci nadajući se da ubodem neku akciju.
Ono što sam za sada našao a da odgovara faktorima
LENOVO ThinkBook 15 G4 ABA (Mineral Grey) FHD IPS, Ryzen 7 5825U, 16GB, 1TB SSD (21DL003SYA) - cena oko 95k. Nisam siguran kakav je kvalitet izrade.
Do oko 120000 nisam našao nešto značajnije bolji laptop.
Svaki savet je dobrodošao
Hvala
Potreban mi je savet za kupovinu laptopa. Budžet je oko 1000e, mogu još da se ispružim ako je moranje, ali gledam da prođem što jeftinije.
Laptop otprilike menjam na oko 5 godina, tako da bi trebalo da bude koliko toliko future proof za namenjenu upotrebu.
Namena: generalna kućna upotreba + potencijalno analiza podataka. U sklopu posla sve više radim na analizi podataka, za sada samo excel, potencijalno power BI i slični programi. Pa bi mi kućni laptop služio za učenje i analizu setova podataka.
Faktori:
- igre ne igram, editovanje videa ne radim. Prema tome, mislim da mi zasebna grafička nije neophodna
- pretpostavljam da je potreban solidan procesor
- zbog analize podataka bih išao na 16gb rama uz mogućnost proširenja
- pošto bih uvezivao na dok sa dva monitora, bitno je da ima dobre mogućnosti povezivanja
- izrada bi trebalo da bude solidna. Imam traumu od trenutnog laptopa čija se plastika u potpunosti raspala
- s obzirom da se mora nešto žrtvovati u datom cenvonvom segmentu, verovatno bi to bio ekran
- KP bih izbegao. Što duža garancija to bolje.
Cilj mi je da suzim izbor, pa da pratim cene nekoliko meseci nadajući se da ubodem neku akciju.
Ono što sam za sada našao a da odgovara faktorima
LENOVO ThinkBook 15 G4 ABA (Mineral Grey) FHD IPS, Ryzen 7 5825U, 16GB, 1TB SSD (21DL003SYA) - cena oko 95k. Nisam siguran kakav je kvalitet izrade.
Do oko 120000 nisam našao nešto značajnije bolji laptop.
Svaki savet je dobrodošao
Hvala