Šta je novo?

Laptop Laptop do 1000e

Koji laptop kupiti?

Vujkeee92

Poštovan
Učlanjen(a)
14.10.2015
Poena
80
Pozdrav forumaši,

Potreban mi je savet za kupovinu laptopa. Budžet je oko 1000e, mogu još da se ispružim ako je moranje, ali gledam da prođem što jeftinije.

Laptop otprilike menjam na oko 5 godina, tako da bi trebalo da bude koliko toliko future proof za namenjenu upotrebu.

Namena: generalna kućna upotreba + potencijalno analiza podataka. U sklopu posla sve više radim na analizi podataka, za sada samo excel, potencijalno power BI i slični programi. Pa bi mi kućni laptop služio za učenje i analizu setova podataka.

Faktori:
  • igre ne igram, editovanje videa ne radim. Prema tome, mislim da mi zasebna grafička nije neophodna
  • pretpostavljam da je potreban solidan procesor
  • zbog analize podataka bih išao na 16gb rama uz mogućnost proširenja
  • pošto bih uvezivao na dok sa dva monitora, bitno je da ima dobre mogućnosti povezivanja
  • izrada bi trebalo da bude solidna. Imam traumu od trenutnog laptopa čija se plastika u potpunosti raspala
  • s obzirom da se mora nešto žrtvovati u datom cenvonvom segmentu, verovatno bi to bio ekran
  • KP bih izbegao. Što duža garancija to bolje.

Cilj mi je da suzim izbor, pa da pratim cene nekoliko meseci nadajući se da ubodem neku akciju.

Ono što sam za sada našao a da odgovara faktorima
LENOVO ThinkBook 15 G4 ABA (Mineral Grey) FHD IPS, Ryzen 7 5825U, 16GB, 1TB SSD (21DL003SYA) - cena oko 95k. Nisam siguran kakav je kvalitet izrade.

Do oko 120000 nisam našao nešto značajnije bolji laptop.

Svaki savet je dobrodošao

Hvala

Moj predlog je: https://www.bcgroup-online.com/laptopovi/hp-probook-450-g9-(pike-silver)-fhd-ips.-i7_1255u.-16gb.-512gb-ssd-(674n1av)-160947
Jako dobra izrada (za taj budžet), nema nepotrebnog trošenja para na grafičku, procesor koji će odoleti vremenu sugurno nekoliko godina
Metalno kućište dosta znači, nisam shvatao to ranije
Probook имају лошу гаранцију.
Pavillion HP је са бољом гаранцијом.

Три године гаранције.
Ideapad pro има 2.8 k екран, ако ти не смета узми то.

Koji TUF si nasao?
Kad sam trebao da putujem,odustao sam da moj TUF 17' ponesem,glomazan i tezak.
Bolje je jaci procesor,ali to vuce vecu potrosnju baterije kad si mobilan.
Dodatnu grafiku mozes da uljucujes po potrebi,i to utice na bateriju.
U pitanju je ASUS TUF Gaming F15 FX507ZC4-HN007 (Full HD, i7-12700H, 16GB, SSD 1TB. Oko 140k u BC grupu.

Ovaj HP nisam razmatrao do sada. Pogledaću.
Za ideapad, ono što mi se ne sviđa je što mu je max ram 16gb, pa nema fleksibilnosti ako zatreba više rama. Idealno bi bilo i da ga vidim uživo negde zbog ekrana. Ali ga svakako razmatram.

:

Poslednja izmena:
Probook имају лошу гаранцију.
Pavillion HP је са бољом гаранцијом.
Generalno probook je jača serija. Pavilion je dno hp-ove ponude. Imao sam pavilion, pa onda probook. Razlika je nebo i zemlja u pogledu kvaliteta izrade. Na pavilionu plastika krcka, uvija se imam osećaj kao da je kineska dečija igračka.
Što se tiče garancije, mislim da je isto, standardna od 2 godine po zakonu, mada ima akcija da se produži uz plaćanje održavanja svake godine

Generalno probook je jača serija.
Probook има лепо име, али му је гаранција лоша. Нпр.
Naziv i vrsta robe: Notebook

Cena: 96.610 din.

Garancija: 1 godina (2 godine za fizicka lica)

Šifra proizvoda: 32624
То је по принципу - даш 100.000 за лаптоп али не смеш много да га користиш. Што је безобразлук своје врсте, па кад купиш мобилни од 100 евра, можеш да га користиш колико ти воља. Све фирме ово раде, није HP jeдини, на скупе машине годину дана гаранције на правна лица.
Pavilion je dno hp-ove ponude.
Три године гаранције, мислим да ипак вреди.
Imao sam pavilion, pa onda probook. Razlika je nebo i zemlja u pogledu kvaliteta izrade.
Зависи који имаш. Ако си купио пре 3-4-5 година тада је вероватно и би бољи квалитет. Сада је овако, барем када се купује ново.
Na pavilionu plastika krcka, uvija se imam osećaj kao da je kineska dečija igračka.
Što se tiče garancije, mislim da je isto, standardna od 2 godine po zakonu, mada ima akcija da se produži uz plaćanje održavanja svake godine
За Pavilion је без плаћања одржавања 3 године, тј. зависно од модела, на неке је годину дана, на неке три године. За добар број модела је три године.
Generalno probook je jača serija.
Да ниси помешао elitebook и probook ? На elitebook дају три године гаранције.
Za ideapad, ono što mi se ne sviđa je što mu je max ram 16gb, pa nema fleksibilnosti ako zatreba više rama. Idealno bi bilo i da ga vidim uživo negde zbog ekrana. Ali ga svakako razmatram.
Реално гледано ако не играш игре, сасвим ти је довољно 16 гигабајта. Ако ти треба више меморије или могућност надоградње онда то излази из твог буџета, тј. онда једино да узмеш неки Тhinkpad aли само неки са добром гаранцијом, јер су и некада славни Thinkpad утањили са квалитетом и гаранцијом.

Poslednja izmena:
Ne, nisam pomešao elitebook i probook. Elitebook je još jača serija pa ne ulazi u ovaj cenovni segment.
Tako ide i gradacija: najslabiji je pavilion, srednji probook, pa najjači elitebook. Bar što se tiče te poslovne serije.
Ja samo na osnovu svog ličnog iskustva kažem da je probook daleko bolji od paviliona. I dalje mislim da je za 1000 evra najbolja kupovina. Naravno za ove primene, ne za gaming

Edit: ja sam i za pavilon dobio 2 godine garancije plus produženje uz plaćanje

Generalno probook je jača serija. Pavilion je dno hp-ove ponude.
Дно понуде су 15s, 255 серија је нижа-средња класа али исто се није прославило у квалитету.
Pavilion 15 има за свачији џеп, и у нижој и у вишој класи, тј. има и буџетских и бољих модела.
Најјефтинији Pavilion 14 je 100.000 динара, Pavilion 13 исто виша класа.

Ja Između Elitebook i Pavilion kada je u pitanju kvalitet ne bih imao ni najmanju dilemu i uzeo bih Elitebook jer na osnovu mog, istina ne tako velikog ali ipak iskustva u radu Elitebook je znatno bolji uređaj i tu se ne bih mnogo obazirao na garanciju tim pre što je kod nas za fizička lica obavezna garancija/saobraznost od 2 godine, a koliko sam razumeo on kupije kao fizičko lice tako da mi nije jasno prethodno pominjanje garancije od 1 godine za pravna lica.

Дно понуде су 15s, 255 серија је нижа-средња класа али исто се није прославило у квалитету.
Pavilion 15 има за свачији џеп, и у нижој и у вишој класи, тј. има и буџетских и бољих модела.
Најјефтинији Pavilion 14 je 100.000 динара, Pavilion 13 исто виша класа.
Da ali je probook klasa iznad

Ja Između Elitebook i Pavilion kada je u pitanju kvalitet ne bih imao ni najmanju dilemu i uzeo bih Elitebook jer na osnovu mog, istina ne tako velikog ali ipak iskustva u radu Elitebook je znatno bolji uređaj i tu se ne bih mnogo obazirao na garanciju tim pre što je kod nas za fizička lica obavezna garancija/saobraznost od 2 godine, a koliko sam razumeo on kupije kao fizičko lice tako da mi nije jasno prethodno pominjanje garancije od 1 godine za pravna lica.
Значи да ако се више користи, брже ће да цркне. Фирме користе више уређаје од појединих физичких лица.
Помињали смо Probook и Pavilion, Elitebook смо се сложили да је класа изнад.

Nismo se razumeli - ne znam zašto se uopšte pominju pravna lica kad njega zanima kupovina kao za fizičko lice (napisao još u prvom postu namena generalna kućna upotreba) i to koliko je garancija za pravna lica je u ovom slučaju totalno irelevantno.

I ne znači nužno da ako se više koristi brže će da crkne već ako se više koristi veća je mogućnost da brže crkne ali ne znači da će definitivno i biti tako, što zavisi od mnoštva faktora.

Nismo se razumeli - ne znam zašto se uopšte pominju pravna lica kad njega zanima kupovina kao za fizičko lice (napisao još u prvom postu namena generalna kućna upotreba) i to koliko je garancija za pravna lica je u ovom slučaju totalno irelevantno.

I ne znači nužno da ako se više koristi brže će da crkne već ako se više koristi veća je mogućnost da brže crkne ali ne znači da će definitivno i biti tako, što zavisi od mnoštva faktora.
Зато што то значи да није планирано да ради на пример 10 или 12 сати дневно, зато је мања гаранција за правна лица. То говори о (не)квалитету робе.
Слажем се да је он физичко лице, али је за неке лаптопове гаранција 3 године за правна и за физичка лица, а за друге лаптопове годину дана за правна и две године за физичка лица.
Очигледно да постоје разлике у самим лаптоповима и да неки модели нису за неку велику употребу. Што је смешно, постоје модели од 150.000 динара са годину дана гаранције за правна лица. Није до цене, до модела је проблем.
Други модели од нпр 80.000 су са три године гаранције без обзира ко га купује. Дакле намењени су за већу употребу.
Jel neko moze da mi razjasni rangiranje HP laptopova ,po klasama?
Све се то измешало. Ако хоћеш да читаш имаш нешто о томе на laptopmedia. Имају рецензије доста врста HP лаптопова.

OK, ali opet da ponovim - on je naglasio da mu laptop treba za laganu kućnu upotrebu što znači da neće da radi u poslovnom okruženju uz 10-12 sati rada dnevno već znatno manje, kao fizičkom licu svakako mu sleduje 2 godine garancije...

Slažem se ja sa svim što si napisao i sve je to tačno ali je za njegovo pitanje i samu temu potpuno nebitno...

Slažem se ja sa svim što si napisao i sve je to tačno ali je za njegovo pitanje i samu temu potpuno nebitno...
У првој поруци је написано - што већа гаранција то боља, па нека онда процени он да ли је битно или не. А у складу је са његовим питањем јер се гаранције разликују.
Препоручујем ако интересује оног које отворио тему да оде на страну продавнице A...
Означени су лаптопови са мањом и већом гаранцијом.
Шта смо иначе одлучили, онда Интел ако сам добро разумео ?
HP EliteBook 640 G9 Win 11 Pro/14''FHD AG IPS/i5-1235U/16GB/512GB/GLAN/backlit/smart/FPR/3g, 6F1J2EA

Naziv i vrsta robe: Notebook

Cena: 117.930 din.

Garancija: 3 godine
Ово се уклапа у буџет ? Једино ако ти не смета 14 инча, тј. ако ти то није мала дијагонала.

Poslednja izmena:
OK, neka bude, da ne dužim dalje onda je priča o jednoj godini garancije za poslovne korisnike potpuno relevantna u čitavoj priči i za njegov slučaj...

I slažem se, neka odluči sam šta mu je bolje - bolji laptop (Elitebook) sa kraćom garancijom ili slabiji laptop (Pavilion) sa dužom garancijom...

My five cents - nikada, ali nikada i ni za jedan tehnički proizvod mi nije trebala garancija za period između druge i treće, pa čak ni pete godine. Svi kupljeni proizvodi su se kvarili ili u toku prve godine, za vreme trajanja garancije ili su doživeli/doživljavaju duboku starost, uz konstantno korišćenje. No dobro, iskustva su različita.

Poslednja izmena:
My five cents - nikada, ali nikada i ni za jedan tehnički proizvod mi nije trebala garancija za period između druge i treće, pa čak ni pete godine. Svi kupljeni proizvodi su se kvarili ili u toku prve godine, za vreme trajanja garancije ili su doživeli/doživljavaju duboku starost, uz konstantno korišćenje. No dobro, iskustva su različita.
My five cents - другар је купио лаптоп из оних времена кад се лаптопови нису кварили. То је било пре око 10 година. На лаптоп је добио гаранцију три године.
Хард диск је цркао после две године и десет месеци.
И то је наравно био механички хард, али небитно.
Што се мене тиче ова нова роба је кварљива па да ја купујем, био бих на опрезу, сад за друге не знам, нека свако одлучи где ће уложити свој новац.
Кад је Самсунг најавио смањење производње чипова, а имали су подоста проблема са појединим уређајима, о осталим фирмама и да не почињемо.

Naravno, nekad se desi i tako nešto ali to je samo po sebi više izuzetak nego pravilo jer osim tog jednog primera kod tog prijatelja koliko ih je još bilo, naročito uzimajući u obzir šta je sve kupljeno od tehnike tokom godina.

Aki nisi gadljiv na apple, onda m1 air. Odlična tastatura i touchpad, solidan ekran i dobra izrada.

Jedino što ne podržava dva eksterna monitora.

Hvala svima na savetima. Usled brojnih faktora mislim da sam uleteo malo u analysis paralysis što bi Englezi rekli. Mislim da HP ipak neću razmatrati. Ne neka posebno racionalna odluka (kada je pa šoping bas 100% racionalan?), ali par nekih laptopova sa kojima sam imao susret su mi ogadili malo taj brend. Možda kroz posao dodjem u susret sa nekim modelom koji će mi promeniti misljenje. Do tada ću zaobići.

Prema tome, trenutna lista za pracenje u narednom periodu:
  • LENOVO IdeaPad 5 Pro 14ARH7 2.8K IPS, Ryzen 7 6800HS, 16GB, 1TB SSD (82SJ005AYA) - oko 120k (u okviru inicijalnog budžeta). Nedoumica je ta rezolucija na 14 inči. Nedostatak je nemogućnost proširenja rama, ali pretpostavljam da će 16gb biti dovoljno za neki naredni period.
  • ASUS TUF Gaming F15 FX507ZC4-HN007 (Full HD, i7-12700H, 16GB, SSD 1TB, RTX 3050) - oko 140k (iznad inicijalnog budzeta). Sirova snaga. S obzirom da veličinu baterije, autonomija bi verovatno bila oko 4h, sudeći po nekim recenzijama ako ne i manje. Ta autonomija je tema za razmišljanje.
  • MacBook Air M1 - dobih preporuku i od druga i ovde na forumu. Cena 1050e (8/256) . Opcija bi bila i 900e sa KP plus applecare, na slično para dodje. Nikada nisam koristio Mac. PowerBI koji bi potencijalno koristio nije dostupan za Mac. Kolega iznad napomenu da ne mogu dva monitora pa bih i setup morao da modfikujem a i 8gb rama deluje malo. Za verziju od 16gb odlazim na 1200e+ applecare + neki potencijalni troškovi što je možda previše. Ali ga drzim na listi jer puno verujem osobi od koje sam dobio preporuku.

To je otprilike to za sada. Preporuke primam i dalje. Nemam potrebe da pozurujem proces.

Istekao edit. Da dodam još jednu stvar za IdeaPad. Nisam siguran ni kakav je kvalitet izrade. Sa Lenovo laptopovima imam baš pozitivno iskustvo, mada je sve bila ThinkPad serija. IdeaPad nije taj nivo kvaliteta to je sigurno, sad kakvog je navedeni model, to ću probati da saznam. Ako je neko imao iskustva, bilo bi odlično Ako moze da podeli.

Lično bi išao na mac m1 air samo u slučaju da su mi portabilnost i jaka autonomija bitni, koliko sam skontao tebi ni jedno od ta dva nije... posebno što powerBI možeš da koristiš samo ako digneš win na istome.

Što se tiče dijagonala, iz nekog dosadašnjeg iskustva 14" pa naviše je u redu. Kod Ideapada je odnos stranica 16:10, što bi trebalo da poboljša doživljaj

Lično bi išao na mac m1 air samo u slučaju da su mi portabilnost i jaka autonomija bitni, koliko sam skontao tebi ni jedno od ta dva nije... posebno što powerBI možeš da koristiš samo ako digneš win na istome.
To je otprilike i neko moje razmišljanje ali rekoh da ga izlistam zbog većeg broja preporuka za njega.

Ako nisi imao nekog iskustva ranije sa macOS uzmi od nekoga i probaj malo najpre. Ja sam nedavno proveo mesec dana na baš tom pomenutom i kao nekom ko je već u 40tim i teže se privikava na nove stvari, nije mi baš legao (drugačije prečice, drugačiji raspored dugmića za close, minimize... I sl). I sve ono šta nema apple sticker na sebi nekako "osakaćeno" radi sa istim; primer asus rog monitor...daleko duže treba da mi se upali kada ga stavim da pokazuje sliku nego na klasičnom win laptopu. Jednostavno je tu gomila sitnica koje mi ne leže i je odgovaraju (subjektivno mišljenje). Naravno, probao sam najjeftiniji m1 air, da sam uzeo tipa m2 16 ultra, možda bi bilo nešto drugačije ali avaj.
Za autonomiju si skidam kapu u svakom slučaju!

Hvala na savetu. To mi je i najveća "zabrinutost" oko Maca. U budzetu je ta osnovna varijanta, vidim da ima zezanja oko upotrebe dva monitora i da bih potencijalno morao još para da trošim. A i ne znam koliko bi mi prijalo konstantno šaltanje windows (posao) Mac kući. Ali to testiranje bi moglo da mi pruži realniju sliku.

Nazad
Vrh Dno