Šta je novo?

[Laptop] Dell Studio 17 (1735)

DaPimp

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2005
Poena
680
Dell Studio 17 (1735) user review.

Ajd da krenemo lagano.
Prestavnik "stajlish" , ali i ne samo stajlish, klase Dell notebookova kao i cela serija, Studio. Posto sam lap kupovao kao desktop replacement, postavio sam si prvo pitanje koliki ekran ce zadovoljiti moje apetite. U pocetku sam naravno mislio da mi je 15ica dovoljna ali posle svega dva dana sam vratio studio 15 i uzeo studio 17 sa sledecom konfiguracijom:

Procesor Intel® Core™2 Duo T8300 2.4GHz 3MB FSB800
Memorija 4096MB DDR2 667MHz
HDD 320GB SATA 5400rpm
Monitor 17" WUXGA 1920x1200
Grafička karta ATI Mobility Radeon HD3650 256MB
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučna karta 16-bit Sound Card
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless 802.11 a/b/g/Draft-N
Operativni sistem Bez operativnog sistema
Baterija 6 cell
Težina 3.57kg

Dodaci i raspoloživi konektori

Fingerprint Reader Integrisan
Bluetooth Integrisan Bluetooth
Card Reader Integrisan 8-u-1 čitač kartica (SD Memory Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, MultiMediaCard, SmartMedia Card, Memory Stick Duo, xD-Picture Card)
USB 5
AudioOut 1
MicIn 1
FireWire (IEEE 1394) 1
ExpressCard slot (34/54mm) 1
Modem (RJ 11) 1
LAN (RJ 45) 1
Analogni VGA 1
HDMI
TV Out 1
Web Camera 2.0 MPx
Garancija 36 meseci

Kao sto gore rekoh, lap sam iskljucivo uzimao kao desktop replacement pa mi je cilj bio da uzmem sto ozbiljniju konfiguraciju koja me nece izdati bar neko duze vreme Za sad se pokazalo kao odlican izbor. Uz blago mucenje HD materijalom, konstantan download i ponasanje kao prema desktopu (sto znaci (ne)gasenje nikad) nisam jos dozvieo zabadanje ili BSOD za ova tri meseca koliko ga koristim. Ono sto sam hteo za sada dobijam.

U vreme kada sam ga ja kupovao bila mu je cena 92000 din sto je tada bilo negde oko 1200 eur, sa PDV-om. Da li sam mogao da uzmem nesto bolje za te pare ? Verovatno ce svi reci da sam mogao, ali ja sam sasvim ali stvarno potpuno sasvim :D prezadovoljan.

"Kuciste" je napravljeno legure magnezijuma, ma da se ja u to ne kapiram pa je to meni kao plastika . Postoji vise boja kucista, kao i kod mladjeg brata Studio 15, crvena plava zelena zuta itd itd itd. Ja sam uzeo crni. Plastika/Magnezijum za sad ne skripi cak ni kada recimo uhvatim ivice ekrana i blago ih "zavrcem" Posto je magnezijum/plastika, nije aluminijum kao recimo mac book novi, normalno je da ce se iskriviti ekran pri tom "testu" ali ne previse i ne sa posledicama. Pri blagim pritiscima sa gornje strane (strane na cijoj suprotnoj strani se nalazi ekran) ne odslikava se nikakva promena na ekranu, sto znaci da je ipak relativno dobro zasticen ekran od slucajnog pada ili lakseg udarca... za sad nisam spreman da pojacam intezitet :) Kada je lap otvoren, promena ugla ekrana je laka, ali u isto vreme i kruta kada se zauzme polozaj koji meni najbolje odgovara, sto znaci ako i brze i "snaznije" otvorim lap ne spusta se ekran do poda a vidjao sam i takve slucajeve. Znaci zategnuto onoliko koliko treba da bude, uz opet laku promenu ugla ekrana. Ipak kazu da je plasticno kuciste bolja zastita nego ovo od legure magnezijuma, ali nemam s cim i kako to da uporedim. Druga polovina kucista, "donja" , je robusna , stabilna, totalno na mestu i perfektno odradjena bar za moj ukus. Podnozje lap topa klasika kao i kod svih ... mesto za bateriju, fan, "nogice", i jos dva otvora koja nemam pojma cemu sluze. (verovatno otvori za ram i hdd)

"Ekran" je u WUXGA (1920x1200) rezoluciji, 17". Sreca bez mrtvih pixela i na bateriji i pri full osvetljenju, savrsen. Ekran je nazalost glossy :) ali posto mi je uglavnom smesten u tamnom delu stana i ne setam ga previse, ne smeta. Blu ray ripovi, savrseni u full hd rezoluciji. Blago probijanje (ili pak moj subjektivni osecaj) je vidljivo u donjem srednjem delu ekrana. Uglovi gledanja su ono sto me je najvise kupilo, savrseni, ali samo gledajuci sa strane , tj horizontalno ..... pomeranjem ekrana unazad gubi se normalan dojam boja tj sve postaje svetlije, ali to nije odlika samo ovog lap-a, tako je kod svih koje sam ja video.

"Zvucnici" ........ ne bi da ih komentarisem :) zvuk je ipak na nivou laptopa .... nist posebno i nista sto ce vas oboriti s nogu. Kupovina externog 2.0 sistema ce ipak vise zadovoljiti vas apetit u slusanju muzike nego ovaj "prazan" zvuk koji se dobija iz ovih zvucnika. Ili pak sluske.

"Tastatura" po meni, savrsena. Savrsena dubina za mene , ugodna za kucanje, super odziv i sve onako kako je meni potrebno. Odvojen numericki deo sto je jos jedan plus jer sam jednostavno navikao tako. I ako se mnogi zale na ispupcenja i udubljenja, kod mene se ne vide niti ih ja osecam. Najveci nedostatak ove tastature je backlit, backlight ili kako vec. Nazalost to je moja neobavestenost, ali koliko sam iz raznih foruma skapirao,retkost u EU kod dell studio 17 je upravo backlit, opciono se narucuje. Dok je u USA kod istih lapova narucenih preko dell store-a, ta opcija po defaultu ukljucena u konfiguraciju lap-a. Naknadna promena tastature bi me verovatno kostala malo bogatstvo , tako da za sad ni ne nameravam da menjam.

"Touchpad" precizan, ali mogli su malo da se otvore za veci na ovoliku grdosiju. Na desnoj i donjoj strani lap-a su tzv scroll polja koja omogucavaju scroll strana u horizontalnom (desna strana) ili vertikalnom polozaju (donja strana).

"Media controls" se nelaze tik iznad tastature i touch sensitive su. Bar se tako kaze, ali ajd opet da kritikujem...Ne bas toliko touch sensitive jer se nekad namucim da pojacam zvuk ... Imaju pozadinsko LED osvetljenje koje je aktivno samo onoliko koliko vam se prst nalazi na izabranom dugmetu.

"Portovi"

IR je smesten na prednjoj ivici donjeg dela laptopa. Nisam ga testirao kako radi ali verujem da mi to u zivotu nece trebati.
Sa zadnje strane nema nijedan port
Sa leve strane su smesteni wifi on/off (na "ekranskom delu), LAN, HDMI, vga, 2 x USB, firewire, express card slot, citac kartica i jos jedan neki high power usb ... sta god to da znaci.
Sa desne strane, dva "dzeka" za sluske, jedan mikrofonski, dvd rw drive (slot), 2 x USB, "dzek" za napajanje. Na ekranskom delu leve strane se nalazi power button.

Ogroman broj konekcija i portova i ne verujem da ce nesto zafaliti. jedina moja zamerka je sto je LAN smesten na sredinu leve strane lap-a. ipak zgodnije i lepse bi bilo da je u gornjem levom uglu, ali dobro sad, uskoro cu kupiti wifi ruter i zaboravicu na to.

"Dvd RW drive" je po meni ok za povremeno rezanje ali nikako za neko ozbiljnije dnevno narezivanje, izgubio bi kosu od toga . Prvo sto je takozvani slot ... za mene najgluplja stvar ali dobro sad to je opet moje neko licno razmisljanje. Drugo sto je izbirljiv do bola, jede samo verbatime i tdk. Princo nece ni da cuje, noname takodje. A trece i najgore, optiarc (citaj sony) je napravio takav rezac da je deklarisan kao 8x, ali recimo da 10 % dvd-a nareze tom brzinom, dok je ostalo mucenje ... od 2x do 50% dvd-a .... pa preko 4x recimo od 50-70% dvd-a , 6x ostatak i poslednjih 10% se zavrti na 8x. Sva sreca pa ja nisam ni na desktopu voleo da rezem pa mi ovo ne smeta toliko, ja sam shift+del zavisnik .

"Performanse" ..... hmmm ono sto ja koristim ide glatko, a to je po 50ak tabova u ff-u, flashfxp, photoshop, winamp, utorrent, altbinz ..... sve u isto vreme aktivno i odziv nove komande, tipa otvaranja TC-a se broji u mili sekundama . Bootovanje traje nekih 8-10 sekundi, restart 15 sek.Nemam one programe koje vi volite da vidite , super pi, 3dmark i ostalo, ali ako je bas potrebno istestiracu i s tim ... Pri pustanju HD ripova 1080p (mkv) zauzece procesora je oko 60ak % sa jos par programa aktivnih (Trenutno firefox 5 tabova, utorrent, msn, nod ... ). Ogromna stabilnost u radu, jos nijednom mi se nije desio BSOD ili da se nesto "zaledi" da bi iziskivalo restart. Ne igram nist' jace od football managera, tako da vam ne mogu reci kako se ponasa sa novim naslovima :D Uptime mi je cesto preko 10ak dana. Prakticno lap radi 24/7 od kada je uzet sa par dana izuzetka dok sam na putu. Instalirana je Vista i ona ocena sistema je 5.0, proc 5.3, ram 5.1, graphics 5.6, gaming graphics 5.0, HDD 5.5... Ja za sad prezadovoljan.

"Grejanje" .... nije TA pec..... greje se prosecno za laptop, nikako previse . moje radne temp su izmedju 27-34 stepena, dok kada je neko silovanje sa HD-om u pitanju, popne se i do 45 50 stepeni. Ali se ni tada na gornjoj povrsini ne oseca preterana toplina, dok je druga prica na zadnjem delu lap-a gde se itekako primeti oslobadjanje toplote. Po nekom dell programu za ocitavanje temp-a , najvise se greje RAM, da li je to normalno ?

"Buka" , nije bucan. HDD se skoro ni ne cuje, ventovi se vrte na 2000 obrtaja do nekih 36 stepeni i necujni su, a posle se penju ka 3000 obrtaja kada se i najvise cuju , ali opet to nije neko vristanje. Ali recimo da se sam rad ventilatora moze naslutiti. Na temperaturama ispod 30 stepeni lap je prakticno necujan.

"Baterija" tu nemam sta puno da kazem, pri full osvetljenju moze izdrzati plafon 1h30min, ipak je to 6cell. I to je sve sto mogu reci o bateriji .

I na kraju da kazem, ovo je za mene bio i ostao najbolji izbor i nisam se pokajao niti sekund ! Nisam u fazonu da napisem da je fenomenalan i da nema manu, ali je za mene vrhunski izbor, a sve mane koje ima sam napisao, ali su zanemarljive . Za razliku od ostalih msi-a, acera, FS-a, itd itd ovde je plus bio i na garanciji koja je tri god. Jos jedna napomena, lap se dobija GO, znaci bez torbe, misa, niukakvom fancy pakovanju ... uostalom prilozicu neke slike.

P.S. : Ovo je moj prvi review bilo cega u zivotu :D tako da nemojte da budete previse kriticni :D

@DaPimp

Odlican review!

Ovaj laptop je moj izbor.

Hteo bih da ti predlozim da postavis jos koju fotografiju ekrana iz vise uglova, recimo rad u FF ili Office-u i isti sistem pri gledanju nekog filma.

@duler and stoske :p
Hvala. Trudio sam se da ne bude hvalisanje iako je to ipak moje chedo :D objektivno do srzi sa svim vrlinama i manama koje poseduje :p

@stoske
Postavicu cim dodjem kutji.

Jos jedna stvar, mozes li napisati i koju rec o web-kameri?

Svaka čast! Vidim da si se potrudio ;). Što kaže stoske, još koja fotka nije na odmet.

Poz

Webcam je Creative labs integrisani 2.0 MP.
Video snima u 640x320, dok fotke moze da slika u 1600x1200 i kvalitet je sasvim zadovoljavajuci. Programi koji prate webcam, su dell video chat i dell webcam central. Prvi je totalno beskoristan, bar meni, tj neka je vrsta messengera. Drugi je webcam control panel, sa podesavanjima backlighta, game , kontrasta i svega ostalog. Cam zahteva svetlo, pri slabijem svetlu ili cak mraku postaje skoro neupotrebljiv, ali tu spasava igranje sa podesavanjima, povecavanje game , backlight-a... tako da se i to prebrodi. Postoji jos gomila cam efekata koji su dobri ako hocete da zaHebavate nekog s druge strane :) zoom je odlican, kada se zumira postoji i opcija pomeranja fokusa gore dole levo desno uostalom kao kod skoro svih kamera. Ne koristim je nesto previse, pa ako treba nesto da istestiram sa webcam-om recite sta :D

Da li ima autofokus? (pretpostsavljam da ne, ali da pitam)

Nazad
Vrh Dno