Šta je novo?

Laptop Berza

Za pocetak bi bio red da nam ti kazes tvoje misljenje, zar ne?

Nista posebno. Trenutno je za laptope (kao i za desktop) primetan bottleneck postao hard disk, tako da brzhi procesori/memorija retko kome znace nesto za laptop (a graficke su jos uvek smesne za jache igre :p).
Bice sve vishe i vishe 12" laptopa sa brzhim i brzhim komponentama jedino - 15" i 17" segment je relativno zasicen.

Ja se nadam da ce cena za Laptopove kao drasticno pasti kao sto je bio slucaj i sa TFT monitorina.
Imam druga u Americi i on kaze da su damo laptopovi jeftiniji pet puta od ovih na nasem trzistu. Na primer laptop od 250 dolara u Americi ima iste performanse kao laptop od 700 evra u Srbiji(i to neki Toshibin.

Kada ce se to desiti nama? Ili bar da nam se desi da opadnu cene duplo?

Ispada da je kod njih laptop jeftiniji od PC-ja.

Poslednja izmena:
Potrazi malo po Googlu, pa ces videti da to nije bas tako... Evo ja sam sad na primer pogledao na www.toshiba.us i najjeftinije sto sam nasao je 599$ za neki Celeron 1.6, takav ima i kod nas za oko 500 eur, a mozda i manje, tako da kao sto vidis to je skoro ista cena. Cesto su vece razlike u ceni kod skuplje i novije tehnike, ali ipak kao sto vidis nije to bas toliko kao sto tvoj drug iz Amerike prica. :)

Da, cene konstantno padaju, ali sa njima i kvalitet. Uvek ce ostati i oni sa vecim cenama i boljim kvalitetom.

Poslednja izmena:
Potrazi malo po Googlu, pa ces videti da to nije bas tako... Evo ja sam sad na primer pogledao na www.toshiba.us i najjeftinije sto sam nasao je 599$ za neki Celeron 1.6, takav ima i kod nas za oko 500 eur, a mozda i manje, tako da kao sto vidis to je skoro ista cena. Cesto su vece razlike u ceni kod skuplje i novije tehnike, ali ipak kao sto vidis nije to bas toliko kao sto tvoj drug iz Amerike prica. :).

To sto je na netu, kosta toliko koliko si video.
Ali, prica mi ortak koji se vratio pre nedelju dana iz Amerike, kaze mi da ima novih notebook/laptopova po prodavnicama od 300$ pa na vise.
On je sebi uzeo neki "Gateway", za kojim su sada ameri odlepili.
Mislim da je 2.2ghz intel dual core,1gb memorije, ima neku lepu graf.kartu,15.4", bt,ir-port,citac za 4/5 vrsta kartica, w-lan....itd.itd.itd. i ima instaliranu vistu(ne znam koju) + besplatna torba
On je ovo platio 600$

Moje misljenje je da se ide ka tome da polako laptopovi zamene desktop racunare. Samim tim cene ce padati.

Ja se nadam da ce cena za Laptopove kao drasticno pasti kao sto je bio slucaj i sa TFT monitorina.
Imam druga u Americi i on kaze da su damo laptopovi jeftiniji pet puta od ovih na nasem trzistu. Na primer laptop od 250 dolara u Americi ima iste performanse kao laptop od 700 evra u Srbiji(i to neki Toshibin.

Kada ce se to desiti nama? Ili bar da nam se desi da opadnu cene duplo?

Ispada da je kod njih laptop jeftiniji od PC-ja.

Evo ja zivim u usa i mogu da ti kazem iz prve ruke posto patoloski pratim te stvari iz licnih i akademskih razloga.
Da, tacno je da je ovde sve jeftinije i to iz vise razloga:
- usa trziste je izuzetno zasiceno i bazira se na konzumiranju
- konkurencija je najsnaznija moguca
- kursne razlike (za posmatrace van usa)
- trziste izuzetno brzo reaguje na nove tehnologije, pristupe, feature i sl.

Juce sam video Gateway za 350 dolara sa core duo, 14.1 wide screen, 1gb, dvd rezac, wifi, vista home basic. BTW, ovaj laptop ima ubedljivo najgori ikran u istoriji planete Zemlje.
Stvar je u tome sto to kupuje average Joe i americka domacica iz arkanzasa. Ja ne i slicni meni ne.
Svaka roba ima kupca ali to sto je tako jeftino ne znaci i da je dovoljno kvalitetno. Cene padaju ali kvalitet pada jos brze pa tako dugmici otpadaju, ekrani crkavaju, laptopovi se gase zbog neadekvatnog sistema hladjenja i sl. Ko je video novu Toshibu satelit zna o ceu govorim. Koji je to raspad pa to je strashno.
Kvalitet ima cenu i nadam se da ce tako i ostati.

HA!!! Evo coveka koji je primetio PROPAS' od toshibe sattelite. Nije da sam nesto ..dr..an na toshibu, nego zaista iygleda ko sangajska fufa :p
Da li je situacija sa satelitima identicna i u USA?

Ako je kupicu neki IBM i zavrsiti ovu epopeju.

...Nije da sam nesto ..dr..an na toshibu, nego zaista iygleda ko sangajska fufa :p

:D:D:D:D
Kakvo poredjenje...
Da je opao kvalitet laptopova, to je ocigledno. Treba pogledati recimo HP koji je jedno vreme pravio krs.
Samo se treba setiti toga da se normalni ljudi prvo malo raspitaju o onome sto zele da kupe, pa tek onda kupuju, a uvek ce se naci kvalitetni laptopovi, samo je pitanje po kojoj ceni.

Evo ja zivim u usa i mogu da ti kazem iz prve ruke posto patoloski pratim te stvari iz licnih i akademskih razloga.
Da, tacno je da je ovde sve jeftinije i to iz vise razloga:
- usa trziste je izuzetno zasiceno i bazira se na konzumiranju
- konkurencija je najsnaznija moguca
- kursne razlike (za posmatrace van usa)
- trziste izuzetno brzo reaguje na nove tehnologije, pristupe, feature i sl.

Juce sam video Gateway za 350 dolara sa core duo, 14.1 wide screen, 1gb, dvd rezac, wifi, vista home basic. BTW, ovaj laptop ima ubedljivo najgori ikran u istoriji planete Zemlje.
Stvar je u tome sto to kupuje average Joe i americka domacica iz arkanzasa. Ja ne i slicni meni ne.
Svaka roba ima kupca ali to sto je tako jeftino ne znaci i da je dovoljno kvalitetno. Cene padaju ali kvalitet pada jos brze pa tako dugmici otpadaju, ekrani crkavaju, laptopovi se gase zbog neadekvatnog sistema hladjenja i sl. Ko je video novu Toshibu satelit zna o ceu govorim. Koji je to raspad pa to je strashno.
Kvalitet ima cenu i nadam se da ce tako i ostati.

................

Znaci "kvalitet = cena", ipak je tako svuda.:)

mene zanima koji su onda sada lap top-ovi ``kvalitetni`` ?

ovde citam da dell, toshiba, fsc i jos neki su krs... sta ostaje ?
sony i ?? ili ?

asus? I, naravno, APPLE :D

Ko sto nas narod kaze,koliko para toliko i muzike.Ja sam kupio Toshibu tecru a8-103 i potpuno sam zadovoljan.Svaka roba ima svog kupca.Ne mozete da ocekujete da za jeftine pare kupite dobar i kvalitetan model.Svako kompanija gadja odredjenu grupu potrosaca.

900 eura za fsc bas i nije malo ako to ne prati i odredjeni nivo kvaliteta...

mene zanima koji su onda sada lap top-ovi ``kvalitetni`` ?

ovde citam da dell, toshiba, fsc i jos neki su krs... sta ostaje ?
sony i ?? ili ?

Ne ne, ne znaci da je cela paleta proizvoda jednog proizvodjaca krsh.
Svi imaju i entry modele i ekastra klasu.
Toshiba je uradili jedan mnogo los potez-potpuno je izjednacila tecru i satelit po kvalitetu. To su mnogi primetili i o tome se prica uveliko. Mislim na poslednju seriju tekre. Pre te poslednje serije je zaista tekra bila klasa iznad satelita. Takodje FSC je u dnu ponude krsh totalni ali imaju jedan P7230 koji je vrhunski laptop i jedan od poslednjih mozda i poslednjih ikada koji je prave u Japanu...

Asus pravi vrhunske laptopove, recimo U3, U1, F8 izlazi i izgleda jako dobro iako im je F klasa niza. Tu je W5FM u klasi 12". Sad su izbacili F9S koji je konkurencija dell-u XPS ali je mnogo jeftiniji i kvalitetniji. Dodali su i free garanciju od 1 godine preko posojece od dve za sve laptopove kupljene posle 10 septembra a garancija ukljucuje razne struje udare, padove....
Mnogo je ozbiljan Asus igrac postao.

Svaki proizvodjac ima svoje lose i dobre serije, dobro mozda neki nemaju dobre :)

Ja sam kupio Tohibu Satellite, i moram priznati da izgleda dosta nezno, ali isto tako izgledaju i svi drugi koje sam video u zadnje vreme, ali ipak sam veoma zadovoljan kvalitetom, a robusnost nisam ni trazio ni ocekivao, jer bi onda uzeo neki IBM od titanijuma. Uglavnom skoro sve do 1200 eur sto se proizvodi u poslednje vreme izgleda nekako dosta nezno i osetljivo, ali opet i to ima svog kupca, ne treba svakome notebook da ga nosi u rat... :)

uzdrmali ste me za fsc... mislio sam da sam kupio bas dobar racunar u toj klasi... a eto sad...

zamolio bi za kartko misljenje za model amilio v pro 3525.

poz,sad citam ovo i morao sam da podelim misljenje,ja,takodje mislim da su laptopovi u USA mnogo jeftiniji,npr :

http://www.compusa.com/products/pro...5+4294966937&Ne=301257&product_code=346187#pi

ovaj laptop bi kod nas kostao min 1300,po mom misljenju... a tamo je 730 $ = 530 eura ...
ja mislim da je to extra cena za ovakav laptop ???
+moze da se uzme tax_free,tj.bez poreza,ako uzimate za inostranstvo,sto nije toliko biitno,ali izadje nekih 120-150$...

@Bacid

A sta hvali Acer-u??
Imam jedan (Aspire 9303WSMi), a radio sam i sa Asus modelima, i preporuku zasnivam na poređenju modela ova dva proizvođača. Što se mene tiče, Acer ispunjava sve uslove dobrog i kvalitetnog proizvoda, barem za sada. Kako će se pokazati na duže staze, ostaje da se vidi.

A niste upravu za sve satelite. uzeo sam ja skoro P200-16V i odlicno je napravljen, fina izrada itd...mada imam jednu primjedbu - tastatura se uvija na jaci stisak.

Pa taj laptop kosta preko 1000 eura, bilo bi smesno kada ne bi bio odlicno napravljen.

Saznala sam sa jednog sajta da se lap-top HP Pavilion dv2120us vise ne proizvodi i da se prodavao samo u Americi. E sad da li neko mozda zna da li je postojao neki problem i zasto se vise ne proizvodi i da li ipak ima negde ovde da se kupi?

Nazad
Vrh Dno