Šta je novo?

laptop baterije

bledcek

Slavan
Učlanjen(a)
03.07.2006
Poena
316
vreme trajanja baterije u specifikaciji se odnosi na rad laptopa pri minimalnim performansama?
npr. u specifikaciji kaze 3h trajanje baterije a realno za kucanje teksta pri srednjem osvetljenju ekrana izdrzi 1.5h.
da li neko ima iskustva sa ovim!

u primeru se radi o Intel HyperThreading Technology procesoru na 3.06 GHz

Poslednja izmena od urednika:
koliko sam ja upoznat taj procesor je zderac struje, nije ni cudo da ti tako slabo baterija drzi ali nemoj da te cudi njihova specifikacija jer nikad nije realna.

Trebalo bi da nabavis neki laptop sa Centrino tehnologijom. Cak i u okviru Centrina imas vise generacija, aktuelna je 3 generacija - Napa platforma za Core i Core2 mobilne procesore.

Dakle, ja imam dell-a koji bateriju sasvim optimalno trosi, pise da moze 2,5h, a u punom radu cepa preko 3h! imas i programe koji ti produze trajanje, pogledaj malo ovde po benchu, sigurno ces naci nesto!

pa jel bar ovaj CPU koji zdere struju bar ima nesto bolje od centrina?

zavisi sta radis na lapu
moja toshiba sa celeron m baterija moze da mu potraje i 4h ako smanjim osvetljenje na min

Trajanje baterije ti zavisi od više faktora: veličine ekrana, brzine hard diska, garfike koja je u lapu (integrisana ili neka gaming karta), korišćenja optike, kapaciteta baterije, zauzetosti i tipa procesora, uključene wifi opcije i sl.

Na primer - na mom starom NC6000 sam maksimalno uspevao 5 sati da izvučem bateriju pri nekom radu u officu, dok bi pri gledanju dvd filmova baterija trajala 2 i po časa. Isto tako kada bih pokrenuo neku zahtevnu igru, trajanje baterije bi se smanjilo na 3 časa.

@bledcek - U tvom primeru taj procesor nema opciju menjanja radne frekvencije - znači i kad kucaš tekst i kad igraš neku igru, ili gledaš film tebi procesor radi punom brzinom. Kod Pentium M procesora radna frekvencija varira - recimo na NC6000 se kretala od 200MHz (WinAmp) sve do maksimalnih 1600 pri igranju. Plus - ako ti je lap star godinu, dve dana (što prepostavljam na osnovu tipa procesora oko kog je lap zasnovan) - baterija je izgubila svoj nekadašnji kapacitet i možda bi zamena iste pomogla.

blue ali pise u specifikaciji da i ovaj CPU menja frekvenciju i ima oznaku m?

Svejedno, i da ima promenu frekvencije (to najbolje da proveriš klikom na my computers pa da vidiš na koliko radi u nekom trenutku), to je stariji komp. Baterija je izgubila svoj početni kapacitet tj. ćelije baterije su oslabile. Ista stvar kao sa mobilnim telefonima, kada su novi traju par dana a onda im se vremenom trajanje skraćuje. Li-on baterijama gubljenje kapaciteta počinje od trenutka kada su proizvedene. Nebitno da li se koriste ili ne.

Nazad
Vrh Dno