Šta je novo?

Laptop-AVR-TV problem povezivanja preko HDMI-ja

Aragorn

Čuven
Učlanjen(a)
19.12.2001
Poena
665
Molim vas za pomoć. Već 7 dana pokušavam da rešim problem ali mi ne ide tako da će nešto morati da strada - laptop, AVR ili TV, pošto su moji živci već otišli :mad:

Elem, imam laptop HP Pavilion dv6-7003em i povezan je HDMI kablom na Yamaha RX-V563 AVR a onda, takođe HDMI kablom, na TV Samsung LE40C650. Grafička kartica preko koje zvuk i slika idu je Intel HD4000. OS je Win7 x64, sve najnoviji drajveri i svi Windows apdejti.

Evo situacije: kada je TV isključen, komp lepo prepoznaje AVR kao Playback device i mogu da prosledim DTS i DD signal na AVR tako da imam 5.1 zvuk, baš kako treba. Obzirom da AVR ne može da dekoduje HD audio signale, dekodujem signal preko ffdshow ili TMT 6 i prosleđujem 6 LPCM kanala ka AVR-u preko HDMI-ja - i tu je sve u redu.

Problem nastaje kada se uključi TV. Tada laptop vidi samo Samsung kao Playback device, kao da AVR-a uopšte nema. Posledica toga je da mogu da prosledim samo stereo zvuk ka AVR-u. Sve sam probao ali nema šanse da AVR-u prosledim 5.1 zvuk (bilo kao DTS, DD ili LPCM) kada je TV uključen. Ako to pokušam, čuje se samo jako šuštanje iz zvučnika. Isključim TV - zvuk je kako treba (Playback device ponovo postaje AVR).

Imate li ideju šta da radim, kako da dobijem 5.1 zvuk i kada je TV uključen? Imam gomilu HD i Blu ray filmova i stvarno mi je bedak da ih gledam u stereo formatu. Na žalost, nemam S/PDIF izlaz na laptopu pa da šaljem zvuk i sliku nezavisno.

Našao sam rešenje!

Posle 7 dana pokušaja, nerviranja, instaliranja različitih verzija drajvera, biosa, zamene kablova i bezbroj drugih kombinacija, rešenje je bilo krajnje prosto. Naime, osnovno podešavanje AVR-a je bilo takvo da zvuk samo prosleđuje dalje ako ima nešto priključeno na HDMI OUT. Pošto je to TV, on je stereo pa je zato laptop video samo stereo Playback device. Kada sam Yamahu setovao da obrađuje zvuk, problem je bio rešen.

Naravno, Marfi je uvek u pravu: Ako ništa drugo ne pomogne, pročitaj uputstvo.

Vrh Dno