Šta je novo?

[Laptop] Acer TravelMate 5720G

DukeofSerbia

Slavan
Učlanjen(a)
13.05.2007
Poena
390
Pozdrav svima.

Skoro dve nedelje sam vlasnik Acer TravelMate 5720G-302G16Mi, pa bi bio red da odradim i objavim test kad sam već prilično aktivan u temama u vezi laptopova ;).

Acer prodaje Apire modele (kućni, multimedijalni, igrački laptopovi) i Extensa i TravelMate modeli (poslovni). Od maja prošle godine, Acer je redizajnirao svoje modele, a poslovni modeli su dobili novi dizajnerski naziv – ProFile (Aspire su Gemstone, sad već novi Gemstone Blue). Glavna novina su kućišta ojačana legurom magnezijuma, što je već poduže standard u višoj klasi poslovnih laptopova. Kućišta ojačana legurom magnezijuma su u seriji TravelMate 5720(G) i TravelMate 6x92 (6292, 6492 i 6592(G)). G oznaka kod Acera označava prisustvo odvojene grafike (za one koji ne znaju).

Modeli TravelMate 5720G predstavljaju vrh ponude TravelMate 5xxx serije. TravelMate 6x92 su ipak priča za sebe po mnogo čemu.

Specifikacije:

Procesor: Intel Core 2 Duo T7300 (2 GHz, 800 MHz FSB, 4 MB L2 cashe)
Čipset: Intel Crestline PM965 Express
Memorija: 2 GB DDR2 667 Mhz
Hard disk: 160 GB 5400 RPM SATA + Acer DASP
Optički uređaj: 8x DVD-Super Multi DL
Ekran: 15,4“ CrystalBrite WXGA TFT
Grafika: ATI Mobility Radeon HD 2400 XT 256 MB DDR2
Zvuk: Realtek HD audio; stereo zvučnici
Bežična komunikacija: Intel PRO/Wireless 3945ABG; Infrared
Žična komunikacija: 56K v92 modem; Broadcom NetLink 10/100/1000 Mbps eternet
Slotovi: PCMCIA (tip II), Express/54
Interfejsi: VGA, S-Video, DVI-D, RJ-11, RJ-45, 5-u-1 čitač/pisač kartica, 4x USB, IEEE 1394, linijski ulaz, ulaz za eksterni mikrofon, slušačice/zvučnici/linijski izlaz, kamera od 1,3 Mpix, podrška za Kensigton bravu
Windows Vista Home Premium
Baterija: 6 ćelija 4.000 mAh Li-jon
Dimenzije: 360 (d) x 267 (š) x 30,3/43 (v) mm
Težina: 2,88 kg

Laptop ima nalepnicu Centrino, a do Centrino Duo (Santa Rosa) ga deli Intelova bežična kartica sa draft-N standardom (što i nije nedostatak).

Razlozi kupovine

Dugo sam se premišljao koji poslovan laptop do 1000 evra da kupim i na kraju je pao izbor na ovaj model (kupljen na akciji koju sprovodi Acer na dosta modela u svojoj ponudi u Srbiji). U konkurenciji su bili Acer TravelMate 6292 (odustao zbog integrisane Intelove grafike, iako je sve ostalo odlično), TravelMate 6592G (iako sam zagovornik matiranih ekrana, odbio me ipak slabiji matiran ekran i za veću razliku u ceni nemam koristi od Centrino Pro platforme), Lenovo R61i (kvalitet izrade me nije oduševio) i Dell Vostro 1500 (bio mi je najbliži, ali sam odustao zbog problema sa ekranom).

Acer TravelMate 5720G je neka vrsta prelaza između poslovnog i kućnog laptopa. Ima dosta odlika klasičnog poslovnog modela, ali i kućnog. U neku ruku kao Vostro modeli kod Della. Koliko je to (ne)srećna opcija za pozicioniranje na tržištu, pokazaću u testu koji sledi.

Paket, izrada i dizajn

Laptop je došao upakovan u dve kutije – jedna za transport, a unutar nje je bila originalna Acerova. Zanimljivo da je na originalnoj Acerovoj kutiji zalepljeni logo Intela skoro veći od Acerovog. Pored laptopa, punjača i baterije, u kutiji se dobija kratko uputstvo na srpskom na jednom dvostranom A3 papiru (uradio CT Computers, stavljena je pogrešna slika od Aspire modela, prepravljeno uputstvo sa hrvatskog), garancija, uputstvo za TM5720G na engleskom i listić za Symantec Internet Security na engleskom i turskom.

TravelMate 5720G pripada novom ProFile dizajnu. Kućište je ojačano legurom magnezijuma i aluminijuma, dok je ekran zaštićen čvrstom plastikom. Sam model nije težak, ali ni lak (2,88 kg). Taman je negde na ivici prenosivosti (po meni je granica 3 kg). Po dimenzijama je sasvim prosečan. Nije debeo, ali ni mršav.

Laptopom preovladavaju crna i tamno siva, što se odlično uklapa u model namenjenom poslovnim korisnicima. Plastika je matirana i samim time nema problema s otiscima prstiju. Iznad tastature se nalazi ubačen hromirani deo koji se sa okolnom plastikom pod jačim pritiskom blago ugiba, a čuje se i blago škriputanje. Dugme za paljenje/gašenje je takođe izrađeno od hroma.

Površina za ruke, koja je siva, je čvrsta i ne ugiba se ni malo čak ni pod jakim pritiskom (oseti se prisustvo metala). Takođe se ni tačpad ne ugiba pod jakim pritiskom. Površina iznad i ispod optičkog uređaja malo škripi kada se uzme i drži laptop s te strane, što je boljka mnogih modela na tržištu.

Okvir ekrana je sa unutrašnje strane od crne, a spoljašna strana je od sive plastike. Plastika je čvrsta i spoljni deo se ugiba tek u srednjem delu po jakim pritiskom, ali se slika na ekranu ni malo ne deformiše, što je za svaku pohvalu. Ekran je spojen s bazom preko dve čvrste plastične šarke. Koliko je ekran dobro zaštićen govori da je nemoguće ispomerati ekrani kada se pokuša pomeriti jednom rukom na uglovima (nema lelujanja kao kod mnogih kućnih i jeftinih modela). Leva šarka iznad otvora za hlađenje procesora se malo pomera kada se krene pokušati pomerati, a to je povezano sa bazom koja je nešto lošije spojena na tom delu, što sam već opisao. Da li je tako kod svih modela ili je do mog konkretnog primerka ili određene serije, ne znam. Desnu šarku je nemoguće pomeriti.

U sklopljenom stanju, primetan je prazan prostor između ekrana i baze, što nije dobro, jer mogu da upadnu strani predmeti. Ekran se otvara relativno lako jednom rukom, ne mora se držati baza, jer se ne pomera.

Baza je zanimljiva. Mnogi proizvođači stavljaju odvojene poklopce za memoriju (često je pored i bežična kartica) i hard disk, a procesoru je uglavnom nemoguće pristupiti bez kompletnog otvaranja. To ima svoje prednosti jer se lako pristupa određenim komponentama, ali i mane, jer će se ventilator od procesora pre ili kasnije morati čistiti od prašine. Jedan od razloga zbog kojih sam kupio ovaj model je to što se može pristupiti svim komponentama. Jeste da se mora odšrafiti sedam zavrtanja, ali se barem može pristupiti svemu.

1. Baterija
2. Prekidač za zaključavanje baterije
3. Prekidač za izbacivanje baterije
4. Memorija
5. Hard disk
6. Grafička karta
7. Izlaz za hlađenje procesora
8. Acer DASP*

Sve u svemu, kvalitet izrade je iznad proseka, model odaje utisak robusnosti, uz određene nedostatke koje sam naveo. Ko hoće vrhunsku izradu kod Acera, neka pogleda modele iz TravelMate serija 6292, 6492 i 6592(G). 6492 se kod nas ne prodaje (barem ga ja nigde nisam video u ponudi), a 6292 i 6592G su dostupni sa po jednim modelom.

* Acer DASP (disk anti shock protection) je osnovna zaštita za hard disk u vidu gumiranog dela na bazi koji koliko toliko može da zaštiti hard disk od udara prilikom pada. Upotrebna vrednost dotičnog rešenja je po meni pod znakom pitanja.

[user review] Acer TravelMate 5720G

Ekran

Ekran je 15,4“ CrystalBrite WXGA (1280x800) TFT. Proizvođač je AU Optronics (zajednička Acerova i Unipacova kompanija), a model je B154EW02 V7. CrystalBrite kod Acera označava sjajan, refleksni ekran. Acer u ponudi ima i matirane ekrane, ali samo za 5720 modele koji imaju integrisanu Intelovu X3100 grafiku, što je ogroman minus. Ko hoće matiran ekran na TravelMate-u uz neintegrisanu grafiku, ostaje mu samo 6592G. Zar je moguće da je Acer napravio toliki previd ili ne žele da ugroze 6592G? Znam da poslovnim korisnicima ne znači puno odvojena grafika, ali opet, trebali su se ugledati na Della i Vostro modele. Ne postoji kao opcija ni veća rezolucija od ipak skromne WXGA.

Sam ekran je vrlo dobar i prilično sam zadovoljan, pogotovo što nisam ljubitelj sjajnih ekrana. Ekran je bez mrtvog ili zaglavljenog piksela i nema probijanja belog svetla iz nekog ugla. Vertikalni uglovi posmatranja su očekivano loši (do jedno 20-30 stepeni), dok su horizontalni sasvim u redu – može troje ljudi komotno da gleda u ekran.

Brzina odziva je deklarisana na 16 ms (koliko sam ja pronašao na netu), što se može učiniti velikom brojkom (odavno su 8 ms standard, barem za kućne modele), ali efekat duhova ne postoji. Osvetljenost ekrana je podjednaka, a može se podešavati u devet koraka. Na šestom ili sedmom koraku (zavisno od spoljašnjeg osvetljenja) osvetljenost ekrana je dovoljna za upotrebu. Ekran nije previše sjajan, pa je refleksija prihvatljiva – viđao sam mnogo sjajnije (ovde mislim pre svega na Toshiba Satellite modele A2x0 i P200) na kojima refleksija „ubija“.

Iznad ekrana se nalazi kamera (Crystal Eye) i prilično je dobra. Može da radi u rezolucijama od 640x320 i 320x240.

Tastatura, tačpad i dodatne kontrole

Tastatura je blago zakrivljena i to je odavno zaštitni znak poslovnih Acera. Potreban je određeni period privikavanja, ali se posle toga kuca brzo. Tastatura se na levoj strani ne ugiba, u srednjem delu blago, dok se na desnoj strani nešto više ugiba, u oba slučaja pod jačim pritiskom. Prilikom kucanja i normalne upotrebe toga nema. Hod tastera je osrednji. Kliktanje se jedva čuje, osim Space, oba Shift, levog Ctrl i Caps Lock tastera koji odskaču od generalne tišine. Tastatura je srpska/hrvatska i to pozdravljam.

Postoje specijalizovani znaci za evro i američki dolar, ali oni ne rade iz nekog nepoznatog razloga. Na sajtu Microsofta piše kombinacija Alt Gr + € ili $, ali ne funkcioniše (radi samo Alt Gr + E i dobije se evro).

Tačpad je provereni Synapticov, po mnogima i meni najbolji proizvođač tačpadova. Površina tačpada je skoro u ravni s površinom za ruke, što je za pohvalu (ne volim udubljene varijante). Oivičen je hromom. Površina je matirana. Sam rad je odličan, nema preskakanja i nepreciznosti kao na jeftinim tačpadovima. Iako se fizički ne vidi mogućnost vertikalnog i horizontalnog skrolovanja, ono radi kad se dođe uz desnu ili donju ivicu. Levi i desni tasteri se čuju kada se klikću, ali su kvalitetno izrađeni. Između njih se nalazi taster za vertikalno i horizontalno skrolovanje koji je po meni bespotreban kad već sam tačpad ima tu opciju.

Levo od tastature se nalazi sedam specijalizovanih tastera za pokretanje aplikacija. Prvi od gore je e taster za lansiranje Acerovih programa (o tome više u odeljku o softveru), zatim slede tasteri za zaključavanje, prezentaciju i sinhronizaciju. Poslednju grupu čine tasteri za pokretanje internet brauzera (IE7 je podrazumevan), i-mejl programa (Outlook 2007 je podrazumevan) i programabilni taster. U stvarnosti su sva tri tastera programabilna. Laptopu ne dostaju tasteri za multimediju, ali pošto se ne radi o kućnom modelu, to ne smatram za nedostatak. Zbog blizine tastature, postoji određena opasnost od slučajnog kliktanja na tastere prilikom kucanja, ali u praksi toga nema jer su tasteri dosta čvrsti i bez jačeg pritiska ne reaguju.

Portovi i dodatna proširenja

Acer je poznat po tome da ne škrtari kada su u pitanju portovi i slotovi, pogotovo na poslovnim modelima.

Prednja strana: zvučnik, čitač kartica, linijski ulaz, ulaz za eksterni mikrofon, slušačice/zvučnici/linijski izlaz, infrared senzor, Bluetooth prekidač, prekidač od bežične mreže, zvučnik.

Leva strana: Kensigton brava, LAN port, VGA, DVI-D, S-Video, USB, firewire, PCMCIA slot (gore), Express/54 slot (dole).

Zadnja strana: 3x USB, modem port, AC ulaz, otvor za ventilaciju.

Desna strana: optički uređaj.

Slike i popratni tekst sve govore. Skoro sve je tu, nedostaju HDMI i Bluetooth 2.0. Nedostatak HDMI izlaza po meni nije mana, ali nedostatak Bluetooth-a 2.0 jeste. Po ko zna koji put u se pokazale netačne specifikacije po sajtovima prodavaca da ovaj konkretni model ima Bluetooth (ovo nije boljka samo naših). Na Acerom sajtu lepo stoji da nema. Raspored konektora je manje više dobar. Jedina mana je vezana za raspored tri USB porta koji su jedni pored drugih. Za pohvalu je što se otvor za ventilaciju nalazi na zadnjoj strani.

Gužva na zadnjoj strani u praksi:

Prekidač za Bluetooth je tu ukrasa radi (normalno je da proizvođač koristi jedno kućište), ali prekidač za bežičnu mrežu isto ne funkcioniše. Oba su klimavi kada se prelazi prstom preko njih.

Dodao bih da su čipovi od čitača kartica, PCMCIA, Express/54 i firewire od Texas Instrumentsa (ako to nekome nešto znači).

Audio

Zvučni čip je Realtekov, model ALC268 i ispunjava Intel HD audio standard.

Na prednjoj strani se nalaze dva stereo zvučnika snage 2 W. Snage imaju sasvim dovoljno, ali je kvalitet zvuka blago rečeno loš (da ne otkucam katastrofalan), zvuči kao na starim jeftinim radio uređajima, što i nije nedostatak jer se radi o poslovnom modelu. I ovako ih ne koristim, već slušam preko eksternih zvučnika.

Performanse i benčmarci

Sistem se podiže za otprilike 50-tak sekundi što je standardno za Vistu. Laptop nije previše zatrpan u startup-u, sistem je uopšteno brz, Vista ne koči, sve se otvara momentalno, Aero radi odlično, ali o tome u softverskom delu.

Procesor (Merom T7300) je dovoljno moćan za većinu aplikacija i tu se zaista nema šta prigovoriti. Šteta što se nije uvezao bar jedan model s Penrynom. Memorije ima 2 GB, tačnije dva modula od po 1 GB i ona je Samsungova. Hard disk je Western Digitalov, model WD1600BEVS-22RST0. BEVS modeli su poduže na tržištu i pokazali su se kao pouzdani, tihi i brzi. Kada sam ušao u BIOS (instaliran je najnoviji v1.32, Phoenix), hard disk je bio podešen da radi kao IDE, pa sam prebacio u AHCI mod (SATA). Optički uređaj je HL-DT-ST (aka Hitachi-LG Data-Storage) GSA-T20N, koji je standardan po brzinama čitanja i pisanja uz napomenu da čita i piše na DVD-RAM.

Svi testovi su odrađeni na Visti Home Premium sa SP1 (koji je došao integrisan) i najnovijim drajverima sa Acerovog sajta koji su takođe bili instalirani, što je za svaku pohvalu. Ja sam jedino instalirao nove drajvere za grafiku (bili su v8.422), prvo v8.476, a od pre nedelju dana i najnovije v8.493, ne samo zato što su novi, već mi i treba pun Catalyst Control Centar. Pošto ATI/AMD, kao i nVidija ne izdaju drajvere za laptopove, već to rade proizvođači, uz pomoć programa Mobility Modder.NET sam modifikovao redovne Catalyst drajvere i zatim ih instalirao kao za klasičan desktop. Grafička karta je Mobility Radeon HD 2400 XT. GPU je na 600 MHz, ali programi javljaju da radi na 300. Izgleda da je Acer namerno podklokovao GPU. Testovi su pokazali da to nema uticaj na performanse. Memorija je DDR2 i radi na 800 MHz, što je više od standardnih koji su na 700. Čudna neka kombinacija – umesto 600/700, radi na 300/800. Od klokovanja nema ništa, jer ATI Tray Tools ne očitava dobro kartu. Nešto sam isprobavao i jedino sam uspeo da dobijem plave ekrane, pa sam odustao.

Performanse bežične karte nisam isprobao, jer nemam načina to da izvedem. Samo ću napomenuti da se Acer hvali svojom SignalUp tehnologijom – dovoljno je je otkucati da ugrađuju dve antene za bežični prijem na vrhu u uglovima ekrana.

Vista Experience Index – nije baš neki pokazatelj. Posle instalacije Katalista v8.476, Aero performanse su skočile sa 3,4 na 3,5, a sa najnovijim na 3,6. 3D performanse su skočile sa 3,8 na 3,9.

wPrime v1.55 iz nekog razloga odbija da se pokrene.

3DMark06 je dao rezultate koji se kreću za Mobility Radeon HD 2400 XT. Rezultat s Acerovim poslednjim drajverima za grafiku:

Drajver v8.476 su dali 1779 poena, a sa najnovijima Catalyst v4.5 (display drivers v8.493) rezultat je 1786:

PCMark06 rezultat:

HDTune v2.55 meri performanse hard diska. U IDE modu je prosečna brzina čitanja bila 36,9 MB/S, ali minimalna brzina pala na samo 1 MB/S. Napredak je ipak vidiljiv, jer ako ništa drugo disk čita ujednačenije bez velikih oscilacija.

Igranje na Mobility Radeon HD 2400 XT

Nisam neki strastveni igrač (bio nekada). Instalirao sam tri igre, pa ću preneti utiske. Za merenje sam koristio Fraps.

Call of Duty 4 Modern Warfare
U prirodnoj rezoluciji (1280x800) igranje je glatko (15-35 fps) pri sledećim podešavanjima: sve je na low i off u glavnom meniju za grafiku, a teksture su na medium.

Far Cry v1.4
U prirodnoj rezoluciji (1280x800) igranje je glatko (15-40 fps) pri sledećim podešavanjima: HDR je uključen (AA i AF su isključeni), sve je na high osim vode na ultra high.

Need for Speed Most Wanted v1.3
U rezoluciji 1024x768 (nažalost nema u opcijama 1280x800) igranje je glatko (15-30 fps) pri sledećim podešavanjima: AA je isključen, sve ostalo je na maksimumu. Kada uključim AA, brzina se prepolovi na prosečnih 15 fps.

Zagrevanje i čujnost u radu

Laptop nema problema s pregrevanjam kao Aspire modeli (ovo se ne odnosi na nove 6920(G) i 8920G modele). Desna strana od tačpada uvek ostaja hladna i posle igranja najzahtevnijih igara, što je i logično, jer su sve komponente na levoj strani. Leva strana je već druga priča. Gornji levi ugao (iznad procesora) se blago zagreva, pa iako se temperatura procesora posle višesatnog igranja popne do 70-71 stepena, ventilator odrađuje svoj posao. Glavno žarište je oko, još reciznije, ispod Ctrl, Fn, Orb i Alt tipki. Tu je očigledno GPU, a pored njega, a levo od tačpada, je hard disk. Donji deo hard diska je mlak. Naprosto, mesto spajanja GPU i hard diska je jedini problematični deo i jeste neprijatno držati dlan na tom mestu. GPU se greje do 62-3 pri punom opterećenju, a hard disk do 56 stepeni (jednom se samo dogodilo, uglavnom ide do 51 stepen). Posle prestanka igranja za koji minut temperatura procesora padne na 53-56 stepeni, isto važi i za GPU, a posle nekih 5-10 minuta glavno žarište postaje relativno mlako.

Laptop je skoro nečujan u radu. Ventilator povremeno izbacuje topao vazduh, a kada to radi jedva se čuje. Prilikom dugotrajnog igranja, ventilator stalno radi, ali se slabo čuje (igrao sam Far Cry šest sati bez prestanka). Sve pohvale idu i optičkom uređaju koji je tih u radu.

Da je sve savršeno nije. Hard disk povremeno klikće sam od sebe. Nije da nervira, ali pomalo nervira nešto drugo. Kada je osvetljenost ekrana na maksimumu (jako retko se dogodi kada je osvetljenost manja), manje više se u manjim razmacima čuje čudan kratak zvuk od ekrana, a odmah zatim sledi i klik od hard diska. O tome sam čitao na jednom nemačkom forumu i time problem postoji. Očigledno najnovija verzija BIOS-a to nije rešila.

Baterija

Baterija je 6 ćelija od 4.000 mAh Li-jon. Proizvođač je Sanyo. Da napomenem da je Sanyo jedan od najpouzdanijih proizvođača baterija, jer pre koju godinu kada su bili skandali sa samozapaljujućim baterijama, Sanyo nije imao takve probleme.

Baterija je prosečna. U Power saver modu može da dogura do 2,5 sata. U najgorem scenariju, jedva sat vremena (High performace i igranje uz ubačen dvd za igru). Baterija od 8 ćelija je obavezna za duži rad.

Softver

TravelMate 5720G-302G16Mi se isporučuje sa preinstaliranom Vistom Home Premium. Postoje modeli sa Vistom Business i Vistom Business + XP Pro na recovery disku.

Vista je došla sa instaliranim SP1. Drajveri su najnoviji, tj. na Acerovom sajtu nemaju noviji. U sutini, sem drajvera za grafičku kartu koje redovno zamenjujem novim verzijama, za ostalim i nema potrebe. Hard disk je isparticionisan na dve particije od po 69,6 GB plus skrivena particija od 10 GB za oporavak sistema (standardno kod svih Acera) pošto se ne dobija disk.

Od dodatnog softvera prvo da opišem Acerov softver:
- Acer Empowering softver (Acer eNet, ePower, ePresentation, eDataSecurity, eLock, eRecovery, eSettings Management) – programi i nemaji neku praktičnu vrednost. Izuzetak je eRecovery koji je obavezan i bez kojega se ne može napraviti Vista recovery disk.
- Acer Crystal Eye (za vebkameru)
- Acer GridVista
- Acer Launch Manager (za konfigurisanje specijalnih tastera-prečica)

NTI softver:
- NTI Backup NOW 4.7
- NTI CD & DVD-Maker 7
- NTI Shadow

Ostalo:
- Adobe Reader 8
- CyberLink PowerDVD 7.3
- Microsoft Office 2007 SP1 (60 dana proba)
- Norton Internet Security 2008 (90 dana proba)

Linux na laptopu radi uz dosta problema. Ko želi više da se informiše o tome kako rade razne Linuks distribucije, neka pogleda ovu moju temu: Live CD distributions don't work. Osim raznih live verzija, instalirao sam openSUSE v10.3. GParted je „sto godina“ pravio particiju od 10 GB. Instalacija openSUSE v10.3 je prošla bez ikakvih problema, sve komponente i uređaje je prepoznao, osim grafičke karte (očekivano). Čak je iz prve prepoznao i kablovski modem od SBB-a (Scientific Atlanta WebSTAR) priključen preko USB porta bez dodatne instalacije drajvera, što je pod Windowsom obavezno. Međutim, imao sam problema jer je rezolucija bila zakucana na 1024x768, a osvetljenost na maksimumu i nije se mogla promeniti. Posle instalacije Catalyst drajvera, došli su novi problemi dok se openSUSE nije raspao. Takođe mi je openSUSE 10.3 povećao broj kilkova hard diska, nije kao Ubuntu, ali...

Na kraju se kao najstabilnije i ubedljivo najbolje rešenje pokazao PC Linux OS 2008 GNOME. Jedino ne vidi kameru, ostalo radi. Osvetljenost ekrana se može menjati u pet koraka, instalirao sam bez problema Catalyst drajvere, Compiz Fusion radi (ali mi se ne sviđa), ima drajver za Synapticov tačpad pa radi kao pod Vistom, tastaturu sam isto konfigurisao (specijalni tasteri rade). Kablovski modem radi preko USB-a bez instalacije dodatnih drajvera. I što je možda i najvažnije, broj klikova hard diska ne skače, tj. isto se ponaša kao pod Vistom.

Garancija i podrška

Kao i svi modeli Acera u Srbiji i ovaj se prodaje uz 1 godinu internacionalne garancije. Može se dokupiti dodatna garancija od 3 godine (dobije se torba za 15,4“ laptop i optički miš), a dokup garancije se mora obaviti u roku od 3 meseca od kupovine laptopa. Produženje garancije iznosi nekih 10.900 dinara (ako sam dobro video).

Podršku neću komentarisati. Zna se ko su uvoznici Acera, ko je servis i nadam se da neću imati posla s njima ;).

Poslednja izmena:

Zaključak

Šta reći na kraju? Da li je TravelMate 5720G kućni ili poslovni laptop?

Klasičan kućni nije, to je jasno po dizajnu i konstrukciji. Po komponentama (ako izuzmem zvučnike i nedostatak S/PDIF izlaza) on to jeste, pogotovo jer su dostupni modeli sa novim Penryn procesorima, hard diskovima od 250 GB, sjajan ekran je standardan i relativno snažnim Mobility Radeon HD 2600 grafičkim kartama i tome dodati ne preterano zagrevanje (od čega pate Aspire Gemstone modeli), može se kupiti sasvim solidna mašina za igranje.

Ali nije ni punokrvni poslovan jer se prodaje sa sjajnim ekranom (da ne bude zabune, nije loš, ali je sjajan) što je ogroman minus, baterija je 6 ćelija, a OS je Vista Home Premium. Za pohvalu je što se prodaju modeli sa XP Pro i Vistom Business i jačom 8 ćelija baterijom. Postoje modeli i sa čitačem otiska prsta. Naravno, ovo se ne odnosi na Srbiju, jer kod nas su dostupna dva modela 5720 i jedan 5720G.

Sve u svemu, ja sam zadovoljan izborom. Pomalo nervira zvuk iz ekrana koje nije toliko često (kliktanje hard diska mi ne smeta, a u poslednje vreme ga ima sve manje), a nedostatak opcije matiranog ekrana uz odvojenu grafiku je najveći minus. Bez obzira, laptop ima moju preporuku kao prelaz između kućnog i poslovnog modela iako to baš i nije najsrećnije rešenje za pozicioniranjena tržištu.

Pozitivno

+ Dobra i jaka konstrukcija
+ Dobar ekran i veb kamera
+ Ergonomska tastatura i odličan tačpad
+ Velike mogućnosti proširenja
+ Nečujan u radu
+ Laptop je došao sa preinstaliranom Vistom sa SP1 i najnovijim drajverima

Negativno

- Međuprostor između ekrana i kućišta u zatvorenom položaju
- Matiran ekran je opcija samo uz integrisanu grafiku!
- Nema Bluetooth 2.0, prekidač za bežičnu mrežu ne funkcioniše
- Tri USB porta su jedni pored drugih
- Hard disk klikće s vremena na vreme
- Bag sa ekranom (ispuštanje čudnog zvuka) kada je osvetljenost na maksimumu

sve pohvale sa moje strane! ;)
predlozio za sticky :)

Poslednja izmena:
Hvala

Fala ;).

Sledi dodatak sa Linuxom na forumu notebook review, samo da otkucam do kraja, pa ću i ovde objaviti utiske i podešavanja pod PC Linux OS 2008 GNOME.

Posle toga prevodim ovu recenziju pa dajem njima da objave i ulazi u najveću i najprofesionalniju bazu recenzija laptopova na svetu :d.

Videću da za sledeću recenziju odradim moj omiljeni Dell XPS M1530.

Hvala na zalepljenoj temi predlagaču i onome ko je to uradio :wave:.

Poslednja izmena:
Fala ;).

Sledi dodatak sa Linuxom na forumu notebook review, samo da otkucam do kraja, pa ću i ovde objaviti utiske i podešavanja pod PC Linux OS 2008 GNOME.

Posle toga prevodim ovu recenziju pa dajem njima da objave i ulazi u najveću i najprofesionalniju bazu recenzija laptopova na svetu :d.

Videću da za sledeću recenziju odradim moj omiljeni Dell XPS M1530.

odlicno, ovo mi bas izgledalo po ugledu na NBR i hteo da ti predlozim ako hoces na engleski da prevedes i tamo okacis :D al' eto...hehe

Test i jeste urađen po NBR obrazcu od početka do kraja ;). Biće samo koja dopuna (uglavnom pod 'Garancija i podrška').

Jedino me muči zašto wPrime v1.55 ne radi :wall:. Ni kod jednog kolege isto neće (Toshiba Satellite P200-1I4). Sad ću pokušati s najnovijom verzijom 1.62.

DOPUNA
Neće ni taj. Javlja 'Run-time error '53'': File not found. WTF?!

Poslednja izmena:
Performanse i benčmarci

Garancija i podrška

Kao i svi modeli Acera u Srbiji i ovaj se prodaje uz 1 godinu internacionalne garancije. Može se dokupiti dodatna garancija od 3 godine (dobije se torba za 15,4“ laptop i optički miš), a dokup garancije se mora obaviti u roku od 3 meseca od kupovine laptopa. Produženje garancije iznosi nekih 10.900 dinara (ako sam dobro video).

Zar do skoro nije bilo moguće produžiti garanciju najkasnije 10 meseci od kupovine laptopa? :trust:
Kad su ovaj period smanjili na 3 meseca???

Pa ne znam :(. Pitaj Acer specijalistu on je upućen u to. Ja znam da je neću dokupiti ;). Neka me služi do kraja godine dok se AMD Puma i Intel Montevina ne omasove i ustale na tržištu pa ćemo kupiti nov laptop ;).

Pa ne znam :(. Pitaj Acer specijalistu on je upućen u to. Ja znam da je neću dokupiti ;). Neka me služi do kraja godine dok se AMD Puma i Intel Montevina ne omasove i ustale na tržištu pa ćemo kupiti nov laptop ;).

uh, i ja treba da uzmem za tri meseca novi, ali se bojim da nece biti nista od povoljnijih modela iz Montevina platforme...mada ja sam ipak za Intel cpu i ATI gpu ;) (npr. Toshiba A305)

Ma i nek ne bude nešto povoljnije, samo da padnu cene sadašnjim modelima, tj. da se Penryni omasove. Još je puno na tržištu Meroma ;). I ja više preferiram ATI-jeve grafičke, ali koliko vidim nVidijine grafičke su više zastupljene. Toshiba je jedna od retkih koja u potrošačkoj klasi (Satellite modeli) ugrađuje isključivo ATI-jeve odvojene grafičke :).

Nazad
Vrh Dno