Ja sam neko ko koristi 17" laptop, navikao sam na tu velicinu...i retko kad ga iznosim iz kuce...

Devojka ima 14" laptop i ekran mi je previse mali...ok je za youtube, neki poslic u wordu, gledanje filmova, ali za ozbiljniji rad je previse mali to ekran.
Tipa ekran od 16" sa tankim okvirima oko ekrana, 16:10 ekranom i 1.8-2kg tezine je neki optimum...tj, na ivici sto se tezine tice za svakodnevno nosenje, a ekran je izmedju 15" i 17" sto je dovoljno za vecinu poslova(ako si i ranije radio na laptopu...ako si navikao na 3 monitora, bice ti skuceno sve).

Jedva cekam novi macbook pro 16 sa M1x? procesorom...ako smanje okvire oko ekrana, stave mozda maaaalcice manju bateriju, mislim da ce to biti savrsen laptop...16:10 ekran, tanki okviri oko ekrana, veliki touchpad, dobra tastatura, izrada, i baterija koja traje skoro 2x vise od ostalih...

Ima i onaj LG Gram 17...ima 16:10 ekran, ima solidne performanse i bateriju, a tezak je manje od 1.5kg...odlican je za prenosivost i produktivnost...ali je izradjen malo losije...od neke legure metala, koja je bas tanka, pa nije bas cvrst.