Šta je novo?

Laptop Laptop 100k+ (non gamer)

Koji laptop kupiti?

iivkovic

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2004
Poena
309
Dobio sam poklon od 100k dinara za kupovinu laptopa ... uplata na racun neke od maloprodaja tehnike ... Mogu i ja da dodam još 50k (kartica sve trpi)

Trenutno sam na Honor MagicBook 15 i bavim se uglavnom bazama i nisam nikakav gamer ... imam externi monitor ali povremeno gledam u ekran laptopa

Smislio sam da mi treba najmanje 16GB i po mogućstvu i7 procesor i mislim 16 inča ekran

Kuckao sam pregledače konfiguracija na sajtovima "renomiranih" firmi ali mi to dođe ipak naslepo i lako za zagubiti se ...

Zamolio bih zato za neki savet (može i konkretni model i ime maloprodaje ... sve znači) tipa ...

• na više mesta sam pročitao da je recimo bitno da je Intel 12generacije u odnosu na 11
  • najbolji ekrani su kod ? je l' stvarno velika razlika između 300 i 400 nitsa
  • baterija najduže traje kod?
  • ubeđen sam da poklona neće biti svake godine ... ne verujem ni 3-4 pa bih da se "osiguram" pa ako može da se doda memorija, zameni disk ...

Kapiram da je ovo dosta "široko" pa se zahvaljujem unapred na utoršenom vremenu ...

Poklon mora na laptop da se potrosi? Posto je taj Honor top iskreno koji vec imas.
Pa dobro... Poklon je od "gazde" ... Honor je bila moja investicija pre par godina ... ovo sada dobijem da bih bolje radio... Mora na kompjuter... Da ga nosam i pokažem...
Evo nekoliko predloga:
LENOVO IdeaPad 5 Pro 16IAH7 - 82SK0056YA, 169.999
LENOVO Legion 5 Pro 16ACH6H 82JQ00BEYA, 159.999
LENOVO IdeaPad 5 Pro 16ACH6 82L50089YA, 102.999
Da... Ovo slično je i meni iskočilo ... Imaš iskustva sa tim IdeaPad modelima?

Pa dobro... Poklon je od "gazde" ... Honor je bila moja investicija pre par godina ... ovo sada dobijem da bih bolje radio... Mora na kompjuter... Da ga nosam i pokažem...

Da... Ovo slično je i meni iskočilo ... Imaš iskustva sa tim IdeaPad modelima?
Погледај сајтове као laptopmedia и notebookcheck.
Нешто сам читао да се Ideapad 5 pro прегрева.
najbolji ekrani su kod ? je l' stvarno velika razlika između 300 i 400 nitsa
  • baterija najduže traje kod?
  • ubeđen sam da poklona neće biti svake godine ... ne verujem ni 3-4 pa bih da se "osiguram" pa ako može da se doda memorija, zameni disk ...

Kapiram da je ovo dosta "široko" pa se zahvaljujem unapred na utoršenom vremenu ...
Не постоји најбоља фирма. Просто су неки модели канцеларијски, други нису, не може се рећи "Купуј само Леново", јер је једна фирма широк појам.
Не гледај толико колико има осветљење у нитима.
Провери - контраст и SRGB коју покрива екран.

Легион су увек важили за добре лаптопове, са одличним хлађењем а не сумњам да су и екрани добри.
Проблем број 1 - тешки су за ношење, не знам како ћеш преко 2 килограма да носиш, они су прављени за играње, значи да имају издвојену графичку и прављени су да се углавном не износе из куће.
Највећи проблем су им пренадуване цене (као и уосталом генерално цене у Србији које су пренадуване, част изузецима и добрим фимама, али их има мало (и модела са реалним ценама и фирми које их продају).
Некада се Легион могао наћи за 110.000 динара, али у последње две године цене су одлетеле у небо.
Да ли си размишљао да узмеш нешто око 100k + eкстерни монитор ?

Легион су увек важили за добре лаптопове, са одличним хлађењем а не сумњам да су и екрани добри.
Проблем број 1 - тешки су за ношење, не знам како ћеш преко 2 килограма да носиш, они су прављени за играње, значи да имају издвојену графичку и прављени су да се углавном не износе из куће.
Највећи проблем су им пренадуване цене (као и уосталом генерално цене у Србији које су пренадуване, част изузецима и добрим фимама, али их има мало (и модела са реалним ценама и фирми које их продају).
Некада се Легион могао наћи за 110.000 динара, али у последње две године цене су одлетеле у небо.
Да ли си размишљао да узмеш нешто око 100k + eкстерни монитор ?
Pa imam eksterni monitor. I tastaturu i miša 😊 Preteško mi je to da nosim mada kapiram da lagane materijale moram da platim dodatno... Stvarno se ne igram a imam i žensku decu tako da posebne grafičke vidim kao trošenje para.
Погледај сајтове као laptopmedia и notebookcheck.
Нешто сам читао да се Ideapad 5 pro прегрева.

Не постоји најбоља фирма. Просто су неки модели канцеларијски, други нису, не може се рећи "Купуј само Леново", јер је једна фирма широк појам.
Не гледај толико колико има осветљење у нитима.
Провери - контраст и SRGB коју покрива екран.
Razumem ovo. Pročitaću o SRGB ...
Bio je komentare neki kako su mislim neki HP bili super zbog mogućnosti proširenja odnosno zamene memorije/ssd ... Ali nisam uspeo da ponovo nađem taj post... Probook?

Ja sam definitovno resio da dovucem neki 15.6 HP Spectre x360 iz inostranstva.. Pogledaj ih. Polovne naravno.

Razliku u tvom radu između 11-e i 12-e generacije nećeš nigde primetiti
Razliku u džepu hoćeš

Insistiraš na Intelu?

Ovaj je trenutno ~146k, možda negde ima i jeftinije
Ovako nešto, HP ~ 170k

Poslednja izmena:
Pa imam eksterni monitor. I tastaturu i miša 😊 Preteško mi je to da nosim mada kapiram da lagane materijale moram da platim dodatno... Stvarno se ne igram a imam i žensku decu tako da posebne grafičke vidim kao trošenje para.

Razumem ovo. Pročitaću o SRGB ...
Bio je komentare neki kako su mislim neki HP bili super zbog mogućnosti proširenja odnosno zamene memorije/ssd ... Ali nisam uspeo da ponovo nađem taj post... Probook?
Теби би одговарао неки до 1,7 килограма, а већина је таквих, тако да немој много обраћати пажњу на тежину.
Обрати пажњу на atom.rs.
Дају најпоштенију гаранцију, нпр. не мораш куповати код њих, али види се да компјутери од 140.000 динара имају годину дана гаранције за правна лица. У преводу избегавај те моделе.
Probook није на цени, види се код Атомаца да им је мала гаранција.
Проблем је што су сви добри лаптопови прецењени, а то је Elitebook и Legion.
Нпр. Elitebook коштају по 160.000 динара, квалитетни су, али дају процесор који се може набавити у 90k машинама.
ThinkPad су такође пренадувани са ценама.
Све се своди да имаш за око 150k нешто добро, а то је или Elitebook или Тhinkpad.
Moже да се нађе неки Thinkpad за мање али му је и гаранција мања.
Оно што плаћаш је квалитет израде, а процесор је мање више солидан, ништа посебно бољи него на другим лаптоповима.
Можеш слободно узети Ryzen, добри су процесори.

16" i i7 ispod 2kg?

Može., ovako nešto al' za 2k€ i ne kod nas
P.S. onaj LENOVO IdeaPad 5 Pro 16IHU6 je 1,9kg, ali 11-ta generacija. laki matrerijali (a da nisu suva plastika) koštaju više.

Poslednja izmena:
Čovek je tražio 16"

Ponovo se izvinjavam na vremenu koje trošite ... te na tome što ne odgovaram svakom pojedinačno ...

Nisam se nadao da će ovo biti tako nezgodan 'posao' ...

Elem ... dakle nemam ništa protiv AMD (nervirao sam se nekada davno još dok je VMware izbacivao poruke da voli samo Intel) ... u Honoru mi je uostalom ... Više sam hteo da se na neki način osiguram da će par virtuelnih moći da radi bez da secka ...

16 inča (i 15,6 spada u tu kategoriju? je l da? je mislim optimum jer su tu i naočare i godine ... OK ... kapiram da nije sve u nitsima ali čisto sumnjam da ja vidim ove razlike u sRGB prikazima no hvala u svakom slučaju ...

tako da ...
Ostaje baterija i težina i da nisu zalemljeni memorijski moduli i ...

Ono što dobijem kad ispostavim sve muzičke želje ispadne lagano preko 200k tako da moram da smanjim apetite ... Ja, kao što rekoh mogu da dodam još cca 50k tako da pretražujem i modele do 150k ... sve to ide na one klackalice hteo bi a nemaš a onda a i šta će ti kad nisi ni ovo a ni ono ...

Još uvek se borim sa tim koja serija šta znači ali koliko sam vas ukapirao trebalo bi da jurim HP ili Lenovo?
Elitebook i ovi poslovni ThinkPad su ipak izvan domašaja ...

Kada bi gledao po onome što ja znam ovo mi dođe ako 'taman' ali sigurno ima neki zec ...

Ima dva memorijska čipa a ne jedan u komadu, ekran je 15.6 standardni, nema OS, IdeaPad serija su prilićno ... pa recimo "socijalna" kategorija (plastika je bljak)
Hardver ko hardver je u osnovi OK. Verovatno nije ugrađena najkvalitetnija memorija i SSD kao kod skupljih modela, ali to nije toliko primarno.

16" je veće of 15,6, ponekad znači.

Kad vidim koliko bolji izbor postoji u inostranstvu, i u kolikom opsegu cena ...ne mora USA koja nema premca po cenama, ima u jevropi vrlo povoljno da se nađu sada kada su akcije...

Nego, možda bude rešenje to što kažeš da firma plaća. Možda da ga uzme na račun i oslovodi se PDV-a, tako možeš dobiti širi manervarski prostor, time onaj HP Victus upada.
Pogledaćemo u međuvremenu ima li još čega zanimljivog.

Edit, ako ostaješ pri 15,6, možda nešto ovako, ~125k
Osim što je ProBook serija piše da je mem 1x16, dobra osnova za laku nadogradnju
Nema OS, ne znam koliko ti je to presudno. Sa Win 10 Pro je 25k skuplji :(

Naravno, treba baciti pogled i u ostalim prodavnicama, možda se negde nađe i povoljnije.

Poslednja izmena:
Ima dva memorijska čipa a ne jedan u komadu, ekran je 15.6 standardni, nema OS, IdeaPad serija su prilićno ... pa recimo "socijalna" kategorija (plastika je bljak)
Hardver ko hardver je u osnovi OK. Verovatno nije ugrađena najkvalitetnija memorija i SSD kao kod skupljih modela, ali to nije toliko primarno.

16" je veće of 15,6, ponekad znači.

Kad vidim koliko bolji izbor postoji u inostranstvu, i u kolikom opsegu cena ...ne mora USA koja nema premca po cenama, ima u jevropi vrlo povoljno da se nađu sada kada su akcije...

Nego, možda bude rešenje to što kažeš da firma plaća. Možda da ga uzme na račun i oslovodi se PDV-a, tako možeš dobiti širi manervarski prostor, time onaj HP Victus upada.
Pogledaćemo u međuvremenu ima li još čega zanimljivog.

Edit, ako ostaješ pri 15,6, možda nešto ovako, ~125k
Osim što je ProBook serija piše da je mem 1x16, dobra osnova za laku nadogradnju
Nema OS, ne znam koliko ti je to presudno. Sa Win 10 Pro je 25k skuplji :(

Naravno, treba baciti pogled i u ostalim prodavnicama, možda se negde nađe i povoljnije.
Ovaj deluje OK ... mislim ... ima sve ... ekran u timi nitnama nije nasvetliji ali ja ionako idem na one plaže s borovom šumom ... Pokušavam samo da ukapiram kako na laptopmedia da vidim procenu baterije ... piše da je long life ...
Ne treba mi Windows licenca (nisam baš siguran kako se prebacuju ali mislim da imam dve vezane za račun) ... i jeste da ... ne žurim ja nikud ali nekako mi se čini da ovaj crni novembar i tako te reklame neće da doprinesu nižim cenama ...
Hvala!

Ponovo se izvinjavam na vremenu koje trošite ... te na tome što ne odgovaram svakom pojedinačno ...

Nisam se nadao da će ovo biti tako nezgodan 'posao' ...

Elem ... dakle nemam ništa protiv AMD (nervirao sam se nekada davno još dok je VMware izbacivao poruke da voli samo Intel) ... u Honoru mi je uostalom ... Više sam hteo da se na neki način osiguram da će par virtuelnih moći da radi bez da secka ...

16 inča (i 15,6 spada u tu kategoriju? je l da? je mislim optimum jer su tu i naočare i godine ... OK ... kapiram da nije sve u nitsima ali čisto sumnjam da ja vidim ove razlike u sRGB prikazima no hvala u svakom slučaju ...

tako da ...
Ostaje baterija i težina i da nisu zalemljeni memorijski moduli i ...

Ono što dobijem kad ispostavim sve muzičke želje ispadne lagano preko 200k tako da moram da smanjim apetite ... Ja, kao što rekoh mogu da dodam još cca 50k tako da pretražujem i modele do 150k ... sve to ide na one klackalice hteo bi a nemaš a onda a i šta će ti kad nisi ni ovo a ni ono ...

Još uvek se borim sa tim koja serija šta znači ali koliko sam vas ukapirao trebalo bi da jurim HP ili Lenovo?
Elitebook i ovi poslovni ThinkPad su ipak izvan domašaja ...

Kada bi gledao po onome što ja znam ovo mi dođe ako 'taman' ali sigurno ima neki zec ...
Ако ти је битна батерија и тежина, код огромног броја лаптопова, па чак и преко 100.000 динара су залемљени модули.
Немој да гледаш Ideapad 3.
To je лаптоп који се продаје за 30.000 динара.
То што си нашао скупљи значи да има бољи процесор али се и даље штеди на много тога.
Зато је и најјефтинији 30.000.
То што га наши продају за 100.000 не значи да вреди толико.
Могу да се нађу повољни Thinkpad i Elitebook, само зависи шта ти одговара
Harman kardon zvučnici, код других је овај модел скупљи.
Elitebook одличан процесор, требало би да је бољи од oвог Thinkpad-a.

Taj ThinkPad je i5 prethodne generacije. Do sada smo pričali o i7 poslednje, 12-e, Ima "svega" 8GB RAM-a i 256 SSD.
EliteBook je 14-ca. Sitno za ljude sa očima i godinama kakve ima autor teme :) (pomenuo u postu #16).
Rizen 5 ne može da se poredi, takođe ima "samo" 8GB rama i 256 SSD, čak je i skup za to što nudi.

P.S. za ovolike pare ipak bih preporučio da se držite proverenih prodavnica.

Taj ThinkPad je i5 prethodne generacije. Do sada smo pričali o i7 poslednje, 12-e, Ima "svega" 8GB RAM-a i 256 SSD.
EliteBook je 14-ca. Sitno za ljude sa očima i godinama kakve ima autor teme :) (pomenuo u postu #16).
Rizen 5 ne može da se poredi, takođe ima "samo" 8GB rama i 256 SSD, čak je i skup za to što nudi.

P.S. za ovolike pare ipak bih preporučio da se držite proverenih prodavnica.
Можда овај
Новији Интел процесор ?

Da, to je već OK. Ali je i dalje i5
Još da doda više memorije (ili zameni za "krupniju") i zameni SSD za veći, doilazi na cenu HP ProBook-a koji je i7.

Prema informacijama koje sam našao, HP ima malo bolji ekran, bolje kućište i konektivnost.
Tih, hladan poslovni lap, baterija dobro drži.

Poslednja izmena:
Normalno i7
Мemoriju lako možeš da dokupiš/zameniš, procesor nikako

Da, to je već OK. Ali je i dalje i5
Još da doda više memorije (ili zameni za "krupniju") i zameni SSD za veći, doilazi na cenu HP ProBook-a koji je i7.
На који модел Probook мислиш ?
Šta je uopšte bolji izbor u toj situaciji generalno i5+16GB ili i7+8GB?
Za neku opštu kućnu upotrebu i da je koliko-toliko future-proof.
AMD Ryzen, минимум 5700 или нешто слично/боље. Никако 5500.

Poslednja izmena:
Хвала, ја немам поверења у тај модел, не изгледа ми уопште да је трајан и добар.
Старији g8 модели су били дефинитивно такви да нису били трајни, не могу да говорим о овом моделу али ми је сумњиво пошто то није Elitebook класа, но добро нека свако одлучи за себе.

EliteBook te kategorije su preko 200k, svuda

Pe bih uzeo ProBook nego Lenovo u toj klasi, makar ima nešto više metala u kućištu (Aluminijum) i kvalitetniju plastiku.

Pe bih uzeo ProBook nego Lenovo u toj klasi, makar ima nešto više metala u kućištu (Aluminijum) i kvalitetniju plastiku.
Ја не бих узео Probook ни да га добијем на поклон.
Надам се да су новији уређаји квалитетнији, на старије G8 моделе се давало годину дана гаранције што је мени сигнал да то заобиђем, тј. ознака за неквалитет.

Nazad
Vrh Dno