Šta je novo?

Lap top ''se pali'' a na ekranu nema slike

Animal

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2013
Poena
275
Imam jedan Acer 17-naesticu, prosli put kada nije hteo da se upali isao je u servis u BG gde je konstatovan kvar ''maticna ploca'' i popravka od 60 e uz garanciju 3 meseca, lap top je normalno radio i 4 meseca od isteka te garancije ponovo nece da se upali.

Desava se to da pri paljenju on krene cuje se jedno 3 sekunde da se pali i onda stane i samo blinka ovako neprestano : https://vid.me/cAPd

Za to vreme npr mogu izbaciti dwd-rw napolje, znaci neke struje ima... I bude meni tu sumnjivo sta su oni radili, uzmem lepo rastavim ga do zadnjeg srafa skroz i vidim kod grafickog cipa nesto ni sam ne znam sta je to tu, neka tkanina... ono fabricki nema sanse da je onako, to je ta stara ploca znaci plocu nisu menjali samo su nesto cackali tu, i pretpostavljam da su oni tu tkaninu stavljali tu :

DSC_0017(1).jpg
DSC_0018(1).jpg
DSC_0019.jpg
DSC_0020.jpg

E sad ja nemam nesto iskustva oko lap topova pa mi treba pomoc malo da vidim i ustanovim o cemu se ovde radi... Znam da obicne kartice mogu da se greju u rerni i sta se tu desava i time dobija, ne znam da li se ploce sa lap topova skidaju i greju u rerni jer ako da meni deluje da su oni to mozda radili, meni je najsumnjiviji ovde ovaj graficki cip i sta je radjeno oko njega i kakva je ovo tkanina ovde...a i ove paste ima realno da se stavi na 5 x ovoliko cipova ne znam samo ko je ovo trpao po metodi od viska glava ne boli.

Dakle sta mislite da moze biti uzrok, i sta bih jos mogao da probam ?

Poslednja izmena:
Reflow su radili, inace se ne pece u rerni ko ima duvaljku (heat gun).
To sto vidis kao tkaninu, predpostavljam da je lepljiva traka sluzila da se cip
ne pomeri iz lezista.
To je kratkorocno resenje, to mozes i sam da odradis samo nabavis (pozajmis) duvaljku.
Idealno bi bilo da imas ili nabavis laserski merac temperature, veoma je bitno da znas temperature.
Postupno se zagreva do 220-240 stepeni i isto tako postepeno smanjuje temperature do ispod 100 stepeni.
Zadnje koje sam radio je GeForce 8500 GT evo drzi vec 6 meseci, mada nema pravila moze pola sata a moze i 2 godine.

Reflow su radili, inace se ne pece u rerni ko ima duvaljku (heat gun).
To sto vidis kao tkaninu, predpostavljam da je lepljiva traka sluzila da se cip
ne pomeri iz lezista.
To je kratkorocno resenje, to mozes i sam da odradis samo nabavis (pozajmis) duvaljku.
Idealno bi bilo da imas ili nabavis laserski merac temperature, veoma je bitno da znas temperature.
Postupno se zagreva do 220-240 stepeni i isto tako postepeno smanjuje temperature do ispod 100 stepeni.
Zadnje koje sam radio je GeForce 8500 GT evo drzi vec 6 meseci, mada nema pravila moze pola sata a moze i 2 godine.

Imam coveka na par minuta od mene koji ima tu duvaljku, znam da je koristi da odvaljuje cipove sa mobilnih telefona radi servis... Medjutim ja ne znam da je koristim, ali pretpostavljam da bi on znao i to posto tu nema neke velike razlike cip je cip manji ili veci jako slican.

Da, tkanina je zalepljena, znaci ipak je moja pretpostavka bila na mestu. Medjutim posto vidim da si radio vec kako kazes, sta mislis dal bi proradilo ako bi se ponovo odradio proces... cak i ako proradi sigurno ce ubrzo da rikne ponovo jer cim se to vise puta do sada kvarilo onda ce ponovo... ?

Za trajno resenje se menja chip i cena je oko 60e koliko se secam

Pa ja koliko vidim oni su samo grejali ovo a naplatili kao da su menjali cip... Jer nema nikakvih tragova da je ista radjeno sto se tice skidanja cipa, sve je fabricki ovde lemljeno.

Definitivno su grejali cipset.
A i stede na pasti,bela pasta,klasika.
Turili su pola kg,strasno.

Bar napisi koji je to servis da ih ljudi izbegavaju.

Imam coveka na par minuta od mene koji ima tu duvaljku, znam da je koristi da odvaljuje cipove sa mobilnih telefona radi servis... Medjutim ja ne znam da je koristim, ali pretpostavljam da bi on znao i to posto tu nema neke velike razlike cip je cip manji ili veci jako slican.

Da, tkanina je zalepljena, znaci ipak je moja pretpostavka bila na mestu. Medjutim posto vidim da si radio vec kako kazes, sta mislis dal bi proradilo ako bi se ponovo odradio proces... cak i ako proradi sigurno ce ubrzo da rikne ponovo jer cim se to vise puta do sada kvarilo onda ce ponovo... ?
Moze, inace se radi vise puta posto je resenje kratkog daha.
Kao sto rekoh najbitnije je pogoditi temperature i postepeno ohladiti lemove.
Kod reflow nema pravila, ako ti se posreci moze i da traje.

Definitivno su grejali cipset.
A i stede na pasti,bela pasta,klasika.
Turili su pola kg,strasno.

Da druze ti si u pravu ovo nije integrisana grafika kako sam ja mislio ovo je cipset :mad:

Malo sam trazio po netu i nalazio ovakve slike :

Acer-Aspire-7520-in-5520-po-delih_5054421c92a76.jpg

A na ovom lap topu tu i nema nicega :

DSC_0048.JPG

Video sam odmah tu rupu ali nisam ni razmisljao zasto tu nema nista reko mozda je jednostavno tako... Sto znaci da je grafiku neko uzeo odavde, a da su cipset ebenisali :S:

Grafiku je "uzeo" projektant. Koja je oznaka tog Acera, 7520? Sa ili bez "G" na kraju? Bez G ima integrisanu na matičnoj, sa G ima diskretnu.

Ih sto ne podnosim ove lap topove ima istih modela sa potpuno drugacijim hardwerom ne mozes da udjes u trag nikako.
Jeste 7520 je bez g, sad cu opet da ga rastavim skroz da vidim detaljnije i pazljivije sve gde je sta i sta se desava.

Stvarno ima tridesetak modela, maltene svi isti. Ja po onim tvojim slikama ( druga i naročito treća se lepo vide) mislim da je fabrički prazno, nema šanse da ga je "trapavko" koji ti je zacementirao čipset skinuo onako dobro kontakte za extra grafičku (MXM modul).

ako ga prodajes za delove max 3000 din ce da ti daju servisi da znas ja sam toshibu prodo za 1500 stariji model u delovima al sebi sam uzeo bateriju i hdd a ram sam ranije prodao kojoj je isto zviznula grafika kao i tebi

Joj vise ne znam ni sam, ima i model bez i sa ne integrisanom grafikom, tako da je fabricki onako izgleda, vise nemam pojma ni sta se desava ni koji je djavo, mrzim ove lap topove samo tako pogotovo ove malo starije sto ne mozes da nadjes na sajtu proizvodjaca nista nego moras da se potucas koje kuda po internetu a tamo opste rasulo.

Za sta 3000 samo za kuciste i displej bez hardvera ?

Ti laptopovi su poznati po lose resenom hladjenju za gpu/cipset
Ja imam isti takav model i morao sam da sredim cipset sa duvaljkom(za sada jos uvek radi).

Vrh Dno