A TOSHIBA Tecra U400-S1001X?
http://www.itsvet.com/proizvod/tosh...drw-13.3-wxga-winxpp/comp_comp_laptop/22/2159
Daleko od toga da sam expert za notebook-ove, ali ispunjava sve trazene uslove, i tezak je samo 1,1kg
MIslim da je bitno da se naglasi da odredjeni broj firmi (medju kojima je nažalost i renomirana gorepomenuta firma) u poslednje vreme intenzivno "uvozi" modele notebook računara iz USA za koje ne važe isti garantni uslovi i servisne usluge kao za modele koji se legalnim kanalima dopremaju u našu zemlju, i koji su namenjeni evropskom tržištu.
Toshiba ima vrlo striktnu politiku "za tržište to i to" što uostalom i piše na svakom laptopu njihovom (postoje nalepnice na palmrest delu , levo od touchpada). Iako je nekim članovima foruma uvek teorija zavere u glavi, i misle da je ono što je pravljeno za USA tržište bolje, ja zaista moram da vas razuverim, jer se u 90% slučajeva dešva baš obratno, ne zato što japanci prave za amere lošu robu, nego zato što su te toshibe velikom većinom Refurbrished (fabrički reparirani) modeli. To znači da su to mašine koje su neki ameri koristili, vraćali neispravne ili ispravne (američki zakoni o zaštiti potrošača) posle 6-8 meseci ... i onda je fabrika to popravljala, prepakivala u nova kućišta itd. Naravno, i cena im je posle tih zahvata značajno snižena, kao i kvalitet.
Uostalom, garancija na ove modele je u 99% slučajeva 1 godina, što će čak i najveće "USA modeli su zakon" fanovi verovatno neterati da razmisle, jer svi već znaju da su SVI, pa i NAJJEFTINIJI TOSHIBA modeli (L300 serija) za EU tržište sa 2 ili više godina garancije.
Da stvari budu kompliovanije - proverio sam i DOKAZANO saznao da NE MOŽETE da produžite garantni rok ovim modelima sa "toshiba warranty uplift" karticama. Dakle - mislim da je stvar jasna. Ovo je na žalost činjenica koja teško dopire do krajnjih kupaca, jer vrlo je mali broj onih koji imaju odakle da se informišu šta je šta. Na žalost, veliki broj je onih koji su kupili takve "šverc" modele u Metrou, koje je snadbevala firma koja je bez distributerskog prava uvozila te refurbrished modele....
Videćemo šta će biti kad krenu problemi sa garancijom, neko to treba i da popravlja.
Kratko uputstvo:
- modeli za EU se uvek nalaze na sajtu :
http://eu.computers.toshiba-europe.com/
- Modeli za USA se mogu lako prepoznati po imenu, jer najčešće imaju broj "5" u oznaci modela, na primer: A205, A305, Qosmio G55, U405 ... Kod nekih serija, kao kod ove tecre, prepoznaćete je po onom "desnom" delu oznake: "u400-
s1001x". Modeli za EU nikad nemaju to "s", već su uvek u oznaci sa desne strane tri cifre, na primer: tecra S5-
10E ili Satellite A300-
1LT.
Izvinjavam se na "off-topicu" ali stvar je dobronamerna, jer mislim da je zaista veliki broj kupaca u stvari prevaren, doveden u zabludu i iskorišćen usled činjenice da je US dolar do nedavno bio na jako niskom nivou u odnosu na evro, pa su onda neki videli svoju "šansu" da extra zarade i krenuli su da "uvoze" sve i svašta u cilju brze i lake zarade.