Šta je novo?

Lanci za sneg i alternative

Do sada nisam imao prilike da vozim po snijegu sadašnje auto koje sam uzeo (prije 2 godine) po snijegu.
U pitanju je Hyundai Grand Santa Fe 2017. god 2.2L dizelaš (verzija sa 7 sjedišta).
Sa all season R19/235/60 gumama MICHELIN CROSSCLIMATE 2 SUV, prešao sa njima za 2 godine preko 40k km. Po kiši su se pokazale stvarno dobre, čak i na velikim brzinama (autobahn).
Elem, krajem decembra 2024. u Banjaluci napadalo u kratkom periodu jako dosta snijega, naravno iznenadilo gradske službe, em je i prvo čovjek grada zabranio (opozicionar u konfliktu sa vlastima, po naredbi) da se čiste ulice od snijega (otišao sa dečkom na skijanje na Jahorinu).
Grad zatrpan snijegom i smećem.
Za divno čudo, bez ikakve dodatne opreme, par puta sam bio u gadnim situacijama po gradu (bilo je na nekim mjestima, brdovitim ulicama i parkinzima preko 25-30cm leda i snijega).
Provukao se par puta kroz iglene uši, između auta, a bilo je bočnog klizanja zbog nagiba.
Kada osjetim da nemam kontrolu, zaključam pogon na sve 4, isključim el. kontrolu proklizavanja i polako.
Izvukao me svaki put.
Nisam jurcao iz razloga što su AS gume već u uprotrebi 2 godine i preko 40,000km prešao sa njima.
Uglavnom zadovoljan.
Planiram da uzmem čarape, čisto da imam u gepeku za nedaj Bože.
Od ove zime u autu držim skijaške rukavice u pretincu tokom zimske sezone.

Misliš da su "čarape" bolje nego lanci? Ja sam prosle godine zamenio kola, a planiram skijanje u februaru. Gume su mi odlične (pirelli scorpion zero), al svejedno uzeo bi nešto za svaki slučaj. Nisam pametan, dal lance ili "čarape".

Misliš da su "čarape" bolje nego lanci? Ja sam prosle godine zamenio kola, a planiram skijanje u februaru. Gume su mi odlične (pirelli scorpion zero), al svejedno uzeo bi nešto za svaki slučaj. Nisam pametan, dal lance ili "čarape".
Nisam pametan šta da ti odgovorim na ovo?
Ako idem iz Berlina za BL zimu, mislim da su mi čarape bolja opacija.
Sa 4 klinaca, i brdo stvari kada žena spakuje torbe, znaš kad mi je krovni kofer dupke pun.
Gepek mi je kao malo veća ladica. Na njega zaboraviti.
Lanci su jedino opcija kada se ide na skijanje.

Reko možda imaš iskustva čarape-lanci. Hvala, onda lanci svakako.

Mi se juce vratili sa Kopa, carape su bile u gepeku ako zatrebaju ali na kraju nistu trebale. Bili smo parkirani kod smestaja na uzbrdici i ledu.
U medjuvremenu ljudi su bacili par lopata rizle da bi moglo tu da se krece. Izasao lagano tako da nije bilo prilike da testiram carape.

Vrh Dno