Šta je novo?

LAN mistery

frosty1

Slavan
Učlanjen(a)
30.12.2006
Poena
304
Pregledah forum i nadjoh par postova koji su slicni mom problemu, ali ga nisam resio. Naime, radi se o mrezi racunara od 13 win XP Pro i 3 linux racunara (test(samba), mail server i server za knjigovodstvo(samba,dhcp)). U petak su postojala jos dva workgroup-a i videli su se svi racunari koji su na mrezi (tj. ukljuceni) i stampaci. Sad se vidi samo workgroup1 i server za knjigovodstvo u njemu. Od ostalih ni korova.:mad:
Mogu da ih pingujem i po imenu i po IP adresi. Share-ovanim direktorijumima mogu da pristupim samo preko IP adrese. Sve sto je mount-ovano funkcionise. Internet funkcionise (inace veza ka net ide preko mikrotik routera). Od AV softvera je instaliran F-secure, ali ne verujem da je on problem posto imam 1 komp na kom jos nije podesen i on isto tako ne vidi ni sebe u mrezi a kamoli druge. Staticke su adrese na racunarima i to je opet u redu, jer je ovako funkcionisalo ranije. Kompovi se azuriraju sto se tice zakrpa za Windows.(Da li je mozda izasla neka zakrpa koja utice na vidljivost racunara u mrezi?).
Racunari nisu skriveni jedni od drugih;
Na mom kompu sam izvukao mrezni kabel restartovao i opet sam video samo workgroup1 u microsoft windows network ali mog racunara nema!:smash:
Isto kao prethodno samo sa automatskim dodeljivanjem adrese i opet ne vidim svoj komp (zar ne bi trebalo da vidim svoj komp u svojoj radnoj grupi ako nista drugo?)

Pomagajte ljudi, jer mi ovo lici na neki nebulozni Marfijev zakon :wall: a meni je potrebno da vidim racunare koji su na mrezi. (plz,plz, plz, plz, plz)

Da pojednostavim: sta je potrebno uraditi da bi se racunari ponovo videli u network neighbourhoodu tj. sta je moglo dovesti do toga da su oni nestali iz njega, a u stvari su tu?

nisam siguran, jer kazes da mozes da pristupis share-u na tim kompovima preko ip-a bez problema, ali se ne vide u workgroupu, to obicno zeza kad se nesto s**** oko sharing permissions i security permissions kod share-a (naravno pod pretpostavkom da je workgroup podesen kako treba na svakom kompu), ali ne mogu da se setim dal onda ne mozes da pristups tim share-ovima ni preko ip adrese, il se samo ne vide u workgroup, u svakom slucaju proveri access prava, u "sharing" i "security" podesavanjima nekog share-a.

Poslednja izmena:
POgledacu u ponedeljak pa cu javiti sta sam postigao.

windows je vrlo cudan sto se tice tih stvari, doduse uvek se moze resiti, ali je glupost sto tako prestane nesto da funkcionise bez nekog konkretnog razloga, barem kod win mreza,

Jos uvek se ne vide kompovi. :wall:

Zar bas nemate neku ideju?

Jesi li se igrao sa onim ******m od firewall-a? Ako je isključen kao servis, hoće da pravi probleme oko vidljivosti mašina. Trebao bi da bude aktivan kao servis, ali isključen u Control Panel-u...

Koliko god ti vjerovao da problem nije sa F-Secure-om, toliko mu i nemoj vjerovati. Deinstaliraj ga barem na svojoj mašini i probaj da vidiš šta se dešava. Meni je tako Zone Alarm pravio probleme, pa sam ga išutirao sa sve i jedne mašine na koju sam ga stavio...

Takođe, poigraj se sa ponovnim podešavanjem mreže (onaj networking wizard), ponekad jednostavno Win pobrljavi.

I još nešto, isključi Automatic updates, ništa ne dobijaš sa time...

I javi šta si uradio...

:wave:

RESIO SAM!:banana:

Ovo mi je sve izgledalo kao nasa skupstina. Svaki comp je glasao ali ni jedan nije bio izabran za master browsera. Zbog cega? Nemam pojma. Uglavnom oborio sam celu mrezu(compove, rutere switcheve,servere,... sve). Ukljucio sam svoj comp. (Inace se ne gasi). Nakon 5 min se video u network neighbourhoodu. (browstat). Ukljucio sam switch pa jos jedan comp i on se pojavio na mrezi.:) Ukljucih sve compove, nakraju server (linux gde stoji da on mora biti master browser ali sad je to moja masina) i kao poslednju komponentu ruter. I sad sve radi:D

Napokon. Sta je bio problem koji je prouzrokovao ovu zavrzlamu ne znam ali obaranjem kompletnog sistema i postupnim dizanjem istog sve se vratilo na normalu. Nadam se da sam ovim pomogao onima koji su se nasli ili ce se naci u slicnoj situaciji.
Pozdrav svima :wave: i hvala Vam sto ste se potrudili da mi date savet.

Pa to je trebalo biti prvo što si trebao da uradiš. Znam da je bolno, ali...

Očigledno imaš problem u mreži sa sambom i windows-ima, jer ti neko "otima" master browser status...

smb.conf promeni parametar os level na više od 45 koliko ti stoji po defaultu npr.

os level = 65

ako imaš više SAMBA servera ostali ne trebaju da budu master browse t.j.

local master = no
domain master = no
preferred master = yes

Normalno je da glasanjem između servera oni odluče ko je glavni za koji workgroup.
Takođe je normalno da se računari polako odjavljuju sa mreže kad SAMBA ustanovi da ih nema, ali ako su uključeni a ne vide se onda ti je podešavanje Sambe loše.

Pomoću smbcontrol možeš inicirati glasanje.

Proverio sam

os level = 128

a test racunaru nije dozvoljeno u smb.conf -u da pokusava da brljavi po mrezi.

Necu da se nerviram oko ovog vise. Radi kako i treba da radi. (mada sumnjam na ruter).

(Izgleda da gremlini rade jos uvek i pojave se kad ih covek najmanje ocekuje)

# Global parameters
[global]
default = global

netbios name = xxxxx
netbios aliases = xxxxx
server string = XXXXX File Server
workgroup = XXXXX

hosts allow = 192.168.104.0/24 127.0.0.0/32 192.168.103.0/24 192.168.0.0/24
exec = /bin/echo %u sa racunara %m konektovao se na //%L/%S - Vreme konekcije %T >>/var/log/smbuser-konekt.log

printing = cups
cups options = raw
load printers = yes

delete readonly = Yes

debug level = 2
log level = 2
log file = /var/log/samba/%m.log

guest ok = Yes
map to guest = Bad User
guest account = smbguest
force user = root
security mask = 0770
create mask = 0770
directory security mask = 0770
directory mask = 0770

hide dot files = yes

os level = 45

socket options = SO_KEEPALIVE TCP_NODELAY SO_SNDBUF=8192 SO_RCVBUF=8192

unix charset = ISO8859-1

bind interfaces only = yes

[homes]
path = /home/%U
browseable = no
valid users = %S
read only = no
guest ok = no
inherit permissions = yes
vfs objects = recycle
recycle:repository = .deleted/%U
recycle:keeptree = Yes
recycle:touch = Yes
recycle:versions = Yes
recycle:maxsixe = 0
recycle:exclude = *.tmp
recycle:exclude_dir = /tmp
recycle:noversions = *.doc

Evo jednog koji radi kod mene na poslu, smbguest kreiran da bi ostali koji nemaju account videli sharove na serveru i da bi ih PAM prihvatio, mada sam na nekim XP mašina morao da potvrdim prazan pwd za guest bez obzira što je taj account diseblovan. Jednostavno po instalaciji XP ima neki pwd za GUEST account a neznam koji.

Nazad
Vrh Dno