Šta je novo?

Kvar - Kako da proverim da li napajanje radi?

cunga_lunga

Čuven
Učlanjen(a)
30.10.2002
Poena
619
People treba mi vasa pomoc, evo o cemu se radi:

Uzeo sam od sestre da joj pogledam sta ne valja sa kompom, sta se desava:
Kada ga ukljucim pocne da radi, ali se ne pali monitor, a on "stoji". Necuje se hard ili bilo sta, samo svetli. Ja ga otvorim i ponovo ukljucim i on crko. Nista kao da nema napajanje. Kada stisnes dugme da se upali, on ne reaguje uopste.

Meni je palo na pamet da je u pitanju napajanje, kako mogu da proverim da li ono radi?

Drugo sta mislim jeste da je otisla ploca, a treceg mislim da nema!
Kako tj. da li komp reaguje uopste ako ga ukljucis bez procesora?!

thanks people

Spajanjem 3 i 4 pina zicom na konektoru za napajanje ploce (dok je kvacica okrenuta na gore) ukljucujes napajanje,... tada mozes probati da li daje struju uopste. Najjednostavniji metod je da probas drugo napajanje...

Jednom mi se desilo da sam slucajno,otvarajuci kuciste i cackajuci po jednoj ploci,slucajno izvukao kabal (power) sa ploce......tj. kabl spaja kuciste i plocu.....tu jos ima HDD Led,Power LED,Reset....
Baci oko na to (prvo) da se ne bi mucio kao ja i :wall:
Posle toga,stvarno je najednostavnije (kao sto rece milanbb) da stavis drugo napajanje i da probas.......a ako je to problem,nemoj se zezati mnogo sa popravkom tog napajanja (osim ako nisi elektro freak :zgran: ) nego vidi da uzmes novo......cisto da nebi bez veze posle izvesnog vremena nesto spalio.........
E tek na kraju mozes da posumnjas na samu plocu,i to tako sto ces taj procesor sa te ploce bocnuti u neki drugi komp pa probati,pa zatim i memoriju.......

Napajanje ukljuci zasebno od ostatka racunara spajanjem
doticnih zica (o kojima je vodjena vec rasprava :d )
Unimer u ruke i meri napone !

Sto se tice menjanja napajanja totalno pogresan pristup
problemu !
Zamisli slucaj da je npr. crklo nesto drugo u kompu a ne napajanje.
A ti se napravis pametan , kupis novo napajanje ili jos gore pozajmis
od nekoga i cvrc ! Spalis i to drugo napajanje !
Da ne bi napravio vise stete nego koristi , prvo lepo vizuelno
pregledaj celu maticnu plocu da nema na njoj malih ugaraka umest
cipova i elementa.Pogledaj takodje da li ti je ukljucen Cooler od
procesora na maticnu plocu !
Takodje vizuelno pogledaj Graficku karticu , kontakte od memorije,
elektroniku od Hard Diska.....da nema malih ugaraka !
Upali masinu bez CD-a , Floppy-a .....
Takodje je vrlo bitno (u retkim slucajima kad procesor crkne , a ne
napravi od sebe zgariste) da drzis prst na MosFET tranzistorima u
kolu za napajanje procesora .....Ako je CPU neispravan , pocece
nenormalno da se greju do usijanja... pa onda brze bolje gasi
napajanje (cupaj Power kabl)
To su ti neki serviserski saveti , a ako mislis da ne mozes da se snadjes
sa ovim stvarima sto sam rekao , prepusti stvar nekom servisu
(po mogucstvu sa preporukom od prijatelja)

Pozdrav

Probao sam sve!

Ovo sa napajanjem nije uspelo, nece da se upali pa to ti je.
Sve sam povadio sa ploce u tako ukljucio i nece.

...nista sledece nedelje ide i servis, ja sam dao sve od sebe!

hvala vam...

E ricmi tarmi nemas pojma.
Nema sanse da se spali napajanje od neispravne komponente.
Uzmi spoj 12V i masuu ili 5 nebitno napajanju odradi zastita i to je to .
Nikola

Dobro ajde , nemam pojma ;)

P.S. Dobices samo zujanje , pistanje i punjenje kondenzatora , a zatim
i jedno :exploder:

Pozdrav

Poslednja izmena:
Nema ljutis salim se ja.
Ali nece biti smajlija.
Nikola

Ma ok, nema ljutnje ....
Pozdrav

cunga_lunga je napisao(la):
Uzeo sam od sestre da joj pogledam sta ne valja sa kompom, sta se desava:
Kada ga ukljucim pocne da radi, ali se ne pali monitor, a on "stoji". Necuje se hard ili bilo sta, samo svetli. Ja ga otvorim i ponovo ukljucim i on crko. Nista kao da nema napajanje. Kada stisnes dugme da se upali, on ne reaguje uopste.

Imao sam u igraonici identican problem na 13 od 15 masina... Sve je radilo lepo i onda odjednom upalis komp, on krene kao da ce da se upali, radi lampica jedno 3-4 pa do 10-15 sekundi i samo se ugasi. Posle toga je Power dugme mrtvo, pomaze samo da ga ugasis iz struje 2-3 minute skroz i onda opet da probas. I to je pocelo na jednom, pa na drugom kompu za koji dan i tako za 2 meseca na 13 od 15 (tad su bili stari oko 8 meseci kompovi). Uspevao sam da zamenim 11 od 13 napajanja u garanciji (mada su se ljudi kleli da kod njih napajanja normalno rade, ja ih nisam probao na drugim kompovima) i cim sam stavio nova napajanja kompjuteri su se preporodili, odnosno poceli da rade normalno i evo tako rade vec godinu dana. Masine su kt3, xp1600 (od pre mesec dana xp2400), mx440 (od pre mesec dana 5900xt), a napajanja su neka UltraPower (ta koja su zezala) a nova su ono 3-4 vrste ima i ponavljam sada sve radi lepo godinu dana. Imam 2 napajanja koja imaju te simptome, stoje mi negde u nekoj kutiji, ako neko hoce da se zanima sa time :) A 2 i dan danas rade, znaci nije bilo problema nikada...

Dakle, napajanje je 100%.

Nazad
Vrh Dno