Šta je novo?

Kvalitetna sudopera

Explorer777

Poznat
Učlanjen(a)
30.12.2022
Poena
30
Imate li preporuku za kvalitetnu sudoperu, koja se nece habati/pucati,
i da ima dobar balans cene i kvaliteta?

Jos bollje ako ima komplet resenje:

sudopera + ormaric (kuhinjski element) zajedno.

Koliko vidim, svi prodaju to odvojeno, pa se treba cimati i sklapati/ugradjivati?

To i meni treba, posto sam u procesu renoviranja kuhinje. Bio sam u ikei da pogledam njihove sudopere i ono je toliko tanak lim da zveci kad cuknes prstom.
Ja sam dobio neke smernice generalno:
sudopera mora imati rupu na limu za bateriju
ako uzimam neku "granitnu", ne sme biti crna (kamenac se vidi iz aviona)
Sto se preporuka tice, metalac neke deluju okej sudopere. Za elemente mozes da pogledas ikeju.

Metalac u jednom stanu vise od 17god, u drugom 12, sad sam uzeo jos jednu za vikendicu, i to one najjeftinije ugradne. Imas da biras sa rupom ili bez za bateriju, sa standardnom ili vecom rupom za sifon (60 i 90)

To i meni treba, posto sam u procesu renoviranja kuhinje. Bio sam u ikei da pogledam njihove sudopere i ono je toliko tanak lim da zveci kad cuknes prstom.
Ja sam dobio neke smernice generalno:
sudopera mora imati rupu na limu za bateriju
ako uzimam neku "granitnu", ne sme biti crna (kamenac se vidi iz aviona)
Sto se preporuka tice, metalac neke deluju okej sudopere. Za elemente mozes da pogledas ikeju.
Sve metalne zveče kad čukneš prstom. Tajna je u tome da se sa donje strane zalepi parče gume koja prigušuje zvuk, a koja se dobija uz sudoperu (ako nije već fabrički zalepljena).
Pogledaj: https://www.ikea.com/rs/sr/assembly...1-korito-nerdajuci-celik__AA-1832591-10-2.pdf
Pozdrav

Bio sam u ikeji i postoje od inoxa sto ne zvece, ali kostaju ko granitne blanco i franke (vec pominjane gore) i nemaju mesto za bateriju na limu. Ako prodje voda ispod baterije, dici ce radnu plocu, tako da to nije dobra opcija (iako lepo izgleda).
Inace ove sto su od tanjeg lima zvece i sa "gumom".

Pogledajte prilog ikea.mp4

Franke и Blanco. Лично не бих тражио даље од тога.
Danas sam bio u Artinvestu da pogledam ta dva brenda. Na blanco trenutno ima neki dobar popust od oko 30%. Videcu jos sta da odaberem, a definitivno mi se vise svidjaju granitne (na dodir). Franke mi deluje da ima bolju zavrsnu obradu od Blanco-a, ali je i skuplji dosta.

Čini mi se da na toj Ikea zvecka korpica u slivniku.
Franke i Blanco, slažem se da su, generalno, dobar izbor. Lično, preko 20 god. imam neku Franke, a poslednjih par godina i jednu Ikea. Do sad nisam primetio neku razliku u kvalitetu, mada Ikeinu koristim veoma retko.
Što se granitnih tiče, nisam neki ljubitelj. Imam osećaj (samo osećaj, ne i konkretno iskustvo) da se u njima lakše lomi posudje - čaše i tanjiri.
Pozdrav

+1 za Blanco takodje. Ugradjena pre 2,5 godine i ni jedno jedino ostecenje ili šta. Uzeli smo antracit boju bas zato sto zift crna bude neprakticna zbog kamenca.
Pre ove sudopere, imali smo Ikeinu crnu sudoperu i ne bih je nikako preporucio. To i nije granit, vec neki kompozit ili sta. Ogrebotina mali milion nakon 3 godine potpuno iste upotrebe kao Blanco sudopere. Bila je jos i skroz crna, pa ni to nije pomagalo da je zadrzimo 😄

Ja ću verovatno neku jeftiniju, a s obzirom da sam nedavno menjao bateriju i bojler, zadržao bih oba, a model je koji ide u zid, nije mi leglo da bušim pločice, al šta ću .
Pored Blanco , Franke i Metalac ima li još neka od povoljnijih?

Ima i Alveus, mada ne znam koliko su povoljne.
Pozdrav

@ironmanbg

sve zavisi kakve su ti potrebe, ako uzimas inox gledaj da je debljina 0.8, jeftinije su 0.6 (slabijeg kvaliteta). Ova ikeina sto zveci je dobra (mislim da je 25 god garancija), jedna od retkih koja je ugradna duzine do 70 cm, uglavnom se prave u rasponu do 60cm i preko 70 cm, u rasponu od 60 do 70 cm gotovo dai ih nema. Onda gledaj da se na ocedjivacu ne zadrzava mnogo voda i da se lako cisti, znaci neki slican dizajn ocedjivaca kao ta ikeina. Imas solidnu ponudu na online prodavnicama, ubaci parametre i vidi sta ti odgovara. E da, standardne su 15-16cm dubine, dublje su 18-19cm, isto jako bitna stavka, gledaj da uzmes dublju.

Alveus su Slovancke sudopere, dobar kvalitet, a cena kao i za sve druge od 8-9000 pa do stotinak hiljada.

Meni je bitno da nema rupu za bateriju! jer imam zidnu, a vidim da tih oceđivača ima većih i manjih, pretpostavljam veći su bolji.

Koji brend ima deblji lim, Metalac?

Čitao sam da su granitne dobre ruske, taman da imam i nešto rusko u kući 😀

Planirao sam na Ananasu da kupim za Crni petak, ako bude vaučera, ali dosta je siromašan izbor(povoljnijih).

Recimo , gledam ovu i na jednoj slici ima rupu, na drugoj nema !

Prilozi

• Screenshot_2024-10-28-09-11-21-24_96ead4550e6b2f35ccc02f4dc1d6aef3.jpg
    Screenshot_2024-10-28-09-11-21-24_96ead4550e6b2f35ccc02f4dc1d6aef3.jpg
    64.5 KB · Pregleda: 36
  • Screenshot_2024-10-28-09-11-35-24_96ead4550e6b2f35ccc02f4dc1d6aef3.jpg
    Screenshot_2024-10-28-09-11-35-24_96ead4550e6b2f35ccc02f4dc1d6aef3.jpg
    75.1 KB · Pregleda: 32
  • Screenshot_2024-10-28-09-11-38-92_96ead4550e6b2f35ccc02f4dc1d6aef3.jpg
    Screenshot_2024-10-28-09-11-38-92_96ead4550e6b2f35ccc02f4dc1d6aef3.jpg
    67 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
Nema rupu već se rupa buši po potrebi. Tu gde se buši je fabrički već pripremljeno za bušenje, pa se lako probuši (izbije) taj deo.
Potraži upustvo za montažu, tamo sve lepo piše.
Pozdrav

@ironmanbg

Vecina modela ima u specifikaciji debljinu lima. Dosta firmi u rasponu cene do 10000 ima inox sudopere sa debljinom lima 0.8mm. Sto se tice ocedjivaca, to je stvar potrebe. Ja sam licno hteo sam manjim ocedjivacem jer mi je tako lepse, supruga je htela sa vecim jer vise posudja moze da stanje, tako da je to individualna stvar. Po meni mnogo bitnija stavka je dubina sudopere, minimum 18cm. Sto se tice rupe za slavinu, postoji takozvani cep koji pokriva rupu a neke idu i bez te rupe i mogu da se koriste kao leva ili desna (strana na koju ide ocedjivac).

Za ove limene ima alat za busenje rupa za bateriju.

+1 za Blanco takodje. Ugradjena pre 2,5 godine i ni jedno jedino ostecenje ili šta. Uzeli smo antracit boju bas zato sto zift crna bude neprakticna zbog kamenca.
Pre ove sudopere, imali smo Ikeinu crnu sudoperu i ne bih je nikako preporucio. To i nije granit, vec neki kompozit ili sta. Ogrebotina mali milion nakon 3 godine potpuno iste upotrebe kao Blanco sudopere. Bila je jos i skroz crna, pa ni to nije pomagalo da je zadrzimo 😄
Dal ti mislis da zaista neko sece blokove granita u sudopere? Mozda za neko Blackrock korporativno odmaraliste. :D

Sve "granitne" sudopere su "neki kompozit".

Dal ti mislis da zaista neko sece blokove granita u sudopere? Mozda za neko Blackrock korporativno odmaraliste. :D

Isto kao i "granitne" radne ploče, koje su ustvari osetljivije na toplotu od radnih ploča od iverice. Jedina prednost tih granitnih gluposti je što nekom lepše izgledaju. Kad žensko bira, uglavnom će se zalepiti za granitnu radnu ploču i sudoperu, jer je njima forma bitnija od funkcije.

Tako je. "granitne" su mesavina kvarca (60-80%) i smole. Kvalitetniji brendovi koriste 80% kvarca.
Ja sam na kraju uzeo GL VERONA 1K 560x510x215 (crna, nek ide zivot. najlepse mi deluje). Nije mi se dojmilo da dajem 2x cenu za Blanco ili Alveus. Franke (takodje preskupa) nema skoro nigde, ali moze da se poruci pa se ceka iz uvoza 3-4 nedelje.

Isto kao i "granitne" radne ploče, koje su ustvari osetljivije na toplotu od radnih ploča od iverice. Jedina prednost tih granitnih gluposti je što nekom lepše izgledaju. Kad žensko bira, uglavnom će se zalepiti za granitnu radnu ploču i sudoperu, jer je njima forma bitnija od funkcije.
Zapravo postoje prave granitne radne ploce. Skupo je poprillicno. (rang cene 500e/1m2)

Kad žensko bira, uglavnom će se zalepiti za granitnu radnu ploču i sudoperu, jer je njima forma bitnija od funkcije.
Kum je radio kuhinju prosle godine, on je flegma, nista ga ne interesuje, kuma vodi glavnu pricu. Kuhinju sam video kad kuma nije bila tu, reko "de uze ovo granitno sranj...", "ma birala Marija".

Godinu dana kasnije, ja radim kuhinju. Dosao da pogledam njihovu pa da mi daju broj od majstora. Ovog puta tu je i kuma, zagledam ja ono malo eto ti je ona "e sve sve al granitnu sudoperu ne uzimaj". Kum se pocepao od smeha u pozadini, ja sam je samo pogledao sa "rly?" pogledom.

Tako je. "granitne" su mesavina kvarca (60-80%) i smole. Kvalitetniji brendovi koriste 80% kvarca.
Ja sam na kraju uzeo GL VERONA 1K 560x510x215 (crna, nek ide zivot. najlepse mi deluje). Nije mi se dojmilo da dajem 2x cenu za Blanco ili Alveus. Franke (takodje preskupa) nema skoro nigde, ali moze da se poruci pa se ceka iz uvoza 3-4 nedelje.

Zapravo postoje prave granitne radne ploce. Skupo je poprillicno. (rang cene 500e/1m2)
Ne znam za te prave, ali gledao sam neki video gde su testirali ove "granitne" što se prodaju kod nas. Zezneš se i spustiš vrelu posudu, pojave se pukotine na radnoj ploči.

Franke и Blanco. Лично не бих тражио даље од тога.
+1 za Blanco

za OP
Mi smo pre 8 godina uzeli Blanco (i slavinu) bukvalno je kao nova.
Boja ne neka bež. Najmanje se sve vidi.

Na jedan od odvoda je montirana drobilica.
Kad već radiš obavezno razmisli da je staviš. Kad odem negde to mi je prva stvar koja mi nedostaje.

Ne, ne mislim da neko sece blok granita da bi napravio sudoperu od 400€ 😉
Blanco silgranit sudopera se sastoji od 80% granitnog peska i 20% akrilnog peska. Ikea kompozitna sudopera se sastoji og kvarcnog peska i akrilne plastike. Toliko od mene, za ostale informacije imas www.google.com

Akrilni pesak? Pretpostavljam da je lapsus; tih 20% je verovatno akrilni lepak (smola). Svaka ta "granitna" ili kao god sudoipera mora da ima neki lepak kojim se lepi pesak i ostali komadići.

Koja ide kada se pravi kuhinja po meri, ugradna, nasadna, koja je razlika?

Ugradna se ugradjuje u radnu plocu, nasadna ide preko cele povrsine elementa.

ugradna.jpgnasadna.jpg

Vrh Dno