Zavisi od potreba, jel ćeš da cepaš 10 instanci ide i dokere itd, da li ti treba grafička karta sem integrisane, ovo dosta utiče na cenu recimo. Dijagonala takođe, jel ti odgovara manji ili je dovoljno i standardnih 15 inca. Tip monitora, sada imaš nove laptopove sa OLED ekranima koji su skuplji od laptopova sa IPS, VA panelima, ako ti to znači išta.
U principu treba ti dosta rama, dobar SSD koji mora da bude bar 512gb, ja bi čak naginjao i na 1tb što da ne haha, dobar procesor (ne ispod ryzen 5 ili intel i5 novijih generacija) i ovo ne mogu da naglasim dovoljno dobro hladjenje, jer su na novijim procesorima hladjenja katastrofa.
Da li si vezan za nekog proizvođača konkretno neki hvale jedne, kude druge, kvalitet izrade, servisi itd.
Moj na kojem ja radim neki Lenovo Thinkbook koji mi je dat (koštao je oko 1k e), se greje kao lud recimo, a nema neki vau procesor i ne radim mu ništa posebno kada programiram, ovo mu je treća godina.
Nadam se da sam ti iole pomogao, ali mislim da je minimalno 1k e i skuplje verovatno (nisam gledao današnje cene)