Šta je novo?

Kvalitet TV izlaza - jednom za svagda

magick

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.01.2001
Poena
770
Od kako su personalni računari dobili neophodne resurse za reprodukciju digitalnog videa, kvalitet video izlaza je sve češća tema. O ovome je već mnogo puta bilo reči, al' ja do sada ne videh direktnu komparaciju, uz priložene slike.

Grubo gledano, kod reprodukcije digitalnih video formata postoje dve faze koje doslednošću svog izvršavanja određuju konačni rezultat, odnosno kvalitet reprodukovane slike. Prva je takoreći "raspakivanje" komprimovanog videa, a druga pretvaranje toka digitalnih podataka u analogni signal.

Prva faza se odvija u samom grafičkom procesoru ( uz manju ili veću asistenciju centralnog procesora i kodeka ) i samim tim zavisi od njegovih mogućnosti i implementacije potrebnih algoritama. Druga faza je generisanje analognog signala i ona je najkritičnija, jer formiranje kvalitetnog analognog signala zahteva skupe elektronske sklopove visokog kvaliteta.

Do sada već i vrapci znaju da se Matrox ističe u tom segmentu, ali kolika je zaista razlika i vredi li uloženog novca? Jedan nemački sajt objavio je kratku studiju na ovu temu. Na testu su se našli najreprezantativniji predstavnici svih eminentnih proizvođača kao i jedna DVB-S kartica ( Digital Video Broadcast - Satellite ). Na žalost tekst je na nemačkom, a Babel Fish ne pomaže baš previše u razumevanju i ovako šturog teksta.

Za komparaciju je korišćena scena iz filma "Star Wars EP 2" ( DVD ) i S-video interkonekcija, a testirane su sledeće kartice: ATi Radeon 8500 ( Built by ATi ) i Saphire Radeon 9700 Pro, Matrox G400DH, Nvidia GeForce4 Ti4200 i S3 Savage Mobile. Ceo test možete pogledati ovde, a u attachment-u su slike originala ( rip sa DVD-a ) i jedna koja prikazuje kvalitet ATi-a i Matrox-a ( po pola slike ). Slike ostalih kandidata nisu ni dostojne pažnje, a ako želite može te ih videti na gore navedenoj stranici.

Napomena: radi lakšeg poređenja isekao sam slike i prilagodio veličinu originala dimenziji ( Ati-Matrox ) uzorka. Kvalitet nije ni malo poremećen ( koristio sam PS i max quality ), ali se zbog crne linije u sredini skaliranje čini donekle nepravilnim, što verujte nije.

Raspakujte slike u jedan direktorijum i otvorite iz nekog image viewer-a. Menjajte slike i upoređujte sitne detalje i kolorit.

Svaka cast Matroxu!!!
Iskoristio bih ovu priliku da te pitam ima li neki od tih matroxa u pci varijanti i da li mozda poseduje mpg2 encoding?
hvala
cheers

magic, dobro ti je ovo poredjenje. bas me je zapanjilo kako je na ati-ju mutna slika.

zato mog matroxa necu da prodajem ni u snu :)

Darkmatter je napisao(la):
Svaka cast Matroxu!!!
Iskoristio bih ovu priliku da te pitam ima li neki od tih matroxa u pci varijanti i da li mozda poseduje mpg2 encoding?
hvala
cheers
Naravno da postoji, samo kol'ko se sećam ne sa G400 procesorom. Njihova poslednja karta sa PCI interfejsom je bila G450, a mogao bi da potražiš i Millennium G200 SD.

Što se ove poslednje tiče ona po default-u nema TVout, ali ima neverovatne mogućnosti nadogradnje, samo ćeš te dodatke jako teško naći. Naime, na nju može da se priključi TVout modul sa kvalitetnim comp i S-video izlazima, kao i DVD modul koji sadrži hardverski MPEG2 dekompresor kompanije Zoran. Osim toga kartica podržava i Rainbow Runner kartu za video montažu sa hardverskim MJPEG kodekom, ali treba valjda dosta mučenja sa setovanjima da bi sve to zajedno proradilo kako treba. DVD modul i TVout ćeš jaaako teško naći ( nema ih ni na Ebay-u ), a i DVD modul je podržan samo pod 98-icom. Sve su svemu, nekada neprejebiv multimedijalni paket. ;)

Jel magick, ukratko, kakve se kartice koriste po televizijama, gledao sam pre određenog vremena TV politiku i odjednom na ekranu ispade ‚‚desni klik meni‚‚ koji je bio kristalno jasan i čitljiv, kao da sam ga gledao na kompjuterskom monitoru. Rado bi posedovao takvu karticu(da nije cena astronomska, verovatno) zbog tv outa, makar davala pola frejma u minutu u quake-u 3... :)

Miroslav je napisao(la):
magic, dobro ti je ovo poredjenje. bas me je zapanjilo kako je na ati-ju mutna slika.

Ja sam moj G400DH kupio još u prošlom milenijumu i neću ga još duugo penzionisati. Ako je do igranja, kupiš neki Eagle MX krš i napraviš rezervni hardware profil, pa kad oćeš da se igraš samo zameniš kartice i milina. :D

Koliko je u praksi losiji DVD i Divx kad se gledaju na TV Sony 55cm(crni model) na GF4Ti4200(u prvom redu Abit)

nego na ATI 8500 i koliko se isplati doplatiti za GF4Ti4200 u odnosu na ATI 8500 u smislu igara?
Ako ce mi ATI 8500 biti dovoljan za igre(a nisam neki pasioniran igrac) radje bih uzeo ATI-ja nego GF4, plus je jeftiniji. I ima li problema sa kompatibilnoscu?

I da kolika je razlika izmedju ATI 8500 i GF4 kad se DVD i Divx gledaju na 19" Samsunzima?

Miroslav je napisao(la):

Samo te gledam sta pises! :D

magick aj pogledaj pm! Izvin'te sto spamujem, ali decko ne odgovara na poruke :)

Bane® je napisao(la):
Jel magick, ukratko, kakve se kartice koriste po televizijama,
Na vecim televizijama tipa YUInfo kanal, BK, RTS koristi se Matrox, i to ili DigiSuite ili DigiMix.
Rado bi posedovao takvu karticu(da nije cena astronomska, verovatno) zbog tv outa, makar davala pola frejma u minutu u quake-u 3... :)

Cene JESU astronomske 5000-10000$ samo za karticu.. Softvare koji "vozi" celu pricu sa potpisima na YUInfo kanalu kostao je 7000$, pa ti vidi.:)

de me nadje, pa imamo skoro sve isto :)
boskovic je napisao(la):
Koliko je u praksi losiji DVD i Divx kad se gledaju na TV Sony 55cm(crni model) na GF4Ti4200(u prvom redu Abit)
ja verovatno imam isti model tv-a, i imam Silura i Matroxa G400. mogu ti reci da je razlika neverovatna kod DivX-a. moram se ograditi, pricam o cistoci slike, ono nema kockica, kao neki anti aliasing, ipak za sada imam samo crno beli tv out :(

I da kolika je razlika izmedju ATI 8500 i GF4 kad se DVD i Divx gledaju na 19" Samsunzima?
veruj mi po meni bar mala. ja sibam 1024x960 i razlike izmedju Silura i Ati 9000 nema. pricam o ostrini slike. boje su malo drugacije, pa sad sta ti se vise svidja.

matrox je ipak mnogo bolji i od jedne i od druge :D

magick je napisao(la):
Ja sam moj G400DH kupio još u prošlom milenijumu i neću ga još duugo penzionisati. Ako je do igranja, kupiš neki Eagle MX krš i napraviš rezervni hardware profil, pa kad oćeš da se igraš samo zameniš kartice i milina. :D
ja sam to resio drugacije, imam dva kompjutera, u jednom je P3 copermine sa g400 i live 5.1 a u drugom xp1700 sa silurom za igranje ;)

magick je napisao(la):
Kvalitet nije ni malo poremećen ( koristio sam PS i max quality ), ali se zbog crne linije u sredini skaliranje čini donekle nepravilnim, što verujte nije.
kako mislis skaliranje? jel to sto je original uzi od uporedne slike?
a jel pise tamo kako su snimili uzorke? mislim kako je slika sa s-videa dospela u jpg?

Miroslav je napisao(la):
ja sam to resio drugacije, imam dva kompjutera, u jednom je P3 copermine sa g400 i live 5.1 a u drugom xp1700 sa silurom za igranje ;)

**bem ti ja to igranje u 0 frejmova:D:D:D

PS bilo je jace od mene, izvini komsija:wave;

Broz je napisao(la):
**bem ti ja to igranje u 0 frejmova:D:D:D

PS bilo je jace od mene, izvini komsija:wave;
pa bolje je nego na mx-u, j bar za sad imam gde da se igram :D

al' planiram i ja sebi jednog radeona, pa da vidimo onda ;)

Miroslav je napisao(la):

hahaha, ista situacija kod mene:p samo sto je umasto p3-e tbird :D

Moram reci da sam malo razocharan celim ovim threadom, pochevshi od ovodnog teksta. Ochekivao sam malo vishe teorije o videu, a ispalo je neko divljenje Matroxu, firmi koja polako ali sigurno ispada iz proizvodnje kartica za shiroku upotrebu. Nikako nije ono sto bi se ochekivalo od ovakvog naslova threada.

Ceo Nemachki test mi je jako sumnjiv, a da je povrshan, to je sigurno. Ne postoje NVidia kartice, a to vazhi sada i za ATI delimichno.
Tolika razlika u oshtrini je nerealna.

Sto se tiche kvaliteta TV izlaza, najbolji bi bio kada bi se koristila RGB veza, a ne PAL signal.

Umesto davati velike pare za neke skupe kartice, bolje da to napravim sam, sto cu i uraditi uskoro.
Malo cu da pronjushkam po Netu da vidim je li neko radio vec na tome.

Nismo svi toliko bogati da imamo po 2 kompa, ili da kupujemo Matroxa.
A kvalitet TV izlaza nije ni blizu isti na svim 'NVidia' karticama. Voodoo 3 3500 ima btw. bolji TV izlaz od ATI-ja.

A najgore sto sam video je na nekom no-name Radeon 9000 Pro.

naravno da firma polako ali sigurno ispada iz konkurencije za siroku upotrebu kad im je 3d katastrofalan. ali zato imaju najbolju sliku, za koju si ti toliko sumnjicav a nikad nisi ni video.

ja sam, na zalost, imao priliku da probam samo g400, ali i ta karta koja je stara 100 godina daje veoma veliki kvalitet prikaza na monitorima od ostalih nV ili Ati kartica.

sto se tice tv outa, naponjimem da nisam imao jos priliku da vidim kolor film zbog neadekvatnog kabla, ali kada sam pustio divX to je bilo jednako dvd-u. jedva cekam da vidim dal' taj acin kabl radi pa da i ja progledam :)

to sto ti mislis da je karta skupa, veoma se varas. ja sam moju platio 30€, sto bi svaki filmski korisnik i surfer morao da odvoji. ako se ne igra naravno. u tom slucaju morace da izdvoji mnogo vise novca, naravno.

Miroslav je napisao(la):
....sto se tice tv outa, naponjimem da nisam imao jos priliku da vidim kolor film zbog neadekvatnog kabla, ali kada sam pustio divX to je bilo jednako dvd-u. jedva cekam da vidim dal' taj acin kabl radi pa da i ja progledam :)

Smeshan si bash... DivX jednak DVD-u... Znachi Matrox daje bolju sliku na TV nego shto je sam izvor te slike (DivX) :p .

Upravo PAL kodiranje je to shto kvari sliku na TV-u, naravno da je u crno-belom bila mnogo oshtrija.

Jedini nachin da se znatno poboljsha slika je upotreba RGB veze. PAL ima svoja ogranichenja. Nikakav S-Video nije ni blizu RGB-a.

Bash je bila kod mene jedna makina sa Matrox 100 video chipom. Stvar je toliko bedna, de ne da ne radi DivX, vec i VCD (Mpeg1 u 352x288 tachaka) je seckao. Procesor je Cel. 366 na LX plochi. Inache VCD radi dobro vec na P1 100 MHz sa nekom bednom PCI karticom kao sto je S3 Trio...

Re: Re: Kvalitet TV izlaza - jednom za svagda

Bahati [SiD] je napisao(la):
kako mislis skaliranje? jel to sto je original uzi od uporedne slike?
Da baš to. Najgrublje rečeno, skaliranje je predstavljanje slike rezolucije AxB u rezoluciji MxN.
a jel pise tamo kako su snimili uzorke? mislim kako je slika sa s-videa dospela u jpg?
To je i mene zanimalo, ali nisam uspeo da razumem, mada mi se čini da ni nije objašnjeno. :confused:

Bane® je napisao(la):
Jel magick, ukratko, kakve se kartice koriste po televizijama, gledao sam pre određenog vremena TV politiku i odjednom na ekranu ispade ‚‚desni klik meni‚‚ koji je bio kristalno jasan i čitljiv, kao da sam ga gledao na kompjuterskom monitoru. Rado bi posedovao takvu karticu(da nije cena astronomska, verovatno) zbog tv outa, makar davala pola frejma u minutu u quake-u 3... :)
U TV studijima se koristi posebna oprema, a od interkonekcije uglavnom komponentna ( YPbPr ). Nema tu mesta za grafičke kartice sa TVout-om. :)

To što si ti video je napravio neki DigiSuite ili nešto slično, a cena... bolje da ne znaš. :D Uostalom, pTomic ti je već rek'o. Ako te zanimaju grafički adapteri za profi rad sa videom to su uglavnom neka nepoznata imena :) a od "standardnih" stvari to su Matrox MMS kartice ( do 4 displeja po kartici ), eventualno DigiDesktop ( ne preporučujem zbog loše drajverske podrške ), neki Quadro NVS ili tako nešto.

pTomic je napisao(la):
Na vecim televizijama tipa YUInfo kanal, BK, RTS koristi se Matrox, i to ili DigiSuite ili DigiMix.
DigiMix™ je deo DigiSuit™ paketa.

Kad' smo kod toga, napuštanja ISA magistrale mi je bilo žao ponajviše zbog odlične DigiVid™, a ja sam lično bio pogođen penzionisanjem jednog USR Courier-a i AWE 64 Gold. :)

Drunk Devil je napisao(la):
Moram reci da sam malo razocharan celim ovim threadom, pochevshi od ovodnog teksta. Ochekivao sam malo vishe teorije o videu, a ispalo je neko divljenje Matroxu, firmi koja polako ali sigurno ispada iz proizvodnje kartica za shiroku upotrebu. Nikako nije ono sto bi se ochekivalo od ovakvog naslova threada.
Nisam ni sumnjao da ćeš se ti pojaviti i prokomentarisati nešto u tom stilu. :p
Ceo Nemachki test mi je jako sumnjiv, a da je povrshan, to je sigurno.
Niko ni ne kaže da nije, a svakako da sve informacije treba uzimati sa rezervom.
Ne postoje NVidia kartice, a to vazhi sada i za ATI delimichno.
Tolika razlika u oshtrini je nerealna.
Pa da vidiš i da nije.
Sto se tiche kvaliteta TV izlaza, najbolji bi bio kada bi se koristila RGB veza, a ne PAL signal.
Misliš RGB veza, a ne S-video ili komozitna sa PAL kodiranjem? :) Matrox podržava i SCART-RGB izlaz. Želite li još nešto? :p
Umesto davati velike pare za neke skupe kartice, bolje da to napravim sam, sto cu i uraditi uskoro.
Malo cu da pronjushkam po Netu da vidim je li neko radio vec na tome.
Misliš na VGA-to-SCART, da ima i toga. Ja sam zadovoljan mojim SCART izlazom već poslednjih 3 godine.
Nismo svi toliko bogati da imamo po 2 kompa, ili da kupujemo Matroxa.
A kvalitet TV izlaza nije ni blizu isti na svim 'NVidia' karticama. Voodoo 3 3500 ima btw. bolji TV izlaz od ATI-ja.
SCART-RGB i MGA-TVO to je sve šzo ću reći. :)

A najgore sto sam video je na nekom no-name Radeon 9000 Pro.
Ima svega, to je tačno. Zato sa Matroxom uvek znaš na čemu si. :D

Smeshan si bash... DivX jednak DVD-u... Znachi Matrox daje bolju sliku na TV nego shto je sam izvor te slike (DivX) :p .
Čovek je govorio o subjektivnom doživljaju.
Upravo PAL kodiranje je to shto kvari sliku na TV-u, naravno da je u crno-belom bila mnogo oshtrija.

Jedini nachin da se znatno poboljsha slika je upotreba RGB veze. PAL ima svoja ogranichenja. Nikakav S-Video nije ni blizu RGB-a.
I ovo smo već apsolvirali, Matrox to podržava i to kroz drajvere.
Bash je bila kod mene jedna makina sa Matrox 100 video chipom. Stvar je toliko bedna, de ne da ne radi DivX, vec i VCD (Mpeg1 u 352x288 tachaka) je seckao. Procesor je Cel. 366 na LX plochi. Inache VCD radi dobro vec na P1 100 MHz sa nekom bednom PCI karticom kao sto je S3 Trio...
Nemoj da si smešan, to je komerijalna kartica od pre skoro 10 godina. Već G200 je nešto sasvim drugačije.

ja ti kazem sta sam video. pustio sam Lord of the rings div x i dvd, razlike nije bilo. ti ako ne verujes, boli me za to. ja imam matroxa i uzivam u njemu.

poz

magick je napisao(la):
Nisam ni sumnjao da ćeš se ti pojaviti i prokomentarisati nešto u tom stilu.

Problem i jeste u stilu... Kada se jedan thread ovako naslovi: 'jednom za svagda'... i onda se ispostavi da je to hvalospev jedne firme, to je najblazhe recheno neukusno, i lichi na najgore TV reklame.

Ovde bi trebali da budemo informativni, a ne navijachki nastrojeni. Ali ti kao da ne mozhesh bez toga. Bio nekad Intel, danas Matrox, sutra ko zna sta...
Slazhem se ja da je TV izlaz dobar, ali to ne menja situaciju da su te kartice danas skoro nedustupne kod nas. A RGB se mozhe dosta lako napraviti, mozhda ne kod GF MX 440, koji ima PAL coder integrisan. Nashao sam par mesta gde ima uputstava za samogradnju RGB TV izlaza, sto uopshte nije komplikovano.
Inache takvo neshto sam ja napravio josh u doba 386-ica na nekoj ISA kartici, i slika je bila miljama bolja nego sa ondashnjim (skupim) VGA-PAL konverterima.
Sto se tiche G 100, nije stariji chip od S3 Trio ili nekog Tridenta za PCI karticu sa 1MB. To sam samo naveo kao kontra primer da nije sve zlato...

Re: Re: Re: Kvalitet TV izlaza - jednom za svagda

magick je napisao(la):
Da baš to. Najgrublje rečeno, skaliranje je predstavljanje slike rezolucije AxB u rezoluciji MxN
onda ne kapiram. :D jel skalirano ili nije? kol'ko sam shvatio, kazes da nije, a ja vidim da jeste. :D

Problem i jeste u stilu... Kada se jedan thread ovako naslovi: 'jednom za svagda'... i onda se ispostavi da je to hvalospev jedne firme, to je najblazhe recheno neukusno, i lichi na najgore TV reklame.
Čuj bre, više si dosadio i Bogu i ljudima sa svojom "zabrinutošću" za sadržaje i naslove thread-ova. Što se uvek ti nađeš da ispravljaš krive Drine? Prosto da ne poveruješ da se radi o odraslom čoveku.

I da, ovo jeste hvalospev Matroxu, kada je u pitanju TV-out jer mu tu konkurencije za sada još uvek nema.
Ovde bi trebali da budemo informativni, a ne navijachki nastrojeni. Ali ti kao da ne mozhesh bez toga. Bio nekad Intel, danas Matrox, sutra ko zna sta...
Ama čoveče, kakvo navijanje? Kartica o kojoj je reč ( G400DH ) niti se više proizvodi niti prodaje i samim tim ne učestvuje ni u kakvoj "utakmici".

Evo, ja sam spreman da uradim takav test uz prisustvo kompetentnih svedoka. Najegzotičnijeg predstavnika imamo, još eventualno da neđemo nekog Voodoo-a, a za ostale verujem neće biti problem, uostalom i mene zanima rezultat. Do sada što sam video, ni jedna nije bila ni blizu.

Ako neka karta ima bolji i komforniji TVout-a ( bez ikakvog budženja i uz normalne drajvere ) svaka čast. Misliš da noćima neću moći da spavam zato što moj 3-4 godine star G400DH više nije najbolji na svetu? :p
Slazhem se ja da je TV izlaz dobar, ali to ne menja situaciju da su te kartice danas skoro nedustupne kod nas.
Teško se nalaze, pa šta? Kakve to ima veze sa kvalitetom njihovog TVout-a? Zašto misliš da je sve dvosmisleno i da iza svakog mog posta stoji neka skrivena poruka?
A RGB se mozhe dosta lako napraviti, mozhda ne kod GF MX 440, koji ima PAL coder integrisan. Nashao sam par mesta gde ima uputstava za samogradnju RGB TV izlaza, sto uopshte nije komplikovano.
Inache takvo neshto sam ja napravio josh u doba 386-ica na nekoj ISA kartici, i slika je bila miljama bolja nego sa ondashnjim (skupim) VGA-PAL konverterima.
VGA-to-TV projekat je zaista star kol'ko i sam VGA standard, a danas ga je realizovati lakše nego ikad. Iako se na taj način dobija najčistiji signal, sposoban za prenos najfinijih detalja, teško da ćeš i sa jednom kartom dobiti kvalitet slike kao sa Matrox-ovim TVout-om, bar kada su standardni televizori u pitanju. O lakoći primene, funkcionalnosti i DVDMAX komforu da i ne govorim. ,)

Prvo, velika većina karti koristi 8-bitne DAC-ove, dok je Matrox-ov TV enkoder 10-bitni. 10-bitne DAC-ove poseduju tek noviji grafički čipovi. Čisto da se zna.

Drugo, koristeći VGA izlaz, odnosno DAC-ove u samom grafičkom procesoru, ostaješ bez flicker filter-a što je pri interlaced prikazu veoma neprijatno. Zato to ima smisla samo ako poseduješ HDTV displej koji podržava progressive scan. :hump:

I kakve veze ima to što MX440 ima integrisan TV enkoder kada ti ideš na sa VGA na TV ( SCART-RGB )? Da ne znam da si stručnjak za tu oblast već bi ti ponudio pomoć, jer i sam imam nešto iskustva, ovako... :p
Sto se tiche G 100, nije stariji chip od S3 Trio ili nekog Tridenta za PCI karticu sa 1MB. To sam samo naveo kao kontra primer da nije sve zlato...
Ma O.K. G100 je ******. Matrox je ******! Ti si u pravu!

Re: Re: Re: Re: Kvalitet TV izlaza - jednom za svagda

Bahati [SiD] je napisao(la):
onda ne kapiram. :D jel skalirano ili nije? kol'ko sam shvatio, kazes da nije, a ja vidim da jeste. :D
Ne, ne, ne, ne, nee... nisi me razumeo. Hteo sam da kažem da Matrox i ATi odlično skaliraju sliku, ali je na priloženim slikama primetna mala razlika što je posledica montaže ( seckanja i lepljenja ).

magick je napisao(la):
Čuj bre, više si dosadio i Bogu i ljudima sa svojom "zabrinutošću" za sadržaje i naslove thread-ova. Što se uvek ti nađeš da ispravljaš krive Drine? Prosto da ne poveruješ da se radi o odraslom čoveku.

Evo, ja sam spreman da uradim takav test uz prisustvo kompetentnih svedoka. Najegzotičnijeg predstavnika imamo, još eventualno da neđemo nekog Voodoo-a, a za ostale verujem neće biti problem, uostalom i mene zanima rezultat. Do sada što sam video, ni jedna nije bila ni blizu.

Drugo, koristeći VGA izlaz, odnosno DAC-ove u samom grafičkom procesoru, ostaješ bez flicker filter-a što je pri interlaced prikazu veoma neprijatno. Zato to ima smisla samo ako poseduješ HDTV displej koji podržava progressive scan. :hump:

I kakve veze ima to što MX440 ima integrisan TV enkoder kada ti ideš na sa VGA na TV ( SCART-RGB )? Da ne znam da si stručnjak za tu oblast već bi ti ponudio pomoć, jer i sam imam nešto iskustva, ovako... :p Ma O.K. G100 je ******. Matrox je ******! Ti si u pravu!

He, he.... isqliraj malo.... Ne treba se odmah uvrediti zbog malo kritike.
Zapravo, voleo bih da objasnish razloge za ovako ultimativan naslov threada, u vreme kada se sve brzo menja oko rachunarskih komponenti.

Uporedni test ima smisla jedino ako se bude koristio PAL a ne RGB izlaz Matroxa.

Flicker fixer nije bitan za gledanje filmova, a za ostalo niko pametan i ne koristi TV izlaz.

Poshto MX 440 ima integrisan PAL coder, znachi da TV out nema RGB izlaze, vec samo Luma i Hroma (kao sto je bilo sa C-64). Tako su ushtedeli PAL (ili NTSC) encder chip.
Ne ide se sa VGA na Scart RGB, VGA izlaz radi simultano sa TV out, ali na mnogo vecoj frekvenciji (to je N-view ili Twin View).

Za mene Matrox je uvek bio preskupa kartica, slabe upotrebljive vrednosti, barem za moje potrebe. Nisam nikada rekao da je to krsh ili slichno. U svakom sluchaju od G100 sam vishe ochekivao.

Nazad
Vrh Dno