Šta je novo?

Kvalitet signala? - SBB funkcionisao, a sad vise ne zeli...

Pioneerko

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2005
Poena
320
Evo o cemu se radi:
na SBB-u sam 3 meseca. Sve je radilo perfektno do pre nedelju dana, kada je modem poceo povremeno da se zaglupljuje. Mislio sam da je to do nekih radova i sl, i da ce brzo proci. Ali avaj, po par puta dnevno se desavalo da pukne net i to me je jako nerviralo.
U nedelju pozovem tehnicku podrsku , da bi mi oni u ponedeljak poslali servisere koji su utvrdili da ja vise ne mogu da imam net u toj sobi jer je signal uzasno loseg kvaliteta!?
Ako neko moze da mi objasni kako je ovako nesto moguce?

Inace stan je duplex, u prizemlju je kao fantastrican signal, odatle se kabl racva i ide na sprat u sobu u kojoj je sbb router nakacen na neki fensi wireless ruter.
Samo me zanima sta je to moglo tako odjednom da se desi?

Mogao je da ti rikne razdelnik (spliter). Meni je to jednom bilo, samo što signal za net nije oslabio nego totalno nestao, dok je signal za TV išao najnormalnije. Zamenom razdelnika sam rešio problem.

Jasno, ali kod mene je kao ocajan signal na celoj toj vertikalnoj grani. Dakle tv radi solidno, a net kad radi - leti.
Imam samo taj jedan spliter koji iz te glavne vertikale odvaja net i tv. Nemoguce da ovi juce nisu utvrdili da je to crklo?

I kazu da mi nikakvi pojacivaci ne vrede jer signal nije slab nego je loseg kvaliteta... :(

Ukucaj u browseru 192.168.100.1 reci koliko ti je gubljenje signala,stavka Receive Power Level...

Uradicu to cim dodjem sa posla. Vrednosti su vereovatno katastrofalne, ali necu nista napamet da pricam.

Ok,probacemo da sredimo to....Posto sam i ja imao slicne probleme sa SBB netom,pa sam ih resio na kraju sam...Ovi iz teh.podrske nemaju pojma....tako da pusti ih neka pricaju "svasta"...Jedna stvar,ako ti je signal u granicama normale,tj do - 13 dBmV,mora da radi....Nema tu signal loseg kvaliteta...To su samo obrazlozenja za njihovo neznanje...

usla voda u kablove?

Sto ne bi router spustio dole, gde ti je dobar signal?

Ufff, iskreno se nadam da je njihovo neznanje problem - a cinjenica da je sve perfektno radilo me dodatno upucuje na to.
Fora je sto juce nisam bio kod kuce, a celu tu pricu su bratu plasirali. Javljam se cim proverim koje su vrednosti u ruteru.
BTW, kad su mi uvodili kablovsku i spajali tv, ja pitam lika:
-"kakav je signal?"
-"odlican"
-"pitam zbog neta"
-"ma ne brini nista, net trazi mnogo slabiji signal - ako televizija radi kako treba i internet ce sigurno!"
Eto :)

usla voda u kablove?
Tesko. Zgrada je relativno nova, instalacije su generalno dobro odradjene.

Sto ne bi router spustio dole, gde ti je dobar signal?
To su mi i oni rekli. Ali to mi je poslednja solucija.
Inace sam hteo lan kablom da spojim taj wifi ruter sa desktop pc-em, a wifi mi je za telefone i laptop. Naravno, ne zelim da teglim 15 metara kablova kroz stan.

Poslednja izmena:
Javi se kada stignes kuci pa da probamo da resimo...Ima par fora,pa nesto cemo da uradimo....:)

Signal ti je dobar,da ne kazem odlican....:)Jel sada radi net?

Naravno da radi.
Sad sam s posla dosao, oni ****** mi cackali po sobi, vidim da su samo konektor promenili (za isti) i ostavili ugasen ruter. Ja ga sad upalio i radi.
Naravno kad tad ce opet poceti da puca konekcija...

Dakle? :)

uradi printcreen log file-ova,samo idi na stavku LOG,isto ukucaj onu adresu...pa da vidimo sta kaze modem,sta ga muci...:) A reci mi da li ti je varira signal....,klikci na onaj zeleni kruzic gde pise signal i gledaj polje Receive Power Level i reci mi kolike su oscilacije signala...

Power level varira oko 4.1-4.4 , noise isto varira u apoenima od 0. nesto - znaci smesno.
Log je prazan - mozda ima veze sto je modem upaljen tek pre 10ak min.

Onda ne brini,sada ce da radi,znaci signal je dobar...Ima male oscilacije...Verovatno je bilo do konektora...Sada nema razloga da ne funkcionise...:)

Poslednja izmena:
Ali isto tako se i ranije ponasao. Znaci savrseno je radio, i onda je poceo da puca iz cista mira.
Ajd, nadam se da ce biti kako kazes. A ako opet krenu problemi, javljam se. :)

Hvala

Pa hoce da puca kada je signal oko -13dBmV...To je bas granica...,na kojoj cas radi,a cas ne...Ako bude pucao opet,ne zaboravi da slikas LOG file..pa da vidimo sta ga muci :)

Evo ga log.
Net manje-vise radi ok, ali npr. sad sam radio speed test i ping je katastrofa (39ms, a inace je oko 20ms).

Prilozi

• log.JPG
    log.JPG
    38.4 KB · Pregleda: 139
Downstream signal ti je dobar, medjutim nije samo on bitan za pravilno funkcionisanje modema vec je bitan i upstream signal koji je u tvom slucaju na gornjoj granici funkcionalnosti, 54dBmV, sto znaci da modem mora da koristi maksimalnu snagu kako bi emitovao signal. To nikako nije dobro jer cim signal dodatno oslabi makar i za malu vrednost javljaju ti se problemi, los ping, slab ul protok sto utice i na dl kao i prekidi.

Iz teh. specifikacije EPC2100 WebSTAR Cable Modem-a:

RF Upstream
...
Operating Level Range:
+8 dBmV to +58 dBmV
+8 to +55 dBmV ( 8QAM, 16QAM )
+8 to +54 dBmV ( 32QAM, 64QAM )
...

Prilozi

• EPC2100.pdf
    687.1 KB · Pregleda: 87
Napisao si da je kvalitet signala u donjoj prostoriji, po recima servisera iz sbb-a, odlican. Postavi modem u taj deo stana i pogledaj kakav je upstream signal. Ukoliko je znatno bolji (tj. dosta ispod 54dBmV) problem je u tvojoj kucnoj instalaciji.
U tom slucaju mozes iskontrolisati sva kriticna mesta, tj. kvalitet splitera (ako je neki los zameni ga za bolji) i nacin na koji su konektori krimpovani na kablove.

Evo o cemu se radi:
na SBB-u sam 3 meseca. Sve je radilo perfektno do pre nedelju dana, kada je modem poceo povremeno da se zaglupljuje. Mislio sam da je to do nekih radova i sl, i da ce brzo proci. Ali avaj, po par puta dnevno se desavalo da pukne net i to me je jako nerviralo.
U nedelju pozovem tehnicku podrsku , da bi mi oni u ponedeljak poslali servisere koji su utvrdili da ja vise ne mogu da imam net u toj sobi jer je signal uzasno loseg kvaliteta!?
Ako neko moze da mi objasni kako je ovako nesto moguce?

Inace stan je duplex, u prizemlju je kao fantastrican signal, odatle se kabl racva i ide na sprat u sobu u kojoj je sbb router nakacen na neki fensi wireless ruter.
Samo me zanima sta je to moglo tako odjednom da se desi?

moze da se desi iz X razloga..al mi nije jasno kako su ti rekli ne moze

Moraju ti reci zasto ne moze i ako je na NAMA onda ti moramo otkloniti kvar, a ako je u pitanju kucna instalacija onda ti menajs kablove...

Pazi moze da ti dotraje kabl od te racve na gore i da zeza...al to nije na tehnicarima da sredjuju...mi samo radimo striktno samo ono sto je u nasoj nadleznosti :D jer u suprotnom radni dan bi mi trajao 12 sati...

Leti se pojacala i pasiva graju pa slabi signal ali ako su kolege merile i dosle do toga da se od te racve do gore sjebao signal onda menjaj kabl i gotova prica...

Moze sve da se s**** u bilo kom trenutku, osetljivo je to sve na najmanje varijacije, poslebno net i D3.

poz

@PLAYBoY: Sinoc stigoh sa godisnjeg, pa tek sad vidim odgovor.
Nisam jos stigao da se pozabavim problemom, ali sto se instalacija tice, provuceni su novi kablovi pre par meseci. Problem je sto su kablovi uzidani i bio bi mi prilican problem da lupam zidove zbog ovoga.
Nisu mogli da "dotraju" za tako kratko vreme, a i nije mi jasno ako vec od starta nije bilo sve u redu, kako su mi pustili net i konstatovali "odlican" signal.

Ljudi misle da je ta " kucna pasiva" - kucna isntalacija toliko jednostravna da ne moze da se pokvari..jeste ona jednostavna ali i te kako moze da dotraje.

Ako su kolege utvrdile da je losh signal, tj na granici - posto ti se desi da se modem nakaci nekad (to je oko +- 40dB)

Otisao ti je neki TAP, neka racva(skretnica, razdelnik) pa propuste po nekad ili treba umeriti pojacalo sa kog dobijas signal - malo pojacati direktni odnosno povratini signal

Al u principu nemas ti tu sta da radis, tu bez trilitika(meracha signala) ne moze nista, ne moze se naci kvar...

Moj ti je savet da zoves i prijavis opet...nema druge

Poslednja izmena:
A jel mozes da odneses komp dole pre tog rachvanja i da tu testirash kako ti radi net?
Ako tu sve bude ok, onda nema sta da razmisljas i znaces tacno da je problem u kablu od rachvanja do sprata. Ako se to ispostavi kao problem, ne moras da razbijash zidove, nego sprovedi novi koji nece ici kroz zid, vec uz zid.

Nije mi problem da isprobam dole net. Imam laptop, samo treba da spustim modem. Uradicu to cim nahvatam vremena.
Inace radi sve kako treba od onda... :) Mislim na prekide i sl.

Aaaaa... Opet budim matoru temu... Vec 3-4 dana me zeza net. Opet ista prica. Radilo perfektno 5 i po meseci! Bukvalno bez greske. Sad prekidi svaki cas. Opet bila ekipa na terenu... Kazu da su mi kablovi verovatno osteceni. Dakle ista prica. TV na istom prikljucku shljaka besprekorno.
Sta ciniti - glupo mi je da batalim SBB?
Da lupam zidove - necu. Da provlacim kablove kroz ceo stan - necu.

Tebi negde sigurno curi voda u kablove i to kad se led topi...
jel imas ili nemas signal sad na prizemlju, kad prebacis modem? ako imas drzi lepo router dole i kraj..

Pa jesu li bili njihovi ljudi kod tebe, u stanu, da izmere jačinu signala?

Šta kaže modem (statusna stranica), kakav ti je signal sada?

Inače, kad imaš neki problem sa SBB-om, moraš se naoružati strpljenjem i živcima i stalno ih zvati i smarati.

Nazad
Vrh Dno