Šta je novo?

Kvalitet nastave u nasim srednjim skolama

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Mogli bismo malo da raspravljamo o ovoj temi, koju smatram vrlo bitnom.

Kakva je situacija u vasim srednjim skolama, kako se profesori ponasaju....?

SituLacija sa nastavom u srpskim srednjim shkolama je katastrofalna, a predavanja su DNO! Umesto da te tokom te cetiri godine stimulisu za sticanje znanja, nauce te da srednju samo otaljas ko preko qrca i onda dodjes na fakultet ko pao s marsa, svestan koliko stvari su trebali da te nauce a nisu...

Ako mislite na nastavu uopste, onda ste promasili forum ;)
Ako ste mislili na neke konkretne predmete (informatika i sl.), onda to treba da se naglasi i da se drzi striktno toga (ako je to uopste moguce) da ne bi thread otisao u kantu...

pa shta da kazem, sad zavrshavam prvu,a znam da sam zestoko pogreshio shto sam uopshte upisivao ovu shkolu..
da ne bude da sam lenj ili neshto, prve 3 godine sam zavrshio odlichan, mozda cu i sad, mada se ne trudim neshto
jednostavno uchi se sve i svashta, dosta bezveznih stvari,a u informatici vec 3 godine radimo pascal, jer profesorka to smatra bitnim, dalji komentari nisu potrebni

High, nije vazno koji jezik koristis u pocetnom kontaktu sa programiranjem - vazno je da njegovim koriscenjem pocinjes da razumevas koncept i principe programiranja, koji su univerzalni i vaze za svaki programski jezik. Dakle, ne ucis jezik, nego programiranje - samo da ne ispadne da se od drveca ne vidi shuma...

moji profesori su bili redovno pijani, sem onog poguba iz informatike jer je bio toliko pogubljen da valda nije mogao da potrefi usta flasom :D
i onda posle jedne takve skole, gde se na casu u jednom delu ucionice pije a u drugom zavija, upises fax i naravno vidis da nisi trebao ni da ga upisujes...
mada kad pogledas za vreme takve srednje ti je super ali bas super, a kad se zavrsi onda si na*ebao :(

Najveci problem kod nas...toliko mi je krivo shto u srednjoj makar neshto nisam nauchio da ne mogu da vam objasnim! O mojim profesorima necu nishta da pricham (bilo je gotivaca a bilo ne id*ota) ali samo cu reci da smo sve probleme po shkoli u vezi sa rachunarima reshavali ortak i ja. On je dve godine mladji tako da znam da je sada sve na njemu :d Daleko od toga da ja znam neshto mnogo (znam poneshto ali se trudim koliko god mogu :)) ali zamislite njohovo znanje onda! Oni su svi kao neki srtuchnjaci u paskalu i excelu i onda se glupiraju :d Jedan nam je profa na vishe od 70% predavanja drzao lekcije o ponashanju na chasu i drao se non stop. Bedak mi i da komentarishem jer tim ljudima ne zelim nishta loshe, samo mi je mnogo krivo. Samo razmishljam koliko bi bilo dobro da sam imao neke ok predavache, da sam tamo neshto STVARNO nauchio. Jeste meni bilo super u srednjoj ali i tada sam hteo da imam makar ok chasove iz informatike! Sada mi ostaje smao da zalim i da pishem o tome ovde.

Jednom rechiju TOOGA !

moji profesori su bili redovno pijani, sem onog poguba iz informatike jer je bio toliko pogubljen da valda nije mogao da potrefi usta flasom
i onda posle jedne takve skole, gde se na casu u jednom delu ucionice pije a u drugom zavija, upises fax i naravno vidis da nisi trebao ni da ga upisujes...
mada kad pogledas za vreme takve srednje ti je super ali bas super, a kad se zavrsi onda si na*ebao

Jep... to sam ja shvatio onog dana kad sam izašao iz Tesle... koja je tamo lađevina bila, ljudi moji, niste svesni... a ironija je da smo mi čak i izašli sa nekim znanjem (nismo znali biologiju i geografiju, al smo znali stručne predmete)... kako li je tek nekom mučenom gimnazijalcu koji se bukvalno trudio samo da se provuče kroz srednju...
i onda odeš na faks, dobiješ analizu u prvom semestru i krstiš se i rukama i nogama...

Poslednja izmena:
Voodoo_NBGD je napisao(la):
Jep... to sam ja shvatio onog dana kad sam izašao iz Tesle... koja je tamo lađevina bila, ljudi moji, niste svesni... a ironija je da smo mi čak i izašli sa nekim znanjem (nismo znali biologiju i geografiju, al smo znali stručne predmete)... kako li je tek nekom mučenom gimnazijalcu koji se bukvalno trudio samo da se provuče kroz srednju...

sta mislis koju sam ja srednju zavrsio?
mislim da je u gimnazijama daleko bolje bez obzira sto uce koje sta, ipak znaju sta je sedeti i grejati stolicu a ne kao mi elektrasi koji za dvojku donosimo litru radze profi i :beer: cele godine.

Nije ni čudno što je kvalitet nastave nikakav kada su plate prosvetnih radnika, unazad petnaest godina, nikakve.

Svi koji nešto vrede i znaju pobegli su iz srednjih škola, oni sto su ostali ili tezgare ili se bave poljoprivredom, nastava im je na zadnjem mestu.

Moja bivša škola, Pirotska gimnazija, nekada je bila "elitna" i njeni učenici su na takmičenjima iz matematičkih i prirodnih nauka bili u samom vrhu, zajedno sa učenicima matematičke iz Bg-a, valjevske gimnazije i nekoliko škola iz Hrvatske i Slovenije .....

Danas je situacija grozna. Nepismeni profesori, ocene bez kriterijuma, deca bez uzora i kriterijuma. Postojala je konkurencija medju školama,dobro razradjeni sistemi takmičenja. Danas nema ko to da finansira jer mu to i izgleda i ne treba.

Osim kosarkasa, fudbalera i kriminalaca ovoj zemlji izgleda ništa drugo nije potrebno.

H1GLI koje si odeljenje u prvoj posto i ja idem u prvu.

silverglider je napisao(la):
High, nije vazno koji jezik koristis u pocetnom kontaktu sa programiranjem - vazno je da njegovim koriscenjem pocinjes da razumevas koncept i principe programiranja, koji su univerzalni i vaze za svaki programski jezik. Dakle, ne ucis jezik, nego programiranje - samo da ne ispadne da se od drveca ne vidi shuma...
dobro nisam se izrazio mozda najbolje
3 godine smo na funkcijama i procedurama,vecina nishta ne zna,a ona nam i dalje diktira iz chabarkapine zbirke :)
dalje nije htela da dopusti tudje teme za maturski, jer kao ne razume se u to :)

Matematicka gimnazija ima ODLICNE predmete i profesore iz programiranja. U prvoj i drugoj godini se radi Paskal sa osnovana struktura podataka i algoritama. Znaci stabla, liste, i malo grafovi, i naravno algoritmi vezani za to.... sve to ulazi u prve dve godine programiranja. U trecoj sve svo to znanje prebacuje na C, dodaje se par algoritama iz grafova. U trecoj dogini postoji i dodatni predmet na kome se uci Asembler. U cetvrtoj dogini se uci PROLOG, i osnove baza podataka, sa nekim osnovnim upitima u SQL-u. I sve to predaju profesori kalibra Cabarkape, Stanke Matkovic...

U srednjoj shkoli se GUBI radna navika koju je (kako ko) stekao u osnovnoj. E sad zbog chega je tako (nastavni plan i program, profesori, sami djaci..) zavisi od shkole do shkole. A shto se tiche informatike nema skoro uposhte prakse tj. rada na rachunarima, uchi se uglavnom teorija i to ono najosnovnije.
Pozdrav

Hm.. ovo je prosto... Raditi za 230€ sa danasnjom decom je ravno ludilu... te iz toga proistice da u danasnjim skolama nema vise od 1 promila normalnih predavaca.

Nazalost, najbolja varijanta je dati dete, ako ima nesto u glavi, na nastavu jezika kroz celo osnovno skolovanje kod nekih normalnih profesora i poslati ga na srednje skolovanje u inostranstvo.
A za one koji su vec u srednjoj, prva, druga, treca, "deco" ucite engleski i palite da cetvrtu zavrsite u USA.

Zatim stipendija za neki koledz, makar i u Wisconsinu ili Ajovi, samo sto dalje odavde, a onda se nadje i neka amerikanka da se prizeni i to je to...

A posle toliko godina, vas niko nece moci isterati...

Ako nemate svoj stan, bogatog caleta ili eventualnog kevu, niste ekstra sposobni da se bavite polukriminalom ( vodjenje firme uz obaveznu utaju poreza i doprinosa, balansiranje knjigovodjstva, dizanje cash-a i sl.), ili vam nije san da otvorite kiosk, mini-market ili hamburgerdzinicu/palacinkarnicu, ovo vam je najbrzi nacin da uradite nesto u zivotu, dodjete na normalan nacin do stana i auta i sl...

hall je napisao(la):
U srednjoj shkoli se GUBI radna navika koju je (kako ko) stekao u osnovnoj. E sad zbog chega je tako (nastavni plan i program, profesori, sami djaci..) zavisi od shkole do shkole. A shto se tiche informatike nema skoro uposhte prakse tj. rada na rachunarima, uchi se uglavnom teorija i to ono najosnovnije.
Pozdrav
Pa ko je to stekao radne navike u osnovnoj? Pa tamo nisi morao da pipas knjigu a da imas sve petice, samo ako si i malo inteligentan.
Sto se tice informatike u skolama, pa kako da i bude normalan predmet kad predaju ljudi koji su zavrsili fakultete pre 20 godina i od tada nemaju dodira sa novostima na tom polju, a nemaju para da od profesorske plate kupe komp, niti ih to zanima. Nije im ni bitno, samo da se odradi kako bilo.

Claudio Bravo je napisao(la):
Nazalost, najbolja varijanta je dati dete, ako ima nesto u glavi, na nastavu jezika kroz celo osnovno skolovanje kod nekih normalnih profesora i poslati ga na srednje skolovanje u inostranstvo.
A za one koji su vec u srednjoj, prva, druga, treca, "deco" ucite engleski i palite da cetvrtu zavrsite u USA.
A jel znas ti koliko kosta jedno polugodiste u USA? 4000$! Koliko ljudi ima to da plati?

Sta, da vam kazem...mislim kad ja "servisiram" kompove u skoli....
a pritom sam drugi razred iste...ali barem mogu da se izvucem da me ne pitaju,imam + kod profesora,razne druge "pogodnosti"... :smoke:

Poslednja izmena:
Brate, ja sam u osnovnoj zaista imao radne navike sto se tice ucenja. U srednjoj se sve to izgubilo u nepoznatom pravcu (a krivac nije bombardovanje i pauza od pola godine :d )

PS. U Tesli su krajem 2002. kupili nove masine na kojima je bila nalepnica preko kucista, BIOS sa passwordom i flopi drajvovi disejblovani u istom. Hej, u elektrotehnickoj skoli! Pa jel smo mi pravno-birotehnicarke da ucimo kuckanje u Wordu? A profa naravno veze nema, "ajte vi deco nekako uklonite taj XP i stavite 98-micu da bismo mogli da koristimo MASM, a da ne otvarate kuciste..."

Evo kakva je situacija bila kod mene.

Zavrsio sam ETS "Rade Koncar". Informatiku, kako su oni to nazivali, sam imao sve 4 godine.

U prvoj godini, imali smo nekog profesora (necu da imenujem) koji je bio glup kao tocak. Ne samo da nije znao osnovne stvari, vec je umeo i dobro da nas zasmeje svojim 'primerima'. Jedan od primera je bio sta ne treba raditi sa HDD-om. Tu se negde nasao nesretni disk kapaciteta 150 mb i onda je on poceo da udara njime po stoju, pa ga je bacio na pod i poceo da ga pimpuje tripujuci se da je Zidan u najmanju ruku :) Tuga - ako disk dotle nije dusu ispustio, tada garantovano jeste. Najgore od svega je to sto je on mislio da nesto zna i busao se u prsa...

Druga godina je dovela novog profesora, tj. profesorku koja je uskoro skapirala da mnogo slabije zna od nas nekoliko u odeljenju i nije se pravila mnogo pametna. U drugoj godini smo ucili Word i neki program za kreiranje sema (Protel i guess).

Treca godina nam je dovela neku zescu dileju od profesorke. Tipican primer napaljene osobe koja je tek zavrsila fax i smatra da je ultra pametna... U prvom polugodistu smo izucavali hardver gde smo uvideli da ona nema dve blage sa zivotom :) Drugo polugodiste je proteklo u znaku Pascala i za divno cudo nijedan program koji je ona pisala nije radio :) :D Najjaca situacija je bila kada sam ja preko mreze pristupio njenoj masini na vezbama i pokrenuo /con/con (windows 98) i pojavio se BSOD. Na moje pitanje 'sta je to' ona je rekla 'pokvario se hard disk' :D :D: :D

Cetvrta godina je bila vrlo korisna. Naucio sam asembler i naucio dosta o strukturama i registrima procesora sto mi je dosta koristilo na faxu. Mislim da je profesorka koja je tada predavala bila od svih prethodnik najbolja i zaista sam dosta toga naucio. Cak sam jednom, zeznuo sliku na monitoru pa je morala naslepo da kuca program koji bi sve vratio u normalu :) Jedino sto je ona mislila da MS programeri namerno *****avaju ceo svet i prave sistem sa greskama :) eto kao moguce je napraviti OS bez bugova, pa ma koliko ja pokusavao da joj dokazem da nije u pravu nije islo.
Toliko o predavacima.

Oprema. Sta da vam kazem, ja sam bolje kompjutere imao pre 8 godina. To je pravi muzej - pocev od masina baziranih na 486 procesorima sa Windowsom 3.11, preko Pentium I sa Windowsom 95 do Celerona sa Windowsom 98 :) Ako nemas alat dzaba znanje. Situacija se popravila u trecoj godini kada su se setili (opet preko nasih donacija) da kupe nekoliko starih brand name masina, sa Celeronima... Ako dodam i to da je ta ET skola jedno vreme imala jedan ispravan multimer, sta vise da vam pricam.

[G]H1ghLANdeR je napisao(la):
pa shta da kazem, sad zavrshavam prvu,a znam da sam zestoko pogreshio shto sam uopshte upisivao ovu shkolu..
da ne bude da sam lenj ili neshto, prve 3 godine sam zavrshio odlichan, mozda cu i sad, mada se ne trudim neshto
jednostavno uchi se sve i svashta, dosta bezveznih stvari,a u informatici vec 3 godine radimo pascal, jer profesorka to smatra bitnim, dalji komentari nisu potrebni

Mislim da nisi u pravu. SG je lepo rekao zasto nije bitno koji jezik ucis, a ja cu dodati (bitno je za one koji misle na ETF) da ce ih u prvoj godini docekati Pascal i neki izmisljeni asembler. Asembler k'o asembler - nije tezak, ali zato daju vrlo nebulozne zadatke :) i malo vremena za njihovo resavanje, te je svako predznanje i vise nego dobrodoslo :)

@Voodoo: "ajte vi deco nekako uklonite taj XP i stavite 98-micu da bismo mogli da koristimo MASM, a da ne otvarate kuciste...".

Ko je ovo rekao, majke ti :d :d ?!

[G]H1ghLANdeR je napisao(la):
Mislis da profesori odredjuju plan i program?
A sto si u prvom osnovne ucio azbuku i citanje?

Postavljas tipicna pitanja ucenika koji misle da nesto znaju (tj vise), a kako rece SG - od drveca ne vide sumu.

u sto se tice informatike u valjevskoj gimanziji ima zaista sposoban kadar. od ove godine su zaposlili i lika koji odrzava sve racunare, tako da profesori samo predaju. mada sto se tice predavanja, nekako su mi sva smesna, jer nekako cudno zvuci kad ne kazes ni folder ni direktorijum nego "fascikla". onda je tek zeznuto kada profa ne zna engleski. pa kad krene da nabada nazive iz photoshopa, ili office-a(smora)... jedna vezba mi je posebno draga: Deco, idite na neku web stranicu i tekst i slike prebacite na hdd i onda u powerpointu napravite prezentaciju...ej smora...naravno podrazumeva se da 95% ucenika ni to ne zna...sve u svemu moje misljenje je da imamo dobar program i solidne profesore, ali ponekad zaskripi...

takodje me nervira sto na takmicenje vode samo specijalizovano-matematicko odeljenje...

Plan i program je prilagodjen PROSECNIM UCENICIMA i tu nemam mnogo primedbi.
Nazalost profesori su ispod svakog proseka i to je, po meni glavni problem.

Poslednja izmena:
Nije problem samo u profesorima koji predaju, nego i u onima iznad njih koji kreiraju program sta da se predaje i na koji nacin. Tek kada se ta dva problema kombinovano resavaju mozda ce biti nekog pomaka.
Plus to sto ne znam kakvo je sada stanje sa racunarima po skolama u vezi informaticke nastave. Mi smo imali jedan C64 :d i kasnije je stiglo nekoliko tim011 xt makina sa onim monitorima za otpadanje kose, ali se i dalje uglavnom radilo na tabli & u svesci.

thunderchase je napisao(la):
@Voodoo: "ajte vi deco nekako uklonite taj XP i stavite 98-micu da bismo mogli da koristimo MASM, a da ne otvarate kuciste...".

Ko je ovo rekao, majke ti :d :d ?!

Kako bre ko, pa Brlja! :d
Mislim da predaje i ove godine :banana:
Prepoznacete ga po pijanom hodu, pijanom pogledu i radza-yugitju :D

Meni samo nije jasno dokle ce se koristiti kompajleri za DOS koji sada vec dosta lose rade pod 2000/XP a tek sto je korisno imati dos program kao rezultat tog rada...

I jos objasnjavaju kako napraviti da iscrta okvir isl. gluposti naravno sve u textualnom modu...

Nazad
Vrh Dno