Šta je novo?

Kupujem TFT !!! - A ne znam sta je to :)

dule1701e

Slavan
Učlanjen(a)
08.03.2007
Poena
301
Imam lep, fini, veliki i teeeezak monitor CRT 21` i mislim da je krajnje vreme da predjem na neki wide TFT. Racunar uglavno koristim za obavljanje tzv. kancelarijskog posla, malo crtanja u CAD-u i ostalim programima i malo multimedije. Vristece igrice su slabije zastupljene...

Iskreno, interesuje me par stvari vezane za TFT monitore:
- Sta znaci npr. 280 cd/m2? I kolika je ta vrednost kod CRT monitora? - Sta predstavlja odnos npr. 700:1 i koliku on vrednost ima kod CRT monitora?
- Sta je vrednost npr. 0.282 mm i cemu TO koristi?
- I naravno... Koliko je bitnije da monitor ima npr 4ms nego 8ms ako ga koristite za filmove i manje zahtevne igre? I naravno, kolika je ta vrednost kod CRT monitora (0ms)?

Unapred hvala svima...

cd/m2 je osvetljaj na monitoru...700:1 je kontrast....TFT-ovi uglavnom imaju jaci osvetljaj i kontrast u odnosu na crt...
-0.282mm je velicina "tacke" na ekranu...sto manje, to bolje...ali to je u principu stvar navike, pa kad se predje sa crt-a (koji najcesce imaju tacku velicine 0.2mm) isprva se treba navici, al posle je nebitno...
izmedju 4ms i 8ms tesko da se vidi razlika, u filmovima nema nikakvih posledica...CRT-ovi inace imaju odziv reda velicina oko 2ms!...
Za ostala pitanja i eventualne nedoumice, imas dva treda ovde...moj savet: zaboravi crt :)

prilicno sam siguran da CRTovi nemaju vreme odziva ;)

Thnx

Hvala na odgovoru ljudi i nex999 na opsirnosti. Stvar je u tome da sam otprilike znao sta sve te stvari predstavljaju, ali sam sa crt-om navika da se stvari tipa kontrasta, osvetljaja itd. ne spominju, pa nisam nikako mogao da tft uporedim sa crt-om, tj. sa onim sto mi je poznato.

Interesuje me jos nesto, a to je koliko je bitna razlika izmedju 700:1 i 3000:1 na primer, i u kojim primenama racunara je bitno da se to gleda pri kupovini.

Flight, ne zelim da se pravim pametan, ali kaze se osvetljaj. Osvetljenje je siri pojam.

Jos jednom hvala, ljudi.

obzirom da je vec sve recheno:preporuka je da ne idesh na Samsung jer je ova serija kod nas sada malo problematichna sa mrtvim pikselima(inache se mogu lako otkloniti pritiskom).....kod mene su se javljali 8 puta na raznim mestima zbog losheg kontakta....inache samsung 940bf
ps.da se razumemo ti pikseli nisu "oni" totalno neupotrebljivi,vec se javljaju u plavoj ili crvenoj boji zbog losheg kontakta povrshine a otklanjaju se krpicom koja se prione na ekran tft-a i nekoliko puta kruzno protrlja.

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno