Šta je novo?

Kupovina SSD

mece

Cenjen
Učlanjen(a)
20.06.2013
Poena
154
Pozdrav clanovi, imam jedno pitanje HDD disk mi je na 15% na Hard Disk Sentinel sto znaci da je gotov da riken R.I.P zeleo sam da uzmem neki ssd ali imam jednu nedoumicu trenutni hard disk koji imam je na sata 2 portu u pitanju je maticna ploca Motherboard Name Biostar TA780G M2+ zanima me da li ona podrzava sata 3 ssd jer sam gledao da sata 3 ima mnogo vecu brzinu pisanja od njegove starije verzije

Подржава, узми и не размишљај.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

То му је најмањи проблем. И поред тога ће имати далеко агилнији диск него ли било који HDD.

Ja sam tako kupio 850 pro na sata2 ploci i radio je brzinom 10 hddova :)

Sent from the 7th edge of the 3rd world.

О томе ја причам.

Slazem se da treba uzeti ssd i da ce raditi osetno brze iako je sata2 konekcija.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ja sam tako kupio 850 pro na sata2 ploci i radio je brzinom 10 hddova :)

Ajd' nemoj prećerivat, radjio je nesto brze nego dva u raid', ih deseeeet, 'đe će mu deset stat' u kuciste... :D

Haha, radio bre brze od mene :D

Ne, samo kopiranje fajlova mi je realno nebitno na ssdu, ja govorim o brzini rada sistema, to je bilo kao da sam kupio jos 3 kompa :)

Pa najabitniji je boost u 4k read/write i latency, a tu cak i top modeli m2/nvme ne mogu dostici ogranicenje sata2. I nikakav kucni raid iz hdd ne moze tu da parira jednom najobicnijem ssd.

Poslednja izmena:
Neko je već pričao da sata2 ima ograničenje tu po pitanju iopsa koje je manje od seq tako da nije tačno to za top modele

To je bas bitno pitanje za domacu upotrebu: da li ima 50k ili 150k iops peak. Hdd ima 300. 3k iops je preko glave.

Poslednja izmena:
pa sa 3k iops imas brzinu od oko 12Mbajta/sec za 4K?

da li ssd ubrzava rad mislim ako imas npr 8 giga rama da li u igrama radi jos brze?

U igrama sa SSD-om dobiješ na brzini učitavanja, ako ih ima (neprimetno pozadinsko učitavanje mape i kraći loading screens). A ima ih. I to je to. ☺

FPS ne zavise od SSD-a.

Poslednja izmena:
Zavisi od igre i konkretne konfiguracije (koji procesor, koliko i kakvog rama, koliko vram na grafickoj). Witcher 3 (zbog openworld) zna da frizuje zbog hdd, tj nece ti porasti avg fps, ali bice prijatnije igrati. Nove igre su postale bas teske i ponekad dolazi do toga da hdd pocinje da pravi problem: zbog toga sve cesce testiraju igre na ssd. Tako da ako imas u igri situacije da ti na tren desava se da zastaje slika ili secka ponekad - moguce je da je pocelo opterecenje upravo na hdd, a bas tu ssd moze pomoci, ali opet na tebi je da ucinis sve da ti konfa sto manje cima hdd (jos rama, overclock, upgrade).

Pa jel to malo? Domaci sistem pod opterecenjem pravi okolo 1000-1500 iops, inace se vrti okolo par stotina.

Ja sam verovatno jedini koji razmislja o vracanju na hdd :) Posle 4g relativno normalnog koriscenja, ssd samsung 830 je poceo da posustaje. Prvo je win poceo da se cudno ponasa, pa programi, i na kraju je pukao skroz. Nemoguca instalacija cistog Win-a, non-stop greske. Stavio ga u drugi komp, formatizovao ga i posle toga je sve normalno krenulo. Sta se desilo, pojma nemam.

Kad se jednom otisnes s ssd-om u kompu, povratka vise nema...
Znam kad sam uzeo laptop za ponijeti kojekude a u njemu hdd...
Jedva sam docekao da stavim ssd i u njega. :d

Ја већу бесмислицу скоро нисам чуо као ово што је Хектор2 рекао. Надам се да је *******ција...

Hardovi izguraju po 10-15godina (bar kod mene) bez ikakvih problema. A ovo cudo jedva izguralo garanciju. Mozda je poenta menjati komponente pre isteka garancije, ali ja nemam volje za takve stvari. Znam da bi osetio debelo gusenje kompa vracanjem na hdd. Jos se lomim :)
Da uzmem ssd sa makar 5 god. garancije, e to bi vec bio posao.

Ja sam uzeo Sandisk x400 256gb u domacoj radnji za 9500, sa 5 godina garancije.

Do sad se odlicno pokazao.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Hardovi izguraju po 10-15godina (bar kod mene) bez ikakvih problema. A ovo cudo jedva izguralo garanciju. Mozda je poenta menjati komponente pre isteka garancije, ali ja nemam volje za takve stvari. Znam da bi osetio debelo gusenje kompa vracanjem na hdd. Jos se lomim :)
Da uzmem ssd sa makar 5 god. garancije, e to bi vec bio posao.
Taj tvoj problem je do windows-a, nema nikakve veze sa tim dali je HDD ili SSD.

Vrh Dno