Šta je novo?

Kupovina "polovnog" softwera

cikajowa

Cenjen
Učlanjen(a)
21.08.2010
Poena
170
Prost primer:
Firma A je legalno i ima racun i papire za to kupila sofver ,recimo Adobe ili neki drugi..
Firma A se zatvara ili jednostavno ne koristi vise taj softver.
Da li Firma B moze da kupi taj softver od firme A,prebaci preko racuna novac plati,od Firme A dobije originalne fakture i racune od softvera i ostalo..?

Recimo ,ja sa mokonkretno kontaktirao M$ Srbija, pitao ih da li mogu da kupim polovne racunare sa oem win u firmu,rekli su naravno,sklopi saom kupoprodajni ugovor i vlasnik opreme mora da ti da originalne racune i fakture od racunara sa windowsom(oem),izvsi placanje sa racuna firme i gotovo. tako sam i uradio..I smatram da sam legalan.Da li ovo samo vazi za OEM verzije wina ili ne ,ne znam..

Microsoft licenca zabranjuje prodaju svog koriscenog softwera kolko ja znam.

Tri puta sam zvao M$ Srbija i tri razlicita operatera su mi rekla isto:
Ako je racunar kupljen nov sa oem licencom i ako prodavac ima racun i fakturu(nebitno da li je firma ili fizicko ice) od istog ,mozete kupiti od njega racunare sa legalnim oem winom, gde sklapate kupoprodajni ugovor izmedju firme i recimo fizickog lica .Prodavac predaje racunare sa oem licencama(nalepnice na kucistima) i originalne racune od istih a vi prebacujete novac sa firme na njega i tako imat legalan ulaz u firmu. Vi ste legalni sa kupoprodajnim ugovorom,uplatnicama iz banke da ste prebacili novac ,i racunima od oem racunara.
Pricam za oem racunare ,ne samo oem licencu. Oem se veze za racunar i bez istog ne vazi. Za ostale licence M$ ne znam da li se moze prodavati. Tipa GGK ...

Jel ti kupujes racunar sa instliranim sofwterom ili samo software ?
posto u prvom postu pise jedno a u ovom zadnje drugo

Racunare sa oem win sam vec kupio za firmu,polovne. kazem, uzeo sam ih jer podrska M$ mi je relka tri puta da to moze na gore opisan nacin. sada mi treba program koji nema u srbiji da se kupi,tj nema zastupnika,pa sam naleteo na coveka koji ima taj program u vlasnistvu svoje firme i pitam da li mogu ja da otkupim od njega licencu i legalno koristi taj program.

MIslim da je tu osnovni problem kako će on tebi to da proda a ne kako ćeš ti da kupiš

Pogledaj licencu za softver sta kaze. Microsoft ima razlicite uslove u razlicitim licencama - tipa OEM licenca ne moze da se prenese (ali moze kao deo racunara), MSDN uglavnom moze ali SAMO jednom (tj. moze samo prvi vlasnik da je proda), itd.

Nemoj da ocekujes da ce na forumima uvek neko znati odgovor na tvoja legalizaciona pitanja ;) Previse ih postavljas, ni inspektori ne znaju odgovor na vecinu njih - i odgovor je samim tim "nema problema, sem ako ne zelimo da te smaramo" ;)

U redu, hvala na odgovoru. Ja licno mislim da dosta ljudi zanima ovo i da ce im sigurno zatrebati i odgovor nekog ko zna ili se nasao u situaciji da vidi sta se trazi i kako izgleda moze da pomogne mnogima. Nikakav problem,neka moderator obrise temu ako misli da treba..o

Evo samo da dam neku ideju sta bi mogao da uradis jer smo mi upravo danas potpisali ugovor za kupovinu softvera. Da ne nabrajam sta je sve uzeto ali osnovno je da probas da saznas od proizvodjaca tog softvera koji ti treba da li je dozvoljeno da kupis od odrugog lica vec koriscenu licencu. Mislim da ovde neces imati problema jer vecina kompanija ima neki vid online podrske tako da ce ti izaci u susret sa odgovorom. Ja sam pre par dana kontaktirao firmu u engleskoj ciji softver nema kod nas i vrlo lako sam kupio 2 licence po povoljnijim uslovima nego na njihovom sajtu, poslali mi predracun, uplaceno im preko bankarske doznake i vrlo brzo je sve zavrseno, posle mi poslali uputstvo za download softvera i kljuceva i racun. E sad pretpostavljam da je kod vecine moguce ovako uraditi (mada kada sam kontaktirao SAP zbog nekog softvera firme koju su oni kupili nisam dobio nikakav odgovor ni posle dva poslata mail-a, cudi me ta neposlovnost s obzirom o kolikoj firmi je rec mada mozda smatraju da je to sitno pa nisu hteli da obracaju paznju) a kao sto si vec cuo i kod jednog proizvodjaca imas razlicitih nacina licenciranja tako da sve zavisi od slucaja do slucaja.

Hvala Milane,
Ovako, na ovom linku se vidi da na njihovom zvanicnom forumu ljudi prodaju licence njihovog sw,zbog recimo zatvaranja firme i sl.. http://forum.smartlaunch.net/Forum21-1.aspx
Znaci da oni dozvoljavaju. E sada usrbiji ima covek koji takodje zbog promene delatnosti u firmi ne koristi vise licence ovog sw, a ima kompletnu dokumentaciju od istog. Pitanje je da li mogu da kupim od njega kao firma od firme ove licence i tako budem legalan?

Mislim da je to ok, kao sto ti rekose morate napraviti kupoprodajni ugovor i navesti sta je predmet prodaje, naravno racun, profaktura i sta vec ide i da dobijes komplet dokumentaciju i ugovor kojim je on kupio softver. Jedino tako si bezbedan sto se tice tog softvera, sad sam video da je to softver za igraonice i internet kafee. A video sam i da je covek u Staroj Pazovi prodavac za nase podrucje pa mozes i njega da kontaktiras ili support od smartlaunch-a da ti jos jednom potvrde to.

Mislim da cika jova preteruje oko licenciranja, sam je zapoceo 10 tema o tome ;) Nesto mi je sumnjiv?:)
Jedno je brinuti o MS i slicnim velikim firmama, ali brinuti da li ce vas neko cimati da li je potpisan racun za SmartLaunch... preterujete.

Sumljiv? Aha,kada ti uzmu komp i kada te posalju na sud i kada smrsas 15kg za 10 dana onda se javi ovde molim te da komentarisemo zajedno.

Ja bi i dalje inspektoru dao 100e kad dodje :) ovo je mnogo nerviranja :) hahaa

Vrh Dno