Šta je novo?

Kućna multimedija Kupovina OLED55 TV-a - dilema

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

BoxJoxBox

Poznat
Učlanjen(a)
04.12.2020
Poena
45
Pozdrav forumasi,
Uskoro se selim u novi stan pa je vreme da se uzme i novi TV. Procitao sam dosta recenzija i mislim da je odluka pala na OLED od 55 inca.

TV ce raditi dosta tokom dana ( supruga sa bebom ) i koristice se za gledanje Netflix, HBO, Disney itd. i gledanje sporta, dok mi gejming uopste nije bitan. Uvece volimo da ogledamo neki dobar film ili seriju.

Pitanja:
1. Da li je veliki problem za OLED to sto ce raditi dugo tokom dana i da li garancija pokriva eventualni burn in?
2. Prvi pik mi je bio LG C1 ( 145.000rsd ), medjutim juce kada sam bio u prodavnici G, momak mi je predlozio Philips OLED706 ( 130.000rsd ) i rekao je da je bolja opcija od C1 jer koristi isti panel od LG-a, a ima i ambijentalno svetlo, dobre zvucnike, Android TV itd., a jeftiniji je... Oba imaju garanciju od 5godina. To me je malo bacilo u dilemu sta uzeti... Koja su vasa misljenja oko ova dva TV-a?
3. Da li imate predlog za neki drugi TV u skladu sa mojim potrebama, a da je u prodavnicama do nekih 150.000rsd?

Svako misljenje je dobro doslo.

Ne znam sta znači "dugo" u tvom slučaju ali ne gledate tv ceo dan valjda pobogu🤣 Paneli su svejedno testirani na 8č/dan i teraće to godinama sve ok pogotovo novije generacije. Zavisi i kakav sadržaj gledate mada kod mene je sport svaki dan nekih 3-4 sata i filmski 1-2 radnim danima, vikendom radi oko 5-6 sati i za sada sony ok posle skoro godinu dana. Pogledaj Sony a80j ako ima za tu lovu. C1 znam da je odličan dok Philips nisam nikada video niti koristio mada ovde na forumu ih ima. Što se tiče OS-a ja volim više androidtv zbog više mogućnosti instaliranja aplikacija i otvorenosti samog sistema.

Као и много пута, прокоментарисаћу и сада LG не чита DTS формат што некима може бити deal breaker, Па узми и то у обзир, што се осталог тиче бољи је LG, добољно је што има magic remote који је класа за све друге произвођач...

Kako se LG televizor ako se pusti preko Plex aplikacije, jel će transkodovati DTS u neki drugi format ili i to nije moguće?

Ne znam sta znači "dugo" u tvom slučaju ali ne gledate tv ceo dan valjda pobogu🤣 Paneli su svejedno testirani na 8č/dan i teraće to godinama sve ok pogotovo novije generacije. Zavisi i kakav sadržaj gledate mada kod mene je sport svaki dan nekih 3-4 sata i filmski 1-2 radnim danima, vikendom radi oko 5-6 sati i za sada sony ok posle skoro godinu dana. Pogledaj Sony a80j ako ima za tu lovu. C1 znam da je odličan dok Philips nisam nikada video niti koristio mada ovde na forumu ih ima. Što se tiče OS-a ja volim više androidtv zbog više mogućnosti instaliranja aplikacija i otvorenosti samog sistema.
Ovo prvi put čujem.
Izvor?

Kako se LG televizor ako se pusti preko Plex aplikacije, jel će transkodovati DTS u neki drugi format ili i to nije moguće?
Hoće, automatski transkoduje u podržani format. Ali ako se uključi titl, a audio se transkoduje, automatski počinje da se transkoduje i video. Pa tu može malo da secka ako je u pitanju 4K. Mada nije to neki veliki problem, s obzirom na to da većina novijih filmova ima različite audio formate, pa možeš da biraš šta ti odgovara. Ovo se naravno odnosi samo na preuzete filmove, striming servisi ionako ne podržavaju DTS. Inače, LG ne podržava ni TrueHD.

1. Da li je veliki problem za OLED to sto ce raditi dugo tokom dana i da li garancija pokriva eventualni burn in?
2. Prvi pik mi je bio LG C1 ( 145.000rsd ), medjutim juce kada sam bio u prodavnici G, momak mi je predlozio Philips OLED706 ( 130.000rsd ) i rekao je da je bolja opcija od C1 jer koristi isti panel od LG-a, a ima i ambijentalno svetlo, dobre zvucnike, Android TV itd., a jeftiniji je... Oba imaju garanciju od 5godina. To me je malo bacilo u dilemu sta uzeti... Koja su vasa misljenja oko ova dva TV-a?
1. Pokriva. LG daje 5 godina garancije + još jednu godinu nakon isteka garancije. Pisali su ovde ljudi da su im zamenili panel bez problema.
2. Android TV je dobra opcija ako ti znači Kodi, inače ne vidim prednost u odnosu na webOS. Mnogi su se i žalili da HBO ne radi kako treba na Androidu. Ali možda su to i ispravili u međuvremenu.

@anicai, ni TrueHD? Šta je s tim LG-em :D
Ma nije problem za novije filmove, nego pričam za starije filmove koji se puštaju kroz Plex.
Da secka zbog brzine mašine na kojoj je Plex server?

Ja kroz Plex na C1 gledam dosta, sve fercera bez greške, probao i remuxe u 4K@HDR

@Gulftown Da, ni DTS ni TrueHD, valjda nisu hteli da plaćaju licencu, pa su zakinuli na audio podršci.
Rekla bih da secka zbog računara jer kad krene da transkoduje video opterete se procesor i grafička. Jednom sam samo pustila 4K sa DTS trakom i nisam mogla da gledam koliko je seckalo. E sad, tad još nisam imala pretplatu na Plex, pa ne znam da li bi pomogla ona opcija Hardware Acceleration. Kod 1080p nema problema.
Mogu da se nađu i stariji filmovi sa nekom drugom audio trakom ako se čovek potrudi. Skoro sam jedva iskopala Jurassic Park u 4K HDR Dolby Digital formatu. 😄

Kapiram da kod mene ne bi seckalo, ryzen 3600 je u HTPC-u gde je Plex server, tako da mislim da ima dovoljno snage za 4K.
Znači jedino opcija Shield i soundbar da da zaobidje to.

Ama kakav crni DTS ljudi, pa to je format u umiranju. Što se svih streaming platformi tiče, forsira se Atmos i tu nema nikakvih problema. Što se starih naslova tiče, imate za bukvalno svaki naslov alternativu u Dolby Digital formatu tako da bez brige, nemojte da razmišljate o DTS-u prilikom odabira TV-a. Čak i da greškom odaberete film sa DTS podrškom, TV će ga automatski skipovati i prebaciti na DD format koji će biti tu 99%.

Ja sam na C1 odgledao brdo filmova i serija, starih naslova i naslova koje nema na streaming platformama i nikakvih problema nisam imao.

Poslednja izmena:
Uzmi C1, mala je razlika u odnosu na Philips 706 u verziji od 55".

Ja sam se odlucio za 65OLED706 umesto 65 C1 jer je razlika bila gotovo 50%. 706 je vrh ali verujem da je C1 bolji.

Ovo prvi put čujem.
Izvor?
Pa to je prvo što sam tražio kada sam kupovao oled. Nema neki izvor nego je opšte poznato.
A ima i ovde 20č/dan.
@Gulftown Da, ni DTS ni TrueHD, valjda nisu hteli da plaćaju licencu, pa su zakinuli na audio podršci.
Rekla bih da secka zbog računara jer kad krene da transkoduje video opterete se procesor i grafička. Jednom sam samo pustila 4K sa DTS trakom i nisam mogla da gledam koliko je seckalo. E sad, tad još nisam imala pretplatu na Plex, pa ne znam da li bi pomogla ona opcija Hardware Acceleration. Kod 1080p nema problema.
Mogu da se nađu i stariji filmovi sa nekom drugom audio trakom ako se čovek potrudi. Skoro sam jedva iskopala Jurassic Park u 4K HDR Dolby Digital formatu. 😄
Secka na 4k, jer ti treba minimum koji je podržan određenim intel/amd cpu i protokol intelov quicksync/nvidijin nvsync hw transcoding.
Kapiram da kod mene ne bi seckalo, ryzen 3600 je u HTPC-u gde je Plex server, tako da mislim da ima dovoljno snage za 4K.
Znači jedino opcija Shield i soundbar da da zaobidje to.
3600 je ok za jedan 4k HDR stream. Ovde imate spisak cpu a ispod šta je potrebno.
4K HDR (50Mbps, 10-bit HEVC) file: 17000 PassMark score (being transcoded to 10Mbps 1080p)
4K SDR (40Mbps, 8-bit HEVC) file: 12000 PassMark score (being transcoded to 10Mbps 1080p)
1080p (10Mbps, H.264) file: 2000 PassMark score
720p (4Mbps, H.264) file: 1500 PassMark score

Poslednja izmena:
Taman, jedan i uvek ima. Šljakalo bi to svakako.

LG sada ima akciju da uz kupljeni tv daje kasko osiguranje u roku od 2 godine koje pokriva i ostecenja televizora. Na njihovom sajtu se moze pronaci vise informacija.

Da ti taj Philips nisu preporucili u Gigatronu kod Arene? :D Ja koliko videh bio je i C2 ovogodisnji model u Tehnomaniji za 149990, ali je ostao samo jedan izlozen model.

Da ti taj Philips nisu preporucili u Gigatronu kod Arene? :D Ja koliko videh bio je i C2 ovogodisnji model u Tehnomaniji za 149990, ali je ostao samo jedan izlozen model.
Nisu, nego u BIG Novi Sad. ( izgleda da je politika firme da u svakoj radnji preporucuju Philips 😅 )

Video sam pre neki dan to za C2, bio je izlozen u Promenadi u Novom Sadu medjutim nesto sam skeptican po pitanju izlozenih modela... Dati toliko para za izlozbeni model, ne znam...

Na kraju sam ipak uzeo Sony A80J jer je bio na popustu i izasao me je cak i jeftinije od C1.
Nadam se da nisam pogresio 😁
По мом мишљењу још боља куповина, нека те дуго служи 👌

Kakav preokret :)
Ja imam Sony, doduše stariji model i zadovoljan sam kako radi, ponekad malo štucne, ali se restartuje i onda sve ok.
Evo mog modela: Sony Bravia KDL-40EX402

1667128487399.png

1667128509781.png

Na kraju sam ipak uzeo Sony A80J jer je bio na popustu i izasao me je cak i jeftinije od C1.
Nadam se da nisam pogresio 😁
Naravno da nisi odličan je. Neka te lepo služi i pitaj šta te zanima kad dođe.

Nazad
Vrh Dno