Šta je novo?

Kupovina novog racunara

Psyche

Slavan
Učlanjen(a)
02.07.2005
Poena
309
Potreban mi je vas savet u vezi sa nabavkom novog racunara. Konfiguracija bi otprilike izgledala ovako:

CPU AMD ATHLON 64 3200+ Whinchester
ili
CPU AMD ATHLON 64 3000+ Whinchester

MSI K8N SLI NForce 4 FSB1000HT Retail Platinum
ili
MSI K8N NEO4 NForce 4 FSB1000HT Retail Platinum

2 x DDR 256MB 400 CORSAIR CL2.5
ili
2 x DDR 256MB KINGMAX SUPER RAM PC3200/400 CL2.5

MSI ATI X600XT RX600XT TD128E 128MB DDR R
ili
MSI NX6200-TD128E 128MB DDR R
ili
MSI ATI X300SE RX300 TD128E 128MB DDR R

MIDI TOWER JNC 68 400W P4 CRNO 2 x USB

160GB WESTERN DIGITAL 7200rpm S-ATA 8MB cache

FAX MODEM 56K INTEL AMBIENT 82536 HRD

DVD R/RW NEC ND 3520-A
ili
DVD R/RW MSI DR16B DUAL 16x+/16x/2.4x Retail
ili
DVD R/RW PIONEER DVR-109D

Dakle radi se o racunaru bez periferija, max 700 €, ali ako prodjem i jeftinije necu se buniti :c) Bez overklokovanja, igrica i sl, stoga graficka nije nikakav prioritet bar za sada. Racunar treba da "potraje" bar nekoliko godina.
Molim da mi odgovorite na svako "ili" i prokomentarisete ostatak komponenti.
Hvala.

Poslednja izmena:
CPU: Možeš da nađeš Venice mada ni Winchester nije loš. Mislim da će 3000+ da ti bude sasvim OK, na kraju krajeva uvek možeš malo da klokuješ procesor.

MB: Ako ne igraš igrice ne vidim zašto bi uzimao SLI ploču? Pošto nisi naveo šta sve taj komp treba da radi možda ti to i treba.

RAM: 1 X 512MB a kasnije dodaj još jedan modul ako nemaš u startu kinte da kupiš dva modula od 512MB. Uzmi ono što je jeftinije od ovoga što si naveo.

Ako nemaš kućnu manufakturu bilo koji DVD drajv da uzmeš zadovoljieće tvoje potrebe, meni se više sviđa NEC.

Ako možeš zaobiđi to JNC kućište i uzmi nešto kvalitetnije ali ne preterano skuplje (Eurocase...).

Poslednja izmena:
Problem je sto bi sve trebalo da kupim na jednom mestu, tako da je izbor ipak suzen. Aleternativa je Thermaltake kuciste koje je neuporedivo skuplje i za koje nemam novca.

Verovanto ni necu moci, bar ne odmah, da iskoristim sve mogucnosti racunara koji nameravam da kupim, ali kao sto rekoh trebalo bi da potraje.

Inace, bavim se iz hobija web dizajnom, obradom fotki za isti (dakle ne radim sa visokom rezolucijama) i pomalo Flasha.

Psyche je napisao(la):
Problem je sto bi sve trebalo da kupim na jednom mestu, tako da je izbor ipak suzen. Aleternativa je Thermaltake kuciste koje je neuporedivo skuplje i za koje nemam novca.
Uh, to jeste jako limitirajući faktor ali tamo gde trebaš da kupiš kompletnu mašinu mogu da ti izađu u susret i nabave nešto što ti želiš a oni nemaju trenutno na lageru. Problem je u tome što JNC napajanje moež da ti ''ode'' i da za sobom povuče još nešto a da ti trgovci ne priznaju reklamaciju. U tom slučaju ćeš morati ponovo da kupuješ komponente pa posve jednostavnom logikom svaki razuman čovek zaključi da je bolje-jeftinije da izdvoji malo više novca za kvalitetnije kućište odnosno napajanje.

Inace, bavim se iz hobija web dizajnom, obradom fotki za isti (dakle ne radim sa visokom rezolucijama) i pomalo Flasha.
Za web dizjan je dovoljan i P II dok je za Photoshop bitniji set instrukcija koje podržava procesor i što višeeeeee RAM-a.

Verovanto cu zato da uzmem 2 x 512 MB RAM-a i 3000+ umesto 3200+.
Kakva su Thermaltake napajanja, posto mozda mogu da uzmem jedno posebno i zamolim da ga ugrade?

To sa 2x512MB i 3000+ predstavlja odlicnu odluku. Ram ne mozes da nadomestis OC dok brzinu procesora mozes (iako neces da OC moze se desiti nekada da ipak promenis misljenje). Thermaltake napajanja sam imao 2 komada i odlicno su radila (i drzala napone). Generalno, veoma ti je bitno dobro napajanje, dok limarija moze mnogo vise da trpi "nesavrsentvo" (dobro napajanje + low price kuciste + dobro luftiranje= dobitna low buget kombinacija ). Kazi za koliko mozes da nabavis taj TT, pa da ti mozda preporucimo nesto drugo za tu cenu.

PS: Secam se da je kod Chiftec-a bio slucaj da ako kupis kuciste sa napajanjem dobijes mnogo kvalitetnije napajanje nego kad kupis isti model napajanja posebno, tako da proveri kakav je slucaj sa Thermaltake.

PSS: Konacno i Stvorenje da umesto spam upadica da neki koristan savet. Bravo vidis da mozes :)

Najjeftinije je oko 50 eura (420W).
Inace, kucista koja nude su od 95 eura pa navise s tim sto su takodje bez napajanja.

Koju memoriju (cene su skoro iste) i koju graficku da uzmem?
A neki cooler?

Koja je razlika (sem 50 eura) izmedju:
MSI K8N NEO4 NForce 4 FSB1000HT Retail Platinum
MSI K8N NEO4-F FSB1000HT Retail

Poslednja izmena:
Odlucila sam se za ovako nesto, pa sta mislite:

MSI K8N NEO4-F FSB1000HT Retail 101.48
CPU AMD ATHLON 64 3000+ Whinchester 162.25
TTC-NZ02TB/SC (RB) Siberia AMD K8 & Athlon 64; 21.48
DDR 512MB KINGMAX SUPER RAM PC3200/400 CL2.5 47.79
MSI ATI X300SE RX300 TD128E 128MB DDR R 50.74
MIDI TOWER JNC 108 350W P4 2 x USB 22.42
TT W0051RED ST - 430W ATX 12V 2.0/ B / 2*FAN /E 54.28
160GB WESTERN DIGITAL 7200rpm S-ATA 8MB cache 100.30
FAX MODEM 56K INTEL AMBIENT 82536 HRD 11.80
DVD R/RW PIONEER DVR-109D 61.54
ili ako budu imali NEC ND 3520-A
FDD 3.5" 1.44MB NEC 7.08
------------------------------------------------------------
688.95

U dogledno vreme, TFT monitor i bolju graficku.
Moze li ovo napajanje u ovo kuciste ;c)
Thanx!

Poslednja izmena:
Ako je izbor suzen na ovo navedeno, onda je posao zavrsen OK. Do 700 EUR isplaniraj kupovinu 2-3 ventilatora za letnji period (za HDD pre svega). Mozes staviti TT u JNC, ali se moze desiti da se kuciste od tezine napajanja blago deformise (napajanje ti je tesko ili teze od cele limarije).

Eh bre Mihajlo, pa nije od gume :D
Ja sam u JNC 108 drzao enermax-a i jos je zivo i zdravo.
Sto se tice teorije da JNC kad crkne spali sve zivo, nije bas tako, cak sta vise imam bas suprotno iskustvo (and a lots of it ;) )

Nego da se vratimo na temu.
Nisam siguran da li se isplati uzimati Syberia-u pored box kulera, narocito s obzirom da ce cpu raditi na default-u. Dobra strana Syberia-e je sto 120mm fan duva na pola maticne ploce, ali samo hladjenje nije toliko efikasnije od box-a. S obzirom na malu razliku u ceni izmedju Siberia-e i jeftinijih TT heatpipe kulera, mozda bi eventualno vredelo razmisliti o tome (t.j. box ili heatpipe)
Ja licno bih uzeo Conexant modem pre nego Intel, ima bolji protok i stabilniju vezu.
Sto se tice DVD-a, moj izbor je LG 4163b, sta god neko mislio o tome (eventualno NEC). Najtisi je, odlicno cita i medju najbrzim je rezacima. U vecini stranih review-a je odlicno ocenjen.
Sto se napajanja tice TT W0053 ima jedan 120mm fan,430w,24pin,S-ATA i PCI-E konektore, jako je tiho i definitivno napajanje koje se meni najvise dopada.

dodaj par ventilatora na JNC ide 8 mica uzmi klasiku chieftec af-0825s
spec
speed 2200rpm
noise 25 db

sasvim lepo radi
i ako ostane neka para kupi neki ups

Joj, decaci, ja mogu da kupim ono sto se nudi na jednom mestu, a time je svaki izbor ogranicen :(

Elem, procitala sam i ja juce u SK da taj Sibirac nije nesto. A moram li uopste da imam cooler. U mom stanu je prilicno hladno leti :)

Sada nesto razmisljam da uzmem Thetmaltake Tsunami kuciste. Ono jeste skupooooo, ali je veoma lepo, a ja sam zensko.

Ali onda bih morala da:
1. uzmem manje RAM-a
2. izbacim cooler
3. izbacim floppy

da bih mogla da se uklopim u tih 700 eura koje imam.
Dakle, konfiguracija bi sada izgledala ovako:

MSI K8N NEO4-F FSB1000HT Retail 101.48
CPU AMD ATHLON 64 3000+ Whinchester 162.25
MSI ATI X300SE RX300 TD128E 128MB DDR R 50.74
VA3000SWA TSUNAMI DREAM Black 116.82
TT W0051RED ST - 430W ATX 12V 2.0/ B / 2*FAN /E 54.28
160 GB MAXTOR 7200rpm S-ATA 8MB cache 89.68
INTERNI 56K ROCKWELL (CONEXANT) 11.21
DVD R/RW PIONEER DVR-109D BLACK 66.08

@[Mancha]
A koja je razlika izmedju
W0051RED ST - 430W ATX 12V 2.0/ B / 2*FAN /E 54.28
W0053RED ST - 430W ATX 12V 2.0/ B / 1*FAN /E 67.26

Ne vidim u ponudi LG, ali mozda ti znas bolje :)

Stvarno ste me uplasili, ja imam svoj kompic vec sest godina i uvek je bio dobar. Trenutno imam 3 particije i dva OS na njemu (ne pitajte zasto :D). A disk je Quantum 5.1 GB i nema nijedan los sektor. Nisam nikada merila napon, temperaturu i ostalo. Nemam nikakve extra ventilatore, samo sam jednom usisavala napajanje, jednom mi je crkao jedan modul memorije, ali sam onda kupila NCP od 128 MB na 133 i posle je fino radio, cesto me mrzi da cekam da se ugasi sam (ili kad starci ulete u sobu) pa ga iskljucim na prekidac od kucista, ali bas nisam imala problema. A sada kad cujem komentare po forumu kakve ljudi imaju muke sa kompovima, pitam se treba li uopste i da nabavljam novi?

Poslednja izmena:
Psyche je napisao(la):
A moram li uopste da imam cooler.
Pa, ne moraš al' je preporučljivo da se ima. :D

Kuler koji ide uz procesor ili takozvani box kuler će da ti završi posao.

512MB RAM-a za početak ti ej sasvim OK.

Šta će ti flopy drajv?

Stvarno ste me uplasili,
Eto, volimo da plašimo devojke koje zalutaju na ovaj forum. :beat:

Poslednja izmena:
E, pa nisam ja nova ovde. Zapravo prvi put sam bila pre vise od 4 godine, ali se ni nicka ondasnjeg ne secam. A sad sam jos i porasla!
Ali, stvarno. Zar toliko treba brinuti o racunaru u danasnje vreme :smash:

Psyche je napisao(la):
Zar toliko treba brinuti o racunaru u danasnje vreme :smash:
Ma ne bre, to uglavnom ovi AMD entuzijasti imaju probleme pa se stiče pogrešan utisak da kompovi konstanto uzrokuju probleme pri radu. :D

Stvorenje je napisao(la):
Ma ne bre, to uglavnom ovi AMD entuzijasti imaju probleme pa se stiče pogrešan utisak da kompovi konstanto uzrokuju probleme pri radu. :D

Stvorenje idi u ***** (ovde može tolko reči da se stavi da ja nisam uspeo da izaberem neku, pa ti to sam uradi)!!! :smash:
Sad nam samo fali još jedna Intel vs. AMD rasprava.

OnTopic:
Probaj da nikako ne izbacuješ 512MB rama, sad je jeftin i to treba iskoristiti.

Toma je napisao(la):
Probaj da nikako ne izbacuješ 512MB rama, sad je jeftin i to treba iskoristiti.
Slazem se, danas sam bas gledao cene sa kolegom i zblanuli smo se koliko su niske cene Ram-a. Mislim da je ovo trenutno minimum i da ce od sad samo skakati.

Sto se tice razlike izmedju
W0051RED ST - 430W ATX 12V 2.0/ B / 2*FAN /E 54.28
W0053RED ST - 430W ATX 12V 2.0/ B / 1*FAN /E 67.26
ovo drugo je najtise napajanje u TT ponudi (sem potpuno pasivnog koga trenutno nema), mada ako je razlika u krajnjoj ceni 13e, vredi samo ako bas budes imala viska tih 13e da potrosis na tisinu, u suprotnom ne.
LG DVD rezaca ima, a cak su i jeftiniji od NEC-a i Pioneer-a. Ja i kolega smo pre neki dan uzeli po jedan za nas nakon malog testiranja i odusevili se.
Tsunami Dream je bas dobro kuciste, ali bih ja za sebe ipak pre napunio JNC do vrha (+dobro napajanje, tih i dobar kuler) nego uzeo dobro kuciste sa slabijim, ili bez nekih komponenata.
Mada, premeri koliko ti je bitna estetika/kvalitet kucista i kako ti se to sve uklapa u budzet, pa odluci. I ja cesto pozelim dobro i robusno kuciste, ali mi je sve nekako previse da odvojim pare za to.

Psyche je napisao(la):
Zar toliko treba brinuti o racunaru u danasnje vreme :smash:
Ovo je mesto gde se o problemima najmanje cuti, a razloga je puno, od "napretka" jeftinih tehnologija, pa do strucnosti i paranoje :)
Sto se nove makine tice, fakat je da je memorija sa svojom cenom "dotakla dno" i bice samo skuplja (izvesno poskupljenje je vec krenulo), te ne bi bilo lose da se sa te strane obezbedis sada. Problem br.2, tj. kvalitetno kuciste jeste imperativ, ali ces preziveti bez njega (sve vreme pricam o limariji) dok ne zaradis neke pare @Photoshop. Cene kucista su gotovo fiksne, pa je bolje da sada ides glavom, a ne srcem. Za ostalo nemam sta dodati, niti oduzeti. Jos jedna preporuka za LG DVD-RW.

Konacno porucujem danas komp :smash:
Eto, skupila sam i za kuciste i za memoriju, samo me interesuje koji od ova dva diska:

160 GB MAXTOR 7200rpm S-ATA 8MB cache

i kakav je Modem 56K Sweex (Motorola chipset)

Psyche je napisao(la):
Eto, skupila sam i za kuciste i za memoriju, samo me interesuje koji od ova dva diska:

Modemi su ti svi manje više isti. Ako budeš srećne ruke radiće kako treba, ako ne, menjaćeš i to je to.
Što se tiče HDD-a, uzmi WD.

Pozdrav

Psyche je napisao(la):

I kada bi jos nasla Seagate Barracuda imas 5 godina garanciju na hard.
Nemoj Motorola modem nikako, vidi neki Intel Ambient.

Moracu da pricekam 3 nedelje dok im ne stignu crna kucista. A nema ni napajanja koje sam trazila. Bas nemam srece :(

Mozda u medjuvremenu dobiju i Venice jezgra :), nisam pitala ali ne vidim neke razlike u ceni. Da li je bolje dosta od Whinchester i u kojim aspektima?

Izgleda da cu ipak morati WD, nemaju u ponudi Seagate. Jedino ako se ne nalazi van cenovnika kao i LG.

Ako neki prozivodjaci daju garanciju na tri godine, npr. za procesor i disk i sta znam, a za racunar se dobija garancija na godinu dana, da li ipak navedene komponente imaju garanciju od tri godine?

I zasto nema 64-bitna verzija Windows XP Home? Professional imaju iste cene. Hoce se izbaciti kasnije i ova Home verzija, pa ako sad kupim 32-bitnu hocu mogi kasnije da je zamenim za dzabe za 64-bitnu, kad malo vise zazivi :d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno