Šta je novo?

Kupovina novog latopa

Generali odgovor: ne davati puno para za laptop, naročito ako je za surf i YouTube. Temperatura je ono što najviše utiče na kratak životni vek, isto tako i vek baterija.

Poizvodjač ima obavezu od 2 do maksimalno 5 godina (nisam siguran da toliko iko danas nudi) da za taj konkretan model laptopa obezbedi servis i rezervne delove, posle toga je na kupcu da se snadje kako zna i ume.

Ako su recimo otkazale beterije posle dve ili tri godine, a nema više ni zamene za taj model, laptop postaje beskoristan. Isto tako i za tastaturu koja strada prilično često i teško se može naći adekvatna zamena posle isteka te obaveze proizvodjača.

Poslednja izmena:
Generali odgovor: ne davati puno para za laptop, naročito ako je za surf i YouTube. Temperatura je ono što najviše utiče na kratak životni vek, isto tako i vek baterija.

Poizvodjač ima obavezu od 2 do maksimalno 5 godina (nisam siguran da toliko iko danas nudi) da za taj konkretan model laptopa obezbedi servis i rezervne delove, posle toga je na kupcu da se snadje kako zna i ume.

Ako su recimo otkazale beterije posle dve ili tri godine, a nema više ni zamene za taj model, laptop postaje beskoristan. Isto tako i za tastaturu koja strada prilično često i teško se može naći adekvatna zamena posle isteka te obaveze proizvodjača.
E al si mu odgovorio, svaka ti cast. Sta je ovde konkretno odgovor na pitanje? Iskreno ne bih se ni javljao nego i mene konkretno zanima kakva je ta N serija.

Prost odgovor: za izbegavanje su jer su slabi. Mnogo je bolje kupiti neki sa 3825U i dodati SSD.
Ionako je grafička u tom ista kao integrisana, nego je stavljena tek da bi se reklo da je ima.

Socijalan procesor jeste, ali nije od onih najgorih socijala. :) U rangu je B serije (B960, B980 naprimer) koja je bila popularna pre 6-7 godina.

Sa ssd-om to lepo radi, ne šteka ni yt, ni fejs i slične stranice, ali svakako nije ulog za budućnost.

Ovo je to ta cena sada za ovakav vid laptopa i ako ti je ovo limit para, korektan izbor.

edit: Eventualno bolja opcija ako ne smeta manji ssd - https://www.bcgroup-online.com/laptopovi/hp-250-g6-i3_6006u-4gb-128gb-ssd-fullhd-(2ev94es)-39622 (inače, web kamera na ovom modelu je verovatno ona krš vga varijanta, ali kome ne treba ista... nije ni bitno).

Poslednja izmena:
Na stranu sto su performanse u skladu sa 6-7 godina starim modelima nize klase (samim tim za obilazak u sirokom luku), taj Bxx Pentium za sitne pare moze da se nadogradi u i5-xxxxM, a sa ovim zalemljenim skrndeljom covek moze samo da se slika ako tj. kad bude nedovoljan. Uostalom, moje iskustvo, opekao se na Atom, vise nista ispod i5 ni ne gledam. :) Ako je budzet problem, za laptop je bolje ustedeti na memoriji i SSD, pa nadograditi kad bude prilike.

Ne može svaki Bxxx u nadogradnju, zavisi od čipseta. A i svi novi procesori su sada zalemljeni(bga).

Inače, vidim da pišeš iz NOrveške i moraš da gledaš prilike u Srbiji i da je ovde ponuda krš godinama i da je ovo što se sada nudi čak i bolje od perioda pre 2 godine kada su ljudima uvaljivali AMD socijala procesore ili dual core N seriju (često derivate Atom-a) po istim ovakvim cenama. Poslednja dobra serija laptopova za "male pare" je bila upravo bila sa B940(i3)/6gb/640gb i to oko 2012. za 35-40k, sa alu gornjom stranicom (Asus K53). Za veće pare (oko 60 i nešto hiljada) je bio jedan Fujitsu za i7-icom. Sve posle toga je bilo meh...

Poslednja izmena:
Pozdrav,

Ima li neko iskustva sa ovim modelom, ili nekim slicne konfiguracije: http://www.winwin.rs/laptop-asus-x5...4200-4gb-1tb-gf-810m-2gb-bt-hdmi-6817441.html
Vidim da svi preporucuju zaobilazenje N procesora, ali nesto sam skepticna po pitanju kupovine jeftinijih i3 modela, a budzet mi je limitiran na 42/43 hiljade. Takodje, n4200 ima 4 jezgra a i3 dva, pa mi je to jedan od pluseva u korist n4200. Uz ovaj gore pomenuti laptop bih kasnije eventualno uzela dodatni ssd, a koristila bih ga za office, youtube, ponekad kodi i gledanje nekih live stremova. Od relativno zahtevnih stvari tu je neko programiranje u javi i pythonu- nizi/srednji nivo i ne daj Boze SolidWorks (3D modelovanje i izrada radionickih crteza) ili Matlab. Ako ova zadnja dva ne budu bas isla tu je uvek desktop.
Bilo bi lepo da mi se plastika ne raspadne u naredne dve godine. Ne ocekujem naravno poseban kvalitet za ovu cenu, ali ne mora bas da bude kao na nekim lenovo modelima gde se sarke vec klimaju a fleke od prstiju ostaju cim ga pogledas :)

Bolje uzmi i3 neki, nebitno što taj ima 4 jezgra kad je lešina, i3 bilo koji je bolji. Za te pare je čest onaj 6006U, i trebalo bi da je osetno brži od tog leša.
Btw, sa ovim 5400rpm hardom komp će da se vuče pa makar imao i i7 poslednje generacije u njemu.
SSD obavezno stavi.

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Pozdrav,

Ima li neko iskustva sa ovim modelom, ili nekim slicne konfiguracije: http://www.winwin.rs/laptop-asus-x5...4200-4gb-1tb-gf-810m-2gb-bt-hdmi-6817441.html
Vidim da svi preporucuju zaobilazenje N procesora, ali nesto sam skepticna po pitanju kupovine jeftinijih i3 modela, a budzet mi je limitiran na 42/43 hiljade. Takodje, n4200 ima 4 jezgra a i3 dva, pa mi je to jedan od pluseva u korist n4200. Uz ovaj gore pomenuti laptop bih kasnije eventualno uzela dodatni ssd, a koristila bih ga za office, youtube, ponekad kodi i gledanje nekih live stremova. Od relativno zahtevnih stvari tu je neko programiranje u javi i pythonu- nizi/srednji nivo i ne daj Boze SolidWorks (3D modelovanje i izrada radionickih crteza) ili Matlab. Ako ova zadnja dva ne budu bas isla tu je uvek desktop.
Bilo bi lepo da mi se plastika ne raspadne u naredne dve godine. Ne ocekujem naravno poseban kvalitet za ovu cenu, ali ne mora bas da bude kao na nekim lenovo modelima gde se sarke vec klimaju a fleke od prstiju ostaju cim ga pogledas :)
Za tebe je dovoljan ovaj https://www.emmi.rs/laptop-računari...isk-srebrna-156fhd-ag.11.html?productId=66613

Ako si gadjiva na Lenovo imas ovaj Asus onda https://www.emmi.rs/laptop-računari-asus-x540la-xx1037-zlatni-156.11.html?productId=67406 nije full hd kao lenovo nego 1366x768 ali ima ssd.

Vrh Dno