Šta je novo?

Kupovina novog HDDa i povezivanja u Raid

bojann91

Cenjen
Učlanjen(a)
04.08.2010
Poena
151
Pozdrav, zeleo bih da kupim 2 nova HDDa i da ih stavim u RAID rezim, i imam par problema i mnogo dvoumljenja :)

Moja konf. sadasnja je

Ploca: Asus P5QL Pro
HDD: WD Caviar Blue 500gb WD5000AAKS
Procesor Intel q8300
Napajanje: OCZ Technology 600W
ostalo nije bitno za ovu temu... :p

Prvi problem je sto moja mat. ploca ne podrzava raid, i saznao sam da moj problem da se resi kupovinom tkzv. Raid Kontrolera...
Takodje me zanima dal je taj kontroler za interno povezivanje...

Sto se tice novih HDD-ova koja planiram da uzimam naisao sam na WD Caviar Black 640GB WD6402AAEX
Ovo je koliko sam video SATA III HDD zbog 64mb cache-a... Kako bih mogao da povezem sata III HDDove u RAID kad mi ploca takodje ne podrzava SATA III? Jel moze preko RAID kontrolera za SATA III ili nekako drugacije(ako uopste i postoji takav kontroler)?
I da li mi preporucujete neku bolju varijantu (ja sam mislio nesto tipa wd caviar blue i obican RAID kontroler)?

Pozdrav :)

Ovako,

Iz iskustva ti savetujem da izbegneš raid kontoler (dosta zezanja + neizvestan ishod). Najbolja opcija je da prodaš ploču + dodaš 20 E što si planirao za raid i tako rešiš problem. Što se HDD tiče moj izbor je i dalje Samsung F3 od 1 TB. WD je skuplji, u ovom slučaju manji, i za sada topliji.

...savetujem da izbegneš raid kontoler (dosta zezanja + neizvestan ishod). Najbolja opcija je da prodaš ploču + dodaš 20 E što si planirao za raid i tako rešiš problem.

+1
Svojevremeno sam bas tako i sam uradio... Planirao uzimati karticu, ali na kraju odustao ( vise u ovom thread-u ), zbog savjeta iskusnijih ljudi (ispostavilo se da je neisplatno). E sad, ti vidi sta je tebi bolje.
Takodje, nisi rekao koji RAID zelis (pretpostavljam 0), jer ce ti i od toga zavisiti koliki iznos ces uloziti u upgrade (nebitno da li uzimao drugu plocu ili RAID kontroler).

Poslednja izmena:
Ovako,

Iz iskustva ti savetujem da izbegneš raid kontoler (dosta zezanja + neizvestan ishod). Najbolja opcija je da prodaš ploču + dodaš 20 E što si planirao za raid i tako rešiš problem. Što se HDD tiče moj izbor je i dalje Samsung F3 od 1 TB. WD je skuplji, u ovom slučaju manji, i za sada topliji.

nekako mi je mnogo nesigurnih podataka na 2x 1gb raid,po meni je bolje da ima 2 manja u raid0 i jedan big za storage.

Radi se o RAID0, e sad sto se tice ploce, za koliko bih mogao da prodam ASUS P5QL Pro, i koju mi drugu preporucujete da uzmem?

Ja vec dugo vremena imam dobro iskustvo sa WD, tako da cu najverovatnije to uzeti... A i ovo ce mi biti sistemski HDD, na kojem ce biti linux+win... Kad bi mogao da nadjem dobar nov HDD od 250gb uzeo bih ga al da je kvalitetan i dovoljno brz... A sad postoji i solucija da sacekam jos godinu dana da SSD sa TRIMom pojeftini, sta mislite o tome? :D

Ako mozes da se strpis, cekaj SSD (mada ces se nacekati dok se cijene stabilizuju, godinu dana minimalno po mojoj procjeni - neki se mozda nece sloziti).
Ako RAID pravis samo zbog ubrzanja sistema, onda ti preporucujem da odustanes od toga (iz iskustva, probao i nije to-to - na kraju sam kupio SSD)... Ja RAID (0) trenutno koristim za podatke, i prilicno rizikujem, ali prvom prilikom cu prijeci na RAID5 (nadam se da mi se do tada nece odbiti od glavu), to je po meni ok resenje, uz dodatni backup (bitnijih) podataka na neki eksterni storage.

Sto se tice konkretne ploce, od novih trenutno nema nista isplatno da se kupi (precijenjene su bar za 30-40%, ***, to je vec stara generacija), tako da moras loviti po oglasima...
Ja sam nedavno ovu iz potpisa zamijenio sa Gigabyte GA-EP45-UD3LR, obije imaju RAID, s tim da ova druga ima Intel-ov nativni (ICH10R) i dodatnu podrsku za RAID5 (sto je jedini razlog zasto sam uopste mijenjao plocu), dok ova iz potpisa ima Gigabyte-ov RAID (0 i 1 podrzava).
Predstave radi, reci cu ti da je ovo bio totalno neisplatan poduhvat, jer cu izgubiti oko 30 eura (dok prodam staru) samo zbog RAID-a 5 i novijeg chipset-a.
Tako da, razmisli sta ces...
A preporuka defintivno ide za Gigabyte GA-EP45-UD3LR, ako je nafatas negdje polovnu (nova je preskupa).

Pa i nije nesto skupo, 85-90e(ja sam moju p5ql pro platio malo vise kad sam je uzeo) mada skup je to poduhvat da bi samo napravio RAID0 dva hdd-a... Razlismicu, mada najverovatnije ima da sacekam malo, da prodam ovo sto imam sad i da uzmem novu mat. plocu sa ddr3, ddr3 ram, i7 proc., novu grafu i SSD HDD... to bi mi bilo najbolje

nekako mi je mnogo nesigurnih podataka na 2x 1gb raid,po meni je bolje da ima 2 manja u raid0 i jedan big za storage.

Dugo sam se zanosio mišlju da odradim Raid niz i na kraju odustao. Ovako sam rešio:

- Sistemski Samsung F3 od 1TB
- Beckup Samsung Eko Green F3 1.5 TB

(oba diska hladi jedna dvanestica)

Ovo rešenje nije pouzdano kao Raid 0 ali za te pare je najbolje, nema eksternog kontolera, zamene matične (ovo pričam dok sam imao staru ploču, mada može da se primeni i na ovaj slučaj), cimanja ....

Da dodam još, bolje je dodati malo novca i kupiti veći disk, nego uštedeti i zazati se sa "prcoljcima". Mesta nikad dosta .....

Ja sada skidam samo BRRip filmove 1.5-2 GB. I nisam fanboy Samsunga F3 ali u ovom času stvarno imaju korektan proizvod što se tiče kvaliteta a i cene.

* Procene hardvera na forumu su zabranjene.

Poslednja izmena:
Pa i nije nesto skupo, 85-90e(ja sam moju p5ql pro platio malo vise kad sam je uzeo) mada skup je to poduhvat da bi samo napravio RAID0 dva hdd-a...

O tome ti pricam, nije fora koliko si nekad platio (ipak je to tad bila aktuelna platforma), nego da li to danas (kada je vec zastarilo) vrijedi toliko, jer sad dodas 20-30 eura i kupis solidnu plocu za i5 i DDR3... Racunica je jasna.

Razlismicu, mada najverovatnije ima da sacekam malo, da prodam ovo sto imam sad i da uzmem novu mat. plocu sa ddr3, ddr3 ram, i7 proc., novu grafu i SSD HDD... to bi mi bilo najbolje

Bas tako!

...Razlismicu, mada najverovatnije ima da sacekam malo, da prodam ovo sto imam sad i da uzmem novu mat. plocu sa ddr3, ddr3 ram, i7 proc., novu grafu i SSD HDD... to bi mi bilo najbolje
Upravo. Ništa lepše, tiše i elegantnije od SSD-a. I još kada to sve nalegne na novu konfiguraciju - biće sjajno.

Nazad
Vrh Dno