Šta je novo?

Kupovina nove grafike, nVidia za physix

Ilj

Slavan
Učlanjen(a)
11.04.2007
Poena
304
Razmisljam se o kupovini nove grafike. Trenutno imam 8800GT. Ono sto me zanima je, sta bi trenutno bio neki "best buy"? Spreman sam malo da stegnem kais, i izdvojim do 250 ako treba, ali iskljucivo da analiticki dodjemo do zakljucka da bi mi ta nova graficka solidno vremena potrajala (sto mislim da je slucaj sa mojom 8800, solidno se ona drzi i gura vec duze vreme, bar po standardima za grafike, cenim ;) ).
Sta se trenutno najvise isplati u odnosu performase/lova, da li se ocekuje pojavljivanje neceg novog (i kada otprilike) sto ce mozda spustiti cene postojecih stvari malko, nove generacije, itd? Malko ispadoh iz aktuelnih prica pa mi treba savet.

Takodje, razmisljao sam i da ostavim svoju 8800 da mi bude PhysiX karta, posto sam malo cituckao o time. Ima li misljenja koliko je to isplativo?

Upravo sam sad skontao da naslov moze da zbuni ljude, mislim da cu da ga editujem. Ovaj deo iza zareza se odnosio na pitanje o cuvanju stare grafike za PhysiX.

Napajanje je Corsair 620, a citajuci testove, najvise sam i razmisljao o ATIu. Ali posto je znacajna razlika u ceni izmedju npr. 5770 i 5850, pokusavam da vidim koliko je ova zadnja zapravo brza, da li se ocekuje pad cena uskoro, itd.....

Pad cena se nesto bas i ne ocekuje, jer ati trenutno nema konkurenciju zbog koje bi spustao cene.Pad mozes da ocekujes, u najboljem slucaju tek krajem leta ili pocetkom jeseni.

5850 je osetno brzi od 5770, a ako hoces novu nv ili ti gtx 470, spremi se da izdvokis oko 350 eura i plus moze da bude problema sa dostupnoscu karte.

Ma kakva fizika prodaj 8800 i uzimaj 5850 i miran si :wave:

ako bas imas 250 onda dodaj od 8800 i uzmi 5870 ali po meni 5850ima najbolji odnos cene i onoga sto pruza:type:

5850 bez razmisljanja ;)
Ja sam je isto pre neki dan uzeo. Cene nikako na dole nece ici, samo na gore. U nemackoj su debelo presle 300e. Uzimaj dok ima po pristojnoj ceni ;)

470 definitivno..... ne upustaj se u problemcice sa ATI driverima, ocajnom 2D akceleracijom u aeru i ne daj boze nekom HW nekompatibilnoscu... sacekaj jos ~10 dana pa ako bude Palita sa nereferentnim kulerom uzimaj to po meni bolja kupoviona od 5850....

Poslednja izmena:
Teško... sem da mu u prodavnici oproste 100 evrića... :)

Pa dobro, videćemo. Bitno da već znamo kako zvuči i koliko se greje :) Touche!

Ok, mislim da sam sve blizi tome da uzimam 5850. E sad, koju? :)

Sa jedne strane mi je interesantan ASUS, zbog svog softvera za overclock, a i inace zbog nekog prethodnog lepog iskustva sa ovom firmom i hardverom. Pored njega bi opcije mogle biti XFX Black Edition, kao vec malo kloknuta varijanta, ali vidim i da se pojavljuje Saphire Toxic varijanta, sa dosta vecim, ozbiljnijim i tisim kulerom. Mislim da je i on malko vec fabricki "nasviran". Ima li sugestija za ili protiv ova tri? Pomagajte :D

Oko oc-a ne brini, jer sa MSI afterburner-om mozes da klokujes svaku kako hoces.Ne znam cenu za sapphire toxic, ali ja bih isao na nju.

zeljko je napisao(la):
Ko je spominjao cenu??, takodje ni 5850 nema po toj ceni... to sto su je neki ugrabili prve primerke ili dobili po VP cenama vecini korisnika nije znacajno
Lepo ja da imam ~300e za GPU sacekao bi jos 10 i znam sta bi kupio :)
Covek je sam spominjao cenu i da ima za normalne pare. Kupljena pre par dana za 23.660 i ima ih koliko hoces do 25K ;)
Aj kapiram i to da toliko volis nV i da si spremam da se kunes u nju ali kontrolisi se od davanja takvih saveta ljudima. U onim raspravama nema veze ali ovde stvarno moras biti realan a ti to nisi ni najmanje. Za tebe samo nV postoji i nista vise.

Bilo koja 5850 ce odradii posao.
Asus software ni u ludilu ne koristiti pored MSI afterburner-a. Clocknute varijante ti ne trebaju, to ces sam svakako. Odlicno se clockuje karta, svaka. Eventualno gledaj duzinu garancije i neki bolji cooler. Ali da znas da ako mislis da im dizes malo voltazu zbog boljeg oc-a to mozes samo na referentnim kartama. U svakom slucaju neces pogresiti.

Pa ja neznam za koga sta ovde postoji....... ja sam svakako veoma upoznat sa ATI-em i gomilom problema koje mogu snaci korisnika koji zeli da gura dve razlicite kartice a pri tome koristi jednu za physix...
NV u vecini segmenata pruza vise , nekima je to itekako vredno i spremni su da plate 20% vise, neki jedino znaju da igraju igre od pre 3-4 godine i gledaju samo na fps a kad se sutra pojavi DX11 igra sa teselacijom ima da placu....

Pa vidim da ne znas. Necu uopste da ulazim u raspravu, nije ni mesto ni vreme a stvarno bih imao stosta da ti kazem.

Sto se teselacije tice Ati podrzava teselaciju vec 6 meseci. A ako aludiras na to da nV radi bolje teselaciju... To stoji ali dok nV izadje na trziste i dok izadje nesto sto ce biti vredno pomena Ati ce izbaciti novu seriju. Ali otom potom, ne vredi pricati nista unapred i o tome cemo pricati u odgovarajucom temi kad bude vreme.
Sve ostalo stoji stoji, 5850.
Laku noc ;)

znaci NV izlazi za ~10 dana i to je problem sacekati a "tamo" neka nova serija ATI-a o kojoj neznamo nista vredi cekati?

ima dosta postova o problemima sa physix-om kad se kombinuje ATi+NV vecina njih je bila ubedjena i verovala da ce to raditi OK a ispostavilo se da problema itekako ima.....

po testovima za DX11, teselaciju, GPGPU videlimo smo da 5xxx serija nema sta da trazi pored Fermi-a i da su temperature nesto nize prakticno ne bi bilo zamerki za chip zato sam i predlozio GTX470 sa modifikovanim kulerom koji je vec u najavi iz Palita

ne bi trebala da bude skuplja za vise od 10% od 5850

"Sto je babi milo to joj se snilo" :D, u odnosu na sadasnjih 23-24000 din, veoma si optimistican, mozda bude tako u odnosu na nove cene u deutchland-u.
Odnosno sve u svemu ta karta nece biti ispod 300e kod nas, i ako @ILj hoces da je kupis ja bih se raspitao i rezervisao svoj primerak unpred u nekoj od "renomiranih" prodavnica, nije sigurno ali prvi talas ce biti na kasiciu ;).
Sa druge strane ako planiras da ne prodajes 8800 i da je "paris" sa 5850 za fiziku, mislim da je bolje da je prodas i uzmes stvarno gtx470, jer po novcima je mozda tu negde a stvarno je jednostavnije resenje.

5850 je 250 evra, 470 jos nije ni izasla u prodaju nigde, za nedelju dana u inostranstvu tek, tako da uzimaj 5850 i ne razmisljaj.
Klokuje se svaka solidno, mozes da dobijes 5870 default i bolje kad klokujes 5850 tako da je best buy.
Tu 8800 prodaj ili zadrzi ako imas para za novu kartu dovoljno...
470 ce biti 100 evra skuplja od 5850 kod nas verovatno u pocetku, 10% performansi nikako ne vredi te pare, PhysX 3 igre dobre za sada, bice mozda jos 2-3 ove godine nije vredno doplate....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno