Šta je novo?

Kupovina monitora i graficke

Turbo

Čuven
Učlanjen(a)
15.04.2002
Poena
620
Pozdrav svima!

Potrebna mi je pomoc oko kupovine monitora. Posto se uglavnom testovi baziraju na 17" monitore a mene interesuju nesto veci (19 ili 21-22") tako da bi bilo dobro kad bi me obradovali svojim licnim iskustvima....

Nameravam da monitor koristim uz ovaj postojeci (15") tako da sto se graficke kartice tice trebalo bi da je DualHead ili nazovite vec kako zelita, samo da mogu dva CRT monitora da prikljucim i da mogu da radim eventualne iste stvari na njima (npr. u photoshopu na malom drzim alate a na veliko obradjujem sliku) ili da rade potpuno nezavisno (na jednom gledam film a na drugom surfujem po netu....)

Sve ideje su dobrodosle i bilo bi dobro da svoje ideje podkrepite i sa nekom cenom i otprilike na koju stranu da trcim po komponentu :)

Drugarski:wave;

Turbo

E, sad ce Magick da se javi i da ti kaze da uzmes Matrox, mada ovog puta cu i ja to da ti kazem. Za dva monitora, uz to jedan malo poveci cini mi se da je to jedino pravo resenje. Naravno, ako ne nameravas da se intenzivno igras.

(na jednom gledam film a na drugom surfujem po netu...)

:D :D E ovo ti je bas dobro.Kako ti samo polazi za rukom da gledas film i surfujes.:p :p

Re: (na jednom gledam film a na drugom surfujem po netu...)

simpson H je napisao(la):
:D :D E ovo ti je bas dobro.Kako ti samo polazi za rukom da gledas film i surfujes.:p :p

Pa jednim okom surfuje, a drugim gleda film, pobogu crni Homere...:D

gledanje filma jednim okom....

zalosno je ako u toku gledanja filma niste u stanju nista drugo da radite....hrkk

Ne upustam se toliko u folmove da usput ne bi mogao i misa da drzim u ruci i ispostavilo se da je surfovanje uz gledanje filmova idealno, samo sam malko drugacije rasporedio TV pa ga sad ne vidim kad sedim za kompom:(

Ali sam zamolio da mi pomognete oko kupovine a ne da komentarisete sta cu ja raditi sa komponentama, HVALA!

Re: gledanje filma jednim okom....

Turbo je napisao(la):
zalosno je ako u toku gledanja filma niste u stanju nista drugo da radite....hrkk

Ne upustam se toliko u folmove da usput ne bi mogao i misa da drzim u ruci i ispostavilo se da je surfovanje uz gledanje filmova idealno, samo sam malko drugacije rasporedio TV pa ga sad ne vidim kad sedim za kompom:(

Ali sam zamolio da mi pomognete oko kupovine a ne da komentarisete sta cu ja raditi sa komponentama, HVALA!
Ma mozes i da ih bacis kroz prozor ,sto se mene tice,al' mi je stvarno interesantno da znam,kakve to filmove gledas dok surfujes .Da nisu XXX?:D

Re: Re: gledanje filma jednim okom....

Ma mozes i da ih bacis kroz prozor ,sto se mene tice,al' mi je stvarno interesantno da znam,kakve to filmove gledas dok surfujes .Da nisu XXX?:D

Ma nije to nista, moj klinac surfuje i uci, aj' ti to!

Ja na poslu gledam u LiteOn 19" C1996PNST u kombinaciji sa integrisanom video karticom na i815 cipsetu i prilicno sam zadovoljan kvalitetom slike, s obzirom da je ipak rec o integrisanoj grafici. Velicina tacke je 0.26 a max. rezolucija 1600x1200. Kosta svega 270e + p.p. Od aplikacija pretezno koristim Photoshop za obradu grafike za web i Dreamweaver. Ako hoces da izdvojis malo vise novaca, preporucio bih ti Samsung 957P koji kosta oko 315e + p.p. - velicina tacke je 0.22 a max rezolucija 1920x1440.

Sto se graficke tice, najbolji izbor je neka sa ATI cipom. Konkretno, imao sam prilike da radim sa Club3D 7500 i 8500LE, pa ti iz iskustva mogu reci da ce ti zavrsiti posao. Po meni, najbolji odnos cena/performanse ima 7500 Ultra za oko 122e + p.p. mada ako imas novaca, uzmi 8500LE za 184e + p.p. U Subotici sve navedeno mozes naci u:

DIT Computers

Telefon: 024/553-961

ili

Tipp Topp

Telefon: 024/554-803

Koliko sam upoznat, Radeon 7500 i 8500LE nisu sa izlazom za dva monitora a meni bi to bilo potrebno, a posto na poslu gledam 8 sati u NEC-a od 22" na MAC-u G4 sa ATI grafikom, mislim da me Lite On ipak ne bi zadovoljio ;)

Simpsone, ne gledam XXX-ove, nemam potrebe za tim, ako mi se nesto slicno gleda ili radi, to uradim UZIVO a nebi kupio drugi monitor zbog toga....

Znaci, konstruktivne ideje molim i licna iskustva....

Zelim da koristim DVA monitora istovremeno sa podeljenim desktopom ili nezavisno jedan od drugog.....

Ocekujem preporuke za 19" i vece monitore i za graficke kartice sa podrskom za DVA monitora

Turbo je napisao(la):
Koliko sam upoznat, Radeon 7500 i 8500LE nisu sa izlazom za dva monitora a meni bi to bilo potrebno, a posto na poslu gledam 8 sati u NEC-a od 22" na MAC-u G4 sa ATI grafikom, mislim da me Lite On ipak ne bi zadovoljio ;)

Simpsone, ne gledam XXX-ove, nemam potrebe za tim, ako mi se nesto slicno gleda ili radi, to uradim UZIVO a nebi kupio drugi monitor zbog toga....

Znaci, konstruktivne ideje molim i licna iskustva....

Zelim da koristim DVA monitora istovremeno sa podeljenim desktopom ili nezavisno jedan od drugog.....

Ocekujem preporuke za 19" i vece monitore i za graficke kartice sa podrskom za DVA monitora
Sa tobom izgleda nema sale pa onda da predjemo na ozbiljno.

Ako ti igranje nije primarno,onda je pravo resenje MATROX G400DH.Mozes da ga nadjes polovnog za 70-90€.Sto se monitora tice ,kada gledas odnos kvalitet- cena ,Samsung 959NF-u nema ravnog.Odlican izbor bi bio i 957p ako ti nije previse stalo do ravne cevi.

Pozdrav

Slucajno imam bas kombinaciju Matrox G400DH i Samsung 959nf i ;) ;) ;) :cool:

Sala-mala...

Homere, nemoj pogresno da me shvatis.... ali da sam hteo da se salim pisao bi na yu.forum.vicevi ili nesto slicno, a ovde sam trazio pomoc oko nabavke nimalo jeftine racunarske opreme...

Dakle kad kupim monitor i graficku i sve to bude funkcionisalo kako treba, onda cemo se saliti gde tebi bude odgovaralo.....

MAtrox 400DH otpada na zalost zbog igrica, i stvarno mi je zao sto moram da ga iskljucim iz trke, posto sam ga video na delu, a sta cu... igre su igre...

Da li neko ima iskustva sa ATI-jem i dva monitora??????

E pa Turbo , lose si upoznat...

Radeon7500 ima izlaz za CRT + (TFT ili CRT) + TV !
Sad ja pretpostavljam da jaci i skuplji 8500 ima takodje ?
Ono TFT ili CRT znaci da je taj izlaz DVI koji se koristi za TFT ali dobijes adapter za CRT i tu bi kacio drugi monitor ako se ne varam .
Imam Samsung 757p i 755df i slika je savrsena na p-modelu (naravno) .
Ako uzimas 19" potpuno se slazem da je Samsung sa p-sufiksom najbolji izbor ako nisi "lud" za flat-om .
Uostalom , dogod se ne promeni princip generisanja slike katodnim topom koji se po svojoj fizici krece po luku ne vidim razlog za forsiranje flat-ekrana naustrb ocnog vida (zamucenje slike itd.) kao sto je slucaj na ovom drugom 755df sto imam (kupio sam ga prvog na nevidjeno , nazalost) .

Pozdrav , Misa...boom

P.S. Ne znam cime planiras da se bavis , ali ako to ukljucuje D3D u XP-u naicices na izvestan problem sa AGP Texture Acceleration (pretpostavljam da je problem na relaciji driveri za ATI + sam XP , jedva cekam SP za XP !) .Sto se tice ostalih OS-ova sve je O.K. osim sto ce te ATI-jevi "specificni" drajveri malo namuciti...

Ja imam Eagle GF3 sa CRT+DVI+TV-out mada nisam siguran kako bi to funkcionisalo sa dva monitora, pogotovo kad je jedan 19 inca. I nemam pojma kako su resili koriscenje 2 monitora. Kod matroxa je to doduse provereno. Mozda da sacekas Parheliu?

Re: Re: gledanje filma jednim okom....

Mozda takve filmove i ne gleda, bar ne razrogacenih ociju... mozda ih samo osluskuje :D:D:D

Re: Re: Re: gledanje filma jednim okom....

gozilla je napisao(la):
Ma nije to nista, moj klinac surfuje i uci, aj' ti to!

A jel'moze tvoj klinac k'o ja... u isto vreme ucim i picim GTA3 :D

Ashley je napisao(la):
Ako hoces da izdvojis malo vise novaca, preporucio bih ti Samsung 957P koji kosta oko 315e + p.p. - velicina tacke je 0.22 a max rezolucija 1920x1440.

Samo da napomenem da je to horizontalno. Vertikalno je kao i kod svih 0.26/27. Marketinski potez.

Re: Sala-mala...

Turbo je napisao(la):
Homere, nemoj pogresno da me shvatis.... ali da sam hteo da se salim pisao bi na yu.forum.vicevi ili nesto slicno, a ovde sam trazio pomoc oko nabavke nimalo jeftine racunarske opreme...

Dakle kad kupim monitor i graficku i sve to bude funkcionisalo kako treba, onda cemo se saliti gde tebi bude odgovaralo.....

MAtrox 400DH otpada na zalost zbog igrica, i stvarno mi je zao sto moram da ga iskljucim iz trke, posto sam ga video na delu, a sta cu... igre su igre...

Da li neko ima iskustva sa ATI-jem i dva monitora??????

moj savet: GiGABYTE ATI RADEON 8500LE 64 DDR. ima dva izlaza za monitor (doduse jedan je DVI, ali se uz karticu dobija adapter), slika je odlicna (ne moze da se poredi sa pravim ATI-jem, ali je sigurno bolja od nVidia kartica i CLUB3D), mozes da se igras na njemu koliko hoces i shta hoces. Shta ce ti vise. A i kartica je nesto skuplja od CLUB3D modela, mada po meni ne moze da se poredi sa njima. shto se tice monitora najbolje resenje po meni je Samsung 959NF. Za te pare bolje nema. ako te zanima doticna kartica javi se na mail da ne reklamiram ovde. ajde u zdravlje

Sto se tice kartice stvar je tvog licnog izbora ATI ili Nvidia, imas gomilu testova i na benchmarku i na netu pa odluci.
E sad za monitor, posto sam vlasnik Samsung 959NF-a, ako planiras ovaj monitor ne kupuj ga na nevidjeno jer mozes svasta da dobijes. Moj glas bi isao za Samsung 957P model koji nema toliko ostru sliku i ima nesto slabiji kontrast u odnosu na 959NF, al' mu je zato geometrija bolja i ima plus u vidu cene jer je nekih 100€ jeftiniji.
Jos jedna dobra stvar kod Samsung monitora je da ih je moguce kupiti bez poreza, treba se samo malo potruditi. LiteOn ti ne bi preporucio jer sam video C1996PNST (mutan po coskovima i losija geometrija na 1280x1024) i za razliku u ceni izmedju njega i Samsunga 957P (oko 50€ ako uzmes Samsung bez poreza), Samsung 957P je za dve klase bolji monitor.
Ako hoces bas da kupis vrhunski 19" monitor uz to i flat pogledaj neki od top modela ViewSonic-a P95F.

Vrh Dno