Šta je novo?

Kupovina laptopa u USA...

Extreme

Slavan
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poena
350
Kao prvo, ako thread nije za ovaj forum, neka ga gospoda administratori slobodno prebace u odgovarajuci ;).

Kao drugo, ovako: drugar mi za otprilike nedelju-dve ide u USA, tacnije Miami, kod neke tetke, pa ce najverovatnije tamo i da ostane (bio bi lood da se vraca, zar ne?:smoke:), pa posto treba da uzimam laptop ovih dana, a negde sam citao (verovatno ovde) da su tamo dosta jeftiniji nego u Evropi, a kamoli kod nas, palo mi je na pamet da mi on uzme tamo pa posalje.
E sad me zanima koliko je to stvarno jeftinije tamo, koji su najzastupljeniji (da li mogu da pogledam ponudu negde preko Net-a, posto se on bas i ne razume pa ce mu trebati tacan naziv, oznaka i sl.), koliko vremena treba da stigne, kolika je carina/porez kod ovih nasih derikoza:-devil-: i da li se to uopste isplati? Najvise bi pomogao neko ko ima licnog iskustva u tome (donosenju/slanju odande) a cini mi se da sam video i par user-a odande, pa me zanima sta i oni o svemu misle.

Pozz i sorry zbog ovako dugackog posta.:type:

na kakvo slanje mislis?
ako si mislio na neko postom ili tako nesto, nemoj ni slucajno...
moze ti se jedino isplatiti ako ti ga donesu i jos uspeju da ga prenesu bez carine i poreza (30% ukupno) i naravno ako ne bude problema koji bi podlegali garanciji...

Pa slanje avionskom postom, npr. Nema sanse da donese, ostaje tamo sigurno godinu dana a verovatno i za stalno, tako da to otpada... ( za godinu dana cu ja napraviti novi model laptopa, ako treba;)) A kako to da je carina+porez toliko, nije valjda da je isto kad se narucuje od firmi/pravnih lica i kad ti salje fizicko lice (jos ako na posiljci napise da je vrednost 100-200€)?

P.S. Za garanciju nije problem, 90% notebook-ova srednje/vise klase ima WW.:smoke:

pa da, carinici su mutavi, pa ce da poveruju da je posiljka 100eu |>>

zveknuce ti 30% procenjene vrednosti... o mogucnostima da ne prezivi put ne bih ni da ti pricam...

sto se world wide garancije tice, prvo ti to proveri ovde... meni su na digitron od 100eu, hteli da naplate servis pod garancijom 70eu (kao naplata slanja....|>>)

Računari su dosta jeftiniji u USA nego ovde. Poštom ako ti pošalje vrlo lako može da uopšte ne stigne! Moj savet je da zaboraviš na tu varijantu...

P.S. Može da ti pošalje i DHL-om pa da cena slanja bude 2 x veća od samog laptopa. :) I stiže ti 200% posto.

Najbolje je da ti neko licno nesto donese. Recimo ja sam kupio digitalac u 2 navrata koji su kostali preko 300 evra, i bio je sakriven u torbi da se ne plati carina.

Sto se laptopa tice, on ne treba da se svercuje bilo da je nov ili polovan, jer svakom poslovnom (a i obicnom) coveku je uvek pri ruci, ne treba nikom da se pravdas.

Sto se tice DHL, UPS, Posta, na to zaboravi. Skuplja je pita nego tepsija.

Hmm, znaci nista od slanja. Dobro, probacu neku varijantu s donosenjem, mada ne verujem da cu uspeti nesto da organizujem...

P.S. Hvala svima na savetima.

Ja sam svoj lap kupio takođe u USA, i to baš u Miami-ju...

Tačnije, kupio mi ga je poznanik i doneo ovamo. Proneo ga je kroz carinu (i to nekoliko puta, pošto je prvo došao u Hrvatsku, pa kasnije autom do NS-a), i niko ga nije ništa pitao...
Odabrali smo Dell jer je on imao do tada nekoliko njihovih laptopova i dobro su se pokazali (a i nabavka je bila najbrža i najjednostavnija, sa mogućnošću konfigurisanja po želji i mogućnostima)... Ja sam ga konfigurisao prema lovi koju sam imao, a on ga je poručio i platio preko Dell sajta. Stigao mu je tamo na kućnu adresu za tri dana...

Uglavnom, za lovu za koju bih ovde mogao u tom trenutku kupiti neki slabiji "no name" lap, dobio sam Centrino mašinu i to poznatog proizvođača...

Slanje poštom ovamo ti ni ja ne preporučujem. Bolje je da ti drugar nađe nekog ko ide ovamo, pa da ti to donese. Kupite i neku lepu torbu i uz malo sreće stiže do tebe a da niko ništa ne pita...

Poslednja izmena:
otprilike 10 puta sam napisao na ovom forumu da pravila nema... znaci kad sletis u bg, moze neko da te dira, a i ne mora... kad ides kolima preko grane verovatno nece posto si za njih suvise sitna riba...

KizaLion je napisao(la):
Sto se laptopa tice, on ne treba da se svercuje bilo da je nov ili polovan, jer svakom poslovnom (a i obicnom) coveku je uvek pri ruci, ne treba nikom da se pravdas.
da samo to je u normalnoj drzavi, a ne i kod nas

drug mi dosao iz spanije na mesec-dva i poneo laptop sa sobom star godinu dana

dosao na aerodrom i carinik mu trazio da plati carinu, aloooo

i to tricavih 15000 dinara... lopovi

Zavisi kakav lap hocesh. Najbolje je da uzmesh korishcen i da ti prodavac napishe pola vrednosti da bi platio manju carinu, opet ce ti se isplatiti.

Pogledaj na www.ebay.com kakve su cene za to shto te zanima.

Nazad
Vrh Dno