Šta je novo?

Kupovina laptopa u 2023 - opšta tema [za konkretne preporuke je podforum "Šta da kupim"]

Sta mislite o microsoft surface i koji je ok model? Zanimljiv mi je sto se moze koristiti kao tablet sa full windows okruzenjem. Potreban je u tom slucaju zbog banke i usb verifikacije
Samsung Galaxy Book5 Pro 360 ili Lenovo Yoga ako hoćeš laptop i tablet u jednom.
Tu je i HP Envy x360 i još neki modeli...

Poslednja izmena:
Šta mislite o Lenovo IdeaPad 5 2-in-1 16AHP9 sa ryzen 5 8645hs procesorom, 16gb ram 1tb ssd? Kakav je u odnosu na ThinkBook 16 G7 ARP sa ryzen 7 7735hs sa 16gb ram i 512gb ssd? Ideapad je skuplji 100e ali ih stavljam u isti cenovni rang jer ima noviji procesor, veći ssd i noviju grafiku 760m vs 680m.
U principu me najviše zanima kvalitet izrade, ekran, baterija, zvuk, osvetljena tastatura. Znam da je preporučen thinkbook serija ali mi je ovaj ideapad zanimljiv zbog tablet funkcije. Ekrani su ips od 300nita na oba modela.
Можда (чини се) да су 8645hs исправили неке раније багове.
Иначе то је исти 7535 само препакован и другачије назван.
Једино је те процесоре тешко охладити. Молиш Бога да у биосу има power saving опција.
За екран ти је све једно те исто. Укратко танко, нећеш се усрећити са екраном.
Ја те таблет уређаје не бих никад узимао, бојим се да шарке не пукну као planned obsolence.
Think book даје 3 године гаранције. Можда да узмеш са Ryzen 5 процесором па ако ти екран не смета и ако се не прегрева, то је то.
Meni je Yoga 9Pro jako zanimljiv, ali model sa Mini LED Anti-Glare ekranom.
Oled jeste lep, ali je i sjajan što može mnogo da oteža rad van kuće ili kancelarije.
Ја много волим Леново и ложио сам се на њихове скупље моделе али после истраживања сам одустао.

Vec neko vreme se lomim za Thinkbook 16 g7.
Razmisljam izmedji,
125u
155h
7535hs
Često se pominje problem moguceg pregrevanja.
Thinbook dolazi sa pomenutim procesorima + 7735hs (od koga odustajem zbog pomenutog pregrevanja)

Diamond,
pominjes power saving u biosu, kako znati da li ga Thinkbook ima ili nema?

Zamolio bih Vas za savet-misljenje od gore pomenutih procesora,
koji je od njih balans snage-potrosnje-pregrevanja,
koji bi bio Vas izbor?

@booby ni jedna od tih...novi intel ili amd (posebno) ako ti je bitan taj navedeni odnos

Ako mislis na ultra 2 gen i novi amd,
mogucnosti su takve da je cenovni limit pomenutih.
Ako moze predlog u okviru tog budzeta.
da ekran nije 14" , da ima num.tastaturu.

Nemam pojma oko tih slabijih konfiguracija ali znam da svaki amd koji ima 35 na kraju priada staroj zen 3 arhitekturi i nikako nije prepakovani 45 kako si napisao. 8945hs jeste npr prepakovani 7945hs. Od ovih navedenih ako ti nije snaga prioritet idi na intel sa u inače ovaj 155h

Van standardne upotrebe jedino zahtevno bi bila video obrada klipova sa mobtela.
Da li je 125u sposoban da obradi kratke porodicne klipove u 4k ili ne?
Svo vreme to mi pravi problem oko izbora.
155u prelazi budzet, a sto se tice ryzena ne znam sta bi moglo doci u izbor?

Pozdrav, koliko bi trebao da je radni takt procesora kod laptopova (novih), vidim da je kod nekih 1.2 ili 1.3 Ghz, kod nekih drugih proizvođača je preko dva Ghz? Koliki treba da bude, da bi sve funkcionisalo besprekorno?

@Sivi soko
To što gledaš je minimalni takt, na kom procesor radi kad ne radi ništa. Gledaj maksimalni klok, ali i to ti ne znači mnogo, zavisi i od generacije procesora. I šta to treba da radi besprekorno? Ako je rad u office paketima i gledanje filmova, radiće svaki.

Da li je 125u sposoban da obradi kratke porodicne klipove u 4k ili ne?
Svaki je sposoban, samo je pitanje vremena i da li želiš da koristiš računar tokom obrade. Ne znam koji program koristiš, proveri podržava li HW akcelraciju i na kojim čipovima. Ali trebalo bi da većina podržava intelove integrisane grafike

@Sivi soko za koju namenu da funkcioniše besprekorno? Bolje da istražiš prema nameni korišćenja šta ti je najbolje za budžet koji imaš. Sama brojka radnog takta ti ne govori dovoljno o mašini.

@Sivi soko
To što gledaš je minimalni takt, na kom procesor radi kad ne radi ništa. Gledaj maksimalni klok, ali i to ti ne znači mnogo, zavisi i od generacije procesora. I šta to treba da radi besprekorno? Ako je rad u office paketima i gledanje filmova, radiće svaki.

@Sivi soko za koju namenu da funkcioniše besprekorno? Bolje da istražiš prema nameni korišćenja šta ti je najbolje za budžet koji imaš. Sama brojka radnog takta ti ne govori dovoljno o mašini.

Znači minimalni takt, ok, zbunjivalo me je, jer kod nekih drugih proizvođača vidim da je minimalni takt veći, ćak i 3 Ghz, pa mi zato bilo čudno. Aaa treba mi za MS office, multimediju, ponekad AutoCAD (ne mora biti najnoviji), Za programe za crtanje elektroinstalacija (Eplan Electric, npr) i to je to. Da mogu istovremeno da radim u Eplan-u i da imam istovremeno nekoliko tabova otvorenih u brauzeru, to su moji zahtevi.

Poslednja izmena od urednika:
Moraš proveriti specifikaciju konkretnog modela, aanekad nije lako naći sve informacije. Još sad (skoro) svi procesori imaju "power" i "efficient" jezgra, koja imaju različite najniže i najviše taktove (slično kao i u mobilnim telefonima). U svakom slučaju, svi današnji procesori su dobri, izuzetak za neke zahtevnije poslove (CAD) su modeli koji imaju samo mala (efficient) jezgra, trenutno sa oznakom N (N100, N200, N305...), mada nisam video takve laptopove u ponudi kod nas

Za predloge za kupovinu, mesto je "Šta da kupim" podforum

Ako laptop već dolazi sa fabrički instaliranim sistemom (Ubuntu), da li je preporučljivo da se obriše i instalira Windows?

Poslednja izmena:

5. The Budget Pick – Lenovo LOQ REVIEW
4. The Mid-Range Picks – Lenovo Legion 5 REVIEW & Acer Helios Neo 16 REVIEW
3. The Portability Pick – ASUS Zephyrus G14 REVIEW
2. The Power Pick – Lenovo Legion Pro 7 REVIEW
1. Best Premium 16″ – ASUS Zephyrus G16 REVIEW & Lenovo Legion 7i REVIEW

Anyway, personally I’m leaning towards the Legion 7i as it’s a bit more powerful and lets you upgrade the RAM. But I also really appreciate lightweight laptops for travel, so the G16 with it’s OLED screen would work great too – ideally look to get it with 32GB RAM so you’re not stuck with 16GB In future.

Poslednja izmena:

0w3QzJSm_o.png

Okreni obrni već godinama Lenovo/Asus i iste serije najbolje :)

Poslednja izmena:
Sta kupiti za 450-500e, da ne izgleda plasticno, koristio bi se za internet i neke nezahtevnije editovanje? Ako uopste postoji ta opcija za te pare

Znam, zato mi je i žao...nije da bi išta lošiji bio od ovih navedenih, čak šta više

Ne znam šta si video ali sam siguran da nije ni svaka ista.

Šta biste mi preporučili od ovih ili nešto slično po karakteristikama i ceni? Hvala.

1. LENOVO Legion Pro 5 16IRX9
Model procesora: Intel Core i5-14450HX do 4.80 GHz
Dijagonala ekrana: 16''
Tip grafičke kartice: GeForce RTX 4060 8 GB
RAM (memorija): 32GB
SSD: 1TB SSD
163.329RSD

2. LENOVO Legion Slim 5 16AHP9
Model procesora: AMD Ryzen 7 8845HS do 5.10GHz
Dijagonala ekrana: 16''
Tip grafičke kartice: GeForce RTX 4060 8 GB
RAM (memorija): 32GB