Šta je novo?

Kupovina laptopa u 2023 - opšta tema [za konkretne preporuke je podforum "Šta da kupim"]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Narucio idepad 16IAH7 za 87k din, preko nase radnje ne madjara. I5 12450h rtx3050, 16' ekran 165hz 350nits 1920x1200 :) jurio legion neki sa 3060/3050 ali ne vredi. Za ove novce je nemoguce, cak ni preko madjara

Nema usb c port i mux switch :) ali Odgledao jarrod recenziju za 2022 idepad i citao po redditu, hladjenje na 2022 modelima je vrhunsko

Meni je iskreno malo cudan ovaj popust :) obicno jeftiniji modeli imaju 120hz 15.6 ekran koji je losiji I tamniji. Gledam cene i na iponu je dosta skuplji.

A popust je za sve modele, trebalo bi da nisu vraceni

Gledam nešto laptop za klijenta, budžet mu oko 1200e i hoće samo HP, 15.6", za klasičan office work, ništa zahtjevno. Kapiram ima dobar Envy sigurno i nađem ga ali for God's sake kakve ovo displeje HP ugrađuje u ove laptopove ? Je li realno da za 1200e dobijaš 250 nita ekran sa 45% NTSC pokrivenosti ?

Gledam nešto laptop za klijenta, budžet mu oko 1200e i hoće samo HP, 15.6", za klasičan office work, ništa zahtjevno. Kapiram ima dobar Envy sigurno i nađem ga ali for God's sake kakve ovo displeje HP ugrađuje u ove laptopove ? Je li realno da za 1200e dobijaš 250 nita ekran sa 45% NTSC pokrivenosti ?
Ovo je odlicno za office upotrebu ...HP EliteBook 860 G9... Dosta kvalitetniji uredjaj od tog fensi Envy-a 😉

Ja uzeo na kraju ThinkBook 15 G4 za 600e. Danas stavio windows, instalirao neke programe, cackao malo i cini mi se da nije los izbor. Brzo i tiho radi, dobar zvuk, ok displej, baterija izdrzala 5 i po sati.

Iznenadilo me sto koristi iskljucivo usb-c port za punjenje, a punjac bukvalno kao za mobilni telefon, nema ac adaptera. Ova neka prica, prvi put se s tim susrecem. Kapiram da ce sporo ici punjenje, a i kablic je relativno kratak, ali sta da se radi...

Forumasi, dva pitanja za one koji se razumeju oko RAM-a, podesavanja brzina i tajminga, kao i SSD-ova.

Trenutna RAM memorija u laptopu je DDR5 na 4800MHz (32GB). Planirana je nadogradnja na 64GB.
Mislio sam da uzmem memoriju na 5200MHz ili 5600MHz (posto je CPU Ryzen 7945HX sa max RAM brzinom od 5200MHz) i kako procitah na jednom forumu za taj laptop (Scar 17 2023) da je neko ubacio 64GB na 5600MHz koja je posle nekih minut u BIOSu automatski podesena na 5200MHz.
Recimo na sajtu Crucial-a, vidim da su za taj model laptopa podrzane memorije od 4800, 5200 i 5600MHz (64GB - 2x32GB kit).
E sada, nemam informacije kako to funkcionise u realnom radu u smislu stabilnosti i mozda dodatnog zagrevanja, pa me interesuje, da li se ti brzi memorijski moduli u slucaju nestabilnosti mogu setovati u BIOSu na nizu brzinu i odgovarajuce tajminge (sa 5600MHz ili 5200MHz na 4800MHz)?

Takodje, imate li preporuku za M.2 SSD Gen4, ubacio bih jos 4TB pored ovog od 2TB (Samsung PM9A1). Tipa da ima dobre brzine i da se ne greje previse u radu (za neke Samsung serije PRO i EVO Gen4 procitah da se poprilicno zagrevaju u radu).

Što se ddr(5) tiče, gledaš koja je brzina maksimalno podržana za taj model laptopa i to vijaš (bržu možeš kupiti ali je generalno bacanje para da ne kažem overkill). Naravno čak i da staviš bržu memoriju, laptop će setovati ono što mu je max podržano i raditi na tome.

Ssd od 4gb vidim dosta Sabrent rocket da hvale ali nisam imao iskustva...ja sam na samsung 980 pro koji je sekundarni disk.

Ne, ima 2 slota za memoriju. Tih 32GB (2x16GB) ce ici na oglase nakon zamene za 64GB (2x32GB).

Što se ddr(5) tiče, gledaš koja je brzina maksimalno podržana za taj model laptopa i to vijaš (bržu možeš kupiti ali je generalno bacanje para da ne kažem overkill). Naravno čak i da staviš bržu memoriju, laptop će setovati ono što mu je max podržano i raditi na tome.

Ssd od 4gb vidim dosta Sabrent rocket da hvale ali nisam imao iskustva...ja sam na samsung 980 pro koji je sekundarni disk.
RAM na 5200MHz bi bilo optimalno resenje, da se iskoristi max potencijal CPU-a. Jedino me brine stabilnost i zagrevanje. Ne znam zasto je Asus stavio 4800MHz RAM umesto 5200MHz. Mozda zbog stabilnosti, a mozda zbog dostupnosti DDR5 RAM-a kada je predstavljen laptop (sam pocetak godine). Zato sam pitao fa li taj 5200MHz moze da se namesti na 4800MHz ako bude problema u radu.

Samsung 980 i 990 ne vidim u 4TB, max je 2TB. Pa cu videti neki od drugog proizvodjaca. Da li bi mogli da se instaliraju u laptop sa heatsinkom njihovim? I to mi je nejasno.
dru

Neverovatno krš ekrane koriste... Još jedan od razloga zašto je HP najveće đubre na tržištu.

Starlabs je izbavio novi Star Lite (MK V). Ali nažalost nije klasičan laptop već 2u1 tablet (x86)
Međutim, specifikacije su na mestu
Intel N200 (4c/4t) / 16GB RAM / 512 GB NVMe (ili više) / 12,5" 2880x1920 ekran / pasivno hlađenje / 12h baterija?
Mana je nepostojanje USB A porta, što je logično za ovaj dizajn, ali zato smanjuje upotrebnu vrednost. Vidim da su ljudi (njihovi kupci) uglavnom razočarani, iako ima neke prednosti. Bolje bi bilo da su išli na 360° dizajn, ako su hteli touch ekran i tablet opciju (mada takvi uređaji nisu toliko prijatni za tablet mod zbog mase). I mislim da je FHD bolja opcija za ovu dijagonalu, nema potrebe za više od toga, posebno sa trenutnim stanje hidpi i scalinga na većini linux okruženja :d

Generalno, ponuda manjih laptopova (11,6"-12,5") je nikakva, sve se svodi na Chromebook-ove i/ili prilično ograničene specifikacije (8GB RAM, eMMC storage, 720p ekran). Tako da sa trenutnom cenom, ovo i nije tako loš izbor. Svakako je sposobna naprava, a podržava i Windows, pa je dobar konkurent i nekim Surface modelima

Poslednja izmena:
Acer Laptopovi sa i5 1135G7 pali ispod 50.000 , zanima me jel koristio neko ove Acer laptopove:

Screenshot 2023-08-19 130829.png
Ovo su verovatno modeli iz 2021 eventualno sredina 2022 , posto se blizi 14 generacija ovo se i ocekivalo da ce laptopovima sa 11 generacijom da padne cena , pored Acera i Asus ima neke modele sa i5 1135g7 ispod 50.000 posto imam licno ovaj procesor mogu ga preporuciti za multimediju , 16GB je preporuka ali moze i sa 8GB da lepo radi mada Windows 11 povuce 5-6GB.

RAM na 5200MHz bi bilo optimalno resenje, da se iskoristi max potencijal CPU-a. Jedino me brine stabilnost i zagrevanje. Ne znam zasto je Asus stavio 4800MHz RAM umesto 5200MHz. Mozda zbog stabilnosti, a mozda zbog dostupnosti DDR5 RAM-a kada je predstavljen laptop (sam pocetak godine). Zato sam pitao fa li taj 5200MHz moze da se namesti na 4800MHz ako bude problema u radu.

Samsung 980 i 990 ne vidim u 4TB, max je 2TB. Pa cu videti neki od drugog proizvodjaca. Da li bi mogli da se instaliraju u laptop sa heatsinkom njihovim? I to mi je nejasno.
dru
Pošto naš Asus baš kasni sa odgovorima.
Gde planiraš zamenu RAM-a i ubacivanje još jednom M.2?
Da bi ostala aktivna garancija.

Ne bi trebalo da se garancija gubi ubacivanjem rama i ssd-a. Ja sam lenovo pitao ranine za to, rekoše da se ne gubi garancija

Pozdrav
potreban mi je laptop za posao sa nekom grafickom karticom i nasao sam ova dva modela

Lenovo deluje bolji na papiru,ali nisam do sada imao iskustva sa laptopovima,tako da se uzdam u vase znanje i iskustvo.
Mozda neko od iskusnijih clanova ima jos neki predlog u tom cenovnom rangu do 100,000 dinara

@mapko Kupovina laptopa u 2023 - opšta tema [za konkretne preporuke je podforum "Šta da kupim"]...naslov ne govori dovoljno?

Kakva je situacija sa proizvodjacima koji imaju US tastature?
Vecina modela koja su mi se svidela su Lenovo, ali Lenovo ima dobru lokalizaciju i vecina modela koje sam gledao imaju YU raspored...
Znam da je Dell potpuno US, mozda i ASUS...

Ja već godinama koristim stikere. Problem je ako tastatura ima pozadinsko osveljtenje, onda se baš slabo vidi. Mada možda ima stikera sa transparentim slovima

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno