Šta je novo?

Kupovina laptopa u 2023 - opšta tema [za konkretne preporuke je podforum "Šta da kupim"]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Temperature za przenje jaja.Koliko moze da gura takve temperature da mu nesto ne otkaze?

Temperature za przenje jaja.Koliko moze da gura takve temperature da mu nesto ne otkaze?
Tako je projektovan da radi; pa sad da li ce to da bude 2 dana ili 10 godina, niko ne moze sa sigurnoscu da ti kaze (al cinjenica je da je u proslom veku tehnika bila daleko kvalitetnija i dugotrajnija). Meni je tu veca briga sto je toliko drasticna razlika u temperaturi izmedju pojedinih jezgara na samom procesoru.

Poslednja izmena od urednika:
Ako uzmemo da je namjena da zamjeni desktop(na punjacu biti vecinom). povezanost sa tv-om i pustanje multimedia, surf, light gaming, mozda neka light video obrada ...da li su recimo procesori i5-12500h ili 6800h overkill za te potrebe ?

kao npr, legion 5 i5-12500h 3060; GB G5 i5-12500h 3050ti, ThinkBook 6600/6800h,...
Ili je bolja neka druga danasnja cpu/gpu kombinacija.

Ja sam negde na nekom reviewu pročitao da je AMD 7945HX postigao znatno bolje rezultate u testovima nego Intel 13980HX ali da me ubiješ ne mogu se setiti gde tačno.
Jeste, u pogledu performansi u Scar 17, otkida. Barem za sve ono sto je meni vazno od aplikacija. U sustini par procenata je sporiji u single-threading od Intela, a u multithreading je i do 20% brzi. Isto ima vise temperature pod opterecenjem, pogotovo ako je na stolu. Evo komentara osobe sa ultrabookreview koja je radila test oba (Scar 18 i 17).
@q3railer

Kimtec servis vrši servisiranje Asus laptopova u garantnom i vangarantnom roku. Ja sam imao iskustva sa njima i korektni su - ništa više i ništa manje od toga.
Hvala na informaciji.

Prilozi

• Comment.JPG
    Comment.JPG
    76.1 KB · Pregleda: 75
Meni je tu veca briga sto je toliko drasticna razlika u temperaturi izmedju pojedinih jezgara na samom procesoru.
Da, jezgra 0,2,4 su oko +15C u odnosu na ostala, što izaziva raniji throttle.
Verovatno da fabrički nisu ravnomerno primenili pastu.

Problem je što se fabrički koristi liquid metal, koji je, koliko sam shvatio, pipav za ručno nanošenje.
Da li neko kod nas radi nanošenje tečnog metala, a da ima rutinu ? Idealno u NS ?

@brk303 daj neki 3d mark i/ili game bench, mene vise zanima kako se ta 4060 kotira u odnosu na 3070(ti)...mada po onome sto sam video, tu su negde.

Da, jezgra 0,2,4 su oko +15C u odnosu na ostala, što izaziva raniji throttle.
Verovatno da fabrički nisu ravnomerno primenili pastu.

Problem je što se fabrički koristi liquid metal, koji je, koliko sam shvatio, pipav za ručno nanošenje.
Da li neko kod nas radi nanošenje tečnog metala, a da ima rutinu ? Idealno u NS ?
Ako se nanosi masinski (u fabrici), kako je moguce da nije dobro nanesen na CPU? Vidim da su svi laptopovi novije generacije sa liquid metalom. Koliko sam informisan, ne isparava kao termalna pasta, pa nema potrebe za zamenom u toku radnog veka masine.

Ako se nanosi masinski (u fabrici), kako je moguce da nije dobro nanesen na CPU? Vidim da su svi laptopovi novije generacije sa liquid metalom. Koliko sam informisan, ne isparava kao termalna pasta, pa nema potrebe za zamenom u toku radnog veka masine.

Ne znam kako je moguće, ali ne vidim šta drugo može biti problem.
Ista stvar se desila sa prvom serijom novih XMG laptopa:

CPU cooling

The CPU cooling issue was noticable by comparing the temperatures of individual cores. Normally, in an all-core CPU stress test (e.g. Cinebench), all core temperatures should be within a narrow temperature band as they are all in contact with the same heatpipe system. However, in most mass production units, we have seen that often 1 or 2 individual cores were running much hotter than all others.

As per Intel's design, the CPU power is limited by the hottest of all cores. If only 1 core runs exceptionally hot, it spoils the fun for all other cores as the system is forced to reduce CPU Package Power, causing a reduction in CPU rendering performance.

HWiNFO64 starts counting cores at 0 (zero). Based on this counting system, it was usually P-Core 1, 3 or 4 that ran hot. The delta (gap) between those "hot" cores and the average of the "normal" cores was as much as 12°C in some of the worst-affected systems.

This issue was rectified by improving the liquid metal cooling solution on the CPU, leading to higher CPU performance while all cores remain in a narrow temperature band with less than 5° deviation from all-core average.

Kod njih su problem bila jezgra 1,3,4 a kod mene 0,2,4.

Ne bi verovao koliko masina dodje iz fabrike sa lose primenjenom pastom, i na CPU i na GPU cipovima.
Strci sa strane, nije ravnomerno rasporedjena po headspreaderu. Iskreno, u zivotu se ne bih oslanjao na cinjenicu da nesto ne mora nikada da se zameni. Mozda ne ucestalo kao regularna pasta, ali barem jednom u 6-12 meseci.

Auh, sad treba i oko toga da lupam glavu, ako se zadesi. To za liquid metal i zamenu pricam o onome sto procitah od samog Asus-a. Sad koliko je tacno, ne znam. Nisam siguran ni koliko dugo se primenjuje uopste na tim brzim laptopovima, od koje generacije. Ranije sam cuo da je stavljana na neke desktop CPU modele, ko bas zeli da izvuce maximum. Nisam pratio tu pricu oko laptopova. Tek sada kada sam se zainteresovao za kupovinu nekog. Hvala na informacijama.

Sama pomisao o tome da trebaš da rastavljaš neku stvar zato što je tamo neki "Mike" ili neki robot ili ko veću fabrici nešto loše uradio i da se zezaš sa time i da sutra imaš poblema sa garancijom je suludo. Tako isto sam se i zarekao da mi je ovo prva i poslednja AMD desktop platforma, makar bili bolji od Intela 2 puta, jer sam više proveo vremena sa drajverima i hrpom bios apdejtova i rešavanja gličeva sa jednim računarom koliko sam za sve svoje prethodne Intel računare. Za neke čak nikada i nisam ušao u bios. A što se laptopova tiče, očigledno da je postalo normalno da laptop ima 500 stepeni i da ne smeš da ga staviš u krilo. I mi smo time zadovoljni... :LOL:

Poslednja izmena od urednika:
Hehe, u principu da. Kvalitet svega je drasticno opao, nebitno je da li je skupa ili jeftinija stvar u pitanju.
Inace, porucen Scar 17. Javljam utiske kada stigne i kada ga istestiram malo. Planiram kasnije samo da ubacim 64GB RAM-a (2x32GB). Trenutno je na 2x16GB. 2TB SSD-a mi je dovoljno, sve preko toga ce ici na eksterne diskove.

Nije problem samo u kvalitetu izrade već je veći problem u kontroli kvaliteta koja iz raznoraznih razloga ne odradi posao kako treba.

Ako uzorak iz neke serije koji ide na kontrolu ne zadovolji zahteve kompletna serija bi trebala da se vrati kako bi se nedostaci otklonili ali često je to veliki trošak za proizvođača koji umanjuje profit i to ne bude tako pa dobijamo znatno veći broj problematičnih uređaja od normalnog.

Market-share.png

global-market-share-held-by-pc-vendors.jpg

Poslednja izmena:
Iz mog licnog iskustva, zadnjih 10 god ponajvise gaming laptopova, najbolja stvar sto se tice hladjenja jeste tecni metal.

Meni su na 12700h i 3070ti temp u igrama u proseku oko 72-75c i to je to. Nikakva dodatna hladjenja, postolja i slicno.

A sto se tice fabricki nanesenih pasti ono sto sam ja primetio da uglavnom kada otvorim i vidim (Asus/Msi/Lenovo) one su lepo i isto nanesene, ima je dovoljno pa cak ponekad deluje i previse ali msm da je cest problem da vecina tih laptopova kad izadje iz fabrike pa dok dodje do kupca i koriscenja, prodje min 3 meseca pa cak nekad i po 12 meseci..e upravo u tom periodu da pasta se sasusi malo, stvrdne i izgubi svoje svojstvo. Ali eto moje neko misljenje 😁😁😁

Sad ce jos malo godinu dana kako koristim G15 Strix 2022, temp iste kao i prvog dana, generalno ni proc ni grafika ne prelaze 75. Mada je ne igram zahtevno, WoW i posao.

I kad smo vec kod toga, razmisljam da ga prodam i uzmem Gigabyte Aero 14 Oled sa 4050. Dobro bi mi doslo nesto manje i lakse a da opet mogu da se poigram u putu. Da li je neko imao ikakav kontakt sa malim Aerom?

Pa to je novi model koliko mi se čini. Ili, prethodna generacija je bila samo sa Iris grafikom, koliko se sećam, tj. nije imala dedicated Nvidia grafiku, tako da u to vreme nije bila logična kupovina kao laptop za kreativce.

Stigla masina juce, stigoh nesto kratko da je upalim i prodjem kroz inicijalna podesavanja za Win 11. Sve deluje odlicno za sada, ali posto mi je ovo prvi laptop (nakon velikog broja desktop racunara), trebace mi vremena dok shvatim sve te sitnice oko podesavanja, povezivanja i slicno.

Treba mi pomoc oko povezivanja sa eksternim monitorima (2xAsus 24,5" @240Hz). Koliko vidim, pozadi su 2 USB-C konektora (sa displayport podrskom) i jedan HDMI. Pretpostavljam, nisam siguran 100%, da su ta dva USB-C od diskretne grafike (4090). Pored toga je tu i neka integrisana AMD grafika, HDMI je mozda njen. Kada videh adrenalin i geforce podesavanja jedno do drugog, prepadoh se. :D. Da li je pametno traziti konvertor USB-C to Displayport (kockica ona sa Displayport izlazom i koristiti klasicne Displayport kablove koje vec imam) ili povezati uz kupovinu USB-C ka Displayport kablova? Hteo bih da to povezivanje omoguci 240Hz na samim monitorima, kao kada su vezani preko desktop racunara.

Stvar se komplikuje jer mi takodje treba i veci broj USB ulaza. Sada vidim da mogu da koristim hub ili dock. Neki od njih imaju i Displayport izlaze pored USB portova (i mnogih drugih konektora).

I da, predlog za neki ne glomazan cooler pad. Moze da bude i nesto samo za podizanje laptopa (tipa nesto sto se moze saviti-lakse prenositi, nema ventilatore, otvoren prostor samo da drzi lap u odredjenom polozaju), posto su mu ventovi koji uvlace vazduh sa donje strane. Po recenzijama ovo definitivno pomaze sa drzanjem temperature pod kontrolom u najzahtevnijim scenarijima upotrebe.

Ako ima neko ko je iskusan sa tim stvarima (dugo radi na laptopovima uz hub-ove, dock-ove), moze da predlozi neko dobro resenje s obzirom na moje potrebe. Hvala!

Prilozi

• IMG_20230412_101924.jpg
    IMG_20230412_101924.jpg
    261.6 KB · Pregleda: 56
  • 20230307065138-39b44047.png
    20230307065138-39b44047.png
    407.8 KB · Pregleda: 59
@q3railer pre svega čestitke na kupovini i da te služi/napravi fine pare po mogućnosti!

Što se postolja tiče, preporuka za cooler master ergostand 3

Što se monitora tiče i povezivanja, nemoj mnogo da lupaš glavu; ako ti je već direktna konekcija sa dedicated gpu bitna pre svega ustanovi koji su portovi direkt povezani (pogledaj neki video, nađi pdf ili možda i najbolje iskoristi mux switch u asus softveru i ugasi amd grafiku tj ostavi samo dedicated, pa kad povežeš sa monitorom znaćeš da li određeni izlaz baca sliku direkt ili ne). Kontam da su jedan usb-c i hdmi direkt tako da možeš da koristiš iste; najbitnije u celoj toj priči je da imaš kvalitetne kablove koji potržavaju 240hz na rezoluciji na kojoj planiraš da ih guraš.

Ako još šta trebaš, piši.

Moja velika preporuka za CM Ergostand IV. Koristim ga prvenstveno kad radim iz kreveta, jako je kvalitetan i, najbitnije, onaj donjih deo koji ide na sto je jako kvalitetan, neće pući tako lako.

Stigla masina juce, stigoh nesto kratko da je upalim i prodjem kroz inicijalna podesavanja za Win 11. Sve deluje odlicno za sada, ali posto mi je ovo prvi laptop (nakon velikog broja desktop racunara), trebace mi vremena dok shvatim sve te sitnice oko podesavanja, povezivanja i slicno.

Treba mi pomoc oko povezivanja sa eksternim monitorima (2xAsus 24,5" @240Hz). Koliko vidim, pozadi su 2 USB-C konektora (sa displayport podrskom) i jedan HDMI. Pretpostavljam, nisam siguran 100%, da su ta dva USB-C od diskretne grafike (4090). Pored toga je tu i neka integrisana AMD grafika, HDMI je mozda njen. Kada videh adrenalin i geforce podesavanja jedno do drugog, prepadoh se. :D. Da li je pametno traziti konvertor USB-C to Displayport (kockica ona sa Displayport izlazom i koristiti klasicne Displayport kablove koje vec imam) ili povezati uz kupovinu USB-C ka Displayport kablova? Hteo bih da to povezivanje omoguci 240Hz na samim monitorima, kao kada su vezani preko desktop racunara.

Stvar se komplikuje jer mi takodje treba i veci broj USB ulaza. Sada vidim da mogu da koristim hub ili dock. Neki od njih imaju i Displayport izlaze pored USB portova (i mnogih drugih konektora).

I da, predlog za neki ne glomazan cooler pad. Moze da bude i nesto samo za podizanje laptopa (tipa nesto sto se moze saviti-lakse prenositi, nema ventilatore, otvoren prostor samo da drzi lap u odredjenom polozaju), posto su mu ventovi koji uvlace vazduh sa donje strane. Po recenzijama ovo definitivno pomaze sa drzanjem temperature pod kontrolom u najzahtevnijim scenarijima upotrebe.

Ako ima neko ko je iskusan sa tim stvarima (dugo radi na laptopovima uz hub-ove, dock-ove), moze da predlozi neko dobro resenje s obzirom na moje potrebe. Hvala!
Pre svega, cestitke na kupovini, nek te dobro sluzi masina i potraje dugo!

Mislim da mogu pomoci oko povezivanja, imao sam slicnu situaciju pre par meseci.
Naime, imam isto 2 eksterna monitora povezana na thinkpad (Mi 34" @ 3440x1440 i ThinkVision 24i @ 1920x1080), prvi radi na 144Hz, drugi na 60Hz.
Probao sam nekoliko varijanti kablova i adaptera za ovaj 34" 21:9 i pre svega, nece uopste nuditi mogucnost od 144Hz ako izlaz iz samog laptopa nije DP; s'tim u vidu, nasao sam DP na USB-C adapter (i to nVidia od svih, prvi put vidim, vrv dosao uz neki desktop dGPU pa covek prodavao) i sa njime imam konstantnih 144Hz.
Kontam da je tebi ista situacija za te Asuse - valjalo bi da ti i jedan i drugi idu u ta dva USB-C porta (tako sam namestio kod sebe) da bi imao i punu rezoluciju kao i refresh rate.
Ako vec imas DP kablove koji izlaze iz monitora, nista, nadji samo 2 kvalitetna DP -> USB-C adaptera i banja. Dodao sam sliku kako je kod mene.

Za dockove, iz mog iskustva, oridjidji Lenovo dockovi i Anker. Isti onaj Anker koji pravi eksterne baterije i punjace, etc.
Za coolingpad ne mogu mnogo pomoci, moj ubogi GTX1650 se savrseno dobro hladi ovako. :D *** za RTX4090 treba dobro resenje bas.

Prilozi

• photo_2023-04-13_17-05-42.jpg
    photo_2023-04-13_17-05-42.jpg
    212.1 KB · Pregleda: 47
Pre svega, cestitke na kupovini, nek te dobro sluzi masina i potraje dugo!

Mislim da mogu pomoci oko povezivanja, imao sam slicnu situaciju pre par meseci.
Naime, imam isto 2 eksterna monitora povezana na thinkpad (Mi 34" @ 3440x1440 i ThinkVision 24i @ 1920x1080), prvi radi na 144Hz, drugi na 60Hz.
Probao sam nekoliko varijanti kablova i adaptera za ovaj 34" 21:9 i pre svega, nece uopste nuditi mogucnost od 144Hz ako izlaz iz samog laptopa nije DP; s'tim u vidu, nasao sam DP na USB-C adapter (i to nVidia od svih, prvi put vidim, vrv dosao uz neki desktop dGPU pa covek prodavao) i sa njime imam konstantnih 144Hz.
Kontam da je tebi ista situacija za te Asuse - valjalo bi da ti i jedan i drugi idu u ta dva USB-C porta (tako sam namestio kod sebe) da bi imao i punu rezoluciju kao i refresh rate.
Ako vec imas DP kablove koji izlaze iz monitora, nista, nadji samo 2 kvalitetna DP -> USB-C adaptera i banja. Dodao sam sliku kako je kod mene.

Za dockove, iz mog iskustva, oridjidji Lenovo dockovi i Anker. Isti onaj Anker koji pravi eksterne baterije i punjace, etc.
Za coolingpad ne mogu mnogo pomoci, moj ubogi GTX1650 se savrseno dobro hladi ovako. :D *** za RTX4090 treba dobro resenje bas.

Da li neko ima ideju zbog čega (POBOGU) Asus i Lenovo (možda i MSI) na svojim laptopovima u zadnje 2 godine nemaju klasične ili mini Displayport izlaze??

Vidim da i noviji HP i Gagbyte imaju DP na svojim modelima....

Ja isto povezujem externe monitore na laptop (uvek preko DP kabla kako bih imao 144/165hz osvežavanje) i razmišljao da kupim neki noviji asus/lenovo,ali baš se smorio kada sam video da nemaju DP......mislim treba da platim 1500,2000 eura za laptop i ne mogu "ljudski" da ga povežem na externi monitor,nego moram da se bakcem sa nekim adapterima,da mislim da li ce USB C da radi normalno ili neće........svašta :rolleyes:..........vidim po netu da nekome radi Ok,neko se žali,itd....

Koliko su ‘losi’ ovi MSI katana gejming laptopovi? 😊
Mislim da nema nista povoljnije a da je koliko-toliko zvucan brend, recimo 4060, I7 i 16gb ddr5 ide vec za 1200€ sad na nekoj prolecnon akciji, mada oni su stalno u akcijama nekim koliko sam ispratio

Mislim da su kod njih bitnije one oznake serija (GL, GF, GP, GE, GS, GT...) gde je recimo Titan bio GT, Stealth GS, Raider GE dok je Katana obično nosila oznaku GF i recimo bila pozicionirana kao neki level odmah iznad entry bar kada je reč o gaming laptopovima.

Tako je bilo prethodnih godina, ne verujem da se mnogo promenilo u njihovoj poziciji ni ove godine.

Hvala ljudi na savetima, gledam da to sve sredim u narednoj nedelji.
@q3railer koliko si platio laptop? Ako nije tajna naravno. I takodje gde si uzeo?
Zvanicno preko Asus-a kod nas, imas ga na asusplus.rs. Cena mu je trenutno u rangu cene kao i u Evropi (recimo Nemacka), na nekoj akciji je kao nov proizvod. Realno, nisam to ocekivao kod nas, jer dok se svi ugrade + carina + PDV, ode cena u nebo.
Da li neko ima ideju zbog čega (POBOGU) Asus i Lenovo (možda i MSI) na svojim laptopovima u zadnje 2 godine nemaju klasične ili mini Displayport izlaze??

Vidim da i noviji HP i Gagbyte imaju DP na svojim modelima....

Ja isto povezujem externe monitore na laptop (uvek preko DP kabla kako bih imao 144/165hz osvežavanje) i razmišljao da kupim neki noviji asus/lenovo,ali baš se smorio kada sam video da nemaju DP......mislim treba da platim 1500,2000 eura za laptop i ne mogu "ljudski" da ga povežem na externi monitor,nego moram da se bakcem sa nekim adapterima,da mislim da li ce USB C da radi normalno ili neće........svašta :rolleyes:..........vidim po netu da nekome radi Ok,neko se žali,itd....
Barem da isporuce te usb-c to displayport kablove, pa da nema frke. Ovako samo cimanje bespotrebno. Ali dobro, ubudzicu to da radi kako treba.

Izvukoh preko 19k u cinebench r23.02 sa mojim i7 12700H (multi), čini mi se da je rezultat više nego dobar. Sutra preuzimam 980 pro 1tb i onda još eventualno 2x16gb rama da nabudžim

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno