Tako je projektovan da radi; pa sad da li ce to da bude 2 dana ili 10 godina, niko ne moze sa sigurnoscu da ti kaze (al cinjenica je da je u proslom veku tehnika bila daleko kvalitetnija i dugotrajnija). Meni je tu veca briga sto je toliko drasticna razlika u temperaturi izmedju pojedinih jezgara na samom procesoru.Temperature za przenje jaja.Koliko moze da gura takve temperature da mu nesto ne otkaze?
Jeste, u pogledu performansi u Scar 17, otkida. Barem za sve ono sto je meni vazno od aplikacija. U sustini par procenata je sporiji u single-threading od Intela, a u multithreading je i do 20% brzi. Isto ima vise temperature pod opterecenjem, pogotovo ako je na stolu. Evo komentara osobe sa ultrabookreview koja je radila test oba (Scar 18 i 17).Ja sam negde na nekom reviewu pročitao da je AMD 7945HX postigao znatno bolje rezultate u testovima nego Intel 13980HX ali da me ubiješ ne mogu se setiti gde tačno.
Hvala na informaciji.@q3railer
Kimtec servis vrši servisiranje Asus laptopova u garantnom i vangarantnom roku. Ja sam imao iskustva sa njima i korektni su - ništa više i ništa manje od toga.
Da, jezgra 0,2,4 su oko +15C u odnosu na ostala, što izaziva raniji throttle.Meni je tu veca briga sto je toliko drasticna razlika u temperaturi izmedju pojedinih jezgara na samom procesoru.
Ako se nanosi masinski (u fabrici), kako je moguce da nije dobro nanesen na CPU? Vidim da su svi laptopovi novije generacije sa liquid metalom. Koliko sam informisan, ne isparava kao termalna pasta, pa nema potrebe za zamenom u toku radnog veka masine.Da, jezgra 0,2,4 su oko +15C u odnosu na ostala, što izaziva raniji throttle.
Verovatno da fabrički nisu ravnomerno primenili pastu.
Problem je što se fabrički koristi liquid metal, koji je, koliko sam shvatio, pipav za ručno nanošenje.
Da li neko kod nas radi nanošenje tečnog metala, a da ima rutinu ? Idealno u NS ?
Ako se nanosi masinski (u fabrici), kako je moguce da nije dobro nanesen na CPU? Vidim da su svi laptopovi novije generacije sa liquid metalom. Koliko sam informisan, ne isparava kao termalna pasta, pa nema potrebe za zamenom u toku radnog veka masine.
CPU cooling
The CPU cooling issue was noticable by comparing the temperatures of individual cores. Normally, in an all-core CPU stress test (e.g. Cinebench), all core temperatures should be within a narrow temperature band as they are all in contact with the same heatpipe system. However, in most mass production units, we have seen that often 1 or 2 individual cores were running much hotter than all others.
As per Intel's design, the CPU power is limited by the hottest of all cores. If only 1 core runs exceptionally hot, it spoils the fun for all other cores as the system is forced to reduce CPU Package Power, causing a reduction in CPU rendering performance.
HWiNFO64 starts counting cores at 0 (zero). Based on this counting system, it was usually P-Core 1, 3 or 4 that ran hot. The delta (gap) between those "hot" cores and the average of the "normal" cores was as much as 12°C in some of the worst-affected systems.
This issue was rectified by improving the liquid metal cooling solution on the CPU, leading to higher CPU performance while all cores remain in a narrow temperature band with less than 5° deviation from all-core average.
Ne bi verovao koliko masina dodje iz fabrike sa lose primenjenom pastom, i na CPU i na GPU cipovima.Ako se nanosi masinski (u fabrici), kako je moguce da nije dobro nanesen na CPU? Vidim da su svi laptopovi novije generacije sa liquid metalom. Koliko sam informisan, ne isparava kao termalna pasta, pa nema potrebe za zamenom u toku radnog veka masine.
Pre svega, cestitke na kupovini, nek te dobro sluzi masina i potraje dugo!Stigla masina juce, stigoh nesto kratko da je upalim i prodjem kroz inicijalna podesavanja za Win 11. Sve deluje odlicno za sada, ali posto mi je ovo prvi laptop (nakon velikog broja desktop racunara), trebace mi vremena dok shvatim sve te sitnice oko podesavanja, povezivanja i slicno.
Treba mi pomoc oko povezivanja sa eksternim monitorima (2xAsus 24,5" @240Hz). Koliko vidim, pozadi su 2 USB-C konektora (sa displayport podrskom) i jedan HDMI. Pretpostavljam, nisam siguran 100%, da su ta dva USB-C od diskretne grafike (4090). Pored toga je tu i neka integrisana AMD grafika, HDMI je mozda njen. Kada videh adrenalin i geforce podesavanja jedno do drugog, prepadoh se.. Da li je pametno traziti konvertor USB-C to Displayport (kockica ona sa Displayport izlazom i koristiti klasicne Displayport kablove koje vec imam) ili povezati uz kupovinu USB-C ka Displayport kablova? Hteo bih da to povezivanje omoguci 240Hz na samim monitorima, kao kada su vezani preko desktop racunara.
Stvar se komplikuje jer mi takodje treba i veci broj USB ulaza. Sada vidim da mogu da koristim hub ili dock. Neki od njih imaju i Displayport izlaze pored USB portova (i mnogih drugih konektora).
I da, predlog za neki ne glomazan cooler pad. Moze da bude i nesto samo za podizanje laptopa (tipa nesto sto se moze saviti-lakse prenositi, nema ventilatore, otvoren prostor samo da drzi lap u odredjenom polozaju), posto su mu ventovi koji uvlace vazduh sa donje strane. Po recenzijama ovo definitivno pomaze sa drzanjem temperature pod kontrolom u najzahtevnijim scenarijima upotrebe.
Ako ima neko ko je iskusan sa tim stvarima (dugo radi na laptopovima uz hub-ove, dock-ove), moze da predlozi neko dobro resenje s obzirom na moje potrebe. Hvala!
Pre svega, cestitke na kupovini, nek te dobro sluzi masina i potraje dugo!
Mislim da mogu pomoci oko povezivanja, imao sam slicnu situaciju pre par meseci.
Naime, imam isto 2 eksterna monitora povezana na thinkpad (Mi 34" @ 3440x1440 i ThinkVision 24i @ 1920x1080), prvi radi na 144Hz, drugi na 60Hz.
Probao sam nekoliko varijanti kablova i adaptera za ovaj 34" 21:9 i pre svega, nece uopste nuditi mogucnost od 144Hz ako izlaz iz samog laptopa nije DP; s'tim u vidu, nasao sam DP na USB-C adapter (i to nVidia od svih, prvi put vidim, vrv dosao uz neki desktop dGPU pa covek prodavao) i sa njime imam konstantnih 144Hz.
Kontam da je tebi ista situacija za te Asuse - valjalo bi da ti i jedan i drugi idu u ta dva USB-C porta (tako sam namestio kod sebe) da bi imao i punu rezoluciju kao i refresh rate.
Ako vec imas DP kablove koji izlaze iz monitora, nista, nadji samo 2 kvalitetna DP -> USB-C adaptera i banja. Dodao sam sliku kako je kod mene.
Za dockove, iz mog iskustva, oridjidji Lenovo dockovi i Anker. Isti onaj Anker koji pravi eksterne baterije i punjace, etc.
Za coolingpad ne mogu mnogo pomoci, moj ubogi GTX1650 se savrseno dobro hladi ovako.*** za RTX4090 treba dobro resenje bas.
Zvanicno preko Asus-a kod nas, imas ga na asusplus.rs. Cena mu je trenutno u rangu cene kao i u Evropi (recimo Nemacka), na nekoj akciji je kao nov proizvod. Realno, nisam to ocekivao kod nas, jer dok se svi ugrade + carina + PDV, ode cena u nebo.@q3railer koliko si platio laptop? Ako nije tajna naravno. I takodje gde si uzeo?
Barem da isporuce te usb-c to displayport kablove, pa da nema frke. Ovako samo cimanje bespotrebno. Ali dobro, ubudzicu to da radi kako treba.Da li neko ima ideju zbog čega (POBOGU) Asus i Lenovo (možda i MSI) na svojim laptopovima u zadnje 2 godine nemaju klasične ili mini Displayport izlaze??
Vidim da i noviji HP i Gagbyte imaju DP na svojim modelima....
Ja isto povezujem externe monitore na laptop (uvek preko DP kabla kako bih imao 144/165hz osvežavanje) i razmišljao da kupim neki noviji asus/lenovo,ali baš se smorio kada sam video da nemaju DP......mislim treba da platim 1500,2000 eura za laptop i ne mogu "ljudski" da ga povežem na externi monitor,nego moram da se bakcem sa nekim adapterima,da mislim da li ce USB C da radi normalno ili neće........svašta..........vidim po netu da nekome radi Ok,neko se žali,itd....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari