Šta je novo?

Kupovina koaksijalnog kabla za kablovski modem

tibby

Čuven
Učlanjen(a)
28.04.2003
Poena
619
Dragi forumaši, pokušavao sam da nađem odgovor na moju nedoumicu, ali nisam uspeo. Naime, kod kuće imam kablovski modem koji sam premestio na suprotan zid od onog gde mi je konektor u zidu, pa mi to zahteva jedan koaksijalni kabal bar nekih 5-6 metara dužine, kako bi išao pored zida. Za to sam kupio neki random kabal na Amazonu koji ima gomilu dobrih rivjuova i ocena, no kad sam ga prikačio, brzina interneta (merena kada je laptop prikačen direktno LAN kablom na modem) puno manja od one koje u paketu imam.

S tim u vezi, hteo sam da pitam da li bi dužina kabla od zida do modema ovde mogla praviti problem, ili pak dam kvalitet kabla? Prilikom kupovine koaksijalnog kabla za ovu namenu, šta bi se najpre trebalo gledati? Ne znam da li sam mogao/trebao kupiti neki kvalitetniji kabal za ovu namenu, pa nisam znao šta treba da gledam.

Hvala svima na savetima i pomoći!

Najjeftiniji koaksijalni kabl u lokalnoj radnji ili pijaci, radi posao bez problema. Fazon može biti u konektorima.
Preporucujem ti da ipak zoveš providera da ti nameste kako treba.

Bitan i kvalitet i tip kabela. Koji je tip kabela si kupio, RG6?

Da li je pre tog kabela od 5m internet radio brže?

Poslednja izmena:
Kabl RG6 treba biti prečnika bar 6mm, oba kraja terminisana kompresionim konektorima. Ovo može da se uradi u radnjama, na buvljaku i sl. na licu mesta ili može i provajderska ekipa to da uradi, kako napisa kolega gore, ali oni će naplatiti nešto skuplje kao i sam izlazak na teren. Industrijske kablove treba izbegavati. Dužina kabla nema nekog značaja na gubitke jer su kućni uslovi u pitanju, tj. kabl nije toliko dug. Za izbegavanje je savijanje kabla po uglovima sobe jer se može zalomiti centralni provodnik i još izvesnije doći do proboja zaštitne pene između centralnog provodnika i pletene žice te su smetnje neminovne. U tu svrhu idu ugaoni konektori/adapteri.

Svaki kabl ima podužno slabljenje signala koje prenosi, što je veća frekvenca veće je i slabljenje. Takođe i kontakti unose svoje slabljenje, zato gledajte da kabl bude u jednom komadu i bez oštrog savijanja.

Nazad
Vrh Dno