Šta je novo?

Kupovina Instagram slika u vidu NFT

PeroS

Poštovan
Učlanjen(a)
27.09.2022
Poena
50
Moja oprema  
Mobilni telefon
Iphone 13 mini
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav treba mi Vaša pomoć :)
Devojka se bavi fotografisanjem i svoje slike kači na Ig profil. U posednjih mesec dana otprilike, javili su se dva čoveka koji bi hteli da kupe neke slike kao NFT, za svoje projetke i radove... Meni je ,,otprilike" jasno šta predstavlja NFT, ali mi je čudno što bi neko kupovao te slike. Ti profili su realni koliko toliko, imaju pratioce, objave i neke interakcije, ali mi je sve nekako sumnjivo, neka vrsta intuicije. (Neki Azijat je nudio 1 Ethereum po slici, vidim da je to dosta novca što mi je podiglo sumnju)
Zanima me da li su ovo pokušaki prevare i ako jesu kako one funkcionišu?

P.S. Nadam se da sam temu stavio u odgovarajuću kategoriju.

Ja sam napravio neku mini kolekciju nft-ja na waxu jer je tamo najjeftinije da se kreira, a ujedno i učim šta i kako, vidim gde grešim i slično...
Nije problem napraviti NFT problem je prodati ga. Ako već nude pare a čisto sumnjam da daju toliko nađete neki blockchain i kreirate nft-je. Za vežbu i početak ako ništa ne znate wax, čisto da prođete kroz kreiranje opcije market i te fore...

Dobar dan. u poslednje pola godine i ja sam se našao u sličnoj situaciji. Bavim se crtanjem akvarela. Mislim da su mi slike sasvim solidne ali ni blizu ih ne cenim za tu cenu koju mi nude mnogi koji spominju NFT-ove. Nisam ja protiv toga da dobijem puno para, ali kao i PeroS što je napisao - deluje mi sumnjivo, pa me zanima:
- Kavke su prevare česte kod NFT-ova? U koji rizik se upuštam ukoliko odlučim da napravim NFT-ove od mojih crteža?
Hvala u napred.

Nemas nikakvog rizika jedini rizik je da platis mintovanje a da ne prodas ni jedan nft
Posljednih godinu dana su popularni ordinalsi na bitcoinu a od pre mesec dana runes nft tu se vrte ogromne pare mada je meni sve to cista glupost ,ne razumijem zasto neko placa za bezvezne gifove i jpg tolike pare ali ajde

Postoje specijalizovani marketi koji se bave trejdanjem nft kao naprimer https://magiceden.io ili https://unisat.io/
Tu se izlistaju nft a kupiac ako mu se svidja kupi i to je to
Svaki nft je vezan za bitcoin adresu i kad se proda pare legnu na tu adresu automatski

Kolekciju nft moze se mintovati https://magiceden.io/ordinals/inscribe ubacite sliku u fajl platit mintovanje i to je to

Za konetktovanje na ove markete trebate imati jedan od novcanika naprimer ovaj https://chromewebstore.google.com/detail/unisat-wallet/ppbibelpcjmhbdihakflkdcoccbgbkpo u obliku ekstenazije

Dobar dan. u poslednje pola godine i ja sam se našao u sličnoj situaciji. Bavim se crtanjem akvarela. Mislim da su mi slike sasvim solidne ali ni blizu ih ne cenim za tu cenu koju mi nude mnogi koji spominju NFT-ove. Nisam ja protiv toga da dobijem puno para, ali kao i PeroS što je napisao - deluje mi sumnjivo, pa me zanima:
- Kavke su prevare česte kod NFT-ova? U koji rizik se upuštam ukoliko odlučim da napravim NFT-ove od mojih crteža?
Hvala u napred.
Nema tu prevare. Neko napravi sliku tj NFT i zavisno od blockchaina plati za kreiranje tog NFT-ja, recimo ETH oni deru po ušima za transakcije, recimo prodaš NFT 0.1 euro, ETH ti naplati 15 evra transakciju. Znači taj NFT "vredi" 15.1 evra. Na nekom drugom blockchainu NFT može da se kreira za 0.01 evro, i transakcija je manja od 1%....
A to što se tiče prevara, postoje recimo NFT igre, neko napravi igricu za NFT, dođe gomila ljudi kupi NFT da bi igrala igricu i zarađivala pare, pošto tu imaju menjačnice i kad tim što su napravili igru ne kapaju milioni kao što su kapali oni samo ugase igricu i ti NFT što je neko kupio ne vrede ništa...
A ovo što kupuju NFT za milione eura na ETH mreži, to je obična glupost. Prodam žvaku za 100 miliona evra, i dođe neka bud.... i kupi to šta ne kapiram?
Ja recimo imam 1 mil evra, ti imaš 1 mil evra, i ja kobajagi prodam tebi za 1 mil evra, a tu se sve vidi na blockchainu gde šta ide i to, i naiđe neki treći vidi mi kupovali jedan od drugog, ili recimo ima nas ekipa 10, i tako kupujemo niže skuplje i naiđe neki i zezne se... A mi delimo pare međusobno. E to su te prevare...
Ja sam u NFT od 2021 i umesto da sam imao par milijardi evra imam možda 1000 evra vrednost toga što realno vredi 0.
Ne kažem može da se zaradi, ali treba gomila para da se uloži (a 99% moguće da te prevare) ali ko rizikuje može da zaradi par miliona... Ja sam od 2021 imao nekih 6 prilika da postanem milioner, nisam hteo da slušam i radio po svom i zato nemam ništa. Jer oni ti sve kažu unapred šta će biti i kako, jer njima je cilj da nađu par kitova (ljudi koji imaju ogromne količine novca), oni će zarađivati od ovih što ulože najmanje novca, jer je sistem tako napravljen. što više para uložiš više dobiješ (dok ti ne uzmu sve). E a ako osetiš da će to da propadne onda se povučeš pre vremena i sve prodaš... ALI... I kod tog ali oni imaju rešenje. Postoji STAKE (kao zaključavanje NFT ili kripto valute) dobija se APR na godišnjem nivou recimo 5% 10% (negde je to 10000% ali recimo mesec dana i ko uđe kad se to pokrene obrne ogromne pare), i onda kada pokuša da se pobegne iz šeme, ne može jer mora da se čeka recimo 28 dana, i daju ti 1/4 novca koji imaš, pa onda sledećih 28 dana i tako redom... Jer na taj način oni čuvaju sebe kad im pobegne neki kit, vide ljudi taj neki napustio to možda propada i svi krenu da beže... Ja ne znam ko je napravio te sisteme al ja kažem da je taj prepametan. Sad da li je to jedan čovek ili grupa njih ne znam ali oni obrću milijarde to sam video i znam.

Vrh Dno