Šta je novo?

kupovina hardvera preko interneta

sasami

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
07.01.2002
Poena
650
Gledam na pricewatch-u cena 9100 sappire karte 56$ to je 51E gotovo 20E jeftinije nego kod nas, 1GB DDR 2100 52$, ali vazi samo za teritoriju amerike i kanade. Pitam se dali postoji neka evropska firma ili americka sve jedno, koja moze (zeli) da salje hardware kod nas? Naravno preko kreditne kartice to sada nije veliki problem. Zasto da ne ustedim 10-20E ako vec postoji prilika?

Zar se ne placa carina 33%? Ako da, onda ti se i ne isplati.

koliko ja znam sav kompjuterski hardware je oslobodjen carine

Mellow je napisao(la):
koliko ja znam sav kompjuterski hardware je oslobodjen carine

A jos Madjarska AFA (-25%), pa se za dobru plocu isplati put do Budimpeste.

Nije stvar toliko u carini, nego u troskovima transporta koji pojedu tu razliku u ceni. Zato je vecina cena visa u Evropi nego Americi - jednostavno se ne isplati narucivati cak ni iz US -> EU.

silverglider je napisao(la):
Nije stvar toliko u carini, nego u troskovima transporta koji pojedu tu razliku u ceni. Zato je vecina cena visa u Evropi nego Americi - jednostavno se ne isplati narucivati cak ni iz US -> EU.

Cak se ne isplati ni slati iz Shvabije za Yu, zar ne ? :oops:

A osim toga sta ces ako ne radi kako treba pa moras da prijavljujes reklamaciju?A nije ni nase trziste jadno kao pre neku godinu pa da moras tako da nabavljas komponente(mislim naravno na prave firme,a ne na neke razbojnike).

AFAIK, carina se ne placa za robu cija je vrednost ispod $200...

ma uvek moze da se uveze kao rezervni deo,onda je carina+porez celih 1% :mrgreen:
samo treba naci nekog ko ce da donese odredjenu komponentu i da vesto izvara carenike,pa ako imate tako nekog...
ja sam uspeo 1.

izgleda da ste upravu, sto se tice carine. Mada mi niste konkretno pomogli, potreban mi je link sajta na kome moze da se naruci. Tu bi trebalo da pise koliko kosta carina, porez, transport...

sasami je napisao(la):
izgleda da ste upravu, sto se tice carine. Mada mi niste konkretno pomogli, potreban mi je link sajta na kome moze da se naruci. Tu bi trebalo da pise koliko kosta carina, porez, transport...
Tesko da ces naci neki sajt sa svim tim podacima.
U najboljem slucaju ces naci cenu i troskove transporta, a carina i porez se placaju kad ti to stigne, a za to treba sam da se raspitas. Imas na sajtu Vlade RS Zakon o carini, pa ako te bas zanimaju detalji prouci ga malo. Tu ces naci i sve sto te zanima o porezu, a ima negde i "detaljno" tumacenje sta sve i pod kojim uslovima se ne carini, a vezano je sa kompjuterima...

Problem sa transportom je taj sto ga niko kod nas ne racuna, a on je bas mastan. I on ne zavisi od toga koliko ce ta radnja da 'odvali' cenu, nego da to preko atlantika _stvarno_ kosta. Kada sam, npr. hteo da uzmem englesku verziju NAV-a, preko americkog amazona, samo transport su do Svabije hteli da naplate nesto preko 30€ - a nema nikakve carine i slicno.

Carina za racunare i racunarske komponente je mahom 1%. Sto se transporta tice, itekako utice na cenu, bez obzira da li uzimas 1 komad ili kontejner. Pa su tu jos troskovi speditera, carinskog skladista, ovih, onih taksi... i onda se mnogi cude kako nesto napolju kosta mnogo manje nego kod nas, pa optuzuju domace uvoznike da se masno ugradjuju. E pa, nisu krivi uvoznici, kriv je transport, a bogami i drzava koja kad bi smanjila ili ukinula kojekakve takse (na primer, moras da platis radioloski pregled robe, da slucajno nije radioaktivna) i namete na vilajete, bila bi roba kod nas barem 10% jeftinija nego sada...

ma najbolje je onda resenje,ono koje Srbi uvezbavaju poslednju deceniju-----> SVERC :mrgreen:

Nazad
Vrh Dno