Šta je novo?

Kupovina grafičke...

Sublimed

Čuven
Učlanjen(a)
25.09.2002
Poena
619
Imam konfiguraciju:

Soltek Sl54U5
Amd k6-2 450mhz
128mb memorije / pc100
Hard disk Maxtor 20gb 5400rpm
S3 Savage4 16mb
Philips 107e
...

Interesuje me koju grafičku karticu da kupim da bi mi se performanse u igrama što više povećale, ali da cena ne pređe nekih 100e...

Pozdrav.

Sublimed je napisao(la):
Imam konfiguraciju:

Soltek Sl54U5
Amd k6-2 450mhz
128mb memorije / pc100
S3 Savage4 16mb
Philips 107e

Interesuje me koju grafičku karticu da kupim da bi mi se performanse u igrama što više povećale, ali da cena ne pređe nekih 100e...

Pozdrav.

Mozes da kupis koju god hoces neces dobiti poboljsanje dok uz nju nekupis i novu plocu a samim tim i nov procesor i memoriju.

Sublimed je napisao(la):
Imam konfiguraciju:

Soltek Sl54U5
Amd k6-2 450mhz
128mb memorije / pc100
S3 Savage4 16mb
Philips 107e
...

Pozdrav.

Ako ne menjas plocu i procesor, V3 2000, polovna - 20 E.
Ako ti je budzet + 100 E, onda je prica malo duza, to cu posle, moram da idem.

Sublimed je napisao(la):
Imam konfiguraciju:

Soltek Sl54U5
Amd k6-2 450mhz
128mb memorije / pc100
S3 Savage4 16mb
Philips 107e
...

Pozdrav.

Najvise dobijes sa HDD 7200rpm citavih +33% (naravno Maxtor!)!
Graficka samo i jedino u odredjenim aplikacijama... (citaj SAMO za odredjenu igricu ((takodje))).

Re: Re: Kupovina grafičke...

dejandj je napisao(la):
Graficka samo i jedino u odredjenim aplikacijama... (citaj SAMO za odredjenu igricu ((takodje))).

:D:D:D
Nemoj da mi zameris, ali otkuda tebi toliko postova, kada pises ovakve stvari??

Oko 55 Eura ti vredi ploca i procesor, 15 memorija, i 20 graficka.
To su max.-max. cene koje mozes da dobijes, ako sam prodajes, i ako imas malo srece i trgovackog umeca. To je 90 Eura + 100 E za upgrade = 190 Eura, za koje treba da pazaris plocu, procesor, memoriju i graficku.
Moj predlog.
- ploca polovna ABIT KT7E - oko 45 Eura
- procesor polovan, Morgan 1000 Mhz, koji otkljucas i namestis na 9x140=1260 Mhz, cena oko 30-32 Eura
- cooler Volcano 6Cu+ oko 15 Eura
- 256 Mb SDRAM-a PC133 NCP, nova, izaberes primerak koji radi na 140 Mhz CAS2 (kod Marka npr.) - cena 30 Eura
- graficka nova, Eagle GF4 MX440 64 Mb DDR-a TV-out - cena oko 68-69 Eura

Sve zajedno 190 Eura. Sve postojece i dolazece igre mozes da igras.
Ubrzanje u igrama, u odnosu na prethodno, po slobodnoj proceni, oko 5 puta u 16-bita i 10-15 puta u 32-bita.

dejandj je napisao(la):

Ako uzme samo hard disk moze da se slika.Opet mu nece raditi onako kako on (verovatno) ocekuje.Mora i plocu i procesor da uzme a i memoriju.To ce onda biti to!

Ej, niste me razumeli.

Neću da radim nikakav upgrade, nego samo da kupim novu graifčku pošto je stara crkla.

Koju da uzmem da bi dobio najbolje performanse i koliko ona košta.

Da li bi se tada išta promenilo u igrama u odnosu na sadašnju konfig.

Uzmi v3 2000 i uzivaj, bilo sta jace da stavis neces osetiti nikakvo vece ubrzanje nego sa v3. Mislim da bi Mx bio bacanje para na toj konfi.

Vocko je napisao(la):
Uzmi v3 2000 i uzivaj, bilo sta jace da stavis neces osetiti nikakvo vece ubrzanje nego sa v3. Mislim da bi Mx bio bacanje para na toj konfi.

Je li komsija Vocko nista ne pricas sta si uradio sa tvojom grafickom. Jesi li pazario R8500 ili nisi, ako jesi any comments?

Pozdrav

P.S. Izvinjavam se Sublimited-u na skretanju teme:D

Ne znam tacno sta ti je najbolje,ali najgore bi ti sigurno bilo kad bi kupio Rivu tnt.Zato moj savet ti je da je izbegnes pod obavezno

golum je napisao(la):
Je li komsija Vocko nista ne pricas sta si uradio sa tvojom grafickom. Jesi li pazario R8500 ili nisi, ako jesi any comments?

Pozdrav

P.S. Izvinjavam se Sublimited-u na skretanju teme:D

Ma nisam jos, a kako je krenulo netju imati para, posto mi se nesto ne zajmi od roditelja :( Ma naci cu neku kombinaciju, ali mi se cini da nece biti onda 8500...

dejandj je napisao(la):

Ej, dobra ti je ova matematika :D
Da li mislis da je npr. disk po UATA 100 specifikaciji U RADU brzi od UATA 33 diska za 200%?
Ili, da li je PC 133 memorija U RADU brza od PC 100 memorije za 33%?
:wave;

Re: Re: Re: Kupovina grafičke...

grunf je napisao(la):
Ej, dobra ti je ova matematika :D
Da li mislis da je npr. disk po UATA 100 specifikaciji U RADU brzi od UATA 33 diska za 200%?
Ili, da li je PC 133 memorija U RADU brza od PC 100 memorije za 33%?

Nista od ovog sto sam rekao nije "moje" misljenije, vec sam tako nesto URADIO i znam sta i zasto TVRDIM!

Cela ova moja prica je obsolentna jer coveku je crkla graficka i samo o njoj pita. To nisam shvatio u prvom potezu i to je to... Napiso je da ima divljaka... pa sam pomislio da razmislja o sitnom upgrade-u.

Brzi disk radi brze! Moze se "diskutovati" da li je bas 33% i tsl ali je moje uverenje da je bas tako! Transfer podataka iliti udma s tim ima vrlo malo veze. Ako je udma33 dovoljno a i sa najnovijim diskovima uglavnom jeste onda onda neces dobiti nesto sa ata133. Svrha 133 je sasvim druga, podrzumeva nesto jacu masinu i cetiri hdd-a da bi se realno upotrebila.

Dobro, dobro, verovatno ću kupiti V3 2000.

A sad još jedno pitanje:

Koliko bi u običnom radu i igrama doprinelo još 256 rama...

Znači ukupno 396 na tu knfig.

Sublimed je napisao(la):
Dobro, dobro, verovatno ću kupiti V3 2000.

A sad još jedno pitanje:

Koliko bi u običnom radu i igrama doprinelo još 256 rama...

Znači ukupno 396 na tu knfig.

Doprinosi ali ne ocekuj previse...
Retke su memorijski zahtevne aplikacije i te su uglavnom graficke. Jako zavisi koju aplikaciju koristis. 128 je vecinom dovoljno a 256 ne skodi, tj od viska ne boli glava...

Vocko je napisao(la):
Ma nisam jos, a kako je krenulo netju imati para, posto mi se nesto ne zajmi od roditelja :( Ma naci cu neku kombinaciju, ali mi se cini da nece biti onda 8500...

Ma uzmi Radeon9000 ili cak 9000Pro i pevaj :) Sporiji 5% od 8500 a ipak donosi dosta boljih resenja na drugim poljima

Re: Re: Re: Re: Re: Kupovina grafičke...

grunf je napisao(la):
Bravo majstore :D

?????

133Mb /sec ti NE moze dati NI jedan HDD! Samo ono sto je u cache-u!

TO je u boljem slucaju 8Mb a (jos uvek) normalno 2 Mb uz uslov da je sve sto bas tebi (i Billy-u) treba bas u cache-u od diska!

E kad imas bar dva hdd-a u raidu onda nije neko cudo 80Mb/sec!

Tek tad ATA133 dolazi do izrazaja...

A kad vec sve to imas onda dodas i mirroring, tj jos DVA HDD-a tj 4!

Ko te pitao za RAID

dejandj je napisao(la):
133Mb /sec ti NE moze dati NI jedan HDD! Samo ono sto je u cache-u!
Zar sam ja tvrdio suprotno? Samo sam ti postavio jednostavno pitanje (a nakon sto si lupio ono da je 7200 disk brzi 33% od 5400 diska) i htio sam da te uputim da ne citas slijepo specifikacije uredjaja nego da pogledas kako se ponasaju u praksi... A u praksi je brzina okretanja ploca diska samo jedan od parametara koji utice na brzinu PRISTUPA PODACIMA (namjerno ne govorim "na brzinu brzinu diska")...

E kad imas bar dva hdd-a u raidu onda nije neko cudo 80Mb/sec!
Tek tad ATA133 dolazi do izrazaja...
A kad vec sve to imas onda dodas i mirroring, tj jos DVA HDD-a tj 4!

Hvala na objasnjenju (vec dugo na serveru u firmi imam konfigurisan SCSI sa RAID-om 5 :p) , ali brkas babe i zabe...
Kad sam u mom prvom pitanju pitanju UATA 133 i 100, htio sam ti reci da ne gledas samo specifikacije, jer UATA 133 u radu nije ni blizu da bude 33% brzi od UATA 100, a ti si odmah prebacio pricu na RAID...
Brkas ATA133 koji sam spomenuo i RAID koji nisam uopste spominjao i koji, gle cuda, nije projektovan samo za ATA 133 nego postoji mnogo, mnogo duze (SCSI), a kod ATA su se RAID kontroleri pojavili jos sa UATA 66 (neka me neko ispravi ako grijesim ali ih se ne sjecam na UATA 33)...

Izvinjavam se Sublimedu i moderatorima sto smo odlutali previse od teme topica....

Brutalan Zlica je napisao(la):
Ma uzmi Radeon9000 ili cak 9000Pro i pevaj :) Sporiji 5% od 8500 a ipak donosi dosta boljih resenja na drugim poljima

Jedino sto donosi bolje je 'bolja' reprodukcija video zapisa... Sto mene skoro nista ne znaci, jer sam do skora imao nV, pa ti je sve jasno :) Mislim imam Matrox-a sada, tako da ce raditi sigurno posao isti kvalitetno ili malo bolje. Sporiji je mnogo vise od 5%, ali ako mogu da kupim 8500 po ceni od 9000, ja i dalje mislim da je bolje uzeti 8500. Sutra zovem tog lika da se definitvno dogovorimo oko cene.

Vocko je napisao(la):
Jedino sto donosi bolje je 'bolja' reprodukcija video zapisa... Sto mene skoro nista ne znaci, jer sam do skora imao nV, pa ti je sve jasno :) Mislim imam Matrox-a sada, tako da ce raditi sigurno posao isti kvalitetno ili malo bolje. Sporiji je mnogo vise od 5%, ali ako mogu da kupim 8500 po ceni od 9000, ja i dalje mislim da je bolje uzeti 8500. Sutra zovem tog lika da se definitvno dogovorimo oko cene.

Naravno, ako je cena ista, dvoumljenja nema, uzimaj 8500.

Nazad
Vrh Dno