Bad Habbit
Slavan
- Učlanjen(a)
- 23.07.2005
- Poena
- 390
Imam neke pare u banci koje su orocene i kojima je skoro isteklo orocenje. Drzim ih u banci vec nekoliko godina, ali svake godine kamata je sve manja, tako da mi sada nude mizernih ~1.5% sto je previse malo. Dobio sam savet da kupim te drzavne obveznice i da je prihod tu dosta veci. Posto nisam znao nista oko toga, pokusavao sam da saznam kako to funkcionise i pre svega koliko je sigurno. Posle dosta muke mislim da sam konacno ukapirao kako to funkcionise i profit jeste veci nego kod obicne stednje. Ono sto me interesuje, a oko cega bih hteo da se konsultujem sa vama, je na koji period da kupim te obveznice. U sustini u opticaju je 1, 2 ili 3 godine. Naravno profit je veci sto je rok dospeca duzi. Ove na godinu dana ne bih uzimao jer dok se plate svi troskovi oko toga, ispadne manje vise ista suma kao i u banci na stednji. Tri godine mi je suvise dugacak period i ne bih smeo da zarobim pare na toliko vremena. Dve godine mi deluje kao ok resenje, a i zarada je solidna. Ono sto me sada "plasi" u tom slucaju su sva ova desavanja oko evra i devalvacija evra u odnosu na $. Znam da niko nije vidovit da moze tacno da predvidi sta ce se desavati, ali zanima me da cujem misljenje nekog ko je malo upuceniji u ekonomiju i bankarstvo od mene, kakve su prognoze kretanja evra u narednom periodu, tacnije nardne dve godine. Da li se moze ocekivati neki drastican pad vrednosti?
Dakle moje pitanje je, sta mi predlazete, odnosno da li mislite da nije prevelik rizik zarobiti pare na dve godine u aktuelnoj geo-politicko-ekonomskoj situaciji? I zanima me i ovako generalno ako je neko imao isksutva sa tim obveznicama, kakva su iskustva.
Dakle moje pitanje je, sta mi predlazete, odnosno da li mislite da nije prevelik rizik zarobiti pare na dve godine u aktuelnoj geo-politicko-ekonomskoj situaciji? I zanima me i ovako generalno ako je neko imao isksutva sa tim obveznicama, kakva su iskustva.
Poslednja izmena: