Šta je novo?

Kupovina drzavnih obveznica - iskustva?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Imam neke pare u banci koje su orocene i kojima je skoro isteklo orocenje. Drzim ih u banci vec nekoliko godina, ali svake godine kamata je sve manja, tako da mi sada nude mizernih ~1.5% sto je previse malo. Dobio sam savet da kupim te drzavne obveznice i da je prihod tu dosta veci. Posto nisam znao nista oko toga, pokusavao sam da saznam kako to funkcionise i pre svega koliko je sigurno. Posle dosta muke mislim da sam konacno ukapirao kako to funkcionise i profit jeste veci nego kod obicne stednje. Ono sto me interesuje, a oko cega bih hteo da se konsultujem sa vama, je na koji period da kupim te obveznice. U sustini u opticaju je 1, 2 ili 3 godine. Naravno profit je veci sto je rok dospeca duzi. Ove na godinu dana ne bih uzimao jer dok se plate svi troskovi oko toga, ispadne manje vise ista suma kao i u banci na stednji. Tri godine mi je suvise dugacak period i ne bih smeo da zarobim pare na toliko vremena. Dve godine mi deluje kao ok resenje, a i zarada je solidna. Ono sto me sada "plasi" u tom slucaju su sva ova desavanja oko evra i devalvacija evra u odnosu na $. Znam da niko nije vidovit da moze tacno da predvidi sta ce se desavati, ali zanima me da cujem misljenje nekog ko je malo upuceniji u ekonomiju i bankarstvo od mene, kakve su prognoze kretanja evra u narednom periodu, tacnije nardne dve godine. Da li se moze ocekivati neki drastican pad vrednosti?

Dakle moje pitanje je, sta mi predlazete, odnosno da li mislite da nije prevelik rizik zarobiti pare na dve godine u aktuelnoj geo-politicko-ekonomskoj situaciji? I zanima me i ovako generalno ako je neko imao isksutva sa tim obveznicama, kakva su iskustva.

Poslednja izmena:
Rizik je svakako veliki, i niko ti ne moze reci sta ce biti sa evrom. Moj savet je da to ne radis.

U obveznice se ne razumem puno a gledao sam cesto - cini mi se da ima previse toga sto se treba nauciti da ne bi bilo "a nisam znao da to ide tako". Plus provizije brokera.. bez realnih razloga.
Ako imas informacije o dadasnjem stanju biko bi cool da postavis kao neko info posting. Tipa brokerske marze, sadasnje stope...

Sto se dolara tice - zasto ti je to bitno? Kod nas se stvari ipak kroz evro racunaju i rizikivati vece sume u dolarima po meni nema smisla (za nas koji na to ne gledamo kao FX kladjenje). Koliko znam da mi moze zatrebati dolara toliko cu mozda zameniti evra u dolare. Preko toga je nepotreban rizik.

Poslednja izmena:
Sta je onda po vama najsigurniji nacin da se sacuvaju pare, po mogucstvu uz neki manji profit? Ovo za obveznice mi koliko sam procitao deluje dosta sigurno, a jedino sto me plasi je to kretanje vredosti evra, jer ipak 2 godine je dosta dug period i ko zna sta moze za to vreme da se desi. Ako bih taj faktor iskljucio, onda i nema nekog drugog rizika, osim mozda da bankrotira drzava ili tako nesto, mada mislim da se to ipak nece desiti.

Ne znam koliko je isplativo eventualno konvertovati pare u franke pa ih tako cuvati? Franak je izgleda ipak najstabilnija valuta. Ne znam jedino da li je bas sada trenutak za to, jer je franak dosta skocio, a koliko pratim, Svajcarska centralna banka ce ga izgleda opet obarati vestacki, jer im ne odgovara zbog izvoza prejak franak. Mozda sacekati neko vreme da padne franak na neku stabilnu vrednost, pa onda konvertovati u njega? Evro po ovome sto citam ce nastaviti pad prema franku i dolaru, jer ECB tako hoce da malo osnazi privredu posrnulih zemalja.

Sta mislite kako je najbolje sacuvati vrednost novca? U piatnju inace nije neki preveliki novac, nesto cime bi mogle da se kupuju nekretnine i slicno, ali opet znate kako je, vas dinar je uvek vama veci od necijeg miliona, pa ipak zelim da osiguran taj novac koliko toliko, a po mogucstvu mozda nesto malo i zaradim (pod udlovom da je rizik minimalan).

Злато?

Ono sto sam rekao za kupovinu dolara se odnosi i na kupovinu zlata i franka. Sve dok se kod nas ne promeni cela racunica, koja je sada u evrima, ne vredi kupovati druge valute po principu "mozda ce porasti".

Za tako nesto, imas FX (forex) trziste za kladjenje, ali to nije investicija - vec bas ono kako rekoh "kladjenje" :(

Kod nas se stvari računaju kroz evro, to stoji, ali to ne znači da ako evro krene da kliza svako ko ima evre neće biti na gubitku.
A da će evro krenuti da kliza, to je ja mislim svima jasno. Na kraju, to je i ono što želi centralna evropska banka i zato će u narednih godinu i nešto svakoga meseca upumpati 55 milijardi sveže naštampanih evra mesečno (preko obveznica), što je ništa drugo do primarna emisija novca, kako bi oborila evro za planiranih 5% i tako ga učinila jeftinijim, a time i robu proizvedenu u EU konkurentnijom, prevashodno u odnosu na $.
Ako ćemo pravo, postoji čak i realna opasnost da evro dodatno depresira, s obzirom da Grčka vlada najavljuje da će izaći iz monetarne unije ako im se ne otpiše bar 50% duga, a Nemačka kancelarka kaže da je bilo dosta otpisivanja. Ko će da plati razliku? A gde je Španija u kojoj jača evroskeptička levica koja na krilima pobede sirize u grčkoj može isto tako da odnese pobedu. A Španija je mnogo veće tržište od Grčke.

Mislim da je ovo nekoliko razloga zašto po meni sada sigurno nije pametno sve karte baciti na euro, ali i sam nisam pametan u šta uložiti višak sredstava. Zlato? Dijamanti? Jedino se ovo dobro kotira i konstantno im raste vrednost.

Ja sam podelio rizik tako što sam jedan deo eura prebacio u $, drugi deo će da ide na nekog "neutralnog igrača" sa stabilnom privredom i valutom (tipa norveška kruna), a jedan deo ću da ostavim u eurima.

Poslednja izmena:
Ja sam kupovao drzavne obveznice pre jedno 5-6 godina i mislim da je to (bila) dobra investicija, u smislu - svakako je bolja od stednje u banci. Medjutim, sa obzirom na trenutno stanje ekonomije nase zemlje, veoma je moguce da ce inflacija ovih godina biti jednaka kamatnoj stopi na drzavne obveznice, pa je onda diskutabilno koliko je to dobra investicija u ovom trenutku. Umesto u obveznice, visak sredstava uzmi i ulozi u kanadske dolare.

Ovakvim temama nije mesto na ovom forumu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno