Šta je novo?

Hardver Kupovina desktop računara

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

zokimilic

Poznat
Učlanjen(a)
09.02.2021
Poena
34
Poštovani,
Rešio sam da prvi put sam sklopim jedan desktop računar pa mi treba malo saveta od stručnijih ljudi od mene. Mnogo gledam po internetu i glava me zabole od čitanja. Nisam nikad igrao igrice ali nikad nisam ni imao gde da igram, možda se sad i navučem. Raspolažem sa oko 50 000 din. Evo šta sam ja od prilike mislio:

Procesor: AMD Ryzen 5 4650G (26000 din)
Matična: ASRock Matična ploča B550M-HDV (9000 din)
Kućište: Trinity sa napajanjem 600 W (5000)
Ram: neka od 16gb ( oko 8000), kasnije bih ubacio još jednu od 16gb
SSD: Kingston SA400M8/480GB (7000)

Izađe mi 55000 ali nekako ću da se skrpim.
Molim vas za savet i hvala vam na pomoći

Pozdrav i Dobro Dosao!
Kad god se sklapa neki racunar, prva i osnovna komponenta (deo racunara) koji je najbitniji je napajanje. Tu nemojte skrtariti, obavezno neko brendirano sa dovoljno (sto vise to bolje) ampera na +12V grani. Ne znam, koje ste Vi izabrali ali ako i kuciste i napajanje od "600W" kostaju skupa 5000, bolje onda gledajte nesto "krsteno" od napajanja, makar neka sredja klasa (Chieftec, Thermaltake, Cooler Master, Fortron Source Power (iliti FSP), moze i 500W npr, ne mora 600W.
Umesto izabranog ssd-a Kingston, po meni, bolji izbor bi zasigurno bio Patriot Viper VPN100-512GM28H. Jeste malo skuplji od pomenutog Kingstona, ali ima masivni alu hladnjak (nize temperature u radu), bolji cip, stabilniji na duze staze, i zagaratovane i stabilne perfomanse.
Procesor je ok, ukloliko ne planirate pci-express graficku da dokupite.
Toliko od mene. Pozz!

Procesor je preslab za bilo kakvo komforno igranje, a preskup ako nije za igranje. Znam da je sad jako teško naći GPU ali po meni ovo nije solucija, broj iole novijih igara koji može na ovome da se igra je jako ograničen. Bolje rešenje je Intel 10400/10100 pa kasnije dokupiti GPU ili 10400F/10100F/Ryzen 2600 u kombinaciji sa polovnom 1060 3GB/570 4GB/580 4GB.
Za napajanje se slažem sa prethodnim kolegom, uz takve krševe bi trebalo gratis da ide aparat za gašenje požara.
Što se tiče memorije nikako stavljati samo jedan štap ako nisi 101% siguran da ćeš vrlo brzo kupiti još jedan. Iz iskustva znam da to "kasnije bih ubacio" obično znači "verovatno nikad" a komp će praktično biti osakaćen, bolje odmah uzmi 2x8 jer više od toga trenutno nije ni potrebno.
SSD koji je trenutno best buy je Kingston A2000, košta malo više od tog A400 a drastično je kvalitetniji i dobijaju se dodatne dve godine garancije mada neke jajarske radnje zakidaju na garanciji pa treba paziti pri kupovini.

Pitanje je šta planiraš da radiš sa tim desktopom. Svakako bi trebao da staviš neku grafičku, po cenu da uzmeš slabiji procesor. Imaš dosta polovnih 4GB recimo RX570 koje su sad jeftine zbog majninga jer su se ljudi prebacili na 8GB. Ja sam jednu platio 6500 din. Moraš samo da rešiš sa sobom i neznalicama koje tvrde da majning nešto utiče na dugovečnost grafičke (drugačije od igranja recimo) i da se plašiš da l će da crkne, jer neće. Sa njom ćeš slatko moći da se igraš u 1080/60p sa mnogim trenutnim igrama. WD Blue SSD je najbolji jeftini SSD sa performansama skupljih. Takođe jedan modul od 16GB memorije će ponekad davati lošije performanse nego 2x8GB, ne samo u teoriji nego i realno, a pitanje je opet da li će i kada će ti trebati 32GB ukupno.

Hvala na pomoći. Definitivno ću vas poslušati oko svega što ste mi rekli.
Ja sam se olučio za 4650g najviše zbog toga što ja uopšte ne igram igrice, možda bih sa klincem odigrao nešto ali ništa ozbiljno. Video sam na YT da igraju sve žive igrice i to u FullHD pa sam zato mislio da mi je to sasvim dovoljno za početak. Za neku godinu kad klinac odraste i kad se on zainteresuje mogu da se dopunim sa nekom grafikom....
Šta mislite o matičnoj? Da li da uzmem neku B450?

Pa ko j neka b450 naš mnogo jeftinija od 550onda može i to ali pazi na kompatibilnost, tj mogućnost unapređenja BIOS-a. U svakom slučaju pazi na video izlaze da idu na tvoj monitor-

Jel imate neki konkretan predlog za napajanje? Evo citam sad o tome i to mi tek nista nije jasno, kad citam specifikacije ono ne postoji lose. Resio sam da krenem sa kupovinom od napajanja (kuciste imam neko staro), od sledece plate cu da kupim procesor i maticnu, u martu ostatak....

S obzirom da ne planiras neke velike potrosace, 500-600w ce ti biti sasvim dovoljno.
Od proizvodjaca - ja sam dugo godina imao LC Power, nisam imao problema u radu sa njim. Imas ih za 50-ak evra sa bronze sertifikatom, npr.
U tom cenovnom rangu su ti i Chieftec, Cooler Master, Thermaltake i slicni... Mislim da nema prevelike razlike u tom cenovnom rangu dokle god se odlucis za nekog renomiranog proizvodjaca.

Malo sam čitao i rešio da kupim ovo: FSP napajanje HV PRO 550W - FSP550-51AAC
6000 din u Gigatronu. Treba mi samo nečije zeleno svetlo pa da završim sa kupovinom napajanja. Šta mislite?

Napajanje je OK. Ali pogledaj druge radnje, pretraži eponuda.com pa vidi gde ima jeftinije (za sve a ne samo za napajanje). Gigatron ne spada u povoljne a nema ni neke druge prednosti koje mogu da opravdaju tu cenu (sem načina plaćanja). Ima par manjih firmi o kojima se priča na forumu kod kojih je jeftinije kupovati a sa kojima se i potencijalna reklamacija najčešće bolje i brže reši.

Nazad
Vrh Dno